Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jåsdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTÓL (2013/09/22) AZ ÚJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tovĂĄbbiakban szakmai oldalkĂ©nt mĂŒködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjåtok - elérhetö.)

Klikkelj rĂĄ: Posta Imre Youtube oldala
..................

Rajtunk halad majd keresztĂŒl az Ășj 'SelyemĂșt'


Figyeljetek csak! Ez mĂĄr elĂ©g beszĂ©des "kĂ©p" lett. Persze a katonai cĂ©lzatĂș vonatozĂĄs azĂ©rt elsĂ”sĂ©get Ă©lvez. Az integrĂĄlt vasĂștfejlesztĂ©snek köszönhetĂ”en Budapesten futhat keresztĂŒl mind a BalkĂĄn, mind TörökorszĂĄg, mind a TĂĄvol-Kelet felĂ”l EurĂłpĂĄba özönlĂ” ĂĄruk tömege. Ez hatalmas gazdasĂĄgi lehetĂ”sĂ©g Ă©s sĂŒrgetĂ” kĂ©nyszer is egyszerre: a rĂ©giĂł több orszĂĄga is szeretne EurĂłpa kapujĂĄvĂĄ vĂĄlni.

Kevesebb mint hĂĄrom Ăłra alatt lehet majd eljutni BudapestrĂ”l BelgrĂĄdba, ha kĂ­nai pĂ©nzbĂ”l elkĂ©szĂŒl a modern, villamosĂ­tott vasĂștvonal, amelyrĂ”l OrbĂĄn Viktor miniszterelnök a Kelet-KözĂ©p-EurĂłpa–KĂ­na csĂșcstalĂĄlkozĂłn ĂĄllapodott meg a szerb Ă©s a kĂ­nai kormĂĄnyfĂ”vel. A gyorsvasĂștvon mĂĄr fellendĂ­ti majd a kĂ©t orszĂĄg közötti turizmust, valĂłdi hozadĂ©ka azonban ennĂ©l sokkal több: rajtunk halad majd keresztĂŒl a SelyemĂșt, hazĂĄnk lehet a fĂ” ĂŒtÔér EurĂłpĂĄnak mind a KĂ­nĂĄval, mind a TörökorszĂĄggal Ă©s a balkĂĄni ĂĄllamokkal folytatott kereskedelemben.
Komoly gazdasĂĄgi sĂșlya van

Az elmĂșlt Ă©vekben megkezdĂ”dött egyfajta közeledĂ©s a kĂ©t orszĂĄg között – szimbolikus lĂ©pĂ©sek törtĂ©ntek mindkĂ©t fĂ©l rĂ©szĂ©rĂ”l a hĂĄborĂșban egymĂĄsnak okozott sebek feldolgozĂĄsĂĄra, utĂłbb pedig magyar kulturĂĄlis intĂ©zet nyĂ­lik BelgrĂĄdban – a vasĂștvonal valĂłdi hozadĂ©ka nem a turizmusban rejlik. A trianoni bĂ©kediktĂĄtum elĂ”tt itt kĂ©tvĂĄgĂĄnyĂș vasĂști pĂĄlya volt, csak az egyiket utĂĄna felszedettĂ©k velĂŒnk – mondta el portĂĄlunknak BĂ­rĂł KoppĂĄny Ajtony. A MagyarorszĂĄgi Logisztikai SzolgĂĄltatĂł Központok fĂ”titkĂĄra hozzĂĄtette: ez a vonal szenvedte meg a legjobban, hogy az utĂłbbi 20-30 Ă©vben az ĂĄllam nem ĂĄldozott a vasĂșt karbantartĂĄsĂĄra, fejlesztĂ©sĂ©re. Ha viszont elkĂ©szĂŒl, 160 km/Ăłra sebessĂ©ggel robognak majd a szemĂ©lyvonatok, Ă©s 100-120 km/ĂłrĂĄval folyhat majd a teherfuvarozĂĄs

BelgrĂĄd gazdasĂĄgi sĂșlya nĂ”
A szerb gazdasĂĄg is kilĂĄbalĂłban van a vĂĄlsĂĄgbĂłl: 2013 elejĂ©n megindult a gazdasĂĄgi növekedĂ©s, Ă©s megugrott az ipari termelĂ©s is. Az orszĂĄg gazdasĂĄgi sĂșlyĂĄt a terĂŒletĂ©n vĂĄrhatĂłan 2016-ra kiĂ©pĂŒlĂ” DĂ©li Áramlat gĂĄzvezetĂ©ke, Ă©s a 2020-ra vĂĄrt uniĂłs csatlakozĂĄsa is növeli. Ha a vasĂștvonal felĂșjĂ­tĂĄsĂĄra rendelkezĂ©sre ĂĄllnak a forrĂĄsok, BĂ­rĂł KoppĂĄny Ajtony szerint öt Ă©v alatt kiĂ©pĂ­thetĂ” a gyorsvasĂștvonal, Ă­gy a szakĂ©rtĂ” szerint „rĂ©szesĂŒlhetĂŒnk mindabban a fejlĂ”dĂ©sben", ami a tĂ©rsĂ©g felĂ”l jön.

KorĂĄbban a HĂ­r TelevĂ­ziĂł MagyarorszĂĄg Ă©lĂ”ben cĂ­mĂ» mĂ»sorĂĄban azt is megemlĂ­tette, hogy nem is a vonatok sebessĂ©ge, hanem a megbĂ­zhatĂłsĂĄg a legfontosabb, az, hogy hĂĄrom Ăłra alatt az ĂĄru biztonsĂĄgosan megteheti az utat BelgrĂĄdbĂłl Budapestre. Kifejtette: SzerbiĂĄnak Ă©s MagyarorszĂĄgnak közvetlen haszna is van az egyĂŒttmĂ»ködĂ©sbĂ”l. A BalkĂĄn Ă©s TörökorszĂĄg felĂ”l az uniĂłba ĂĄramlĂł ĂĄruforgalom az utĂłbbi Ă©vekben megsokszorozĂłdott, a BelgrĂĄd–Budapest vonalon sokkal rövidebb az Ășt EurĂłpa belseje felĂ©, mint kerĂŒlĂ”Ășton RomĂĄnia Ă©s SzlovĂĄkia irĂĄnyĂĄbĂłl, vagy SzlovĂ©nia Ă©s HorvĂĄtorszĂĄg felĂ”l megközelĂ­tve AusztriĂĄt.
A vasĂșt nem lejĂĄrt lemez

A szakember elmondta: bĂĄr eddig a vonalak leromlott ĂĄllapota visszatartotta a nagyobb szĂĄllĂ­tmĂĄnyozĂłkat, megfelelĂ” ĂŒzembiztonsĂĄg Ă©s nagyobb ĂĄtbocsĂĄtĂłkĂ©pessĂ©g mellett a forgalom visszakerĂŒlne a vasĂștra, ami 8-12 szĂĄzalĂ©kkal olcsĂłbb, mint a közĂști szĂĄllĂ­tĂĄs, Ă©s összehasonlĂ­thatatlanul gyorsabb, mint a tengeri.

Ami viszont nagyon fontos – mondta el BĂ­rĂł –, hogy ne elszigetelt fejlesztĂ©sek törtĂ©njenek, hanem egĂ©szĂ©ben, integrĂĄltan törtĂ©njen meg a vasĂștvonalak felĂșjĂ­tĂĄsa. A vasĂștfejlesztĂ©s sosem rövid tĂĄvĂș cĂ©lokat szolgĂĄl – hĂșzta alĂĄ a szakĂ©rtĂ” –, hanem szĂĄz Ă©vre elĂ”re kell tudni gondolkodni, mert ez meghatĂĄrozza az orszĂĄg stratĂ©giai jövĂ”kĂ©pĂ©t. SzerencsĂ©re a kormĂĄny kiemelt figyelmet fordĂ­t erre, Ă©s lĂ©trehozta a Nemzeti KözlekedĂ©si StratĂ©giĂĄt, amelyben a vasĂșt is kiemelt szerepet kap.
Rajtunk haladhat ĂĄt a 21. szĂĄzad Ășj „SelyemĂștja"
NĂ©gy nyertese van a vonal felĂșjĂ­tĂĄsĂĄnak

KorĂĄbban mĂ©g Bukarestben a miniszterelnök a vasĂștfelĂșjĂ­tĂĄsi megĂĄllapodĂĄssal kapcsolatban elmondta: a belgrĂĄdi vonal felĂșjĂ­tĂĄsĂĄnak nĂ©gy gyĂ”ztese van: nyer vele MagyarorszĂĄg, nyer vele Szerbia, nyer vele KĂ­na Ă©s nyer vele az EurĂłpai UniĂł is – fogalmazott OrbĂĄn Viktor.

EzĂ©rt stratĂ©giailag kiemelten fontos, hogy elkĂ©szĂŒljön a V0-s Ă©s a kelebiai vonal felĂșjĂ­tĂĄsa. A V0-s jelentĂ”sĂ©ge lenne döntĂ”, mert levennĂ© a növekvĂ” vasĂști ĂĄruforgalom terhĂ©t az amĂșgy is tĂșlterhelt fĂ”vĂĄrosrĂłl. Rengeteget kĂ©snek most a vonatok, Ă©s teljesen kiszĂĄmĂ­thatatlan a szĂĄllĂ­tĂĄs – mondta el BĂ­rĂł –, szĂ©lsĂ”sĂ©ges esetben akĂĄr nĂ©gy napig is eltarthat, mire egyik hatĂĄrtĂłl a mĂĄsikig megĂ©rkezik az ĂĄru, Ă©s a kĂ©sĂ©s nagy rĂ©szĂ©t FerencvĂĄrosban Ă©s Kelenföldön szedik össze a vonatok; De ha megtörtĂ©nik a tervek szerinti összehangolt fejlesztĂ©s, akkor ez nem lehet több 6-12 ĂłrĂĄnĂĄl.

Ha integrĂĄlt fejlesztĂ©s megtörtĂ©nik, reĂĄlis cĂ©l, hogy rajtunk menjen keresztĂŒl az Ășj „SelyemĂșt" – fejtette ki a szakĂ©rtĂ”. Ez annĂĄl is fontosabb, mert ha mi nem lĂ©pjĂŒk meg a megfelelĂ” fejlesztĂ©seket, akkor a regionĂĄlis vetĂ©lytĂĄrsaink teszik meg.
HorvĂĄtok, szlovĂĄkok, romĂĄnok

ErĂ”sen Ă©pĂ­tkezik a konkurencia is – figyelmeztetett BĂ­rĂł –, a szlovĂ©n–szerb–horvĂĄt vonalon is komoly fejlesztĂ©sek zajlanak, Ă©s Ă©ppen nemrĂ©g dĂ”lt el, hogy SzlovĂĄkiĂĄn keresztĂŒl a transzszibĂ©riai vasĂștvonal folytatĂĄsakĂ©nt özönlik majd az orosz ĂĄru az EU-ba. Ha ezek az elszigetelt fejlesztĂ©sek összeĂ©rnek, könnyen kimaradhatunk, ezĂ©rt is kiemelten fontos, hogy a balkĂĄni, török Ă©s kĂ­nai szĂĄllĂ­tmĂĄnyozĂĄs MagyarorszĂĄgon fusson keresztĂŒl.
Az EU-s pénz nem elég

Ugyanakkor ez olyan hatalmas beruhĂĄzĂĄsokat követel meg BĂ­rĂł szerint, amit sajĂĄt erĂ”bĂ”l az orszĂĄg nem kĂ©pes ilyen rövid idĂ” alatt elĂ”teremteni. Az elmĂșlt Ă©vtizedben jelentĂ”sen leromlott a vasĂșt ĂĄllapota, ennek egyharmadĂĄra sem lenne elĂ©g az uniĂł ĂĄltal propagĂĄlt TranszeurĂłpai VasĂșthĂĄlĂłzatra szĂĄnt mintegy 1000 milliĂĄrdos uniĂłs forrĂĄs, ezĂ©rt szĂŒksĂ©ges bevonni a kĂ­nai befektetĂ”ket is. Ha megĂ©pĂŒl a gyors, villamosĂ­tott vasĂștvonal-hĂĄlĂłzatunk, az hatalmas stratĂ©giai fegyvertĂ©ny lesz – mondta el mĂ©g a szakĂ©rtĂ”.
Link

Hozzászólások


#1 | Kameleon - 2013. november 28. 15:51:08
Így igaz, a "kĂ©plet" - "kĂ©p lett" ;)Õsi civilizĂĄciĂł nyomait fedeztĂ©k fel a SelyemĂșt mentĂ©n

Olyan Ă”skori civilizĂĄciĂł nyomaira bukkantak kĂ­nai rĂ©gĂ©szek a SelyemĂșt mentĂ©n, amely mĂĄr a körĂŒlbelĂŒl 2000 Ă©vvel ezelĂ”tti eurĂĄzsiai kereskedelmi Ăștvonal kialakulĂĄsĂĄt megelĂ”zĂ”en jelen volt a tĂ©rsĂ©gben - derĂŒlt ki az Ă©vek Ăłta tartĂł feltĂĄrĂĄsok eredmĂ©nyeibĂ”l.
Az északnyugat-kínai Kanszu tartomånyban, a Hejho folyó nyugati partjån mår 4100-3600 évvel koråbban is éltek emberek, akik növénytermesztéssel foglalkoztak, és rezet olvasztottak, ållapítottåk meg szakemberek egy 2010-ben indított åsatås eredményeként.

Az elmĂșlt hĂĄrom Ă©vben a terĂŒleten szĂĄmos rĂ©ztĂĄrgyat Ă©s egy olyan, az olvasztĂĄshoz hasznĂĄlatos eszközt talĂĄltak, amely a maga nemĂ©ben KĂ­nĂĄban a legrĂ©gebbi lelet - tĂĄjĂ©koztatta a Hszinhua hĂ­rĂŒgynöksĂ©get Csen Kuo-ko a tartomĂĄnyi rĂ©gĂ©szeti intĂ©zet kutatĂłja. Mint mondta, akkoriban az emberek fĂ”leg a vörös fĂ©met hasznĂĄltĂĄk, de mĂĄr ötvözeteket is kĂ©szĂ­tettek.

A rĂ©gĂ©szek elszenesedett ĂĄrpa- Ă©s bĂșzamagvakat is talĂĄltak, tovĂĄbbĂĄ a földmĂ»velĂ©shez hasznĂĄlatos kĂ”kapĂĄkat Ă©s -kĂ©seket is. IdĂ©n - ugyanott - vĂĄlyoghĂĄzak nyomaira leltek. Mivel az ĂĄrpa, a bĂșza Ă©s a vĂĄlyog-Ă©pĂ­tkezĂ©s szĂĄrmazĂĄsi helye KözĂ©p- Ă©s Nyugat-Ázsia volt, a tudĂłsok szerint a kelet-nyugati kereskedelem mĂĄr a Han-dinasztia (i.e. 206 - i.sz. 220) elĂ”tt megkezdĂ”dhetett.

A SelyemĂșt menti Ă”si civilizĂĄciĂłknak az elmĂșlt Ă©vtizedekben több nyomĂĄt is azonosĂ­tottĂĄk. 2003 Ă©s 2005 között pĂ©ldĂĄul CsiucsĂŒan vĂĄros terĂŒletĂ©n a Hszihitani romoknĂĄl szarvasmarhĂĄk Ă©s juhok tartĂĄsĂĄnĂĄl hasznĂĄlatos aklot fedeztek fel. Az ĂĄllatok lĂĄbnyomai mellett koponyĂĄk is gazdagĂ­tottĂĄk a lelet-gyĂ»jtemĂ©nyt.

A szintĂ©n Kanszu tartomĂĄnyi Vuvej vĂĄros szomszĂ©dsĂĄgĂĄban egy kĂ­nai Ă©s japĂĄn kutatĂłk ĂĄltal vĂ©gzett, hĂĄromĂ©ves közös feltĂĄrĂĄs sorĂĄn egy körĂŒlbelĂŒl 4500 Ă©vvel ezelĂ”tti primitĂ­v törzs nyomaira bukkantak.

A SelyemĂșt keletrĂ”l, a csĂĄszĂĄri birodalom idejĂ©n neves Csang'antĂłl, vagyis a mai Senhszi tartomĂĄny Hszi'an vĂĄrosĂĄtĂłl indult. Teljes hossza meghaladja a 7000 kilomĂ©tert, amelynek több mint fele KĂ­nĂĄban hĂșzĂłdik. KĂ­nĂĄt elhagyva ĂĄthalad nĂ©hĂĄny közĂ©p-ĂĄzsiai ĂĄllamon, Ă©rinti AfganisztĂĄnt, IrĂĄnt, Irakot, TörökorszĂĄgot, Ă©s egĂ©szen a Földközi-tenger keleti partjĂĄig vezet. A kĂ­nai selyemĂĄrukat ezen az Ășton szĂĄllĂ­tottĂĄk EurĂłpĂĄba.

JanuĂĄrban KĂ­na, KazahsztĂĄn Ă©s KirgizisztĂĄn közösen benyĂșjtotta jelentkezĂ©sĂ©t az ENSZ UNESCO szervezetĂ©hez, kĂ©rve, hogy vegye fel a Selyemutat a vilĂĄgöröksĂ©g 2014. Ă©vi listĂĄjĂĄra.
http://www.origo....enten.html
#2 | Gutai Zub - 2013. november 28. 16:22:05
Új selyemĂșt, magyar Timbuktu

A vilĂĄg legjobb termĂ”földjĂ©n, vizben leggazdagabb vidĂ©kein, Ă©jjel nappal dĂŒbörög a tömĂ©ntelen kinai bovli.
Leaszfaltozott ĂșthĂĄlĂłzatokkĂĄ vĂĄlik a gazdag föld, dĂŒbörgĂ” hosszĂș vonatszerelvĂ©nyektĂ”l lesz hangos Ă©s bĂŒdös a hatĂĄr. NĂ©hĂĄny mega raktĂĄrban, ĂĄruhĂĄzban dörzsöli a kezĂ©t a sok zsidĂł. Ă©s rakodik Ă©jjel nappal nĂ©hĂĄny elhĂŒlyĂŒlt magyar.
Ez a selyemĂșt csak vilĂĄgökörsĂ©g lesz, kinĂĄbĂłl Ă©s csak egy irĂĄnyban, a magyar tim (megint nagyot) buk tu nk ......
#3 | postaimre - 2013. november 28. 16:25:17
Magas szintû orosz elismerést kapott a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója

Golden Chariot (Aranyfogat) dĂ­jat kapott DĂĄvid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezĂ©rigazgatĂłja a nemzetközi vasĂști kapcsolatok erĂ”sĂ­tĂ©sĂ©ben vĂ©gzett tevĂ©kenysĂ©gĂ©Ă©rt; a kitĂŒntetĂ©s az orosz parlament Ă©s az orosz közlekedĂ©si minisztĂ©rium egyik legmagasabb ĂĄgazati elismerĂ©se.
http://www.magyar...owstart=60
#4 | Kedvesi - 2013. november 28. 16:45:10
Ja. Csak itt mĂ©g mindig vonĂłhorog van, Ă©s nem vonĂłĂŒtközĂ”. SZÉLES NYOMTÁV........
#5 | Kameleon - 2013. november 28. 16:48:36
KĂ­na, VadonatĂșj reformok

A magyar olvasĂłnak ez ugyan keveset mond, de a KĂ­nai Kommunista PĂĄrt - vĂĄltozĂł összetĂ©telĂ» - Központi BizottsĂĄgainak harmadik plenĂĄris ĂŒlĂ©sei valamilyen kĂŒlönös oknĂĄl fogva mindig hoztak valami szenzĂĄciĂłt. Így törtĂ©nt most is, november közepĂ©n. A hatĂĄrozat villĂĄmgyorsan publikĂĄlt szövege Ă©s Hszi Csin-ping pĂĄrtfĂ”titkĂĄr toldalĂ©kolt beszĂ©de valĂłsĂĄgos Ă­nyencfalat volt a KĂ­na-elemzĂ”knek. ACZÉL ENDRE kifejti, miĂ©rt.
http://www.168ora...20796.html
#6 | NKG - 2013. november 28. 17:12:59
ElÔször is köszönöm a szólåsi jogot!
Az oldalt kb. 2007 óta olvasom, de most éreztem ingert (személyes okokból), hogy be is regisztråljak.
A témåhoz:
Nagyon szĂ©pen hangzik ez. FĂ”leg Ășgy, hogy majd ezt is a mi pĂ©nzĂŒnkbĂ”l Ă©pĂ­tteti az ĂĄllam, egy "kĂ­njai" cĂ©ggel (kimegy a pĂ©nz az orszĂĄgbĂłl, a Simlicska biztos azĂ©rt nem jĂĄtszik (mĂ©g), mert az tĂșl gyanĂșs lenne mĂĄr, persze az is akasztani valĂł), egy a privatizĂĄciĂłra mĂĄr elĂ”kĂ©szĂ­tett (szĂ©tdarabolt, MÁV-Start, MÁV-TrakciĂł, MÁV-Cargo, stB), jelenleg mĂ©g ĂĄllami vasĂșttĂĄrsasĂĄgnak.
Ha elkĂ©szĂŒlt, ĂĄt lehet majd jĂĄtszani.
Kérdéses, hogy a kínjai teszi rå a kezét, vagy zsiråfék?
Meg majd hozzĂĄk az olyan kivĂĄlĂł minĂ”sĂ©gĂ» kĂ­nai vasĂști jĂĄrmĂ»veket, mint a King-Long tĂĄvolsĂĄgi busz...
#7 | postaimre - 2013. november 28. 18:27:23
NKG, akkor többet tudsz, mint én, h ilyen rég olvasol. Ma épp egy ilyet fotóztam.
http://www.region...sutak.html

4.bp.blogspot.com/-dUf7s8deskM/Ui46f0sevLI/AAAAAAAAKx4/svnSEL8qLS0/s1600/2013-02-25_18821.jpg

Tudod az "ĂŒzlet" az ĂŒzlet, s ha mĂĄr "Izrael felvĂĄsĂĄrta" a zorrszĂĄgot, akkor vagy hĂĄborĂș, vagy felvĂĄsĂĄrjĂĄk a felvĂĄsĂĄrlĂłt....

Hogy is mondjam ezt pontosabban?

Ja, a vonaton az a magĂĄnvasĂșt jel pont sok mindenre emlĂ©keztet. AkĂĄr a jĂłbikos daxli, csak narancs-LĂ©ben.
#8 | NKG - 2013. november 28. 18:50:18
Imre! Nem jól emlékszem a dåtumra? Az elsÔ cikk amit tÔled/nålad olvastam az a Magyar oltóanyag mûvek, avagy a mindenbe fektetÔ gyurcsåny ferenc.... KésÔbb lett volna?
#9 | Perje - 2013. november 28. 19:19:18
Valaha selyemĂșt volt BuharĂĄn ĂĄt. Most kifelĂ© SzĂ­nesfĂ©m Ășt, bebelĂ© inkĂĄbb Akryl vagy PolyĂ©szter Ăștnak kellene nevezni.
#10 | postaimre - 2013. november 29. 08:13:59
NKG, igaz, hogy röppennek az Ă©rvek? Sity-sutty Ă©s pĂĄr Ă©v ide vagy oda, de örĂŒlök, hogy megszĂłlaltĂĄl? Mire vĂĄrtĂĄl eddig?

Perje, a Selyem-bĂ”l nem lett SĂłlyom (egyelĂ”re), de esĂ©lyes a shalom-Ășt elnevezĂ©s

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.