Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Heti Mutyimondó: dagadnak a fideszes vitorlák


Ferenc p√°pa a tengerbe haj√≠tan√° a korrupt gazembereket, k√∂zben n√°lunk business as usual: a legnagyobb hivatalos kussol√°s √∂vezi a nagy √°facsal√°s leleplez√Ķj√©nek v√°djait, Rog√°n el√Ķny√∂s √ľzletekre v√°gyik √©s dagadnak a Fideszes vitorl√°k. Mong Attila heti lapszeml√©je.


Szolg√°lati k√∂zlem√©ny: M√©g nem k√©s√Ķ feliratkozni az √Ātl√°tsz√≥ napi email h√≠rlevel√©re, a Napi Mutyimond√≥ra. Kattints ide!

Melyik az az orsz√°g, ahol, ha az ad√≥hat√≥s√°g egyik f√Ķellen√Ķre a nyilv√°noss√°g el√© l√©p azzal, hogy hivatala az ad√≥csal√°s egyik motorja, √©s a test√ľlet nem tesz semmit a szervezett √°facsal√°s leleplez√©se √©rdek√©ben, feltehet√Ķleg az√©rt, mert vezet√Ķi is r√©szesei a csal√°snak - magyarul, hogy oligarch√°k, szervezett b√Ľn√∂z√Ķi csoportok, politikusok, p√°rtp√©nzt√°rnokok √©s ezek tetsz√Ķlegesen √∂sszev√°logatott csoportjai foglyul ejtett√©k az ad√≥hivatalt -, akkor nem t√∂rt√©nik semmi? Illetve a semmittev√©s jegy√©ben az t√∂rt√©nik, hogy gyorsan levez√©nyelnek egy semmire sem j√≥ vizsg√°latot, kinyilatkoztatj√°k, hogy minden a legnagyobb rendben van, √©s j√≥l beperelik a v√°dakat megfogalmaz√≥, saj√°t karrierj√©t kock√°ztat√≥ munkat√°rsukat? Egy√©bk√©nt meg n√©ma cs√∂nd √©s kussol√°s.

Isten hozott Magyarorsz√°gon!

A nyilv√°noss√°g persze figyel az √ľgyre - √©s ez fontos. Az Index nagyinterj√ļt k√∂z√∂lt a whistleblowerrel, az Origo annak j√°rt ut√°na, hogy ki is √Ķ pontosan, a HVG pedig ad√≥szak√©rt√Ķket k√©rdezett az √°ll√≠t√°sokr√≥l. Ezekb√Ķl a cikkekb√Ķl egyel√Ķre h√°rom dolgot lehet biztosan √°ll√≠tani. Egy, hogy Horv√°th Andr√°s nem t√Ľnik fut√≥bolondnak, a cikkek k√∂teless√©gtud√≥, intelligens embernek √≠rj√°k le, aki √ļgy t√Ľnik, nem a leveg√Ķbe besz√©l. Kett√Ķ, a v√°dak nagyon komolyak, r√°ad√°sul el√©g alaposan feldolgozta a t√©m√°t, amint azt az √Ātl√°tsz√≥n k√∂z√∂lt anyag is bizony√≠tja, hozz√°√©rt√©s√©hez alig f√©r k√©ts√©g. H√°rom, a v√°dak komolys√°g√°hoz k√©pest t√ļl gyorsan t√©rt napirendre a dolog felett a korm√°ny √©s az ad√≥szakma is, ami csak m√©g gyan√ļsabb√° teszi azt, ami t√∂rt√©nik. Egyel√Ķre a legnagyobb hallgat√°sban √©ppen az √ľgy√©szs√©g van. (A HVG k√∂zben √∂ssze√°ll√≠t√°st k√∂z√∂l az eddigi legnevesebb magyar leleplez√Ķkr√Ķl.)

Egy√©bk√©nt t√∂bb civil szervezet is ki√°llt a whistleblower mellett azt s√ľrgetve, hogy az ad√≥hivatal kezdjen rendes vizsg√°latba a megf√©leml√≠t√©s helyett. A TASZ k√∂z√©rdek√Ľ adatig√©nyl√©s seg√≠ts√©g√©vel akarja megtudni, pontosan hogyan is zajlott a leleplez√©s ut√°n sebt√©ben elv√©gzett √°tvil√°g√≠t√°s az ad√≥hat√≥s√°gn√°l. A civil jogv√©d√Ķ szervezet egyben arra figyelmeztet, hogy Horv√°th Andr√°s nem sz√°m√≠that t√ļl sok j√≥ra, m√©g akkor sem, ha √°ll√≠t√°sai ak√°r marad√©ktalanul igaznak bizonyulnak. A k√∂z√©rdek√Ľ bejelent√Ķk v√©delm√©t szolg√°lni hivatott t√∂rv√©ny alkalmatlan arra, hogy megfelel√Ķ v√©delmet biztos√≠tson sz√°mukra.

A nyilv√°noss√°gon t√ļl, a politik√°ban a megszokott forgat√≥k√∂ny zajlik. Az ellenz√©ki p√°rtok egy kiugrott fideszessel kar√∂ltve vizsg√°l√≥bizotts√°got akarnak alap√≠tani, ami az ilyen √ľgyeknek a temet√Ķje szokott lenni. K√∂zben a NAV azt is bejelentette, hogy leleplezett egy illeg√°lis h√ļssz√°ll√≠tm√°nyt, mondv√°n, az is valami.

A nagy csendben pedig lehet tov√°bb lopkodni. Hogyan is mondja Rog√°n Antal ebben a vide√≥ban? "Majd k√∂t√ľnk valami el√Ķny√∂s √ľzletet."

Minden, ami Viktor, tov√°bbra is jobban teljes√≠t. A K√∂zg√©p √ļj√≠thatja fel p√©ld√°ul a budapesti √ļn. sz√°zl√°b√ļ hidat. A fel√ļj√≠t√°s eredetileg becs√ľlt ellen√©rt√©ke nett√≥ 3 √©s f√©l milli√°rd forint volt. A nyertes konzorcium persze enn√©l j√≥val t√∂bb√©rt v√°llalja a beruh√°z√°st, de √≠gy is ez volt a legalacsonyabb √∂sszeg√Ľ aj√°nlat. Eml√©keim szerint, am√≠g m√©g volt rendesen m√Ľk√∂d√Ķ versenyhivatal, addig az ilyen gyan√ļs √ľgyeknek, tendereknek ut√°nuk ment.

J√≥l megy a Fidesz-k√∂zeli bank√°r, T√∂r√∂cskei Istv√°n tulajdon√°ban l√©v√Ķ K√∂rmend √©s Vid√©ke Takar√©ksz√∂vetkezetnek is. Kider√ľlt, hogy ez a szektor legjobban teljes√≠t√Ķ ilyen int√©zm√©nye, h√°rom √©v alatt a kilencszeres√©re pump√°lta fel hitel√°llom√°ny√°t, a tizen√∂t√∂dik legnagyobb takar√©kk√° v√°lt, √©s kimaradhatott a takar√©ksz√∂vetkezeti integr√°ci√≥b√≥l, teh√°t tov√°bbra is f√ľggetlen√ľl m√Ľk√∂dhet.

Ugyanebben a rovatban indul G√°l Andr√°s Levente is, akinek az Index szerint h√°romszor volt j√≥ ugyanabb√≥l a p√©nzb√Ķl. Egyr√©szt a volt √°llamtitk√°rhoz tartozott az a program, amelyb√Ķl uni√≥s t√°mogat√°st kapott konferenciaszervez√©sre egy z√°nkai vitorl√°sc√©g. M√°sr√©szt p√°r nappal a szerz√Ķd√©sk√∂t√©s el√Ķtt fb-tag lett G√°l ugyanebben a c√©gben, harmadr√©szt pedig a konferenci√°ra sz√°nt p√©nzt az √©rdekelts√©g√©be tartoz√≥ int√©zm√©nyben k√∂lt√∂tt√©k el. Hasonl√≥ t√°mogat√°st kapott egy Deutsch Tam√°s √°ltal vezetett egyes√ľlet is, amely szint√©n G√°l f√Ķiskol√°j√°n konferenci√°zott a p√©nzb√Ķl. A 444 arr√≥l √≠r, hogy a volt √°llamtitk√°r korm√°nyzati h√°tsz√©llel kebelezi be a vitorl√°ssz√∂vets√©get, √©s jut k√∂zelebb a kik√∂t√Ķfejleszt√©sek √ľzlet√©hez. Dagadnak a fideszes vitorl√°k.

√Čs persze nem marad ki a j√≥b√≥l a minisztereln√∂k n√°sz√°nak csal√°dja sem, √Ķk a k√∂zvil√°g√≠t√°s fejleszt√©s√©re √°lltak r√°, mert ugye NER plusz LED-vil√°g√≠t√°s egyenl√Ķ megval√≥sult √°lom. Legut√≥bb Gyul√°n jelentett√©k be, hogy 300 milli√≥b√≥l s√ľrg√Ķsen fejleszteni kell a k√∂zvil√°g√≠t√°st. A Magyar Narancsnak pedig a Kishantosi K√∂zpont vezet√Ķje arr√≥l mes√©lt, hogyan nem siker√ľlt az √©vtizedes m√ļltra visszatekint√Ķ mintagazdas√°gnak nyernie az √°llami f√∂ldp√°ly√°zatokon, ami √≠gy a k√∂zpont megsz√Ľn√©s√©hez vezet. Kider√ľlt, a minisztereln√∂k veje m√°r h√≥napokkal kor√°bban megmondta neki, nem √©rdemes indulniuk a f√∂ldp√°ly√°zatokon, √ļgyse nyernek.

A v√°lasztott tiszts√©gvisel√Ķk pof√°tlans√°g√°nak sincs hat√°ra, abszol√ļt p√°rtsemleges m√≥don. Itt van egyr√©szt Ny√≠rlugos. A v√°rosk√°ban annyira rosszul kezdtek menni a dolgok, hogy imm√°r egymilli√°rd forintosra duzzadt az ad√≥ss√°g√°llom√°ny, √©s nem volt mit tenni. A Blikk szerint az √∂nkorm√°nyzati k√©pvisel√Ķk k√©nytelenek voltak a telep√ľl√©s p√©nz√©n egy olasz k√∂r√ļtra elutazni, amelynek sor√°n Velence √©s Firenze mellett, √ļtba ejtett√©k a Vatik√°nt is, h√°tha megmenek√ľlnek a cs√Ķdt√Ķl az ottaniak segedelm√©vel. A polg√°rmester azzal magyar√°zta a furcsa utat, hogy mindenki javadalmaz√°s n√©lk√ľl dolgozik, ez pedig tanulm√°ny√ļt volt. M√°sr√©szt pedig Debrecen. Egyel√Ķre nem vil√°gos, milyen p√©nzb√Ķl utazott a v√°ros alpolg√°rmestere, a jegyz√Ķ √©s m√©g n√©h√°ny √∂nkorm√°nyzati ember a t√°vf√Ľt√©s kih√≠v√°sait tanulm√°nyozni a napf√©nyes Florid√°ba. A v√°ros szerint saj√°t p√©nzb√Ķl mentek, de K√≥sa Lajos polg√°rmester m√°r √°ll√≠t√≥lag kisz√°ml√°zn√° a r√©sztvev√Ķknek az utat, az ellenz√©k viszont vizsg√°ln√° az √ľgyet. Azon buktak le, hogy egyik√ľk √≥vatlanul p√°lmaf√°s k√©peket posztolt mag√°r√≥l a Facebookon.

Ez a h√©t is azt bizony√≠totta teh√°t, hogy mik√∂zben arcpir√≠t√≥, ami t√∂rt√©nik, Magyarorsz√°gon siker√ľlt egy olyan szintre bel√Ķni a korrupci√≥t, hogy nem vonulnak ellene az utc√°ra az emberek, mint teszik ezt Bulg√°ri√°ban, egyszer√Ľen csak belet√∂r√Ķdnek a megv√°ltoztathatatlanba.

Az √Ātl√°tsz√≥ ez√©rt a k√∂z√∂ny ellen is harcol, amikor elind√≠totta a ken√Ķp√©nzfigyel√Ķ port√°lt, a fizettem.hu-t. Ezen a port√°lon b√°rki bejelentheti, hol kellett ken√Ķp√©nzt fizetne. Az oldalr√≥l azt is meg lehet tudni, milyen enged√©lynek, vizsg√°nak - vagy √©ppen a sz√ľl√©snek - mennyi az √°ra, hiszen a bejelent√©sek nyilv√°nosak, a sztorik pedig olvasnival√≥nak sem rosszak. A kezdem√©nyez√©s√Ķl besz√°molt az angol nyelv√Ľ sajt√≥, de ami a legfontosabb a projekt sikere szempontj√°b√≥l: r√°kaptak √©s n√©pszer√Ľs√≠tik a bulv√°rlapok is.

A k√∂z√∂ny ellen fontos sz√∂vets√©ges√ľnk lett, el√©gg√© meglep√Ķ m√≥don, a r√≥mai p√°pa, aki a legjobb fej a korrupci√≥ellenes harcban is. Egyik pr√©dik√°ci√≥j√°ban Luk√°cs evang√©lium√°b√≥l id√©zett, amely szerint a korrupt gazemberek nyak√°ra egy malomk√∂vet kellene k√∂tni, √©s a tengerbe haj√≠tani √Ķket. K√°r, hogy Magyarorsz√°gon nincs tenger, a Balaton sajnos hamar megtelne. A h√≠rek szerint ennek a pr√©dik√°ci√≥nak a szellem√©ben m√©g a maffi√°nak is hajland√≥ nekimenni. √Ātalak√≠tja p√©ld√°ul a vatik√°ni bankot, ezzel komoly √©rdekeket s√©rhet a maffiavil√°gban, hiszen a titokba burkol√≥z√≥ szentsz√©ki bankot el√Ķszeretettel haszn√°lt√°k p√©nzmos√°sra.

A h√©t k√©rd√©se teh√°t: ha a p√°pa vel√ľnk van, lehet√ľnk-e mi ellenz√©kben?

Tov√°bbi √©rdekess√©gek itthonr√≥l √©s k√ľlf√∂ldr√Ķl, tematikus bont√°sban:

A pof√°nk leszakad rovat:

A legnagyobb tr√©famester Magyarorsz√°gon k√©ts√©gtelen√ľl a Nemzeti Fejleszt√©si √úgyn√∂ks√©g. A g√°zos napelemtender ut√°n azt hitt√ľk, m√°r nem lep√Ķd√ľnk meg semmin, azt√°n most azt l√°tjuk, hogy v√©letlen√ľl kik√ľldt√©k az egyik tenderen a p√°ly√°z√≥knak a megold√≥kulcsokat. A hivatal azt √≠g√©rte, hogy emiatt senkit nem fog h√°tr√°ny √©rni az elb√≠r√°l√°s sor√°n.

A jegybank bejelentette, hogy hatmilli√°rd (!!) forintot k√≠v√°n elk√∂lteni j√∂v√Ķre rekl√°mra. K√≠v√°ncsian v√°rjuk, melyik oligarchak√∂zeli √ľgyn√∂ks√©g lesz a k√∂zbeszerz√©s nyertese.

Szerinted kell-e egy v√≠zm√Ľnek saj√°t mag√°t rekl√°moznia? Nos, ha esetleg azt gondoltad, nem, akkor gondold √°t m√©g egyszer. Ha √°llami a v√≠zm√Ľ, √©s jelentkezik n√°la egy rekl√°m√ľgyn√∂ks√©g, amely a K√∂zg√©pnek is dolgozik, tulajdonosa pedig a Fidesz-frakci√≥ egykori kabinettitk√°ra, akkor ugye m√°r teljesen egy√©rtelm√Ľ a v√°lasz. Az √Ātl√°tsz√≥ a c√©g v√≠zk√∂zm√Ľ-szolg√°ltat√≥kkal k√∂t√∂tt szerz√Ķd√©seinek pr√≥b√°lt ut√°naj√°rni. Egyel√Ķre m√©g csak az egyik v√°laszolt, de m√°ris h√©t meg√°llapod√°sr√≥l √©s 158 milli√≥ forint k√∂zp√©nzr√Ķl lehet tudni.

A Magyar Telev√≠zi√≥ el√Ķ√°ll√≠totta a t√∂k√©letes, z√°rt rendszer√Ľ mutyit azzal, hogy retrocsatorn√°t ind√≠t. Ez √ļgy m√Ľk√∂dik majd, hogy az arch√≠vumot - amelyet k√∂nnyen √©s ingyenesen el√©rhet√Ķv√© kellene tenni az ad√≥fizet√Ķk sz√°m√°ra (hiszen az √Ķ p√©nz√ľkb√Ķl k√©sz√ľltek ezek a m√Ľsorok) - kidobja a k√°belpiacra janu√°rt√≥l, √©s p√©nzt szed √©rte. Az is el√©g agg√°lyos, hogy ugyanaz a vezet√Ķ - nem mellesleg K√°lomista G√°bor filmproducer feles√©ge - √ľl a rendszerben mindenhol. √ē - mint az m3 intend√°nsa - megrendeli mag√°t√≥l - mint MTVA arch√≠vum √©s tartalomkereskedelmi igazgat√≥t√≥l - a tartalmat.

Kit√ľntette az √Āllami Sz√°mvev√Ķsz√©k Schmitt P√°lt, ism√©tlem, Schmitt P√°lt. A pl√°gium√ľgybe belebukott k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂k √©rdeme l√©nyeg√©ben az lehetett, hogy al√°√≠rta az √ĀSZ-r√≥l sz√≥l√≥ jogszab√°lyokat.

A VII. ker√ľlet volt vezet√Ķje, a jelenleg a DK sz√≠neiben politiz√°l√≥, a Hunvald-√ľgyben sokadrend√Ľ v√°dlott Szab√≥ Zolt√°n nem hajland√≥ elsz√°ll√≠ttatni a rendsz√°m n√©lk√ľl az utc√°n vesztegl√Ķ kocsij√°t a S√≠p utc√°b√≥l, mert vit√°ban √°ll a ker√ľlettel, meg sokba is ker√ľlne. A l√©nyeg, hogy egy politikus j√°rjon el√∂l j√≥ p√©ld√°val. Egy harmincmilli√≥s Audi tulajdonosa pedig hamis k√ľl√ľgyes k√°rty√°t haszn√°lva foglalt el a budai parkol√≥t.

√Ātl√°that√≥s√°g:

Trafikmutyi √ľgyben els√Ķ fokon a b√≠r√≥s√°g arra k√∂telezte a Nemzeti Fejleszt√©si Miniszt√©riumot, hogy hozza nyilv√°noss√°gra a trafikp√°ly√°zatokat elb√≠r√°l√≥ bizotts√°g tagjainak n√©vsor√°t, illetve a vesztes √©s nyertes p√°ly√°zatok b√≠r√°lati lapjait. A HVG egy hossz√ļ portr√©t k√∂z√∂l egy olyan p√°ly√°z√≥r√≥l, aki l√°that√≥lag a szivaroz√°s bolondja volt, m√©gsem nyert - neki a trafikmutyi az √°lmait vette el.

A Transparency a bajai v√°laszt√°si kamp√°ny r√©szletes adataira volt k√≠v√°ncsi, azt√°n j√≥l megkapt√°k: a Fideszt√Ķl Kubatov G√°bor azt v√°laszolta nekik, hogy a p√°rtok nem l√°tnak el k√∂zfeladatot (!), vagyis senkinek semmi k√∂ze ahhoz, mennyit k√∂ltenek kamp√°nyra.

A tank√∂nyvkiad√≥k azonnali megv√°s√°rl√°s√°ra 10 milli√°rdot ir√°nyzott el√Ķ a magyar korm√°ny, de a miniszt√©rium nem √°rulja el, megvett√©k-e m√°r valamelyik c√©get.

Fontos pert nyert a K-Monitor k√©t volt √°llami vezet√Ķ ellen, akik s√©relmezt√©k, hogy nev√ľket korrupci√≥s √ľggyel kapcsolatban szerepeltett√©k egy adatb√°zisban. Mondjuk a Nemzeti Vagyonkezel√Ķ vezet√Ķir√Ķl volt sz√≥, az √ľgy pedig a Sukor√≥ra tervezett kaszin√≥beruh√°z√°s volt, de mindez nem zavarta √Ķket, hogy perelgessenek. A b√≠r√≥s√°g azonban j√≥zanul √ļgy d√∂nt√∂tt, hogy a dolog a szabad v√©lem√©nynyilv√°n√≠t√°s keretei k√∂z√∂tt maradt.

Az √Ātl√°tsz√≥ sikere, hogy nyomoz a rend√Ķrs√©g a port√°l feljelent√©se alapj√°n k√∂z√©rdek√Ľ adattal val√≥ vissza√©l√©s gyan√ļja miatt. Az MTVA ugyanis egy joger√Ķs b√≠r√≥s√°gi √≠t√©letnek is ellenszeg√ľlve titkolta a Marslak√≥k c√≠m√Ľ t√©v√©sorozattal kapcsolatban ig√©nyelt adatokat, csak a feljelent√©s ut√°n hozta nyilv√°noss√°gra azokat.

√öjabb t√©telekkel lett hosszabb az a lista, amelyen az ad√≥fizet√Ķk el√Ķl titkolt inform√°ci√≥k, adatok, list√°k, dokumentumok olvashat√≥k. A HVG folytat az√©rt harcot, hogy megismerhet√Ķk legyenek a k√ľl√∂nb√∂z√Ķ rendv√©delmi szervezetek vezet√Ķinek kiutalt jutalmak, de nem sok sikerrel j√°rt eddig. Nem adott ugyanis t√°j√©koztat√°st a Bel√ľgyminiszt√©rium arr√≥l, hogy okt√≥ber 23-√°n h√°nyan √©s milyen √∂sszeg√Ľ p√©nz- vagy t√°rgyjutalmat kaptak, √©s h√°ny embert l√©ptettek el√Ķ.

A felcs√ļti jegyz√Ķ tov√°bbra is arc√°tlan √©rveket ad el√Ķ arr√≥l, hogy mi√©rt nem kaphatj√°k meg √ļjs√°g√≠r√≥k a polg√°rmester, egyben az orsz√°g 88. leggazdagabb ember√©nek, vagyonnyilatkozat√°t. Szerinte hitelt √©rdeml√Ķen kellene igazolni, milyen jogos c√©l vagy k√∂telezetts√©g teljes√≠t√©se √©rdek√©ben van sz√ľks√©g a vagyonnyilatkozat adataira. A levelez√©s a KiMitTud port√°lon olvashat√≥, az √Ātl√°tsz√≥-blog pedig egy sz√©p portr√©t k√∂z√∂l az √ļjdons√ľlt milli√°rdosr√≥l.

√Črdekes √©rvel√©st ad el√Ķ a v√°llalati nyilv√°noss√°g, transzparencia ellen egy amerikai professzor.

Feh√©rgall√©ros √ľgyek:

Az √Ātl√°tsz√≥n cikksorozat indult arr√≥l, hogy a vil√°g sz√°mos orsz√°g√°ban le lehet √≠rni a c√©gek ad√≥ib√≥l a k√ľlf√∂ldi k√∂ztisztvisel√Ķk √©s mag√°nemberek megveszteget√©s√©re ford√≠tott √∂sszegeket. Term√©szetesen az ezt lehet√Ķv√© tev√Ķ ad√≥z√°si technik√°k m√°r nem teljesen ny√≠ltak, s√Ķt, illik ezeket finoman takargatni a nemzetk√∂zi √©s hazai k√∂z√∂ns√©g el√Ķl, de az√©rt a gyakorlatban m√©g mindig m√Ľk√∂dnek.

A Korm√°nyzati Ellen√Ķrz√©si Hivatal k√©t olyan alap√≠tv√°nyn√°l vizsg√°l√≥dott, amelyek egy√ľtt k√∂zel egymilli√°rd forintot kaptak az elm√ļlt √©vekben az 1 sz√°zal√©kokb√≥l, de ennek csak kevesebb, mint egy sz√°zal√©k√°t ford√≠tott√°k arra, amire kellett volna, p√©ld√°ul a daganatos gyerekek megseg√≠t√©s√©re. Az alap√≠tv√°nyok t√∂k√©letesen lepap√≠rozva k√∂lt√∂tt√©k el a sz√°zmilli√≥kat, csak √©ppen nem arra, amire kellett volna. Aut√≥kat v√°s√°roltak, luxuslak√≥parkokban b√©reltek t√∂bbszob√°s lak√°sokat irod√°nak, vagy √©ppen ismer√Ķs√∂ket t√°mogattak. De voltak m√©g t√ļl√°razott eszk√∂zbeszerz√©sek √©s haveri c√©geken kereszt√ľli leny√ļl√°sok is. Az egyik alap√≠tv√°ny m√°ris befenyegette az √ļjs√°g√≠r√≥kat, √©s azt √°ll√≠tja, csak a versenyt√°rsaik √°llnak a v√°dak h√°tter√©ben. Az √Ātl√°tsz√≥ m√°r h√≥napokkal ezel√Ķtt meg√≠rta egy√©bk√©nt a sztorit. A korm√°ny er√©lyesebb fell√©p√©st √≠g√©r a hasonl√≥an gyan√ļs civilszervezetek ellen.

√Ėt, veszteget√©ssel gyan√ļs√≠tott munka√ľgyi fel√ľgyel√Ķ ellen emelt v√°dat az √ľgy√©szs√©g Gy√Ķr-Moson-Sopron megy√©ben, a f√Ķv√°dlott adta le a dr√≥tot munka√ľgyi ellen√Ķrz√©sek el√Ķtt.

Priszt√°s-√ľgyben Portik r√©gi bar√°tja vallott a b√≠r√≥s√°g el√Ķtt, a vallom√°s bepillant√°st enged a magyar alvil√°g 1990-es √©vekbeli mindennapjaiba.

Moln√°r-√ľgyben v√©di a mund√©r becs√ľlet√©t a b√≠r√≥s√°g, miut√°n sokan b√≠r√°lt√°k √©s politikailag elfogultnak tartott√°k a d√∂nt√©st.

K√©t hete volt t√©ma, hogy egy n√©met lap szerint Magyarorsz√°g a bet√©td√≠jmaffia egyik k√∂zpontja. A Hvg.hu √∂sszeszedte a simlis magyarok t√∂rt√©neteit a piti sz√°llodai √°tver√Ķkt√Ķl, a haj√≥katasztr√≥fa ut√°ni biztos√≠t√°si csal√≥kon kereszt√ľl minden id√Ķk legzseni√°lisabb magyar sz√©lh√°mos√°ig, aki m√©g a m√ļlt sz√°zad elej√©n eladta a Rottenbiller utc√°t.

A t√∂nkrement fantom-l√©git√°rsas√°g, a S√≥lyom Airways l√©git√°rsas√°g t√∂rt√©nete egyre ink√°bb olyan, mint egy John Le Carr√© reg√©ny, amelyben titkosszolg√°k √©s p√©nzmos√≥k kokt√©loznak t√°voli tengerpartokon, mik√∂zben milli√°rdok t√Ľnnek el. A legfrissebb, hogy az Origo cikke szerint a c√©get egy afrikai magyarok tulajdon√°ban l√©v√Ķ, imm√°r Seychelles-szigeteki t√°rsas√°g v√°s√°rolta meg, √©s m√©g mindig mindenki azt √°ll√≠tja, hogy nem a p√©nzmos√°s a c√©l. Az Index √©rtes√ľl√©sei szerint a leend√Ķ tulajdonosok egyik√©t a panamai √ľgy√©szs√©g k√∂r√∂zi. A f√©rfi jelenleg egy √©rdi, biztons√°gi kamer√°kkal k√∂rbeb√°sty√°zott h√°zban √©l, mik√∂zben Panam√°ban orsz√°gos k√∂r√∂z√©s van √©rv√©nyben ellene, ami√©rt megl√©pett a k√∂z√©p-amerikai orsz√°gb√≥l. Nagyon √ļgy t√Ľnik, hogy az √ļj tulajdonos feladata az lenne, hogy „eltemesse” a becs√Ķd√∂lt fantom-l√©git√°rsas√°got.

Elkezd√Ķd√∂tt a volt n√©met k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂k korrupci√≥s pere. A sok √ľgy k√∂z√ľl v√©g√ľl csak egy 719 eur√≥s sz√°llodasz√°mla maradt a perre: a v√°d szerint a szob√°t egy filmproducer fizette ki a politikus helyett, aki cser√©be seg√≠tett t√°mogat√°st szerezni a Siemenst√Ķl egy filmhez.

A Siemens egyik sv√°jci le√°nyc√©ge elismerte, hogy ken√Ķp√©nzt fizetett orosz g√°z√ľzletek fej√©ben.

Egy amerikai tisztvisel√Ķ elismerte, hogy 3 milli√≥ doll√°rt keresett azzal, hogy v√≠zumokat adott el.

Egy kaliforniai szen√°tor bed√Ķlt egy mag√°t filmproducernek kiad√≥ FBI-√ľgyn√∂knek, √©s belement volna egy veszteget√©si tranzakci√≥ba. Most a lemond√°s√°t k√∂vetelik.

Tov√°bb g√∂r√∂g az amerikai haditenger√©szet korrupci√≥s botr√°nya, imm√°r k√©t admir√°lis is belekeveredett, de egy sz√≥viv√Ķ szerint m√©g nincs v√©ge az √ľgynek.

Innovat√≠v ken√Ķp√©nztechnik√°t fejlesztett ki egy texasi √ľgy√©sz, aki sms-ben int√©zte a veszteget√©si √ľgyleteit, cser√©be pedig √ľgyeket ejtett a klienseknek.

A k√≠nai √ļjgazdagok Maka√≥n moss√°k a p√©nzt, √©s p√©nzmos√°s miatt kezd√Ķd√∂tt vizsg√°lat a Bank of Moscow volt vezet√Ķi ellen, akiket csal√°s miatt m√°r megv√°doltak. Az eln√∂k √©ppen Londonban figyeli az esem√©nyeket, ahol mened√©kjogot kapott. A francia Soci√©t√© G√©n√©rale bank √ļj oroszorsz√°gi vezet√Ķt nevez ki, miut√°n az el√Ķz√Ķt megvesztegett√©k.

Felmentett√©k a korrupci√≥s v√°dak al√≥l az izraeli sz√©ls√Ķjobbos vezet√Ķt, aki visszat√©rhetett hivatal√°ba a k√ľl√ľgy √©l√©re.

Whistleblowing, oknyomoz√≥ √ļjs√°g√≠r√°s:

Az Index ut√°naj√°rt annak, hogyan lett egy 76 √©ves nyugd√≠jas√© a p√©csi magash√°z, ki fogja megszerezni a bont√°sra ig√©nybevehet√Ķ √°llami milli√°rdot, √©s ki√© lesz a bont√°s j√∂vedelmez√Ķ √ľzlete.

Oligarcha√ľgyben volt egy √©rdekes besz√©lget√©s a Mutyimond√≥ rovat t√°mogat√°s√°val nemr√©giben az √Ātl√°tsz√≥ szervez√©s√©ben. Itt van r√≥la a vide√≥.

Az Index √∂sszeszedte, hogy mi lett azokkal a magyar milli√°rdosokkal, akik egyszer√Ľen elt√Ľntek a leggazdagabbak list√°j√°r√≥l.

Amerik√°ban hamarosan a Legfels√Ķbb B√≠r√≥s√°g el√© ker√ľl egy olyan √ľgy, amelynek t√©tje, hogy milyen v√©delmet kapnak a whistleblowerek.

Vissza a gy√∂kerekhez: most, hogy imm√°r Nagy-Britanni√°ban is tilos p√©nzt fizetni sztori√©rt, a bulv√°rlapok visszat√©rnek a j√≥ √∂reg √ļjs√°g√≠r√°shoz.

A Transparency International nemzetk√∂zi korrupci√≥ellenes szervezet egyben a whistleblowerek nagyobb v√©delm√©re sz√≥l√≠tott fel a szervezet 20 √©ves √©vfordul√≥j√°n rendezett konferencia ut√°n, √©s egy k√≠nai √©s egy angolai korrupci√≥ellenes aktivist√°t t√ľntetett ki. Cserszegtomajon viszont azt az aktivist√°t, aki a helyi k√∂zbeszerz√©sek √°tl√°thatatlans√°g√°t, a p√°ly√°zati p√©nzek kioszt√°s√°t b√≠r√°lta, feljelentette a helyi polg√°rmester.

Egy remek oknyomozó cikk feltárja, hogy milyen módszerekkel (szegény ázsiai munkások kizsigerelésével) gyártják az Iphone-okat.

A New York Times hossz√ļ cikket szentel annak, hogy mik√©nt haszn√°lj√°k ki Eur√≥pa gazdagjai a hat√°rok n√©lk√ľli kontinenst a vagyonuk k√©szp√©nzben val√≥ utaztat√°s√°ra.

Internetes biztons√°g

Egy sikeres módszer az okostelefonok kameráját használja arra, hogy ellopják a felhasználók titkos kódját.

Szolg√°lati k√∂zlem√©ny: M√©g nem k√©s√Ķ feliratkozni az √Ātl√°tsz√≥ napi email h√≠rlevel√©re, a Napi Mutyimond√≥ra. Kattints ide!

Mong Attila
Link

HozzŠszůlŠsok


#11 | Kedvesi - 2013. november 30. 23:14:17
Imre, nem mindegy. Te itt egy "tan√°r" vagy, aki seg√≠t b√ľf√∂gtetni az ide tal√°l√≥kat, vagy m√°s sz√≥val r√°vezetni arra az √ļtra az amin mindenkinek j√°rni kellene. Hogy mindenki "EGY" legyen. Sz√≥lj k√∂zbe ha rosszul l√°tom. Persze egy id√Ķ ut√°n, a padot koptat√≥knak is ki kell l√©pni az ajt√≥n v√©gleg, amikor m√°r senki nem fogja a kezeket, √©s √∂nk√©nt kell megfelel√Ķ d√∂nt√©seket hozni.
Sokaknak √∂n√°ll√≥ gondolata sincs, ezzel akkor szembes√ľltem amikor az √©retts√©gin a m√∂g√∂ttem meg a mellettem l√©v√Ķ padban √ľl√Ķk, saj√°t szavaikkal, nem b√≠rtak szaros 3 A4-es oldalt √≠rni egy Berzsenyi vers elemez√©s√©r√Ķl, vagy arr√≥l mi√©rt fontos a nemzeti √∂ntudat.
Csak √ľltek a pap√≠r felett azt√°n, "bazmeg most mit √≠rjak" vissza voltak maradva a fejl√Ķd√©sben.
Imre, nem fognak leszerelni, b√°r ez sem igaz √≠gy. Mert eddig m√°r h√°ny h√≠rt hozt√°l az oldalon, hogy sorban szerelnek le a rend√Ķr√∂k mert √ļgy √©rzik nincs √©rtelme annak amit csin√°lnak? Nem sz√°moltam mennyi ilyen h√≠r volt, biztos nem egy.
De igen is v√°ltoztat, egy cig√°ny vagy egy mocskos zsid√≥ban nem fog nemzeti √©rz√©s kibontakozni, mert tudj√°k hogy √Ķk itt IDEGENEK, egy g√≥jban legjobban esetben felmer√ľl, hogy ez a haz√°ja, √©s amikor l√°tja a rendszart omlani, amikor a patk√°nyok m√°r l√°tv√°nyosan menek√ľlnek, akkor van annyi esze hogy a v√©re oldal√°ra √°ll, "v√©r vagy a v√©remb√Ķl, egyek vagyunk"
Azzal egyet√©rtek hogy az ellens√©g soraiban vannak, de minden rosszban van valami j√≥ (ok√© n√©ha vannak kiv√©telek) √≠gy legal√°bb tudnak m√©rlegelni a kell√Ķ id√Ķben hova √°llnak. √Čs mivel tudj√°k hogy √Ķk is csak fel vannak haszn√°lva, el kell jutni az agyakba hogy l√©nyeg√©ben a saj√°t oldalukra kell √°llniuk. Megint te mondtad hogy a rend√Ķrseggn√©l vannak olyan ismer√Ķseid, akik tudn√°k hogy egy kr√≠zis helyzetben kiket kellene odabent likvid√°lni azonnal. Persze √©rtem mit mondasz a falhoz v√°g√°s alatt, titkosszolgai szinten, amikor a felv√°s√°rl√≥kat is felv√°s√°rolj√°k, a csatl√≥sok is mennek a levesbe vel√ľk egy√ľtt. A tiszti karban sok ilyen van, de sok olyan is aki a n√©p mell√© √°llna. Az az saj√°t maga mell√©. Ez az ad√≥ellen√Ķr is hangoztatta hogy sok olyan koll√©g√°ja van aki osztja a v√©lem√©ny√©t √©s legsz√≠vesebben ki√ľlne mell√©, mert tudj√°k ami ott megy az tarthatatlan √°llapot, de hozz√° tette hogy ma holnap egzisztenci√°lis ellehetetlen√≠t√©sre is sz√°m√≠taniuk kell.
Mindenki tudni fogja hogy a kell√Ķ id√Ķben neki hova kell majd √°llnia. A dolgok a maguk √ļtj√°n haladnak. Sz√≥lj k√∂zbe ha t√©vedek!

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.