Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Könyv a maffiáról


Na, a "rabbik" meg√≠rt√°k saj√°t eltitkolt t√∂rt√©neteiket, mert ma m√°r szabad, mert ilyen b√°trak √°m! Ott van k√∂zt√ľk a kr√©mer nev√Ľ, akit mi m√°r "j√≥l" ismer√ľnk. Maffia? Nemr√©g z√°rult ebben a t√©m√°ban egy hosszas t√°rgyal√°som. √Črdekes, nem k√©rtek fel t√°rsszerezni! Megjelent az elm√ļlt k√©t √©vtized legfontosabb t√°rsadalomtudom√°nyi k√∂tete. Neh√©z helyzetben vagyok, mert sokat akarn√©k, de nem biztos, hogy b√≠rom. Szeretn√©k √ļgy √≠rni err√Ķl a k√∂nyvr√Ķl, hogy min√©l t√∂bb embernek kedvet csin√°ljak az elolvas√°s√°hoz. Ehhez nagyj√°b√≥l ismertetnem kellene, hogy az √≠nycsikland√≥ tanulm√°nyok micsoda gazdag v√°laszt√©ka tal√°lhat√≥ a k√∂tetben, de huszonegy kiv√°l√≥ szerz√Ķ tanulm√°ny√°t egy √ļjs√°gcikkben k√©ptelens√©g ismertetni. Szeretn√©k a tanulm√°nyokra reflekt√°lni, de – a m√Ľfaj korl√°tai miatt – ez m√©g nagyobb k√©ptelens√©g. Szeretn√©m bemutatni a k√∂tet szellemes megfogalmaz√°sait, nyelvi lelem√©nyeit – de h√°t ez nem helyettes√≠ti a v√©gigolvas√°s√°t. Ilyenkor r√°ngatja el√Ķ az ember az √∂szv√©rt. Ez az √∂szv√©r olyan lesz, hogy keveredik benne a saj√°t gondolat, a r√∂vid ismertet√©s, egy kis kritika √©s sok id√©zet.

A Noran kiad√≥n√°l Magyar B√°lint szerkeszt√©s√©ben megjelent k√∂nyvr√Ķl van sz√≥, amelynek c√≠me Magyar polip, alc√≠me pedig „A posztkommunista maffia√°llam”. Nem Magyar B√°lint az egyetlen, aki a sz√©kh√°zp√©nz csal√°di k√Ķb√°ny√°v√° l√©nyeg√ľl√©se, a Kaya Ibrahim-√ľgy, valamint az els√Ķ Orb√°n-korm√°ny alatt tapasztalt furcsa esetek nyom√°n a maffia m√Ľk√∂d√©sm√≥dj√°ra asszoci√°lt. Gondoljunk csak a HVG eml√©kezetes 1999-es c√≠mlapj√°ra, amelyen k√∂z√©pen √ľl a keresztapa Orb√°n Viktor, √©s m√∂g√∂tte √°llnak alvez√©rei, mindegyik√ľk√∂n a gengszterfilmekb√Ķl ismert kalap. De Magyar B√°lint az egyetlen, aki – nyilv√°n h√ļsz√©ves politikusi p√°lyafut√°sa sor√°n szerzett ismereteit is seg√≠ts√©g√ľl h√≠vva – f√∂lfedezte, hogy a maffia m√Ľk√∂d√©si m√≥dj√°nak le√≠r√°sa adja azt a fogalmi keretet, amely a legt√∂bb, l√°tsz√≥lag irracion√°lis Fidesz-jelens√©get meg tudja magyar√°zni. Sokkal t√∂bbet, mint a Horthy-rendszerhez vagy a K√°d√°r-rendszerhez val√≥ hasonl√≠tgat√°sok, vagy a kett√Ķ √∂sszegy√ļr√°s√°b√≥l kifaragott magyar√°zatok. Sokkal t√∂bbet – ha nem mindent!

Magyar B√°lint v√©rbeli politikusk√©nt f√∂lfedezte, hogy ameddig nem tal√°ljuk meg a megfelel√Ķ szavakat, √©s ameddig nem tudjuk le√≠rni az Orb√°n-rendszer l√©nyeg√©t, addig a politikai harcot sem lehet f√∂lvenni ellene. Majd v√©rbeli szociol√≥gusk√©nt √ļj fogalmakat alkotott, √©rz√©kletes √©s nagy magyar√°z√≥ erej√Ľ le√≠r√°st adott a k√∂tet leghosszabb, bevezet√Ķ tanulm√°ny√°ban. J√≥magam, aki szociol√≥gus kor√°b√≥l ismerem √Ķt, nagy szerencs√©nek tartom, hogy hossz√ļ politikusi l√©te alatt nem sz√°radt ki szociol√≥gusi v√©n√°ja, √©s korszakos jelent√Ķs√©g√Ľ f√∂lfedez√©seket tett Orb√°n Viktor orsz√°gl√°s√°r√≥l.

Az Orb√°n-rendszert a klasszikus maffi√°t√≥l csak a helyzete k√ľl√∂nb√∂zteti meg. Az alapvet√Ķ c√©l – a csal√°d gyarapod√°sa – √©rdek√©ben itt is egy szervezetet hoztak l√©tre, csak m√≠g a klasszikusnak tekinthet√Ķ maffia f√∂ldalatti b√Ľnszervezet form√°j√°t √∂lti, a mi maffi√°nk nyilv√°nos politikai p√°rt√©t, amely, miut√°n demokratikus v√°laszt√°sokon megszerezte a hatalmat, a maffia szok√°sos m√Ľveleteit m√°s eszk√∂z√∂kkel hajtja v√©gre.

MTI/Kosztics√°k Szil√°rd
MTI/Kosztics√°k Szil√°rd

A szervezet √©l√©n itt is a Keresztapa √°ll, csak a fogadott csal√°d nagyobb, √©s az eg√©sz orsz√°got beh√°l√≥zza. R√°ad√°sul nem titokban, hanem ny√≠ltan, a p√°rttags√°g vagy a p√°rthoz val√≥ felt√©tlen lojalit√°s alapj√°n. Egyetlen b√Ľn l√©tezik, a h√Ľtlens√©g, ezt a maffia megtorolja. Egy√©b b√Ľn√∂ket a keresztapa megbocs√°t, a b√Ľn√∂s√∂ket megv√©di, mint a h√°zv√©tel√©vel elsz√°molni nem tud√≥ √∂nkorm√°nyzati k√©pvisel√Ķt, a v√°ros√°t t√∂nkretev√Ķ √©s feles√©g√©t agyba-f√Ķbe ver√Ķ bukott polg√°rmestert, a tr√°gy√°t lop√≥ fogadott csal√°dtagot, a f√°t lop√≥ igazi csal√°dtagot, vagy a nemzetk√∂zi k√∂r√∂z√©s alatt √°ll√≥ c√©gvezet√Ķt. A bandaszellem nagyon fontos, ett√Ķl m√Ľk√∂dik megb√≠zhat√≥an a maffia. A maffia minden tagj√°nak tudnia kell, hogy t√Ľz√∂n-v√≠zen √°t megv√©dik √Ķket. F√©lni√ľk is kell a Keresztap√°t√≥l, de b√≠zniuk is kell benne. Min√©l t√∂bb b√Ľn√ľket sim√≠tja el, ann√°l jobban f√ľggnek t√Ķle, √©s ann√°l er√Ķsebb lesz a bizalom. √Čs min√©l t√∂bb b√Ľnt k√∂vetnek el, ann√°l jobban sz√°m√≠that r√°juk, mert tudj√°k, hogy csak a Keresztapa v√©dheti meg √Ķket. A helyzet paradox: szervezet√©p√≠t√©si szempontb√≥l a tagok t√ļlkap√°sai √ļgy kellenek, mint egy falat keny√©r, noha ezek cs√∂kkentik a Keresztapa n√©pszer√Ľs√©g√©t is. Ez√©rt id√Ķnk√©nt egy-egy tagot f√∂l kell √°ldozni a k√∂zv√©lem√©ny olt√°r√°n. De az √Ķ kez√©t sem engedik el, legfeljebb a szolg√°lati hely√©t v√°ltoztatj√°k meg: a maffia politikai r√©szleg√©b√Ķl √°thelyezik a nyilv√°noss√°g el√Ķl rejtve marad√≥ √ľzleti r√©szleg√©be. Mint a folytat√≥lagosan elk√∂vetett, k√ľl√∂n√∂sen nagy vagyoni h√°tr√°nyt okoz√≥ h√Ľtlen kezel√©s b√Ľntette miatt joger√Ķsen el√≠t√©lt V√°rhegyi Attil√°t. √ćgy lesz igaz√°n er√Ķs √©s √ľt√Ķk√©pes a szervezet. Arr√≥l nem besz√©lve, hogy f√©lni is csak egy er√Ķs szervezett√Ķl fog a n√©p.

A további jellegzetességeket néhány, Magyar Bálint tanulmányból vett idézettel érzékeltetem.

„A szervezett felvil√°g korrupci√≥ja nem eseti, sporadikus ’mutyi’, valamifajta alkalmi elhajl√°s, deviancia, hanem k√∂zpontilag ir√°ny√≠tott √©s racion√°lisan lebonyol√≠tott rabl√°s, a rendszer r√©sze. A szervezett felvil√°g l√©nyege ugyanis az, hogy a hatalomkoncentr√°ci√≥ √©s a fogadott csal√°d vagyonosod√°sa szorosan egy√ľtt j√°r, egym√°st szolg√°lja.

A maffia√°llam a t√∂rv√©nyes√≠tett rabl√°s eszk√∂zeivel osztja √ļjra a vagyont…. Mint Las Vegasban, amikor a maffia aj√°nlatot tesz egy kaszin√≥ra… Csak n√°lunk aki ellen√°ll, annak nem a revolver cs√∂v√©vel kell szemben√©znie – ez a maffia√°llamnak nem st√≠lusa. Hull√°kat nem l√°tunk az utc√°n, a maffia√°llamban a kigy√ļrt p√©nzbehajt√≥k helyett dolgozik a meggy√ļrt parlament √©s √ľgy√©szs√©g.

Ahhoz, hogy a maffia√°llam aj√°nlata egy v√°llalkoz√°s √°tv√©tel√©re visszautas√≠thatatlan lehessen, legal√°bb n√©gy fenyeget√Ķ potenci√°llal kell rendelkeznie: (1) korl√°tlanul uralt jogalkot√≥i hatalommal, (2) p√°rth√Ľ titkosszolg√°lattal, √ľgy√©szs√©ggel √©s rend√Ķrs√©ggel, (3) loj√°lis ad√≥hat√≥s√°ggal √©s (4) az √°llami megrendel√©sek √©s uni√≥s p√°ly√°zatok feletti teljes kontrollal.

A Csal√°d tagjai az er√Ķszakszervezetek eg√©sz sk√°l√°j√°t uralj√°k: az √°llamiba beolvadt mag√°nszervezetekt√Ķl az illeg√°lis randal√≠roz√≥kig.

…a k√∂zhatalmi int√©zm√©nyek nem a t√∂rv√©nyess√©g √©s a polg√°ri jogegyenl√Ķs√©g √Ķrei, hanem ellenkez√Ķleg, a mag√°n√©rdek√Ľ √∂nk√©ny int√©zm√©nyes√≠tett szervei.”

A k√∂tet tov√°bbi tanulm√°nyai √°rnyalj√°k √©s m√©ly√≠tik a Magyar B√°lint √°ltal felv√°zolt gondolati keretet vagy egy-egy r√©szter√ľleten apr√≥l√©kos le√≠r√°s√°t adj√°k a maffia m√Ľk√∂d√©s√©nek.

Szel√©nyi Iv√°n nemzetk√∂zi √©s t√∂rt√©neti kontextusba helyezi az Orb√°n-maffi√°t. Elemzi a posztszocialista „eredeti t√Ķkefelhalmoz√°st” √©s a magyar p√©ld√°ban ennek egy saj√°tos v√°ltozat√°t l√°tja. √Ālljon itt egy megvil√°g√≠t√≥ id√©zet ebb√Ķl a tanulm√°nyb√≥l is:

„A Fidesz m√°sodszor viszont akkor ker√ľlt korm√°nyra, amikorra a k√∂zvagyon eloszt√°sa √≠gy vagy √ļgy m√°r megt√∂rt√©nt. Ezek ut√°n ez a korm√°nyzat ’nem tehet m√°st’, mint hogy eszk√∂z√∂kben nem v√°logatva megk√≠s√©rli a tulajdonok √ļjraoszt√°s√°t, s ennek sor√°n egy √ļj, loj√°lis b√°zis ki√©p√≠t√©s√©t. Ez a gyakorlat „megk√∂veteli” az els√Ķdleges tulajdoneloszt√°s kriminaliz√°l√°s√°t, s egyben azt is, hogy felsz√°molj√°k az igazs√°gszolg√°ltat√°s f√ľggetlens√©g√©t, √≠gy t√©ve a kriminaliz√°l√°s engedelmes eszk√∂z√©v√©. Az √ļj fejlem√©ny 2010 √≥ta nem a korrupci√≥ mennyis√©g√©vel √≠rhat√≥ le, hiszen amit korrupci√≥nak tekinten√©nk, azt j√≥r√©szt ’t√∂rv√©nyes√≠tett√©k’, hanem a rendszerszer√Ľs√©g√©ben, a tulajdonviszonyok elbizonytalan√≠t√°s√°ban, a tulajdonok radik√°lis √ļjraoszt√°s√°ban keresend√Ķ. Ez a mag√°nnyugd√≠jak kisaj√°t√≠t√°s√°val kezd√Ķd√∂tt, a f√∂ldb√©rletek √©s a trafikkoncesszi√≥k lojalit√°stesztek alapj√°n t√∂rt√©n√Ķ kioszt√°s√°val folytat√≥dott... Mindehhez √©rtelemszer√Ľen t√°rsul az igazs√°gszolg√°ltat√°snak – legal√°bbis r√©szlegesen – a v√©grehajt√≥ hatalom al√° rendel√©se, a politikai ellenfelek elsz√°moltat√°sa ’gazdas√°gi b√Ľntettek√©rt’.”

Ara-Kov√°cs Attila Eur√≥pa autokratikus vezet√Ķivel √°ll√≠tja p√°rba Orb√°n Viktort, ennek keret√©ben p√°rhuzamos elemz√©seket olvashatunk Berlusconir√≥l √©s Orb√°nr√≥l, a k√©t Kaczy√Īskir√≥l √©s Orb√°nr√≥l, illet√Ķleg Putyinr√≥l √©s Orb√°nr√≥l. Vannak hasonl√≥s√°gok √©s vannak k√ľl√∂nbs√©gek.

P√©terv√°ri Zsolt annak a helyzetnek a t√∂rt√©nelmi √©s szociol√≥giai gy√∂kereit √≠rja le, amelyben kibontakozhatott az orb√°ni maffia√°llam. Elemz√©s√©b√Ķl kider√ľl, hogy a t√°rsadalom m√©lyr√©tegeiben megvoltak a felt√©telei annak, hogy a maffia uralma al√° hajtsa az orsz√°got.

Csepeli György kifejti, hogy az Orbán-rendszer leírási kísérletei az eddig használt fogalmakkal (tekintélyuralmi rendszer, nemzeti abszolutizmus, posztmodern korporatív állam,

illiber√°lis demokr√°cia, autokr√°cia) cs√Ķd√∂t mondanak, mert nem veszik figyelembe √ļj √©s l√©nyegi ism√©rv√©t: a „csal√°d” generikus szerep√©t, amely a maffi√°k saj√°tja.

Fleck Zolt√°n jogszociol√≥gus abb√≥l indul ki, hogy a jog√°llam elvileg √©s az int√©zm√©nyi gyakorlatok szintj√©n is kiz√°rja a maffiaszer√Ľ m√Ľk√∂d√©st. Ez√©rt Orb√°n Viktor kiiktatta a jog√°llami berendezked√©st.

Kr√©mer Ferenc r√©szletesen le√≠rja, hogyan v√°ltoztatta Orb√°n Viktor a rend√Ķrs√©get √©s a titkosszolg√°latot a maffia engedelmes eszk√∂z√©v√©.

A B√°r√°ndy P√©ter–Bihari Istv√°n szerz√Ķp√°ros tanulm√°nya n√©mileg kil√≥g a k√∂tetb√Ķl, mert nem a „magyar polippal” foglalkozik, viszont alapos √°ttekint√©st ad arr√≥l, hogy az Eur√≥pai Uni√≥ milyen jogalkot√°si k√≠s√©rletekkel pr√≥b√°l f√∂l√ľlkerekedni a szervezett b√Ľn√∂z√©sen. Ehhez kapcsol√≥dik Lattmann Tam√°s tanulm√°nya, amelyb√Ķl kider√ľl, hogy a magyarhoz hasonl√≥ maffi√°llammal az Eur√≥pai Uni√≥ egyel√Ķre semmit nem tud kezdeni.

Laki Mih√°ly tanulm√°nya elej√©n a nagy c√©gek megsarcol√°s√°val kapcsolatban egy rendk√≠v√ľl √©rdekes k√©rd√©st vet f√∂l: „Mi√©rt fogadt√°k el szinte ellen√°ll√°s n√©lk√ľl a Fidesz-√°llam dikt√°lta felt√©teleket a magyar t√°rsadalom tekint√©lyes alkuer√Ķvel rendelkez√Ķ csoportjai, int√©zm√©nyei?”(A mag√°nbiztos√≠t√≥k, a k√ľlf√∂ldi t√∂bbs√©gi tulajdonban l√©v√Ķ nagyv√°llalatok √©s a bankok.) K√°r, hogy nem v√°laszolt r√°.

So√≥s K√°roly Attila ismerteti a magyar k√ľl√∂nad√≥-sarcok 2004-ben indul√≥ t√∂rt√©net√©t, √©s r√°vil√°g√≠t, hogy ezeket csak az alacsony mobilit√°s√ļ √°gazatokban alkalmazz√°k, amelyek dr√°ga h√°l√≥zatokat √©p√≠tettek, √©s ezt nem tudj√°k k√∂nnyen, nagy vesztess√©g n√©lk√ľl felsz√°molni. Ezt a tanulm√°nyt szinte kieg√©sz√≠ti Major Iv√°n √≠r√°sa, amely r√©szletes le√≠r√°st ad a h√°l√≥zatos √°gazatok kiszolg√°ltatotts√°g√°r√≥l √©s zsarolhat√≥s√°g√°r√≥l. Az ilyen v√°llalatok megsarcol√°sa a bev√©tel mellett egy√©b haszonnal is j√°r. Az egyik, hogy demonstr√°lja a nagyv√°llalat-ellenes, bankellenes, idegenellenes ideol√≥gi√°t, vagyis azt, hogy „megv√©dik a magyar embereket”. A m√°sik, hogy az emelked√Ķ d√≠jak vagy a szolg√°ltat√°s roml√≥ sz√≠nvonala eset√©n a n√©pharag nem a sarcokat kivet√Ķ korm√°ny ellen horgad f√∂l, hanem a szolg√°ltat√≥k ellen. A k√∂vetkezm√©nyek m√°r nem ilyen j√≥l √°tl√°that√≥k, √©s csak √°tt√©teleken kereszt√ľl, f√Ķleg a beruh√°z√°sok cs√∂kken√©s√©ben jelentkeznek, aminek azt√°n tov√°bbi sanyar√ļ k√∂vetkezm√©nyei vannak az orsz√°g sors√°ra n√©zve.

Csillag Istv√°n tanulm√°ny√°t ismertetni lehetetlen, viszont elolvasni √©rdemes, mert v√°llalat-t√∂rt√©net√©b√Ķl l√©p√©sr√Ķl l√©p√©sre kibontakozik, hogyan sz√ľletett √©s n√Ķtt naggy√° a Fidesz nev√Ľ politikai-gazdas√°gi v√°llalkoz√°s, amelynek f√Ķ c√©lja a p√°rtot ural√≥ csal√°dok gyarapod√°sa.

A Csillag-tanulm√°nyt k√∂vet√Ķ √≠r√°sban Becker Andr√°s a fideszes nagy csal√°don bel√ľli sz√Ľkebb csal√°d, az Orb√°n–L√©vai h√°zasp√°r √©s k√∂zeli fogadott csal√°djai vagyonosod√°s k√∂veti nyomon. A M√©sz√°ros, a Garancsi, a Tiborcz √©s a Flier csal√°d, valamint Orb√°n Gy√Ķz√Ķ gyarapod√°sa szinte csodasz√°mba megy.

V√°rhegyi √Čv√°t√≥l megtudhatjuk, hogyan t√∂rekszik Orb√°n Viktor arra, hogy a magyar bankszektor mind nagyobb r√©sz√©t a maffia√°llam szolg√°lat√°ba √°ll√≠tsa.

Juh√°sz P√°l „T√∂rt√©nelemform√°l√≥ ostobas√°g a magyar agr√°rk√©rd√©sben” c√≠m√Ľ tanulm√°nya korszakos jelent√Ķs√©g√Ľ. √öjszer√Ľ √©s m√©lyrehat√≥ le√≠r√°s√°t adja annak, hogy a rendszerv√°lt√°s √≥ta hogyan tette t√∂nkre a politika a valamikor j√≥l teljes√≠t√Ķ magyar mez√Ķgazdas√°got. Kider√ľl az is, hogy a t√∂rv√©nyi √ļton l√©trehozott √°lland√≥ bizonytalans√°g, amely akad√°lyozza a racion√°lis mez√Ķgazdas√°gi termel√©st, olyan zavarost teremtett, amelyben m√°r k√∂nny√Ľ hal√°szni √©s p√°rth√Ľs√©g alapj√°n f√∂ldet osztogatni.

A k√∂tet szerz√Ķi k√∂z√ľl tal√°n Kr√©mer Bal√°zs hangol√≥dott r√° legjobban a Magyar B√°lint teremtette fogalmi keretre. „A maffia√°llam t√°rsadalomk√©pe √©s t√°rsadalompolitik√°ja” c√≠m√Ľ tanulm√°ny√°b√≥l sz√°momra egy√©rtelm√Ľen kider√ľlt, hogy az Orb√°n-rendszer kiforgatta √©s a maga k√©p√©re alak√≠totta a szoci√°lpolitika eredeti √©rtelm√©t. Orb√°n Viktor maffia√°llam√°ban a szoci√°lpolitika a gyarapod√°sb√≥l kimaradt t√∂bbs√©g f√©ken tart√°s√°r√≥l √©s engedelmess√©gre k√©nyszer√≠t√©s√©r√Ķl sz√≥l.

„A maffia√°llam kontextus√°ban a szoci√°lpolitika sem az, mint ami az eur√≥pai alkotm√°nyos demokr√°ci√°k √©s j√≥l√©ti √°llamok gyakorlat√°ban megszokott: a szoci√°lpolitika nem a szoci√°lis biztons√°g t√∂rt√©netileg kialakult int√©zm√©nyrendszere, nem a meg√©lhet√©si gondokkal k√ľzd√Ķk √©s a t√°rsadalmi h√°tr√°nyokat elszenved√Ķk seg√≠t√©s√©nek eszk√∂zt√°ra.

A jellege szerint regul√°z√≥, megal√°z√≥ szoci√°lpolitika alapvet√Ķen a t√∂bbs√©gi t√°rsadalom fel√© k√ľld fenyeget√Ķ √©s elrettent√Ķ √ľzeneteket (k√∂zmunka, hajl√©ktalanok, rokkantnyugd√≠jasok). A maffia√°llam a szoci√°lpolitik√°j√°val megf√©leml√≠t, elrettent √©s p√©ld√°t statu√°l.”

G√°bor Gy√∂rgy alapos kritikai elemz√©s√©t adja a Nemzeti Hitvall√°snak, Orb√°n egyh√°zpolitik√°j√°nak, valamint c√©lir√°nyos elt√∂k√©lts√©ggel √°tpolitiz√°lt teol√≥giai k√©ptelens√©geinek √©s blaszfemikus √∂tleteinek. Gondolatmenet√©nek egyetlen elem√©t √©rzem kev√©sb√© meggy√Ķz√Ķnek. G√°bor Gy√∂rgy szerint Orb√°n „eset√©ben sz√≥ sincs cinizmusr√≥l, PR-szempontoknak val√≥ megfelel√©si k√©nyszerr√Ķl: a t√∂bbsz√∂r√∂sen megrend√ľlt √©s t√∂bb jellempr√≥b√°l√≥ v√°ltoz√°son √°tesett szem√©lyis√©g nemcsak lelki egyens√ļly√°ra v√©l r√°tal√°lni, hanem a megrend√≠t√Ķ kudarcokat √©s ’f√ľlkeforradalmi’ sikereket k√∂vet√Ķen ekk√©pp √°lmodik √∂r√∂k politikai perspekt√≠v√°t √∂nmaga, s sz√Ľnni nem akar√≥ hitet √©s elt√∂k√©lts√©get rajong√≥ h√≠vei sz√°m√°ra. A rendk√≠v√ľl er√Ķs szem√©lyis√©gjegyekkel b√≠r√≥ individuum egy√©ni harca – lelki vezet√Ķinek j√≥volt√°b√≥l – a Mindenhat√≥nak szentelt olt√°ron a nemzet j√∂v√Ķj√©√©rt bemutatott √°ldozattal nyeri el magasabb √©rtelm√©t √©s jelent√Ķs√©g√©t. Cser√©be mindez√©rt a karizmatikus vezet√Ķ egyszerre √∂ltheti mag√°ra a szakr√°lis-papi √©s a vil√°gi-uralkod√≥i szerep szem√©lyre szabott jelmez√©t.”

B√°r a l√°that√≥ v√©geredm√©ny szempontj√°b√≥l mindegy, hogy a maffia f√Ķn√∂ke mi√©rt rohang√°l √°lland√≥an templomokba, j√≥magam sokkal f√∂ldh√∂zragadtabb szemsz√∂gb√Ķl l√°tom az eg√©szet. Orb√°n Viktor j√≥ p√©nz√©rt felfogadta az erk√∂lcsileg nem t√ļl szil√°rd magyar kereszt√©ny egyh√°zakat, hogy neveljenek neki engedelmes alattval√≥kat, √©s hajts√°k √Ķket oda a szavaz√≥urn√°khoz. Erre neki se ideje, se appar√°tusa, se hozz√°√©rt√©se, megvette h√°t a piacon. Nem v√©letlen, hogy a „nemzetnevel√©s” m√°sik ter√ľlet√©t, a k√∂zoktat√°st is az √Ķ kez√ľkre adta, ne kelljen m√°r ezzel is neki bajl√≥dnia. Ebb√Ķl messzir√Ķl is ink√°bb a cinizmus b√Ľzlik, mint a lelki egyens√ļlyra val√≥ r√°tal√°l√°s.

Boz√≥ki Andr√°s a k√∂zpontilag ir√°ny√≠tott elit- √©s kult√ļracsere le√≠r√°s√°val gazdag√≠tja a k√∂tetet.

V√°s√°rhelyi M√°ria √≠r√°s√°b√≥l k√©pet kaphatunk arr√≥l, hogyan √ľt√∂tt a Fidesz k√©t legyet egy csap√°sra: a m√©di√°t „agy- √©s p√©nzmosod√°v√°, a p√°rtpropaganda √©s a k√∂zp√©nzek mag√°nvagyonn√° alak√≠t√°s√°nak eszk√∂z√©v√©” v√°ltoztatta. Aki eddig nem tudta, ebb√Ķl a tanulm√°nyb√≥l megtudhatja, hogyan √©p√≠tette ki m√©diabirodalm√°t az Orb√°n-maffia, √©s hogyan csorgatja a k√∂zp√©nzt a hozz√° k√∂zel √°ll√≥ mag√°nzsebekbe.

Kozák Márton írása csinos bokréta a kötet kalapján. A szotyolázgató focirajongás természetrajzába ad bepillantást.

„A piacgazdas√°got m√Ľk√∂dtet√Ķ orsz√°gokkal szemben a maffia√°llam futballja nem a sz√≥rakoztat√≥ipar r√©sze. A kollektivista magyar rezsim stadionjaiban nem sz√≥rakoztat√°s, hanem sportnak l√°tsz√≥ tev√©kenys√©g keret√©ben oktat√≥-nevel√Ķ munka folyik, ahol a n√©z√Ķk a maffia√°llam hierarchikus viszonyait bemutat√≥ szemin√°riumi k√©pz√©sen vesznek r√©szt. A gyakori t√©v√©k√∂zvet√≠t√©sekkel n√©pszer√Ľs√≠tett kurzuson a n√©z√Ķk megtudhatj√°k, hogy az √ļj magyar centr√°lis er√Ķt√©r bes√Ľr√Ľs√∂d√©si – a nemzetet ir√°ny√≠t√≥ Csal√°d tal√°lkoz√°si – pontja a csak a rezsim kiv√°lts√°gosai √°ltal l√°togathat√≥ VIP-p√°holy. A t√©v√©k√∂zvet√≠t√©sek nem hagynak k√©ts√©get afel√Ķl, ki az univerzum legfontosabb embere: Orb√°n Viktor, aki a k√©peken √©ppen olyan centr√°lis helyet foglal el, mint J√©zus Leonardo k√©p√©n, az Utols√≥ vacsor√°n. Az orsz√°g apraja-nagyja l√°thatja, hogy a Csal√°d p√°holyt ben√©pes√≠t√Ķ tagjai √ļgy j√°rulnak a sz√≠ne el√©, mint kor√°bban a k√©pvisel√Ķjel√∂ltek Felcs√ļtra. A t√°rsadalmi nyilv√°noss√°g szerkezet√©nek deform√°l√≥d√°s√°val a stadion e kor√°bban √©rdektelen szeglet√©ben t√∂rt√©ntekre nagyobb figyelem √∂sszpontosul, mint b√°rmire, ami egy magyar p√°lya 16-os√°n bel√ľl valaha t√∂rt√©nt. Bulv√°rlapok szerkeszt√Ķit√Ķl sokat l√°tott kremlinol√≥gusokig egy eg√©sz ipar√°g elemzi: ki, kivel, mikor, h√°nyszor, mi√©rt √©s mennyi√©rt. A p√°holybeli l√°tv√°ny dek√≥dol√°sa √ļj szakm√°t h√≠vott √©letre. Egy konfliktus ut√°n meccsen egy√ľtt nevetg√©lni a minisztereln√∂kkel: az illet√Ķ nem kegyvesztett; egy√ľtt mutatkozni a minisztereln√∂kkel, de nem a k√∂zvetlen k√∂zel√©ben: az illet√Ķ m√©g nem kegyvesztett; a p√°holyban jelen sem lenni: az illet√Ķ kegyvesztett.

Csak hangs√ļlyosabb√° teszi az √ľzenetet, hogy a megjelentek egy r√©sze l√°tv√°nyosan idegen√ľl mozog a stadion vil√°g√°ban, mag√°√©rt a foci√©rt f√∂ltehet√Ķleg sosem menne oda – rosszul √°ll a szotyol√°s zacsk√≥ a kez√©ben.”
Link

HozzŠszůlŠsok


#31 | istok bela - 2013. november 30. 14:25:40
Otto, igazad van. Kar is foglalkozni a nevekkel. Itt a felso korokben mind bunos. Mar csak azert imadkozom Pesti letemre,hogy dobjon mar valaki egy atomot Pestre. Gyorsan megtisztulna ettol a mocsoktol itt minden,meg ha ra megyek is. Kiraknam a kis szekem fognam a kavem es a pipam, majd mosolyogva varnam a villanast.
De sajnos nem lesz ilyen konnyu a takaritas.s_*_kukk
#32 | von Dorlatosch - 2013. november 30. 18:47:19
#12 | kontroll88 - 2013. november 30. 07:54:42

Itt nagyon alapos nagytakar√≠t√°sra van sz√ľks√©g, az sem baj, ha a v√©g√©n csak 5-6 milli√≥an maradunk. Az legal√°bb m√°r garant√°ltan tiszta lesz.


M√°r jelenleg sem vagyunk "5-6 milli√≥an". Kb 2 milli√≥ cigger, 2 milli√≥ hanuk√°s, ugyanennyi "s√°besz-goj", jelent√Ķs sz√°m√ļ szavaz√≥polg√°r. Kb 10 √©s 100 ezer f√Ķ k√∂z√© tehet√Ķ azok sz√°ma, akik vagyunk m√©g.

#31 | istok bela - 2013. november 30. 13:25:40

Mar csak azert imadkozom Pesti letemre,hogy dobjon mar valaki egy atomot Pestre.


Nem kell azt dobni, van itt m√°r el√©g. Az eg√©sz f√Ķv√°ros al√° lett akn√°zva, metr√≥beruh√°z√°s √°lc√°j√°val. Az √∂sszes √≥v√≥hely, v√©dm√Ľ fel√ļj√≠tva, k√©szenl√©tben. A parlament mellett/alatt tengeralattj√°r√≥-sz√°razdokk is √©p√ľlt, m√©lygar√°zs c√≠msz√≥val. A l√©gt√©r nem lesz biztons√°gos.
#33 | istok bela - 2013. november 30. 19:11:39
Akkor megnyomhatna mar valaki a gombot! De ha nem merik szoljanak nyugodtan. Kavet es a pipam viszem.
#34 | postaimre - 2013. november 30. 19:50:11
Dorlatosch, B√©la...a tudat m√°r sok tekitetben programozva van. Ezt m√©g itt nem eml√≠tett√ľk.

YouTube Videů
#35 | kismaja - 2013. november 30. 21:00:35
Noran kiadó már nem is létezik....
Val√≥ban volt, kort√°rs √©s klasszikus pr√≥za megjelentet√©s√©vel foglalkoztak az Alexandra-csoport tagjak√©nt. K√Ķr√∂ssi P. J√≥zsef n√©h√°ny √©vvel ezel√Ķtt v√°ratlanul megsz√ľntette a kiad√≥t, √Ķ szem√©lyesen el√©rhetetlenn√© v√°lt, a szerkeszt√Ķs√©g alaposan sz√©tsz√©ledt.
Sz√©pen csendben fel√©ledt hamvaib√≥l Noran Libro n√©ven a Kossuth Kiad√≥i Csoport sz√≠neiben √©s l√°mcsak, milyen k√∂nyvek ker√ľlnek ki a nyomd√°b√≥l:

http://www.noranl...p;afcs=002
#36 | Fidel - 2013. december 01. 01:55:52
Szerintem nem erdemes aon ragodni ki a mocsok , ki a szemet-a. Imre mar reg mondotta,es ez oly logikus : MINDENKI aki olyan pozicioban van es volt. Aki nem szemet-a,vagy mocsok annak kartya se lett osztva,es nem is nagyon lessz!Ha mast akarunk ki kell tisztogatni az orszagot/vilagot a szemet-amocsoktol.Egy tuti a leg gazdagabb es befolyasossabb10%-20% kozott nem igen bujkal sok tsztesseges/rendes ember!
#37 | spartakusz - 2013. december 01. 03:48:28
sZEVASZTOK!

Kedves fidel - sz√°mb√≥l veted ki a sz√≥t - valamikor tetszett nekem is Fidel var√°zsa ma m√°r nem, mi√©rt? Mert az √©let megtan√≠ttatta velem, hogy - palira vesznek benn√ľnk - MINDIG - EDDIG A T√ĖRT√ČNELEM SOR√ĀN - √©s uralkodnak felett√ľnk - rajtunk hisz√©kenyeken akik bizalm√°ban az √©rzelmeik √ļtj√°n hatolnak bele √©s dirig√°lnak felette - de nem az esetlen - gy√°moltalan √©s kizsigereltek √©rdek√©ben - ha nem , teljes m√©rt√©kben saj√°t √ČRDEK√úKBEN hasznukat √©s gazdags√°guk n√∂vel√©se √©rdek√©ben mindent megtesznek annak √©rdek√©ben, hogy ez √ļgy is maradjon √∂r√∂kre - ez√©rt ez ellen - l√°zadtak fel √©s l√°zadnak fel azok m√©g mai is akik fell√°zadnak az √©lnyom√≥ik ellen.
A hazugs√°g N√ĀLUK - nem is mer hat√°rokat - p√©nzhatalom ,√©s csak az a minden√ľk, mert azzal mindent el√©rnek! EGYENL√ēRE!
Tegnap a pb.tv. látottak a rokkantnyugdíjasokkal kapcsolatosan kivágta a biztosítékot nálam és tettre szántam el magam!
itt: n√©zd - borzaszt√≥ ahogy √≠rja a kommentel√Ķ is:

HER
2013.11.30. 17:50
https://www.youtu.
..COkv1nXqv8 Borzasztó! :@

https://www.youtu...COkv1nXqv8

ID. kISS l√ĀSZL√ď
#38 | baktria - 2013. december 01. 05:33:28
Hozzászólva az árulólistához...

A jó szaki sem egy mozdonyt munkált meg! Ma egy csavart. Holnap az any(j)át. Majd hengert furatolt. Soha sem a mozdonyra összponosított!
K√∂zben a t√°rsai dugatty√ļkra, forg√≥v√°zra figyeltek, semmi m√°sra. Am√≠g mindenki azt a kis feladat√°t teljes√≠ti = k√©sz a mozdony.

Lehet, hogy sokan k√∂z√ľl√ľk alig tudt√°k, mi az a mozdony.
#39 | baktria - 2013. december 01. 05:40:11
Azt√°n van, amikor a mozdony gy√°rt√°s hatalmas hajr√°ban megy, ha az 500 √©ves terv √ļgy k√∂veteli. Akkor √©jjel nappal dolgozik mindenki.
Az utc√°r√≥l becs√Ķd√≠tett amat√Ķr√∂k is t√∂meg√©vel.
Olykor a min√Ķs√©gi ellen√Ķr√∂k is eln√©z√Ķbbek.

V√©g√ľlis a c√©l a mozdony gy√°rt√°s!
#40 | Fidel - 2013. december 04. 13:47:13
Kedves Spartakusz! En nem Castro miatt lettem Fidel, kulonben is Che-t jobban ertekelem. Csak azert mert fidel-ek.

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.