Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Megjelent az √ļj ford√≠t√°s√ļ protest√°ns Biblia


H√ļsv√©t el√Ķtt az moderniz√°lt mesek√∂nyv a polcok√≥hn? Megjelent az √ļj ford√≠t√°s√ļ, revide√°lt protest√°ns Biblia a Magyar Bibliat√°rsulat Alap√≠tv√°ny gondoz√°s√°ban. A rev√≠zi√≥ c√©lja a kor√°bbi ford√≠t√°s idej√©tm√ļlt, √©rtelemzavar√≥, k√∂vetkezetlen vagy nehezen felolvashat√≥ megfogalmaz√°sainak jav√≠t√°sa volt - k√∂z√∂lte a Magyarorsz√°gi Reform√°tus Egyh√°z zsinat√°nak kommunik√°ci√≥s szolg√°lata szerd√°n az MTI-vel.

Megjelent az √ļj ford√≠t√°s√ļ, revide√°lt protest√°ns Biblia a Magyar Bibliat√°rsulat Alap√≠tv√°ny gondoz√°s√°ban. A rev√≠zi√≥ c√©lja a kor√°bbi ford√≠t√°s idej√©tm√ļlt, √©rtelemzavar√≥, k√∂vetkezetlen vagy nehezen felolvashat√≥ megfogalmaz√°sainak jav√≠t√°sa volt - k√∂z√∂lte a Magyarorsz√°gi Reform√°tus Egyh√°z zsinat√°nak kommunik√°ci√≥s szolg√°lata szerd√°n az MTI-vel.

A f√Ķk√©nt protest√°ns egyh√°zak √°ltal haszn√°lt √ļj sz√∂vegez√©s√Ľ Biblia el√Ķsz√∂r 1975-ben jelent meg, lez√°rva egy csaknem harminc√©ves id√Ķszakot, amelynek sor√°n a hagyom√°nyos K√°roli Biblia meg√ļj√≠t√°s√°n f√°radoztak - id√©zt√©k fel. El√Ķsz√∂r 1990-ben vett√©k rev√≠zi√≥ al√° ezt az √ļj ford√≠t√°st. (Bibliarev√≠zi√≥ az, amikor egy n√©pszer√Ľ, √°ltal√°nos haszn√°latban l√©v√Ķ bibliasz√∂veget nem ford√≠tanak √ļjra, de r√©szben meg√ļj√≠tanak.)

Bibliarev√≠zi√≥t √°ltal√°ban a bibliatudom√°ny fejl√Ķd√©s√©b√Ķl fakad√≥an, illetve a nyelv folyamatos v√°ltoz√°sa √©s a t√°rsadalmi v√°ltoz√°sok miatt v√©geznek a bibliat√°rsulatok vil√°gszerte, a mostani rev√≠zi√≥ban mindh√°rom ok szerepet j√°tszott - ismertett√©k.

Utaltak arra, hogy a munk√°latok az olvas√≥i √©szrev√©telek gy√Ľjt√©s√©vel kezd√Ķdtek 2006-ban. H√°rom √©v alatt mintegy harmincezer megjegyz√©s √©rkezett a Magyar Bibliat√°rsulathoz, √©s r√©szben ezek figyelembe v√©tel√©vel indulhatott meg az √©rdemi rev√≠zi√≥s munka 2009-ben.

A rev√≠zi√≥t a Magyar Bibliat√°rsulat Alap√≠tv√°ny sz√∂veggondoz√≥ bizotts√°ga v√©gezte, amelynek tagjai a bibliat√°rsulat tizenk√©t tagegyh√°z√°nak lelk√©szk√©pz√Ķ int√©zm√©nyeib√Ķl deleg√°lt biblikus tansz√©kvezet√Ķ tan√°rok. Minden esetben az √Ķ feladatuk a bibliaford√≠t√°sok vagy rev√≠zi√≥k tudom√°nyos √©s szakmai fel√ľgyelete, √©s ebb√Ķl a k√∂rb√Ķl ker√ľltek ki a rev√≠zi√≥ √©rdemi munk√°j√°t v√©gz√Ķk is.

Hangs√ļlyozt√°k: k√ľl√∂n√∂s figyelmet ford√≠tottak a "j√≥ magyars√°g√ļ" nyelvi megold√°sokra, v√°ltoztattak a magyar sz√∂veg megfogalmaz√°s√°n ott, ahol √ļgy tal√°lt√°k, hogy a Szent√≠r√°s eddigi sz√∂vege "a bibliaford√≠t√°sok t√∂bbs√©gi megold√°sait√≥l elt√©r√Ķ √ļton j√°rt".

A ford√≠t√°si √©s sz√∂vegt√∂rt√©neti jelleg√Ľ, valamint a kultur√°lis √©s t√∂rt√©neti h√°tt√©rre utal√≥ jegyzetek sz√°m√°t kiegyens√ļlyozottabb√° tett√©k az √ď- √©s az √öjsz√∂vets√©gben. Ezekre a jegyzetekre ebben a kiad√°sban m√°r az adott versek v√©g√©n csillagok h√≠vj√°k fel az olvas√≥k figyelm√©t.

A "Biblia √∂nmag√°t magyar√°zza" reform√°tori elv jegy√©ben √°ttekintett√©k √©s b√Ķv√≠tett√©k a Bibli√°n bel√ľli kereszthivatkoz√°sok k√∂r√©t, valamint meg√ļj√≠tott√°k a t√©rk√©peket √©s a f√ľggel√©ket. A st√≠lus√°ban a kor√°bbi kiad√°sra eml√©keztet√Ķ, m√©gis √ļj t√∂rdel√©s rem√©nyeik szerint k√∂nnyebben olvashat√≥v√° teszi a sz√∂veget az id√Ķsebbek sz√°m√°ra is - tett√©k hozz√°.

Az √ļj ford√≠t√°s√ļ protest√°ns Biblia megjelen√©s√©t anyagilag t√°mogatta a Bibliat√°rsulatok Vil√°gsz√∂vets√©ge √©s az Amerikai Bibliat√°rsulat is.

Alig √∂tsz√°z √©ve, hogy a humanizmus √°ltal megterm√©keny√≠tett eur√≥pai gondolkod√°s a reform√°ci√≥ban √©ppen az anyanyelvre leford√≠tott Szent√≠r√°s seg√≠ts√©g√©vel √©rte el, hogy az ige "nem csup√°n a kiv√°lasztott kevesek olvasm√°nya lehetett, hanem minden olvasni tud√≥ ember el√Ķtt felt√°rhatta kincseit" - olvashat√≥ a k√∂zlem√©nyben.
Forr√°s:

MTI
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | kissferenc - 2014. Šprilis 10. 10:23:10
Juj, de j√≥! √Ājm sz√≥ heppi...
#2 | Balu - 2014. Šprilis 10. 10:28:23
Na asszem r√∂videsen elj√∂n az az id√Ķ is, amikor a nagyany√°m 120 √©ves csal√°di (term. K√°roli) Bibli√°j√°t dugdosnom kell... Abban m√©g olyan, hangulatkelt√©sre √©s ez√°ltal megf√©leml√≠t√©sre is alkalmas passzusok vannak, hogy hogy irtottak ki egy - ott m√©g nev√©n nevezett - n√©p fiai teljes v√°rosokat √©s n√©peket. Gondolom a t√∂rt√©nelmi h√Ľs√©gnek az sem felel m√°r meg, hogy J√©zus keresztj√©re az INRI volt felszegezve, elv√©gre nem is volt Rex Iudeorum. √ćgy viszont m√°r J√©zus v√©gre "IN" lesz.

Viszont innent√Ķl m√°r v√©gk√©pp nem fogom "Szent√≠r√°s"-nak nevezni, max. ha Bibli√°nak.
#3 | postaimre - 2014. Šprilis 10. 10:34:50
Balu, gyorsan elj√∂n az id√Ķ, hogy mindenki, aki tud √≠rni, meg√≠rhatja a saj√°t fikci√≥j√°t, amely t√∂bb√©-kev√©sb√© re√°lis t√∂rt√©nelmi esem√©nyeken is alapulhat, majd csal√°di "Szent K√∂nyvek" nevezheti.

Sajnos az se szerencs√©s megold√°s, mert ennek a cs√ľrh√©√©nek kell valami, amin m√©g elcummoghat. Legal√°bb egy "istent", vagy egy "f√©listen", de minimum egy ideol√≥gia kell, mert n√©lk√ľle k√°osz uralkodik el benne, rajta.

Nézd meg a Noé-t!
#4 | miskolcilaci - 2014. Šprilis 10. 12:35:31
Uradat, és istenedet imádd, és csak neki szolgálj.

YouTube Videů


s_*_kac
#5 | Gutai Zub - 2014. Šprilis 10. 18:07:15
Reformáció és a protestáns biblia

1513-ban végre nem csak egy zsidó lett a pápa, de egy bankár gyerek a Medici családból, Giovanni.
(a szegényebb Bakócz Tamásunknak esélye se volt)

Ez a Giovanni, mint X. Le√≥ hihetetlen nagy p√©nzeket kasz√°lt be bankj√°ba, egy √ļj √∂tlettel, a b√Ľn√∂k p√©nz√©rt megbocs√°t√°s√°val vil√°g szerte.
Ez természetesen sértette a rivális bankház, a fukarok, akarom mondani Fuggerek érdekeit.
L√°ss csod√°t kit√∂rt a reform√°ci√≥.(p√©nz√©rt, v√©resen, a k√©t bank k√∂z√∂tt, √°jtatos h√ľlyes√©gekbe √∂lt√∂ztetve a j√°mbor h√≠v√Ķknek)
A biblia maradt a r√©gi, sok sz√°z lapos Tora, √©s egy v√©kony kis f√ľzetecske a v√©g√©n J√©zus dolgair√≥l.
Ezt pedig lehetett volna reform√°lni.......
#6 | Fidel - 2014. Šprilis 10. 19:31:05
A Bibliabol meg csak azt hagytak ki eddig mikor a fasiszta- antiszemita Jezus sajat kezeleg keresztre feszitett 6 MILLIO ARTATLAN ZSIDOT!!! Nem sokara ez is benne lesz majd az uj kiadasban!( A szar polirozas magasiskolaja!)
#7 | Maguskacska - 2014. Šprilis 10. 20:46:52
Gutai Zub
el sem hinn√©d de kar√∂ltve nyomta a Fugger √©s a Medicci csal√°d a b√Ľnbocs√°t√≥ c√©dul√°kat... s√Ķt ink√°bb a Fuggerek szedt√©k.... majd bekebelezt√©k a Medicci csal√°dot is.....
a Fugger √ľgyn√∂k√∂k sz√©plassan √°tvett√©k a reform√°ci√≥ feletti ir√°ny√≠t√°st is...(ha nem tudod meg√°llitani akkor √°lj az √©l√©re)
ezt a törést a reformációban nagyon szépen nyomon lehet követni a falusi és az "urbánus református" építkezésekben és freskókon.

A könyv nyomtatás megjelenése valami olyasmit jelentett annakidején mint mostanság az internet..... a tudatos tömeg manipuláció csodafegyvere volt....
az els√Ķ nyomtatott bibli√°t hamar lev√°ltotta a "javitott" v√°ltozat amelyben 6000!!!!:o tartalom m√≥dos√≠t√≥ jav√≠t√°st ezk√∂z√∂ltek.....

no mindegy:| tal√°n beleke√ľl a szeretet is az √≥testamentumba....s_*_kac-ha m√°r ki nem szedik....
-tal√°n csak a "l√°jkolni" meg a "csetelni"ker√ľl bele..... ????s_*_kukk

"Bibliarev√≠zi√≥t √°ltal√°ban a bibliatudom√°ny fejl√Ķd√©s√©b√Ķl fakad√≥an, illetve a nyelv folyamatos v√°ltoz√°sa √©s a t√°rsadalmi v√°ltoz√°sok miatt v√©geznek a bibliat√°rsulatok vil√°gszerte, a mostani rev√≠zi√≥ban mindh√°rom ok szerepet j√°tszott - ismertett√©k."
- m√©g szerencse, ki √©rti m√°r meg Pet√Ķfit vagy Balassy-t s_*_kukk
Grécsi tanárur meg csókoltassa a szabadvakoló Kazinczit!!!:@

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.