Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Kóser lett a quinoa, az inkák õsi gabonája


A zsidó konyha egy újabb kóser étellel gazdagodott: a kóser minõségi igazolás megítélésére létesült ügynökség 2014. március végén hivatalosan is a kóser ételek sorába emelte a quinoát, az inkák õsi álgabonáját.

A hagymányos zsidó konyha számára örömteli esemény nem elõzmények nélküli, ugyanis 1997-ben a Star-K-Kóserügynökség már elismerte ennek a növénynek a fogyaszthatóságát. Sok vallási hivatal ugyanakkor aggodalmaskodott, hogy valójában ez az álgabona nem hüvelyes növény-e, amelyet az askenázi zsidók számára tiltott. Mára viszont megegyeztek, hogy a quinoa inkább a spenót és a céklafélék közé tartozik, vagyis nem hüvelyes növény.

A növény ugyan az inkák idejébõl származik s az Andok vidékén mindig is ismert és kedvelt volt, a világ többi része viszont nem vett tudomást róla. Csupán néhány öntudatos és egészségtudatos embercsoport fogyasztotta. Mostanra viszont világszerte népszerû lett: az emberek az agyonkezelt és túlfeldolgozott táplálék helyett kerestek valami mást és meglelték a quinoát. Olyannyira, hogy az ENSZ 2013-at a quinoa évének nevezte.

A quinoa igazi ismertségre a kilencvenes évek közepén tett szert, amikor néhány amerikai vállalkozó a Rocky Mountains szikár vidékein elkezdett quinoát termelni. A dél-amerikai parasztok - növény eddigi egyedüli termelõi és forgalmazói - féltve megélhetésüket, óriási tiltakozási hullámot indítottak. A zajra pedig odafigyelt a világ és miközben ki-ki ízlése szerint valakinek szurkolt, a quinoa ismertté és kedveltté vált. Bár az amerikai termesztést nem sikerült megakadályozni, a quinoa kivitel túlnyomó többsége ma is Bolívia, Peru és Ecuador területérõl származik.

A zsidĂł kĂłser Ă©telek eredete a bibliai idõkig nyĂşlik vissza, amikor a pusztában valĂł vándorlás idejĂ©n csak a tisztasági szabályok betartásával lehetett megelõzni a járványokat. MĂłzes megparancsolta: „Ne egyetek semmifĂ©le utálatosat! Ezek az állatok, amelyeket ehettek: szarvasmarha, juh, kecske, szarvas, gazella Ă©s dámvad, vadkecske, antilop, nyársas antilop Ă©s kõszáli zerge." Ez a törvĂ©ny a kĂĽlönfĂ©le állatok hĂşsát tiszta (kĂłser) Ă©s tisztátalan (trĂ©fli) hĂşsokra osztja. Tisztátalan az elejtett Ă©s szĂ©ttĂ©pett állatok hĂşsa, a disznĂł, a nyĂşl, a teve Ă©s a lĂł; a disznĂł olyan mĂ©rtĂ©kben, hogy hozzáérni sem szabad. A marha, a szárnyasok (a strucc kivĂ©telĂ©vel), a bárány Ă©s a kecske viszont tiszta hĂşsnak minõsĂĽlnek, a halak közĂĽl pedig az uszonnyal Ă©s pikkelyekkel rendelkezõk. Vagyis nem ehetõ a harcsa, az angolna, kecsege Ă©s a tengeri halak.

A quinoa viszont mostantĂłl - igen.
Link

Hozzászólások


#1 | szabir - 2014. április 12. 16:46:03
a sivatagba hol vot annyi allat?:Ds_*_rtatas_*_box
#2 | Perje - 2014. április 12. 18:17:58
Csak az nem volt kóser, ahogyan az izraeli turisták Peruban viselkedtek a napokban. 60 betrogozott rendbontót tartóztattak le közülük, mert mûtárgyakat lopkodtak és rongáltak meg, és primitív módon viselkedtek a Machu Picchun.
http://www.onenew...-party.htm
http://stayingsaf...reign.html
#3 | Maguskacska - 2014. április 12. 19:39:28
jehova megtermtette nektek a disznót hogy aztán ha hozzányultok jól +bas..on érte, de nyugi azért szeret titekets_*_kukk
-mi meg addig elcsócsáljuk a kobászos kenyerünket, ezért õk a kiválasztottak-ezt ember nev választja magának...s_*_nyugi
#4 | mormota1968 - 2014. április 13. 06:13:37
Jehova barmai! Ha még egyszer valaha valódi nemzeti magyar kormánya lesz ennek az országnak, minden vallásos zsidót el kell küldeni valamelyik sertéstelepre, ha van még egyáltalán, szart lapátolni. Ott lesz alkalmuk nem hozzá érni a cocákhoz. Szerencsétlenek! Ezt a sok rájuk erõltetett õsi babonát úgy hívják, hogy kényszerbetegség. Ha nem csinálják meg, ami ott le van írva, minden bizonnyal pokolra kerülnek. Legalábbis azt gondolják. Az meg egy cseppet se zavarja õket, hogy néhány agyatlan írástudó elmebeteg gyûjteménye a legszentebb könyv gyûjteményük. Vagyis ezek nem az Istenük parancsolatai, hanem néhány 100 vagy 1000 magát Jahve földi helytartójának képzelõ hatalom mániás pszichopata saját kiagyalt marhaságai. Maguk a vallásos zsidók is elmondták, hogy sok törvény nem értenek, de azért betartják õket. Minek? Rájuk szakad tán az ég, ha a legbetegebb parancsolatokat elhagyják? Hát rájuk szakadhatna tényleg! Ennyi barmot! s_*_francba

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.