Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jåsdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTÓL (2013/09/22) AZ ÚJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tovĂĄbbiakban szakmai oldalkĂ©nt mĂŒködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjåtok - elérhetö.)

Klikkelj rĂĄ: Posta Imre Youtube oldala
..................

Egy ravasz ĂŒzletember kalandjai MagyarorszĂĄgon


Ki az a CsörgĂ” György, aki egyszemĂ©lyben kĂ©pes mozgĂĄsba hozni szĂĄmos celebet, több tonna gabonĂĄt Ă©s cukrot? Aki egyszerre Ă©rdeklĂ”dik egy csodalĂł irĂĄnt Ă©s licitĂĄl az MTK-ra? UtĂĄnanĂ©ztĂŒnk, ki ĂĄll a fura ĂŒgyletekben utazĂł, a Frizbi fĂ”szerkesztĂ”jĂ©t is csatasorba ĂĄllĂ­tĂł Russel Media mögött. BĂłnuszkĂ©rdĂ©s: milyen mĂłdszerekkel lehet megnevelni a "lusta" focistĂĄkat?

MĂĄsodrangĂș celebekkel Ă©s furcsa Ă­gĂ©retek körĂ© szervezett rendezvĂ©nyekkel terjeszkedik MagyarorszĂĄgon egy szlovĂĄkiai gyökerĂ» cĂ©g. A hvg.hu-t korĂĄbban ketten is megkerestĂ©k, Ă©s panaszkodtak a MagyarorszĂĄgon bejegyzett Russel Media mĂ»ködĂ©sĂ©re, ezĂ©rt megnĂ©ztĂŒk a cĂ©g egyik rendezvĂ©nyĂ©t, ahol rengeteg furcsasĂĄgot tapasztaltunk, Ă©s a tulajdonosnak ezek nyomĂĄn feltett kĂ©rdĂ©sekre is meglepĂ” vĂĄlaszokat kaptunk.

RĂĄadĂĄsul a Russel Media a kreatĂ­v igazgatĂłjĂĄt HajdĂș PĂ©ter mĂ»sorĂĄbĂłl, a FrizbibĂ”l igazolta le: VĂ©gvĂĄri Tibor a TV2-n futĂł, az utĂłbbi idĂ”ben sok bĂ­rĂĄlatot kapott mĂ»sor fĂ”szerkesztĂ”je. A 2012-ben indult, kommunikĂĄciĂłs ĂŒgynöksĂ©gkĂ©nt Ă©s marketingcĂ©gkĂ©nt tevĂ©kenykedĂ” Russel Media egy szlovĂĄkiai hĂĄtterĂ», de offshore-ban vĂ©gzĂ”dĂ” cĂ©ghĂĄlĂł rĂ©sze. BĂĄr jelenleg CsörgĂ” EnikĂ” az egyetlen tulajdonos a cĂ©gben, korĂĄbban rĂ©sze volt a tĂĄrsasĂĄgban bĂĄtyjĂĄnak, CsörgĂ” Györgynek is, aki Ă©desapjĂĄval befolyĂĄsos vĂĄllalkozĂł SzlovĂĄkiĂĄban, Ă©s tulajdonosa a szlovĂĄk negyedosztĂĄlyban jĂĄtszĂł BĂ”s focicsapatĂĄnak.

Overdose tesĂłja

A Russel nĂ©v alatt futĂł csoportnak nemcsak MagyarorszĂĄgon vannak meglepĂ” hĂșzĂĄsai, CsörgĂ” György gyakori szereplĂ”je a szlovĂĄkiai magyar sajtĂłnak, de feltĂ»nt mĂĄr az ottani bulvĂĄrmĂ©diĂĄban is. EzekbĂ”l a cikkekbĂ”l az is kiderĂŒl, hogy a CsörgĂ”-csalĂĄdnak szerteĂĄgazĂł kapcsolatai vannak a szlovĂĄkiai politikai Ă©letben is, befolyĂĄsos famĂ­liĂĄrĂłl van szĂł.

A Russel Media magyarorszågi székhelye Budapesten
FotĂł: FĂŒlöp MĂĄtĂ©

TalĂĄn a legismertebb ĂŒgye a MagyarorszĂĄgon is nagy becsben tartott versenylĂł, Overdose – melynek sikereit mĂ©g a New York Times is megĂ©nekelte – testvĂ©rĂ©hez kapcsolĂłdik. Az Opium Bullet nevĂ» lĂłra a tavaly ĂĄprilisi newmarketi ĂĄrverĂ©sen Overdose rĂ©sztulajdonosa (merthogy a teljes ĂĄrat, a 200 milliĂłt egykor a magyar gazdasĂĄgi elit dobta össze), MikĂłczy ZoltĂĄn licitĂĄlt. MikĂłczy a pozsonyi Új SzĂł beszĂĄmolĂłja szerint a dubaji Maktoum sejk Ă©s a szaĂșdi Abdullah herceg kĂ©pviselĂ”ivel versenyzett, vĂ©gĂŒl – ĂĄtszĂĄmolva – több mint 75 milliĂł forintĂ©rt lett az övĂ© a kĂ©tĂ©ves csĂ”dör.

Ahogy Overdose megvĂĄsĂĄrlĂĄsakor, Ășgy most sem volt meg MikĂłczynak a vĂĄsĂĄrlĂĄshoz szĂŒksĂ©ges tĂ”ke, ezĂ©rt – ahogy az Új SzĂłnak elmesĂ©lte – partnert keresett Ă©s talĂĄlt ifjabb CsörgĂ” szemĂ©lyĂ©ben. Ám a lĂłtulajdonos azt ĂĄllĂ­totta a pozsonyi napilapnak, CsörgĂ” az utolsĂł pillanatban kiugrott az ĂŒgyletbĂ”l, Ă­gy arra kĂ©nyszerĂŒlt, hogy mĂĄs befektetĂ”t szerezzen. „A tĂĄrsammal kötött szĂłbeli megĂĄllapodĂĄsnak megfelelĂ”en kiutaztam az ĂĄrverĂ©sre, Ă©s megvettem a lovat. (…) VĂ©gĂ©rvĂ©nyesen nem mondta ki, hogy nem, de a megbeszĂ©lt idĂ”pontokat nem tartja, a telefonokat nem veszi…” – mondta MikĂłczky a napilapnak. PĂĄr hĂ©ttel kĂ©sĂ”bb mĂĄr Ășgy nyilatkozott, „a vĂĄllalkozĂĄsa terhĂ©re” oldotta meg a helyzetet, a lĂł pedig megĂ©rkezett SzlovĂĄkiĂĄba.

CsörgĂ” ugyanakkor azt ĂĄllĂ­totta, minden olyan informĂĄciĂł, amely arrĂłl szĂłl, hogy Ă” beszĂĄll az ĂŒgyletbe tĂ©ves volt, MikĂłczky elĂ”re szaladt, a CsörgĂ”-csalĂĄdnak semmi köze a lĂłhoz.

„Engem ez egyĂĄltalĂĄn nem Ă©rdekel”

SzintĂ©n sokat szerepelt a szlovĂĄkiai sajtĂłban CsörgĂ” a bĂ”si focicsapat miatt is. Többek között a Blikk is foglalkozott vele, hogy a bundaĂŒgyben Ă©rintett magyar futballistĂĄk kĂŒlföldre mentek. A kötelessĂ©gszegĂ©ssel gyanĂșsĂ­tott P. Szabolcs a nĂ©met negyedosztĂĄlyĂș Eintracht Trierhez igazolt, N. Norbert Ă©s T. ZoltĂĄn viszont a bĂ”si egyĂŒtteshez szegĂ”dött.

CsörgĂ” a Nemzeti Sportnak tavaly augusztusban azt mondta, szĂĄmĂ­tott rĂĄ, hogy MagyarorszĂĄgon „nagy visszhangja lesz” az ĂŒgynek, de - mint fogalmazott - „engem ez egyĂĄltalĂĄn nem Ă©rdekel”. CsörgĂ” szerint amĂ­g a bĂ­rĂłsĂĄg ki nem mondja, hogy bĂ»nösök, addig megilleti Ă”ket az ĂĄrtatlansĂĄg vĂ©delme.

Szeretik a focit
FotĂł: Fazekas IstvĂĄn

Ám kĂ©t hĂłnappal kĂ©sĂ”bb mĂĄr szedhettĂ©k a sĂĄtorfĂĄjukat: a kirĂșgĂĄsuk oka az volt, hogy a csapat többször is veszĂ­tett. Pedig CsörgĂ” korĂĄbban leigazolta a ZTE-nĂ©l is megfordult edzĂ”t, Preisinger SĂĄndort, akit rövid idĂ”n belĂŒl szintĂ©n lapĂĄtra tettek. Az ĂŒgyrĂ”l Preisinger be is szĂĄmolt a Nemzeti Sportnak arrĂłl mesĂ©lve, hogy nagyon furcsa viszonyokat tapasztalt BĂ”sön.

Egy veresĂ©g utĂĄn pĂ©ldĂĄul a tulajdonos „a csapatra zĂĄratta az öltözĂ”t, s kilencven percig senki sem mozdulhatott”. UtĂĄna az edzĂ” szerint „az ott maradĂł szurkolĂłk elĂ”tt” a lelĂĄtĂłn „megszĂ©gyenĂ­tĂ” mĂłdon” közölte velĂŒk a menesztĂ©st. Preisinger szerint a tulajdonos Ă©s Ă©desapja gyakran jĂĄrt le az öltözĂ”be, ahol „keresetlen stĂ­lusban, a magyar nyelv lehetĂ”sĂ©geit e tĂ©ren tökĂ©letesen kihasznĂĄlva szĂłltak a keret tagjaihoz” – Ă­rta a Nemzeti Sport. A cikket jegyzĂ” ĂșjsĂĄgĂ­rĂł, Vajda György a hvg.hu-nak azt mondta, amint foglalkozni kezdett a tĂ©mĂĄval, mĂĄris jelezte neki a bĂ”si egyĂŒttes tulajdonosa, ha bĂĄrmit leĂ­r, perelni fog (vĂ©gĂŒl nem tette meg). Amikor a magyarorszĂĄgi Russel Media ĂŒgyeivel foglalkoztunk, CsörgĂ” EnikĂ” szintĂ©n Ă­gy reagĂĄlt.

Miközben leigazolta a focistĂĄkat Ă©s Preisingert, CsörgĂ” ajĂĄnlatott tett az MTK-ra, ahol többek között feltĂ©telĂŒl szabta Garami JĂłzsef edzĂ” menesztĂ©sĂ©t. VĂ©gĂŒl az ĂŒgylet nem jött össze, az MTK – mĂĄig ismeretlen okok miatt – nem fogadta el az ajĂĄnlatĂĄt, mint CsörgĂ” a Nemzeti Sportnak elĂĄrulta: "szemlĂ©letmĂłdbeli kĂŒlönbsĂ©gek" voltak köztĂŒk, Ă” "egy kemĂ©ny ember".

Miniszterekkel is ĂŒzletel

A CsörgĂ”-csalĂĄd – a cĂ©gcsoport honlapja szerint – gabona-, olaj- Ă©s cukorkereskedelembĂ”l gazdagodott meg, több kelet-eurĂłpai orszĂĄg között mozgatja az ĂĄrut. A fĂ” cĂ©g, a Russel Export-Import s. r. l., de van egy fuvarozĂłvĂĄllalkozĂĄs is a portfoliĂłban, a Russel Trans, illetve egy raktĂĄrak Ă©s mezĂ”gazdasĂĄgi objektumok Ă©pĂ­tĂ©sĂ©vel foglalkozĂł Russel Stav is. A fĂ” cĂ©gnĂ©l a honlapon szereplĂ” bemutatkozĂĄs szerint „a 2008-ban elĂ©rt 1 milliĂł eurĂłs forgalom 2012-re 72 milliĂł eurĂłsra” (közel 21 milliĂĄrd forintra) növekedett.

Pavol Rusko - az ĂŒzlet, az ĂŒzlet
FotĂł: Wikipedia

A szlovĂĄkiai igazsĂĄgĂŒgyi minisztĂ©rium cĂ©gnyilvĂĄntartĂĄsa szerint mind a Russel Export-Import, mind a Russel Stav mögött egy olyan cĂ©g ĂĄll, amely egy közĂ©p-amerikai adĂłparadicsomban, Belize-ben van bejegyezve. CsörgĂ” György szerepet vĂĄllal a Russel Agriculture nevĂ» rĂ©szvĂ©nytĂĄrsasĂĄgban is, melyet Miroslav Jurena vezet, aki korĂĄbban VladimĂ­r Meciar pĂĄrtjĂĄnak agrĂĄrminisztere volt. Jurena 2007-ben keveredett egy földbotrĂĄnyba, miutĂĄn a felĂŒgyelete alĂĄ tartozĂł SzlovĂĄkia Földalap Ă©rtĂ©kes földeket juttatott aprĂłpĂ©nzĂ©rt Meciar barĂĄti körĂ©hez tartozĂł vĂĄllalkozĂłkhoz.

CsörgĂ” egyĂ©bkĂ©nt ĂŒzletelt egy mĂĄsik miniszterrel, Pavol Ruskoval is. Ezt Ă” maga mesĂ©lte el a Plus 7 nevĂ», fĂ”leg bulvĂĄrhĂ­reket közlĂ”, szlovĂĄk nyelvĂ» hetilapnak. CsörgĂ” mĂ©g 2012-ben beszĂ©lt arrĂłl, hogy kapcsolatban ĂĄllt Ruskoval, aki 2003 Ă©s 2005 között volt gazdasĂĄgi miniszter. Õt kĂ©sĂ”bb azzal gyanĂșsĂ­tottĂĄk, hogy mĂ©g miniszterkĂ©nt – tehĂĄt Ă©vekkel korĂĄbban – egy hibĂĄs tanulmĂĄny alapjĂĄn Ă©rtĂ©kesĂ­tett erĂ”mĂ»vel 42 milliĂł eurĂłval kĂĄrosĂ­totta meg SzlovĂĄkiĂĄt.

VĂ©gĂŒl Rusko elleni nyomozĂĄst a korrupciĂł ellen eljĂĄrĂł SpeciĂĄlis ÜgyĂ©szsĂ©g 2012 mĂĄrciusĂĄban megszĂŒntette. CsörgĂ” szerint egy cĂ©g, amely Rusko Ă©rdekeltsĂ©gĂ©be tartozott, 20 ezer eurĂłval tartozott neki, miutĂĄn mindketten a cukorĂŒzletben utaztak. Rusko a Plus 7-nek tagadta, hogy tartozna neki, ĂĄm a szlovĂĄkiai magyar vĂĄllalkozĂł sms-eket mutatott be a lapnak, melyekben a volt miniszter ĂĄllĂ­tĂłlag elismerte a tartozĂĄsait.
Link

Hozzászólások


#1 | Balu - 2014. április 14. 13:02:03
Most nem tudom megtalĂĄlni, de mintha a Russell Media-t emlegettĂ©k volna a rĂĄkospalotai szemĂ©tĂ©getĂ” / konc. tĂĄbor esetĂ©ben is. A konteĂłkban a szemĂ©tĂ©getĂ”nek a krematĂłrium funkciĂł volt leosztva, maga a tĂĄbor az Ășt tĂșl oldalĂĄn akkortĂĄjt kiĂ©pĂŒlĂ”fĂ©lben levĂ” XY (szerintem Russell, de nem biztos) media terĂŒletĂ©n lett volna.
Van még valakinek hasonló emlékfoszlånya, esetleg kevésbé cafatokra tépett ållapotban?

http://blog.xfree...%C1LGY%C1R
#2 | Balu - 2014. április 14. 13:13:13
Bocs, közben megtalåltam, nem Russell, hanem Raleigh Studios...
Mea Klumpa...

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.