Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Amivel sakkban lehet tartani a vil√°got


√ď, mikor irtunk m√°r err√Ķl is! A ritkaf√∂ldf√©mekr√Ķl mostan√°ban gyakran hallunk. Nem kifejezetten az√©rt, mivel amint a nev√ľkben is benne van ritk√°k, kev√©s √°ll a rendelkez√©s√ľnkre, hanem sokkal ink√°bb az√©rt, mivel e f√©mek termel√©s√©nek t√∂bb mint kilencven sz√°zal√©k√°t egyetlen orsz√°g, K√≠na birtokolja.

A Kereskedelmi Vil√°gszervezet, a WTO (World Trade Organization) elmarasztalta K√≠n√°t a ritkaf√∂ldf√©m-export korl√°toz√°s√°√©rt, igazat adva az EU, az Egyes√ľlt √Āllamok √©s Jap√°n √°ltal el√Ķterjesztett panasznak, miszerint ezzel a gyakorlattal versenyel√Ķnybe hozta saj√°t v√°llalatait, √©s mesters√©gesen megemelte a vil√°gpiaci √°rakat.

N√©lk√ľl√∂zhetetlenek a modern eszk√∂z√∂kben √©s technol√≥gi√°kban

A ritkaf√∂ldf√©mek m√°ra n√©lk√ľl√∂zhetetlenekk√© v√°ltak a modern √©let korszer√Ľ technol√≥gi√°iban. Nem haszn√°lhatn√°nk n√©lk√ľl√ľk a t√∂bbi k√∂z√∂tt a laptopjainkat, az okostelefonjainkat. Alkalmaz√°sukkal m√Ľk√∂dnek a lapos telev√≠zi√≥ink k√©perny√Ķi, GPS k√©sz√ľl√©keink, felt√∂lthet√Ķ akkumul√°toraink, filmfelvev√Ķink, sz√ľks√©gesek a miniat√ľriz√°l√°shoz, a m√°gneses lemezekhez.

Ritkaföldfémek
Amikor ritkaf√∂ldf√©mekr√Ķl besz√©l√ľnk, a peri√≥dusos rendszer tizenh√©t elem√©re gondolunk. Ebb√Ķl tizen√∂t lantanoid elem, ezek: a lant√°n, a c√©rium, a prazeod√≠mium, a neod√≠mium, a prom√©tium, a szam√°rium, az eur√≥pium, a gadol√≠nium, a terbium, a diszpr√≥zium, a holmium, az erbium, a t√ļlium, az itterbium √©s a lut√©cium.

ritkaföldfémek5

A ritkaf√∂ldf√©mek k√∂z√© sorolj√°k m√©g a szkandiumot √©s az ittiriumot is. Ezeknek a f√©meknek sok hasonl√≥ tulajdons√°guk van, gyakran egy√ľtt tal√°lhat√≥k meg a f√∂ldben, rendszerint k√©t csoportba sorolj√°k √Ķket, √ļgy mint k√∂nny√Ľ √©s neh√©z ritkaf√∂ldf√©mek.

Egyre nagyobb a szerep√ľk a villanyaut√≥k szerkezet√©ben, a meg√ļjul√≥ energetika rendszerek technol√≥gi√°j√°ban, a kommunik√°ci√≥s, m√Ľholdas rendszerekben. Az eg√©szs√©g√ľgyben haszn√°latos legt√∂bb modern eszk√∂z tartalmaz ilyen neh√©zf√©meket, p√©ld√°ul az MRT, a r√∂ntgen √©s l√©zeres k√©sz√ľl√©kek, vagy a sug√°rtechnol√≥gi√°ra √©p√ľl√Ķ eszk√∂z√∂k.

√Čs, ami tal√°n m√©g ezekn√©l is fontosabb, a mai haditechnika nem m√Ľk√∂dne a ritkaf√∂ldf√©mek alkalmaz√°sa n√©lk√ľl. Ezeket a neh√©zf√©meket √©p√≠tik be a t√∂bbi k√∂z√∂tt a l√©zeres hadieszk√∂z√∂kbe, a radarokba, a rak√©taelh√°r√≠t√≥ rendszerekbe, a m√Ľholdas √©s egy√©b l√©gitechnik√°kba. A f√©meket k√ľl√∂n√∂s kem√©nys√©g√ľk miatt haszn√°lj√°k az √Ľrhaj√≥z√°sban is.

A kereslet a ritkaf√∂ldf√©mekre esztend√Ķk √≥ta n√∂vekszik. A glob√°lis termel√©s √©vente 133.600 tonn√°t tesz ki. M√°r 2010-ben is enn√©l 2.600 tonn√°val t√∂bb volt a kereslet, de ezt p√≥tolni lehetett a f√∂ld feletti k√©szletekb√Ķl. A progn√≥zisok szerint 2015-re √©vi 210.000 tonn√°ra n√∂vekszik a kereslet a vil√°gon.

Elegend√Ķ a k√©szlet, csak rossz az eloszl√°sa

Milyen k√©szletekkel rendelkeznek a F√∂ld orsz√°gai? Erre a k√©rd√©sre csak becsl√©sekkel v√°laszolnak a szakemberek, aminek legal√°bb k√©t fontos oka van. Az egyik a ritkaf√∂ldf√©meket tartalmaz√≥ √©rcek min√Ķs√©ge, a m√°sik pedig a rendelkez√©sre √°ll√≥ adatok hi√°nya. Mindazon√°ltal a szakemberek a k√©szletek nagys√°g√°t sz√°ztizenn√©gy milli√≥ tonn√°ra teszik. Ezek csaknem fele (egyes sz√°m√≠t√°sok szerint csak harminc sz√°zal√©ka) K√≠n√°ban, 17 sz√°zal√©ka a F√ľggetlen √Āllamok K√∂z√∂ss√©g√©ben, 12 sz√°zal√©ka az Amerikai Egyes√ľlt √Āllamokban, 3 sz√°zal√©ka Ausztr√°li√°ban √©s egy sz√°zal√©ka Indi√°ban tal√°lhat√≥. A marad√©k 19 sz√°zal√©kon tizennyolc √°llam osztozik.

ritkaf√∂ldf√©mek6A becsl√©sek azt mutatj√°k, hogy a vil√°gnak j√≥ ideig nincsen mit√Ķl f√©lnie, elegend√Ķ tartal√©k √°ll a rendelkez√©s√©re a ritkaf√∂ldf√©mekb√Ķl. A k√©rd√©s azonban m√©gis csak az, ha ilyen gazdagok a tartal√©kok, akkor mi az oka a nemzetk√∂zi fenyeget√©sekbe torkoll√≥ politikai vit√°knak?

A hegemónia politikai nyomásgyakorlási eszköz

A v√°lasz val√≥j√°ban ott tal√°lhat√≥ egy kor√°bbi nemzetk√∂zi konfliktusban. 2010 szeptember√©ben K√≠na felf√ľggesztette ritkaf√∂ldf√©m exportj√°t Jap√°nba. Ennek az volt az oka, hogy Toki√≥ban fogva tartott√°k az egyik k√≠nai hal√°szhaj√≥ kapit√°ny√°t. A k√≠nai kivitel korl√°toz√°s√°t igaz√°b√≥l sohasem er√Ķs√≠tett√©k meg. A jap√°n import√°l√≥k csak azt vett√©k √©szre, hogy egyre-m√°sra nem √©rkeznek meg, majd v√©g√ľl el is maradnak a sz√°ll√≠tm√°nyok. Csup√°n n√©h√°ny napig tartott ez az incidens, de j√≥l mutatta, milyen politikai nyom√°sgyakorl√°si eszk√∂zz√© v√°lhat a ritkaf√∂ldf√©m termel√©s hegem√≥ni√°ja a k√≠nai politika eszk√∂zt√°r√°ban.

Az Eur√≥pai Uni√≥, az USA √©s Jap√°n panasz√°t ez√©rt is karolta fel a WTO. Kinyilv√°n√≠totta a v√©lem√©ny√©t: minden felsz√≠nre hozott nyersanyagkincs, ha az adott orsz√°gban kereskedelmi forgalomba ker√ľl, a WTO rendelkez√©seinek a hat√°lya al√° tartozik. Ezzel nem ismerte el a k√≠nai √°llam √°ltal bevezetett kitermel√©si √©s export kv√≥t√°kat.

K√≠na persze m√°r r√©g√≥ta m√°s megold√°st is tal√°lt. K√ľlf√∂ldi b√°nyav√°llalatoknak koncesszi√≥t ad a ritkaf√∂ldf√©mek kitermel√©s√©re. A felt√©tel, hogy betarts√°k a k√∂telez√Ķ k√∂rnyezetv√©delmi √©s biztons√°gtechnikai k√∂vetelm√©nyeket.

A probléma a döntés után is változatlanul fennáll

A problematika azonban a WTO d√∂nt√©se ut√°n v√°ltozatlanul fenn√°ll. Korl√°tozhat√≥-e t√©nylegesen a k√≠naiak egyeduralma a ritkaf√∂ldf√©mek piac√°n? A szakemberek szerint egy ideig bizonyosan nem. A vil√°g vezet√Ķ orsz√°gai ugyanis nem voltak kell√Ķen el√Ķrel√°t√≥ak. Erre j√≥ p√©lda az Amerikai Egyes√ľlt √Āllamok, amely kor√°bban ell√°tta mag√°t, s nem kellett k√ľlf√∂ldr√Ķl import√°lni e fontos term√©ket. Ma m√°r a sz√ľks√©glet√©t, mondhatni sz√°z sz√°zal√©kban importb√≥l el√©g√≠ti ki. Lehetne √ļj b√°ny√°kat nyitni, ezek a beruh√°z√°sok azonban rendk√≠v√ľl k√∂lts√©gesek, r√°ad√°sul a szak√©rt√Ķk sz√°m√≠t√°sai szerint legal√°bb egy √©vtizedre lenne sz√ľks√©g, hogy termelni kezdjenek.

Akadnak azonban m√°s szak√©rt√Ķk, akik m√°sk√©nt gondolkoznak. √ēk azt mondj√°k, hogy addig is, ameddig kiegyens√ļlyozottabb√° v√°lik a vil√°gon a ritkaf√∂ldf√©mek kitermel√©se √©s a piaca, lehetne tenni. Ilyen lehet√Ķs√©g p√©ld√°ul az √ļjrahasznos√≠t√°s. Eddig a c√©gek nem foglalkoztak azzal, hogy a k√ľl√∂nb√∂z√Ķ term√©kekben l√©v√Ķ ritkaf√∂ldf√©meket visszanyerj√©k. Ez r√©szben √©rthet√Ķ volt, hiszen a kis a term√©kekben rejl√Ķ kis mennyis√©ghez k√©pest, sokba ker√ľlne a r√°ford√≠t√°s. √Ām a korszer√Ľbb √ļjrahasznos√≠t√°si technol√≥gi√°k kik√≠s√©rletez√©se val√≥sz√≠n√Ľleg r√∂videbb id√Ķt venne ig√©nybe, mint a b√°ny√°k megnyit√°sa, a termel√©s, a sz√°ll√≠t√°s, a piac megszervez√©se.

Ezek a szakemberek √°ll√≠tj√°k azt is, hogy egy√©b, k√∂rnyezetbar√°t technol√≥gi√°k fejleszt√©s√©re is sz√ľks√©g lenne. Olyanokra, amelyekkel fokozatosan kiv√°lthat√≥k lenn√©nek a berendez√©sekbe be√©p√≠tett ritkaf√∂ldf√©mek. Ez lenne az igaz√°n hossz√ļ t√°v√ļ megold√°s.

T√Ķzsd√©n kereskednek a glob√°lis index-szel
ritkaf√©mek m√ľnceni t√Ķzsde

Ritkaf√∂ldf√©mek indexe a n√©met t√Ķzsd√©n. Forr√°s: M√ľncheni T√Ķzsde

A ritkaf√∂ldf√©mek a vil√°g t√∂bb t√Ķzsd√©j√©n is szerepelnek. 2010-ben indult a frankfurti b√∂rz√©n a ritkaf√∂ldf√©mek glob√°lis index√©nek a kereskedelme. Az indexben azok a v√°llalatok szerepelnek a vil√°g minden t√°j√°r√≥l, amelyek forgalm√°nak legal√°bb 30 sz√°zal√©k√°t teszi ki a ritkaf√∂ldf√©mek kitermel√©se, illetve feldolgoz√°sa.

Szervezett ritkaf√∂ldf√©m-piac indult K√≠n√°ban, amely a kereskedelem fellend√ľl√©s√©n t√ļl a kor√°bbin√°l igazs√°gosabb, piac vez√©relte √°rk√©pz√©st is eredm√©nyezhet az iparban. A platformon val√≥s idej√Ľ online keresked√©s, t√Ķzsdei ad√°sv√©tel √©s √°rakat illet√Ķ aj√°nlatt√©tel szerepel a v√°laszthat√≥ opci√≥k k√∂zt. A keresked√©st az orsz√°g legnagyobb ritkaf√∂ldf√©m-gy√°rt√≥ja, a Paotou Ac√©l √©s Ritkaf√∂ldf√©m Hi-Tech nev√Ľ v√°llalat √©s tizenegy m√°sik c√©g kezdem√©nyezte h√°rom √©vvel ezel√Ķtt, a t√Ķzsd√©t m√Ľk√∂dtet√Ķ c√©g 120 milli√≥ j√ľanos (4,3 milli√°rd forint) t√Ķk√©vel kezdte meg a tev√©kenys√©g√©t.
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | Maguskacska - 2014. Šprilis 14. 23:19:48
nocsak-nocsak kína bebiztosította magát....
már alíg várom a bioelektronika berobbanását....s_*_nyugi
#2 | kontroll88 - 2014. Šprilis 15. 04:31:36
Egely azt mondta, hogy a mikrohull√°m√ļ √ľregrezon√°toros k√©sz√ľl√©k√©vel gyakorlatilag b√°rmilyen elemb√Ķl b√°rmilyen m√°sik elemet el√Ķ tud √°ll√≠tani. Hogy a jap√°nok nem n√©zik a vivanatura tv-t?
√ćgy j√°rtak...
#3 | Maguskacska - 2014. Šprilis 15. 05:47:54
ezek k√≠naiak, a vntv ped√≠g nem sz√©lesv√°sznu....s_*_kukk-√Ķk ped√≠g saj√°tos arcberendez√©s√ľkb√Ķl kifoly√≥lag csak ezt k√©pesek √©szlelni Pied√≥n√©val egyetembens_*_nyugi
a mikrós kisérlet azért bennem kételyeket keltett....-annak ellenére hogy elméletileg meggyözött....
(csak egy p√°r dolog: ceruz√°ban tal√°lhat√≥ grafit nem "tiszta", a plazma baromi meleg dolog, egy m√©rn√∂k sokkal jobban k√©ne figyeljen a m√©r√©si hib√°kra.....)-minden esetre ha lenne p√°r milli√≥m(milli√°rdom) √∂ssze √°litan√°k neki egy j√≥ kis labort, annak ellen√©re, hogy az emberis√©g jelenlegi √°ll√°sa szerint t√ļl primit√≠v b√°rmif√©le ingyen-korl√°tlan energi√°ra:|

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.