Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Több klinikai gyógyszervizsgálat jöhetne Magyarországra


A korm√°ny j√≥sz√°nd√©k√ļ terveit vesz√©lyezteti, hogy le√°llt az √ļj k√©sz√≠tm√©nyek befogad√°sa.

√Čvente mintegy 50-60 milli√°rd forint bev√©tele sz√°rmazik a magyar nemzetgazdas√°gnak abb√≥l, hogy a gy√≥gyszerfejleszt√©s egyes szakaszaihoz sz√ľks√©ges klinikai vizsg√°latokba a gy√≥gyszerc√©gek itteni klinik√°kat, k√≥rh√°zakat is bevonnak. A r√©sztvev√Ķ k√≥rh√°zak √©s eg√©szs√©g√ľgyi dolgoz√≥k ebb√Ķl nagyj√°b√≥l 15 milli√°rdos pluszbev√©telre tesznek szert, a t√∂bbi kiad√°s a c√©gek magyarorsz√°gi k√∂lt√©seib√Ķl (irodab√©rlet, foglalkoztat√°s, szolg√°ltat√°s- √©s √°ruv√°s√°rl√°s) tev√Ķdik √∂ssze. Az Innovat√≠v Gy√≥gyszergy√°rt√≥k Egyes√ľlet√©nek eln√∂ke r√°mutat: az int√©zetek bev√©telre tesznek szert, a vizsg√°latot v√©gz√Ķ klinikusokn√°l megjelen√Ķ vizsg√°l√≥i d√≠j pedig olyan kereset-kieg√©sz√≠t√©st jelent az orvosok √©s n√Ķv√©rek sz√°m√°ra, amely n√©lk√ľl m√©g nagyobb lenne az elv√°ndorl√°s. A klinikai vizsg√°latok emellett √≥ri√°si szakmai preszt√≠zst jelentenek, a szakmai fejl√Ķd√©sre, az √ļj technol√≥gi√°k megismer√©s√©re is lehet√Ķs√©get ny√ļjtanak, ami k√∂zvetve az ell√°t√°s sz√≠nvonal√°t jav√≠tja. 2008 √©s 2012 k√∂z√∂tt csak Magyarorsz√°gon 90 ezer beteg jutott √°ltaluk a legkorszer√Ľbb ter√°pi√°khoz – mutat r√° Jakab Zolt√°n. A legl√©nyegesebb azonban m√©gis az, hogy a klinikai vizsg√°latok a legt√∂bb esetben √ļgy biztos√≠tj√°k a magyar betegek hozz√°f√©r√©s√©t az innovat√≠v, sokszor m√°ssal nem helyettes√≠thet√Ķ gy√≥gyszerekhez, hogy ez egyben nem r√≥ plusz terhet az √°llamra, illetve sokszor a dr√°ga vizsg√°lati k√©sz√≠tm√©nyek, diagnosztikumok, beavatkoz√°sok k√∂lts√©geinek megb√≠z√≥k √°ltali √°tv√°llal√°sa nagyban tehermentes√≠ti a biztos√≠t√≥i kassz√°t.

Mindezek ut√°n √©rthet√Ķ, hogy vil√°gszerte √≥ri√°si a verseny az orsz√°gok √©s a centrumok k√∂z√∂tt. Magyarorsz√°gnak eddig siker√ľlt meg√Ķrizni a kor√°bban kiharcolt poz√≠ci√≥it, √©s most arra is es√©ly mutatkozik, hogy legal√°bb 15, de ak√°r 30 sz√°zal√©kkal is n√∂velje a klinikai gy√≥gyszervizsg√°latokb√≥l sz√°rmaz√≥ bev√©teleit. Az Eg√©szs√©g√ľgyi √Āllamtitk√°rs√°g ugyanis, mondja Jakab Zolt√°n, olyan v√°ltoztat√°sokra k√©sz√ľl, amelyek, ha maxim√°lis k√∂r√ľltekint√©ssel √©s kell√Ķ √≥vatoss√°ggal t√∂rt√©nnek, seg√≠thetnek e c√©l el√©r√©s√©ben. Ugyankkor a klinikai vizsg√°latok tov√°bbi szab√°lyoz√°sa addig szolg√°lja a betegek √©s az eg√©szs√©g√ľgyi szektor √©rdekeit, am√≠g nem g√°tolja a hazai vizsg√°l√≥helyek r√©szv√©tel√©t a nemzetk√∂zi vizsg√°latokban, hiszen a hossz√ļ √©vek alatt kialakult pozit√≠v meg√≠t√©l√©st hamar megv√°ltoztathatja egy nem el√©gg√© k√∂r√ľltekint√Ķen √°tgondolt k√∂zponti beavatkoz√°s, amely ak√°r a klinikai vizsg√°latok jelent√Ķs √°tir√°ny√≠t√°s√°t is okozhatja m√°s orsz√°gokba!

Az IGYE eln√∂k√©nek t√°j√©koztat√°sa szerint az √°llamtitk√°rs√°g egyr√©szt a szerz√Ķd√©sk√∂t√©sek egys√©ges√≠t√©s√©t tervezi, ami j√≥ ir√°ny, mert meggyors√≠tja az enged√©lyeztet√©si folyamatot. A m√°sik fontos l√©p√©s a vizsg√°l√≥helyek sz√°m√°nak n√∂vel√©se. Ennek √©rdek√©ben el√Ķsz√∂r a vizsg√°l√≥helyeket kell felfejleszteni arra a technol√≥giai √©s adminisztr√°ci√≥s sz√≠nvonalra, amelyek el√Ķny√∂ket jelentenek a a p√°ly√°z√°sban. „Nagyon fontos lesz√∂gezni: miut√°n a klinikai vizsg√°latok mindig szerz√Ķd√©seken alapulnak, arra nincs lehet√Ķs√©g, hogy m√°r zajl√≥ vizsg√°latokat egyik centrumb√≥l egy m√°sikba vigy√ľnk.
A j√∂v√Ķre vonatkoz√≥an l√°tni kell: "nem arra kell t√∂rekedni, hogy az egyik magyar centrum egy m√°sik k√°r√°ra kapjon meg egy munk√°t, hanem arra, hogy a nemzetk√∂zi versenyben szlov√°k, cseh, osztr√°k vizsg√°l√≥helyet el√Ķzz√∂n meg” – sz√∂gezi le Jakab Zolt√°n. Ha kell k√©pz√©sekkel, ha kell, jobb betegadat hozz√°f√©r√©ssel lehet seg√≠teni a centrumokat abban, hogy alkalmass√° v√°ljanak erre a feladatra. Az Innovat√≠v Gy√≥gyszergy√°rt√≥k Sz√∂vets√©ge felaj√°nlotta a szak√°llamtitk√°rs√°gnak √©s a GYEMSZI-nek is a rendelkez√©s√©re √°ll√≥ ipar√°gi tud√°st √©s az akt√≠v k√∂zrem√Ľk√∂d√©st is egy sikeres program bevezet√©s√©ben √©s lebonyol√≠t√°s√°ban.
A magyarorsz√°gi megrendel√©sek 95-97 sz√°zal√©ka k√ľlf√∂ldi gy√≥gyszergy√°rakt√≥l, illetve vizsg√°latszervez√Ķ c√©gekt√Ķl sz√°rmazik. Az innovat√≠v gy√≥gyszerc√©gek haz√°nkban 2008-2012 k√∂z√∂tt 880 t√∂rzsk√∂nyvez√©s el√Ķtti klinikai vizsg√°latot z√°rtak le eredm√©nyesen. D√∂nt√Ķ r√©szben ezek a c√©gek azok is, amelyek √ļj k√©sz√≠tm√©nyei √©vek √≥ta hi√°ba v√°rnak itthon t√°rsadalombiztos√≠t√°si befogad√°sra. „Nagyon j√≥ lenne, ha ezeknek a c√©geknek nem kellene emiatt a Magyarorsz√°gr√≥l, mint vizsg√°l√≥helyr√Ķl lemondaniuk, az√©rt mert a magyar befogad√°spolitika miatt sok k√©sz√≠tm√©nynek es√©lye sincs arra, hogy t√∂rzsk√∂nyvez√©s ut√°n beker√ľlj√∂n a t√°mogat√°sba” – v√©lekedik az IGYE eln√∂ke. Aki szerint ak√°r figyelmeztet√Ķ jelnek is tekinthet√Ķ, hogy hossz√ļ √©vek √≥ta id√©n el√Ķsz√∂r drasztikusan cs√∂kkent az √ļgynevezett F√°zis II. vizsg√°latok sz√°ma Magyarorsz√°gon: m√≠g 2012-ben m√©g 138 ilyen vizsg√°lati k√©relmet adtak be, id√©n m√°r csak 78-at.
Jakab Zolt√°n √ļgy l√°tja: annak √©rdek√©ben, hogy ez a tendencia meg√°lljon, illetve az ellenkez√Ķ ir√°nyba forduljon, rendszeres √©s konstrukt√≠v p√°rbesz√©dre lenne sz√ľks√©g a magyar √°llami szerepl√Ķk, a sz√∂vets√©g √©s a vizsg√°latokat ki√≠r√≥ c√©gek k√ľlf√∂ldi d√∂nt√©shoz√≥i k√∂z√∂tt. A folyamatot el√Ķseg√≠theti, ha a gy√≥gyszeripari sz√∂vets√©gek √©s a korm√°ny k√∂z√∂tt is megsz√ľletik az el√Ķbbiek r√©sz√©r√Ķl r√©g √≥ta szorgalmazott strat√©giai meg√°llapod√°s, amivel a nemzetk√∂zi gy√≥gyszeripari klinikai vizsg√°latok √©s a gy√≥gyszeripari innov√°ci√≥ szerep√©t is meg lehet er√Ķs√≠teni.
Ezzel a korm√°ny egyr√©szt deklar√°ln√°, hogy a gy√≥gyszerek az egyik legbiztons√°gosabb hozz√°j√°rul√°s az eg√©szs√©gi √°llapot jav√≠t√°s√°hoz, √©s ennek √©rdek√©ben az √°llam hat√©kony t√°mogat√°si rendszert m√Ľk√∂dtet, a c√©gek pedig elk√∂telezn√©k magukat az eg√©szs√©g√ľgy tov√°bbi tudom√°nyos √©s technol√≥giai fejleszt√©se √©s az etikus gyakorlat folytat√°sa √©s er√Ķs√≠t√©se mellett. „A meg√°llapod√°st a h√≠rek alapj√°n a j√∂v√Ķ √©v elej√©n megk√∂thetj√ľk. Ezzel nagyon fontos l√©p√©st tesz√ľnk a k√©t f√©l k√∂z√∂tti bizalom helyre√°ll√≠t√°sa fel√©” – mondja Jakab Zolt√°n.
Szerz√Ķ: H. √Č.

http://www.vg.hu/vallalatok/egeszsegugy/tobb-klinikai-gyogyszervizsgalat-johetne-magyarorszagra-417396

(Figyel√Ķ online)
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | Perje - 2014. Šprilis 18. 16:46:51
J√∂nnek, mert ingy√© vannak a nyugati gy√≥gyszergy√°rak k√©t l√°bon j√°r√≥ k√≠s√©rleti nyulai. Engem is h√≠onagatnak folyton ilyen-olyan k√≠s√©rletekhez, mert a kelet -eur√≥pai ember m√°sodrend√Ľ a sz√°mukra, nem √ļgy, min nyugati polg√°rok.
Kiz√°rtnak tartom, hogy mag√°nak az eg√©szs√©g√ľgynek van ebb√Ķl a fent megjel√∂lt haszna. Legfeljebb azoknak, akik ezeket a k√≠s√©rleteket a magyar lakoss√°gon. a magyar int√©zm√©nyekben megengedik.

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.