Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Újraegyesülhet a kettészakított Ciprus?


Ó, persze, ahogy Korea is...és a többi és a többi... Dervis Eroglu ciprusi török vezetõ szerint még az idén megállapodás születhet a 40 éve kettészakadt sziget újraegyesítésérõl.

Az „Ă©szak-ciprusi államfõ” Ban Ki Mun ENSZ-fõtitkárral valĂł hĂ©tfõi találkozĂłja után ĂşjságĂ­rĂłknak azt mondta, eredmĂ©nyre vezethetnek a Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnökkel a sziget egyesĂ­tĂ©sĂ©rõl 20 hĂłnappal ezelõtt fĂ©lbeszakadt, majd az ENSZ Ă©gisze alatt ez Ă©v februárjában Ăşjrakezdett tárgyalások.
Már idén megállapodhatnak

„A cĂ©lunk változatlan: megoldani Ciprus problĂ©máját a lehetõ legrövidebb idõ alatt. BĂ­rjuk a fõtitkár támogatását, mindkĂ©t oldalt bátorĂ­totta” – fogalmazott Dervis Eroglu, hozzátĂ©ve, hogy a mostani egyeztetĂ©sek a kĂ©t oldal között mĂ©g meglĂ©võ vĂ©lemĂ©nykĂĽlönbsĂ©gek áthidalását szolgálják.

Mint fogalmazott, még ebben az évben megállapodásra juthatnak, és mindkét oldal népszavazásra bocsáthatja az egyezséget.
A jelenlegi helyzet senkinek sem jĂł

A Földközi-tengeri sziget az után szakadt ketté, hogy Ciprus északi részét 1974-ben megszállta Törökország. Ankara védhatalmi státusára hivatkozva avatkozott be a ciprusi török kisebbség védelmében, válaszul a Görögországgal történõ egyesülést szorgalmazó görög ciprióták puccsára. Pár évvel késõbb létrejött az Észak-ciprusi Török Köztársaság, amelyet csak Ankara ismer el, s amelynek fennállását a területén állomásozó több tízezer török katona szavatolja. Ciprus déli, görög része 2004-ben az Európai Unió tagja lett. Ugyanebben az évben a ciprusi görög közösség népszavazáson elutasította az országegyesítésre kidolgozott nemzetközi tervet.

A sziget megosztottsága több szempontból is hátrányos az érintettek számára. A helyzet megoldatlansága állandó akadályt jelent például Törökország 2005 óta húzódó uniós csatlakozási folyamatában. Ciprus újraegyesítése megkönnyítené továbbá a sziget körüli tengerfenék szénhidrogén-lelõhelyeinek kiaknázását is.
Link

Hozzászólások


Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.