Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Perbe fogt√°k az atomhatalmakat


A csendes-√≥ce√°ni Marshall-szigetek p√©lda n√©lk√ľli pert ind√≠tott cs√ľt√∂rt√∂k√∂n az Egyes√ľlt √Āllamok √©s a vil√°g nyolc m√°sik atomhatalma ellen a h√°gai Nemzetk√∂zi B√≠r√≥s√°gon (ICJ), azzal v√°dolva √Ķket, hogy s√ļlyosan megs√©rtik a nemzetk√∂zi jogot, √©s k√∂vetelve, hogy tarts√°k be a nukle√°ris fegyverek leszerel√©s√©vel kapcsolatos k√∂telezetts√©geiket.

atomEzenk√≠v√ľl a szigetorsz√°g – amelynek a ter√ľlet√©n az Egyes√ľlt √Āllamok t√∂bb tucatnyi k√≠s√©rleti atomrobbant√°st hajtott v√©gre a m√°sodik vil√°gh√°bor√ļ ut√°n – a San Francisc√≥-i sz√∂vets√©gi b√≠r√≥s√°gon is pert ind√≠tott e nagyhatalom ellen, √©s a keresetben alperesk√©nt megnevezte Barack Obama eln√∂k√∂t, a v√©delmi √©s az energia√ľgyi minisztert, t√°rc√°jukat, valamint az amerikai Nemzeti Nukle√°ris Biztons√°gi Igazgat√≥s√°got.

A Marshall-szigetek szerint a vil√°g atomhatalmai ahelyett, hogy leszereln√©k nukle√°ris arzen√°ljukat, korszer√Ľs√≠tik azt, √©s erre az orsz√°g becsl√©se szerint mintegy ezer milli√°rd doll√°rt (223 ezer milli√°rd forintot) fognak k√∂lteni a k√∂vetkez√Ķ √©vtizedben.

“Engem D√°vid √©s G√≥li√°t k√ľzdelm√©re eml√©keztet ez, lesz√°m√≠tva, hogy ebben a t√∂rt√©netben nincs parittya” – mondta David Krieger, a nukle√°ris fegyverek leszerel√©s√©√©rt k√ľzd√Ķ, kaliforniai sz√©khely√Ľ alap√≠tv√°ny, a Nuclear Age Peace Foundation eln√∂ke az AP-nek nyilatkozva. Van rem√©ny arra, hogy m√°s orsz√°gok is csatlakoznak a felpereshez – tette hozz√° Krieger.

A megv√°dolt orsz√°gok az Egyes√ľlt √Āllamok, Oroszorsz√°g, Nagy-Britannia, Franciaorsz√°g, K√≠na, Izrael, India, Pakiszt√°n √©s √Čszak-Korea. Az ut√≥bbi n√©gy orsz√°g ugyan nem tagja az 1968-as atomsoromp√≥-egyezm√©nynek, a Marshall-szigetek szerint azonban √Ķket is k√∂tik az egyezm√©ny el√Ķ√≠r√°sai a nemzetk√∂zi szok√°sjog alapj√°n. A szerz√Ķd√©s al√°√≠r√≥i elk√∂telezt√©k magukat arra, hogy j√≥hiszem√Ľ t√°rgyal√°sokat folytatnak a nukle√°ris leszerel√©s √©rdek√©ben. A Marshall-szigetek egyik alperest sem √©rtes√≠tette el√Ķre a perr√Ķl.

Az Egyes√ľlt √Āllamok a szigetcsoport ter√ľlet√©n tizenk√©t √©v alatt hatvanh√©t k√≠s√©rleti atomrobbant√°st hajtott v√©gre. Szak√©rt√Ķk szerint a sug√°rz√°s tart√≥s eg√©szs√©g√ľgyi √©s k√∂rnyezeti k√°rokat okozott. A Marshall-szigeteki korm√°ny nem k√°rt√©r√≠t√©s√©rt harcol, hanem azt akarja el√©rni, hogy az √©rintett √°llamok cselekedjenek. Az √ľgyet t√∂bb Nobel-b√©ked√≠jas szem√©lyis√©g is t√°mogatja, p√©ld√°ul Desmond Tutu d√©l-afrikai anglik√°n egyh√°zi vezet√Ķ, emberi jogi aktivista √©s Shirin Ebadi ir√°ni emberjogi √ľgyv√©d.
Link

HozzŠszůlŠsok


Mťg nem kŁldtek hozzŠszůlŠst

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.