Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Geszti Péter: Ebben az országban most jobb, ha befogod a szádat


Szerintem am√≠g megteheted, pucolj! Tudjuk mif√©le vagy √©s "mit tett√©l a m√ļlt ny√°ron". Hitsorsosaitokkal, go to hell! Itthon kult√ļrrasszizmus van, az emberek gett√≥kba z√°rj√°k magukat, amelyek k√∂z√∂tt nincs √°tj√°r√°s. Magyarorsz√°g egy fekete lyuk, szellemi "leostob√°sod√°s" van, az emberek pedig trollbarlangokban √©lnek. A pang√°s id√Ķszak√°ban csak a humor√©rz√©k√ľnkbe kapaszkodhatunk. Geszti P√©ter a szentiment√°lis Magyarorsz√°g-sl√°gert√Ķl k√∂zel t√≠z √©v alatt jutott el addig, hogy a kiv√°ndorl√°sr√≥l √≠rjon s√≠rva vigad√≥ dalt. Interj√ļ.

hvg.hu: A Magyarorsz√°g c√≠m√Ľ dalod, amit Ol√°h Ibolya √©nekelt el, m√°r kilenc√©ves. Annak a hangulata kiss√© szentiment√°lis, romantikus √©s √°lomszer√Ľ volt. A Hungarian in Europe c√≠m√Ľ szerzem√©nyedben eg√©szen m√°sk√©pp ny√ļlsz a magyars√°ghoz. T√©ged is megsz√≥l√≠tott a kiv√°ndorl√°s t√©m√°ja.

Geszti P√©ter: R√©gi v√°gyam volt, hogy feldolgozzam Sting Englishman in New York c√≠m√Ľ dal√°t, a kiv√°ndorl√°s t√©m√°ja pedig h√°rom √©vvel ezel√Ķtt kezdett el intenz√≠vebben foglalkoztatni, amikor a k√ľlf√∂ldi munkakeres√©s √©s a migr√°ci√≥ m√°r szabad szemmel is j√≥l l√°that√≥ t√°rsadalmi m√©retet √∂lt√∂tt itthon. B√°r nagyon ritka, hogy ilyen gyorsan menjen valami, a Sting-menedzsment h√°rom nap alatt megadta az enged√©lyt. Tavaly pedig √ļgy d√∂nt√∂tt√ľnk, hogy egy k√∂z√∂ss√©gi videoklipet is k√©sz√≠t√ľnk a dalhoz. Ehhez v√°rjuk most a r√∂vid vide√≥kat k√ľlf√∂ld√∂n √©l√Ķ magyarokt√≥l.
Fot√≥: Stiller √Ākos
A Hungarian in Europe

A Hungarian in Europe c√≠m√Ľ dal, amelyet egyel√Ķre nem publik√°ltak, csak koncerteken j√°tszanak, a k√ľlf√∂ldre szakad√°s neh√©zs√©geir√Ķl, sz√©ps√©geir√Ķl √©s dilemm√°ir√≥l sz√≥l. Hozz√° k√∂z√∂ss√©gi videoklip k√©sz√ľl, amelyhez azok k√©sz√≠thetik el a klipet, akik k√ľlf√∂ld√∂n √©lnek, dolgoznak vagy tanulnak ak√°r ideiglenesen, ak√°r √°lland√≥an. A menni vagy maradni k√©rd√©s neh√©z. A kint √©l√Ķ magyarokt√≥l filmet√Ľd√∂ket, kis videoszekvenci√°kat, apr√≥ hangulatjelent√©seket v√°rnak, amelyekb√Ķl √∂sszev√°gj√°k a klipet, ak√°r t√∂bb sz√°z magyar k√∂zrem√Ľk√∂d√©s√©vel. Tov√°bbi r√©szletek itt, jelentkezni pedig itt lehet.

hvg.hu: A Magyarorsz√°g m√©g a "holnapban rejl√Ķ bizonyoss√°gr√≥l" sz√≥lt, hogy jutottunk el od√°ig, hogy "elmegyek idegenbe idegennek"?

G. P.: A bizonyoss√°got keress√ľk mindannyian, de meg k√©ne √©rten√ľnk, hogy ez nem l√©tezik, √©s soha nem is l√©tezett. Az egyik leg√°tfog√≥bb probl√©ma Magyarorsz√°gon, hogy az elm√ļlt √©vtizedek k√ľl√∂nb√∂z√Ķ rezsimjei alatt az emberekben kialakult egy olyan t√©vk√©pzet, hogy l√©tezik biztons√°g, amit valamilyen m√≥don az √°llamt√≥l v√°runk. Ez nincs √≠gy. Amit a dalban √≠rtam, az ink√°bb a haz√°hoz vagy a nemzethez val√≥ tartoz√°s v√°gy√°nak bizonyoss√°ga, mik√∂zben a mai magyar politika jelent√Ķs r√©sze ak√∂r√ľl forog, hogy ki tartozik ehhez a haz√°hoz, √©s ki nem. Ez m√°r 2005-ben is alapk√©rd√©s volt. Az a fajta gerjesztett indulat, amely mindent a nacionalizmus k√∂peny√©be burkol, nagy er√Ķvel hat az emberekre, √©s nagyon megoszt√≥. A Magyarorsz√°g egy egyszer√Ľ sz√°nd√©kb√≥l fakadt: hogy legyen egy t√∂megdal, amelyet mindenki √©nekelhet.

hvg.hu: Egyesek fel is vetett√©k, hogy legyen ez az √ļj magyar himnusz.

G. P.: Voltak ilyen bolond beszédek, de nekem ez sosem állt szándékomban.

hvg.hu: De b√ľszke lett√©l volna r√°, ha m√©gis megt√∂rt√©nik?

G. P.: Az egy m√°sik k√©rd√©s, persze. Sosem lehet tudni, mi lesz sz√°z √©v m√ļlva, de szerintem ennek a dalnak meglesz az ut√≥√©lete. Ha most nem is, h√ļsz-harminc √©v m√ļlva sz√ľks√©g lesz r√°. Ebben biztos vagyok, mert nagyon kev√©s j√≥ min√Ķs√©g√Ľ dal van, ami ezt a t√©m√°t boncolgatja, √©s nem politikai sz√°nd√©kkal √≠r√≥dott. Ez a m√°sik, amit megkaptam annak idej√©n, hogy nyilv√°n valamelyik baloldali vagy liber√°lis p√°rt rendelte meg, mik√∂zben nem √≠rok dalt megrendel√©sre.

hvg.hu: A Hungarian in Europe eset√©ben is kihangs√ļlyozz√°tok, hogy nincs m√∂g√∂tte semmilyen politikai er√Ķ.

G. P.: Nincs. Egy sz√°nd√©k van m√∂g√∂tte, hogy elmondjam, mit gondolok a kiv√°ndorl√°sr√≥l. Ez egy s√≠rva vigad√≥s dal, √©s az is benne van, ahogy ez a jelens√©g a kor√°bbi gener√°ci√≥k √©let√©n √°ts√∂p√∂rt. V√°laszt nem ad, mert nincs egy√©rtelm√Ľ v√°lasz. Lehet a kiv√°ndorl√°st trag√©di√°nak tekinteni, de az is elk√©pzelhet√Ķ, hogy annak a f√©lmilli√≥ embernek, aki k√©nyszerb√Ķl ment el, egy nagy r√©sze val√≥sz√≠n√Ľleg haza fog j√∂nni egyszer, √©s hazahoznak egy olyan kult√ļr√°t, amely megv√°ltoztatja az itthoni vil√°got. Ez teh√°t √∂sszetett k√©rd√©s, √©s valljuk be, m√°s orsz√°gokb√≥l is van egy komoly migr√°ci√≥ Nyugat-Eur√≥pa fel√©. Nem arr√≥l van sz√≥, hogy megint csak minket s√ļjt a magyarok istene, hanem r√©sze vagyunk egy r√©gi√≥s jelens√©gnek, ami a 2008-as v√°ls√°g √≥ta feler√Ķs√∂d√∂tt. Ett√Ķl m√©g n√©ha t√©nyleg olyan, mintha ki√ľresedett volna az orsz√°g, √©s Budapest is.

hvg.hu: Szellemileg?

G. P.: √ögy is. "Leostob√°sod√°s" van sok szakm√°ban. A m√©diumok t√∂bbs√©ge √°ltal festett val√≥s√°g √©s a val√≥di val√≥s√°g √ľv√∂lt√Ķ ellent√©tben √°ll egym√°ssal. Megint el√Ķker√ľlt a kett√Ķs besz√©d, a sorok k√∂z√∂tt olvas√°s, √©s olyan intellektu√°lis deficitet √©l meg az ember, ami nem teszi okvetlen√ľl j√≥kedv√Ľv√©.

hvg.hu: A Magyarorsz√°got 2005-ben feldolgozta Tereskova is, az √Ķ verzi√≥j√°ba pedig m√°r akkor szerepelt a szeg√©nys√©g, a hazugs√°g √©s a k√∂z√©pszer gy√Ķzedelmesked√©se. A Hungarian in Europe hasonl√≥ probl√©m√°kat emleget.

G. P.: Kriszta (Nagy Kriszta, Tereskova – a szerk.) teljesen f√©lre√©rtelmezte ezt a dalt, mert elfelejtette elolvasni a dalsz√∂veget. Neki j√≥l j√∂tt, hogy a m√©diaszerepl√©sei egyikek√©nt felhaszn√°lja ezt, √©s a saj√°t √©letm√Ľv√©t pol√≠rozza vele. Az, hogy √©n mit gondolok az orsz√°gr√≥l, nem mond ellent annak, amit abban a dalban le√≠rtam, mint v√°gyk√©p. Mert mint v√°gy, szerintem mindenki ilyennek szeretn√© l√°tni ezt az orsz√°got, amilyen egyel√Ķre nagyon nem tud lenni szeg√©ny.

hvg.hu: Mi akad√°lyozza meg benne?

G. P.: Sok oka van. Az egyik, hogy kultur√°lisan olyan hagyom√°nyokat hordoz, amelyek gyakorlatilag lehetetlenn√© teszik, hogy kit√∂rj√∂n a saj√°t maga √°sta vermekb√Ķl. A magyar elit szinte soha nem tudott √ļgy √©lni a lehet√Ķs√©geivel √©s a felel√Ķss√©g√©vel, hogy a k√∂z√©rdeket a saj√°t anyagias √©rdekein√©l el√Ķbbre tartsa. Nem v√©dte meg honfit√°rsait, nem √°llt ki az √∂n√°ll√≥ gondolkod√°s √©s a szabads√°g √©rt√©kei mellett, nem volt k√©pes hossz√ļ t√°v√ļ √©s demokratikus gondolkod√°sra, nem siker√ľlt a huszadik sz√°zadban a megfelel√Ķ sz√∂vets√©gi rendszerhez csatlakozni, ebbe pedig t√∂bbsz√∂r beleroppant m√°r a marad√©k t√°rsadalom.
Fot√≥: Stiller √Ākos

hvg.hu: Ez a mai napig kitart?

G. P.: Egy√©rtelm√Ľen. Egyik zs√°kutc√°b√≥l a m√°sikba l√©p√ľnk, √©s k√∂zben mindezek a s√©relmek, t√©ved√©sek, √∂nz√©sek, kibesz√©letlen dr√°m√°k oda vezettek, hogy egy kicsi, z√°rt, nem csak nyelv√©ben, de kult√ļr√°j√°ban is z√°rv√°nyk√©nt m√Ľk√∂d√Ķ orsz√°g lett√ľnk. H√©tv√©g√©n Isztambulban j√°rtam, √©s inspir√°l√≥ volt l√°tni, hogy a sok probl√©ma ellen√©re az az orsz√°gnyi v√°ros mennyire prosper√°l. Egy fiatalosnak t√Ľn√Ķ t√°rsadalom p√∂r√∂g, nagy a bels√Ķ piac, d√ľb√∂r√∂g a turizmus, az ottani embereknek van v√©lem√©nye, √©s ki is √°llnak √©rte, m√©g ha v√≠z√°gy√ļzz√°k is √Ķket. Egy√©rtelm√Ľen f√∂lfel√© mennek.

hvg.hu: Ezzel szemben mi?

G. P.: Szerintem lefel√© megy√ľnk, √©s a j√∂v√Ķt illet√Ķen sem lehet√ľnk t√ļls√°gosan nyugodtak. Elt√Ľnik a szabad verseny, elt√Ľnik a jogbiztons√°g √©s a lehet√Ķs√©g arra, hogy az emberek inform√°ci√≥hoz jussanak. Ez m√°r nem nagyon eml√©keztet arra, amit √∂r√∂mmel fogadtam a 90-es √©vekben, √©s amit √ļgy h√≠vtunk: eur√≥pai demokr√°cia.

hvg.hu: T√∂bb Budapesten √©l√Ķ k√ľlf√∂ldit√Ķl is hallottam azt a kritik√°t, hogy a magyarok nem hallatj√°k a hangjukat, nem √°llnak ki maguk√©rt.

G. P.: Az√©rt, mert annyi csal√≥d√°son mentek kereszt√ľl a k√ľl√∂nb√∂z√Ķ politikai k√©pviseleteiknek h√°la, hogy √ļgy √©rzik, a politikai elit alkalmatlan arra, hogy hitelesen k√©pviselje az √©rdekeiket. Ez egy√©rtelm√Ľen a sz√©ls√Ķs√©geknek kedvez. M√°sr√©szt pedig olyan hangulat uralkodik az orsz√°gban, hogy jobb, ha befogod a sz√°dat. K√ľl√∂nben el√Ķbb-ut√≥bb nem lesz √°ll√°sod, egyszer csak r√°d ugrik valamilyen hivatal. Visszat√©rt az a korszak, amikor mindenhat√≥s√°g lett minden hat√≥s√°g. K√∂z√∂ny van, rests√©g √©s f√©lelem.

hvg.hu: Apatikusnak, ki√©gettnek, panaszosnak nevezted a magyar t√°rsadalmat. Merre van a ki√ļt, √©s hogy tudsz r√©szt venni ennek az alak√≠t√°s√°ban? Hol a felel√Ķss√©g√ľnk?

G. P.: Egyszer√Ľen j√≥l kell csin√°lni azt, amivel foglalkozol. A szakm√°dban ragaszkodnod kell a min√Ķs√©ghez, √©s nem szabad mindig belemenni a legegyszer√Ľbb alternat√≠v√°ba, √©s legdurv√°bb √°rversenybe. Akkor is meg kell maradnod a saj√°t min√Ķs√©gi k√∂vetelm√©nyeidn√©l, ha a k√∂rnyezet m√°r nem t√°maszt ilyen ig√©nyeket. Tov√°bbra is hiteles tartalmakat kell el√Ķ√°ll√≠tani, ez pedig a p√©kekt√Ķl az √≠r√≥kig mindenkire igaz.

A m√°sik fontos dolog, amire nem sok es√©lyt l√°tok, hogy musz√°j lenne √ļj embereknek megjelennie a politik√°ban. Egy olyan fiatalabb gener√°ci√≥nak, amelynek tagjai nem arra lettek szocializ√°lva, hogy √°tvegy√©k az el√Ķz√Ķek √∂sszes mocsk√°t, √©s akiket m√©g nem korrump√°lt ez a politikai val√≥s√°g, ami teljesen abszurd. Egy ismer√Ķs√∂m szerint egy olyan szent jezsuit√°nak k√©ne el√Ķker√ľlnie valamilyen lak√≥telepi vagy vid√©ki kis er√Ķt√©rb√Ķl, aki √©rinthetetlen, aki nincs benne a korrupci√≥s h√°l√≥ban, √©s ez√©rt nem lehet zsarolni sem.
Fot√≥: Stiller √Ākos

hvg.hu: Létezik ilyen ember?

G. P.: Biztos l√©tezik. Ez nem megv√°lt√≥v√°r√°s, de tal√°n ez t√Ľnik egyed√ľl realit√°snak. Mit√Ķl v√°ltozna meg az elit√ľnk? Semmit√Ķl. Csak traumatikus t√°rsadalmi v√°ltoz√°sok tudn√°k √Ķket valamilyen mozg√°sra r√°venni.

hvg.hu: Egy kor√°bbi interj√ļban megk√©rdezt√©k t√Ķled, hogy mit √ľzenn√©l fiatalkori √∂nmagadnak.

G. P.: √Čs mit √ľzentem?

hvg.hu: Hogy "költözz el, Peti". Most is ezt tanácsolnád magadnak?

G. P.: Tulajdonk√©ppen igen. Nem v√©letlen, hogy k√©t-h√°rom havonta elutazom n√©h√°ny napra. Az ember v√©szkij√°ratokat pr√≥b√°l √©p√≠teni mag√°nak. Van, aki drogokkal, van, aki alkohollal, van, aki eszm√©kkel, √©s van, aki utaz√°ssal. √Čn az ut√≥bbit v√°lasztom.

hvg.hu: Ez t√Ľnik a legeg√©szs√©gesebbnek.

G. P.: Igen, csak ez sokba van. Az otthoni p√°linkaf√Ķz√©s sokkal olcs√≥bb.

hvg.hu: Arra nem gondolt√°l, hogy hosszabb id√Ķre is elmenn√©l Magyarorsz√°gr√≥l?

G. P.: Jelen pillanatban nálunk olyan a családi viszonyrendszer, hogy ez nem reális, miközben igény volna rá.

hvg.hu: Teh√°t nem kiz√°rt?

G. P.: Nem kiz√°rt, de ahhoz egy nagy leveg√Ķt k√©ne venni.

hvg.hu: Amikor arról beszélsz, hogy Magyarországon is egyre többször érzed magad idegennek, milyen élethelyzetekre gondolsz?

G. P.: Ez minden ter√ľleten √©rezhet√Ķ. Elkezd az ember lelki √©rtelemben visszah√ļz√≥d√≥ lenni, mert azt √©rzi, b√°rmit csin√°l, az kiveri a biztos√≠t√©kot. Leszokik arr√≥l, hogy nyilv√°nos helyekre j√°rjon, nekem p√©ld√°ul v√©letlen√ľl sem jut eszembe kimenni egy focimeccsre, mert tudom, hogy inzultus fog √©rni. A k√∂r√ļt szl√∂m√∂s√∂dik, be vannak z√°rva az √ľzletek. A ker√ľletben, ahol lakom, a h√°zakon megjelentek az elad√≥/kiad√≥ t√°bl√°k. Elszeg√©nyedett az orsz√°g, rengeteg ember cs√ļszik lefel√©, a Maslow-piramis alj√°n t√∂megek kapirg√°lnak valahol a meg√©lhet√©s√©rt, keser√Ľen vicsorog a val√≥s√°g.
Fot√≥: Stiller √Ākos

hvg.hu: Az idegens√©g√©rzethez b√Ķven hozz√°tehetnek a kritik√°k √©s a pofonok, amiket kapsz.

G. P.: Igen, de ne gondold, hogy ezek kiz√°r√≥lag jobboldalr√≥l j√∂nnek. S√Ķt. √Āltal√°ban minden az √©rtetlens√©gb√Ķl √©s az inform√°ci√≥hi√°nyb√≥l fakad. Van, aki azt mondta a Magyarorsz√°g c√≠m√Ľ dalra, hogy ne magyarkodjak, nem kell ez a hazafiaskod√°s. A m√°sik oldal r√∂gt√∂n azt gondolta, hogy MSZP-indul√≥ lesz. Nem lett. A V√°gta eset√©ben az egyik oldal nem √©rtette, a m√°sik pedig kik√©rte mag√°nak. Van egy rendszerszer√Ľen m√Ľk√∂d√Ķ elmebaj, a gyanakv√°s √©s tehets√©gtelens√©g idiotizmusa, az irigys√©g kisszer√Ľ d√ľh√∂ng√©se. Elt√Ľnt n√°lunk az, amit a feka rapperek √ļgy mondanak, hogy respect (tisztelet – a szerk.). A m√°sik ember m√©lt√≥s√°g√°nak vagy teljes√≠tm√©ny√©nek figyelembe v√©tele kiveszni l√°tszik a t√°rsadalomb√≥l.

Ez a fik√°z√≥s s√©relmi kult√ļra – ami t√∂bbek k√∂z√∂tt az online √ļjs√°g√≠r√°s egyik nagy b√Ľne – olyan √°ltal√°noss√° v√°lt, hogy val√≥ban kultur√°lis csapdahelyzet keletkezett, √©s itt egy√°ltal√°n nem csak a politik√°r√≥l besz√©lek. Olyan, mintha nem is h√°zakban lakn√°nak az emberek, hanem trollbarlangokban.

hvg.hu: Az obszcenit√°s √©s a t√°mad√≥ hangv√©tel elszaporod√°s√°ban nyilv√°n benne van, hogy az emberek ingerk√ľsz√∂b√©t egyre nehezebb el√©rni.

G. P.: Erre mondj√°k azt, hogy minden bonyolult k√©rd√©sre van egy gyors, r√∂vid, egyszer√Ľ √©s teljesen t√©ves v√°lasz. Az indulat √ļtja nagyon r√∂vid, a v√©g√©n pedig a rasszizmus √°ll. N√°lunk kult√ļrrasszizmus van, ami oldalf√ľggetlen. Mindenki tartozik valamilyen kis kultur√°lis gett√≥ba, ahova mag√°t bez√°rta. Ezek a gett√≥k pedig nem √°tj√°rhat√≥k. Sz√≠vb√Ķl gy√Ľl√∂lik egym√°st, √©s mindenki mindent √∂sszeken a v√©lem√©ny√©vel. Olyan √°ltal√°nos negat√≠v er√Ķt√©r alakult ki, amire azt szoktam mondani, hogy ez a fekete lyuk, √©s elnyel minden pozit√≠v energi√°t.

hvg.hu: Ez lenne az orsz√°g?

G. P.: Nagyon √ļgy fest. Itt van a legk√∂zelebbi fekete lyuk, nem az √Ľrben kell keresni. Nekem p√©ld√°ul gyakran nem arra megy el a legt√∂bb energi√°m, hogy meg√©p√≠tsek valamit, hanem arra, hogy megpr√≥b√°ljam megv√©deni att√≥l, hogy r√∂gt√∂n t√∂nkretegy√©k.

hvg.hu: Ebben az ellensz√©lben mi visz el√Ķre?

G. P.: Egyr√©szt a bar√°ti k√∂r√∂m, m√°sr√©szt a csal√°dom, illetve az, ahogy √∂ssze vagyok rakva. Egy √©letem van, √©s ebb√Ķl az √©letb√Ķl nekem j√≥ esetben van m√©g k√©t akt√≠v √©vtizedem. Nem √©rdemes nyugd√≠jazni magunkat id√Ķ el√Ķtt, meg√°sni a saj√°t s√≠rg√∂dr√ľnket, √©s j√≥l belefek√ľdni. Ut√≥lag nagyon b√°nn√° az ember, ha automatikusan ebbe a fajta lemond√≥ st√°tuszba helyezn√© mag√°t.

hvg.hu: Ha x √©v m√ļlva olyan lenne a helyzet, melyik orsz√°got tudn√°d elk√©pzelni magadnak?

G. P.: A Mediterráneumban el tudok képzelni néhány országot, ahol jól érezném magam, de el tudom képzelni Franciaországot is, vagy Hollandiát.

hvg.hu: Ha fiatal önmagadnak a költözést tanácsolnád, mit mondasz a gyerekeidnek?

G. P.: A l√°nyainkat idegen nyelv√Ľ √≥vod√°ba √©s iskol√°ba √≠rattuk, de nem sznobizmusb√≥l, hanem mert kompetenciaalap√ļ tud√°st igyeksz√ľnk adni nekik, √©s nem szeretn√©nk, ha az √°llam r√°nk k√©nyszer√≠ten√©, hogy hogyan nevelj√ľk a gyerekeinket. Szeretn√©nk, ha l√°tn√°k, hogy sokf√©l√©k az emberek, szeretn√©nk, ha kiker√ľln√©nek a z√°rts√°gb√≥l, az intoleranci√°b√≥l, az agresszi√≥b√≥l, a s√©relmi √©letform√°b√≥l, √©s mindabb√≥l, ami sz√°z √©v √≥ta jellemez minket. Ha az ember Ady Endr√©t olvas, els√°pad a tehetetlens√©gt√Ķl, mennyire ugyanott tartunk, mint az 1900-as √©vek elej√©n. Nem akarom, hogy ebbe n√Ķjenek bele. Szeretn√©m, ha szabad emberek lenn√©nek a sz√≥ minden √©rtelm√©ben, √©s az √∂nk√©p√ľkben benne lenne, hogy a n√Ķknek ugyanolyan st√°tuszuk lehet, mint a f√©rfiaknak. Mi egy ilyen vil√°gra szeretn√©nk √Ķket felk√©sz√≠teni, de boldogok lesz√ľnk, ha itthon maradnak, mert lesz mi√©rt itthon maradniuk.
Fot√≥: Stiller √Ākos

hvg.hu: Ezek szerint az oktatási rendszerrel sem vagy maradéktalanul elégedett.

G. P.: Mi magyarok mindent tudn√°nk kritiz√°lni, ez√©rt ezzel √≥vatosan b√°nn√©k. Az viszont alap√©lm√©nyem, hogy sok ad√≥t fizet√ľnk be, m√©gsem haszn√°ljuk az √°llam szolg√°ltat√°sait. Nem haszn√°ljuk az eg√©szs√©g√ľgyi rendszert, nem haszn√°ljuk az oktat√°si rendszert, ink√°bb k√ľl√∂n fizet√ľnk √©rte, mert nem el√©g j√≥ min√Ķs√©g√Ľ az, amit az ad√≥nk√©rt cser√©be az √°llam ad. Szerintem ez senkinek sem j√≥ √ľzlet.

hvg.hu: Az X-faktor mentoraként mire biztattad az énekeseket? Megéri itthon zenei karriert építeni?

G. P.: Itthon a zen√©l√©sb√Ķl meg√©lni ma m√°r kicsit science fiction. Mindig azt mondtam a mentor√°ltjaimnak, hogy nem baj, ha van egy m√°sik szakm√°juk. Keveseknek j√∂n √∂ssze, hogy eltartja √Ķket a zen√©l√©s. Volt olyan mentor√°ltam, akinek azt mondtam, hogy menjen, mert mik√∂zben els√∂pr√Ķen tehets√©ges, itthon olyan ellen√°ll√°s fogadja √Ķt a megoszt√≥ szem√©lyis√©ge miatt, hogy jobb, ha elmegy.

hvg.hu: Krasznai T√ľnd√©r√Ķl van sz√≥?

G. P.: Igen. Az √Ķ t√∂rt√©nete nyilv√°n √©rdekes volt a m√Ľsorban, de ahogy az X-faktornak v√©ge lett, j√∂tt a h√©tk√∂znapi val√≥s√°g, ahol a popzenei piac h√°romnegyede tudhat√≥an csukva van el√Ķtte. √Ėnkorm√°nyzatok √©s nagyv√°llalatok sem fogj√°k megh√≠vni.

hvg.hu: A Parlamentb√Ķl is kitiltott√°k a porn√≥s m√ļltja miatt.

G. P.: Az volt az els√Ķ jele annak, hogy mire sz√°m√≠that. Mik√∂zben, ha valaki megfelel a klasszikus rock and roll szt√°r kateg√≥ri√°nak, a k√©t-v√©g√©r√Ķl-√©getem-a-gyerty√°t √©letnek, √©s fura m√≥don ezt az √©nekl√©s√©be is bele tudja gy√∂m√∂sz√∂lni, az √Ķ. Elk√©peszt√Ķen tehets√©ges csaj, csak neh√©z viszonya van a val√≥s√°ggal.

hvg.hu: T√∂bbsz√∂r besz√©lt√©l m√°r arr√≥l is, hogy a min√Ķs√©get √©s a tehets√©get egyre kev√©sb√© √©rt√©kelj√ľk. Hogy j√∂nnek a k√©pbe a tehets√©gkutat√≥k?

G. P.: Ezt gazdas√°gi k√©rd√©snek tartom, nem kultur√°lisnak. Addig, am√≠g ezek a m√Ľsorok j√≥ n√©zetts√©get hoznak, menni fognak. K√∂zben lehet, hogy mindenki szidni fogja √Ķket, de ha top n√©zetts√©get hoznak, ott lesznek a k√©perny√Ķn. Att√≥l nem kell f√©lteni az RTL Klubot, hogy olyan m√Ľsort csin√°l, ami ne hozn√° be az √°r√°t.

hvg.hu: Nem b√°ntad meg, hogy befejezted a mentorkod√°st?

G. P.: Erre neh√©z v√°laszolni, mert m√©g nincs itt az √ļj √©vad. Alapvet√Ķen az√©rt fejeztem be, mert az utols√≥ √©v nagyon megterhel√Ķv√© v√°lt, amiatt, hogy vas√°rnap is volt m√Ľsor. Gyakorlatilag nem l√°ttam a csal√°domat. Most jobban tudok az alkot√≥i √©letemre koncentr√°lni, ami m√°r fontosabb nekem.

hvg.hu: Ett√Ķl f√ľggetlen√ľl meg√©rte csin√°lni?

G. P.: Azt gondolom, hogy igen. Szeretek a m√©di√°ban mozogni, √©s j√≥ volt l√°tni bel√ľlr√Ķl, hogy az RTL Klub ezt nagyon j√≥l csin√°lja. Az a profizmus, ahogy a m√Ľsor k√©sz√ľlt, engem megnyugtatott. Ahol a teljes√≠tm√©nynek szabad √ļtja van, az m√Ľk√∂dik. Ahol van szabad verseny, ott van eredm√©ny.

hvg.hu: Tanult√°l √ļjat ebben a m√Ľsorban?

G. P.: T√∂bbek k√∂z√∂tt azt, hogy milyen a jelenlegi k√∂z√≠zl√©s, a k√∂zgondolkod√°s, √©s hogy hogyan m√Ľk√∂dik a m√©dia.
Fot√≥: Stiller √Ākos

hvg.hu: Milyen a közízlés?

G. P.: A kereskedelmi t√©v√©z√©s szempontj√°b√≥l megb√≠zhat√≥an k√∂z√©pszer√Ľ, ez√©rt is kalibr√°lhat√≥. K√∂zben azt l√°tom, hogy egyre kem√©nyebben kell majd k√ľzdeni√ľk a t√©v√©s t√°rsas√°goknak az √©letben marad√°suk√©rt, mert az online vil√°g m√°r sokakat mag√°val visz, ott mindig f√Ķm√Ľsorid√Ķ van. Egyre kevesebben fognak csak t√©v√©t n√©zni, megoszlik a figyelem. A politika j√°tszm√°ir√≥l nem is besz√©lve.

hvg.hu: Mi Magyarorsz√°g er√Ķss√©ge? Mibe kapaszkodhatunk?

G. P.: A humor√©rz√©k√ľnkbe. Mert az biztos, hogy most a pang√°s korszaka j√∂n, hossz√ļ-hossz√ļ √©vekig.

hvg.hu: Most z√°rult le az ARC gyerekp√°ly√°zata. A gyerekek vil√°g√°ba mennyire sziv√°rognak be a feln√Ķtt t√°rsadalom probl√©m√°i?

G. P.: A tavalyi p√°ly√°zat alapj√°n azt tudom mondani, hogy nem nagyon. A gyerekek gyerekek, a csal√°dok csal√°dok, alapvet√Ķen ebben lehet b√≠zni. Az emberek nagy r√©sze szerintem norm√°lis akar lenni. Ami pedig szint√©n j√≥, hogy er√Ķs a m√Ľv√©szeti √©let √©s az √ļtkeres√Ķ underground, f√Ķleg Budapesten. A bez√°rk√≥z√°s nyilv√°n neh√©z egzisztenci√°lis helyzetbe hozza a m√Ľv√©szeket, de egy id√Ķ ut√°n fel fog t√∂rni egy komoly ellen√°ll√°s, amely pont a m√Ľveken kereszt√ľl lesz tetten √©rhet√Ķ.

hvg.hu: Sok m√Ľv√©sz vallja, hogy ha egy orsz√°gban rossz a gazdas√°gi-politikai helyzet, az √©ppen hogy inspir√°l√≥.

G. P.: Ez k√©ts√©gtelen, de k√©rd√©s, hogy a rem√©nybeli remekm√Ľvek megsz√ľlet√©s√©√©rt nem t√ļl nagy √°r-e, hogy egy√©bk√©nt meg milli√≥k √©lnek nyomorultul. K√©rd√©s, hogy megj√∂n-e m√©g az esz√ľnk az √©n √©letemben, √©s erre most nincs konkr√©t v√°laszom.
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | kontroll88 - 2014. mŠjus 08. 17:09:30
Inkább nem is mondok semmit, mert amit mondanék, azt csak folyamatos sípolásnak lehetne hallani.

Esetleg annyit szolidan: rem√©lem a geszti, a gyurcs√≥t√°ny, a viktor egy barakkban lesznek "elsz√°ll√°solva". Azt√°n est√©nk√©nt megbesz√©lhetik sz√©pen kultur√°ltan egym√°s k√∂z√∂tt, hogyan siker√ľlt az √©let√ľk...:D :D
#2 | szittya - 2014. mŠjus 08. 20:55:45
Tykid: "Azt hitték az a rap ha meglátják a Gesztit,
de azt hiszem haver, hogy soha nem értik meg ezt itt."

"Beton √≠z√Ľ reggel, √°lom √≠z√Ľ hajnal,
sz√ľrke es√Ķcseppek, koszos sz√°rny√ļ angyal.
Verejt√©kben √ļsz√≥ √©let meg az √≥racs√∂rg√©s
sz√©tt√©p a val√≥s√°g ak√°r az √°gy√ļd√∂rg√©s.
Mélyre vésett ráncok, elfelejtett táncok,
p√©nzen vett boldogs√°g meg p√©nz n√©lk√ľli √∂r√∂k l√°ncok,
Párás koszos ablakok, bedeszkázott ajtó,
heti 70 hitel, hétvégén 7 végrehajtó.
Bor szag√ļ d√©lut√°nok, csal√≥dott fiatals√°g,
munkahelyi p√°nik, drogf√ľgg√Ķ fiatal sr√°c.
Villan√≥ rend√Ķrf√©nyek, gy√∂ny√∂r√Ľ n√Ķi hulla,
csoda sz√©p angyal de n√©zd meg k√©t h√©t m√ļlva √ļjra.
Sziv√°rv√°ny rekl√°mf√©nye, hamu sz√≠n√Ľ l√©tez√©s,
k√ľldtem az Istennek egy sms-t, hogy t√©ved√©s,
hogy nem én voltam az aki ráadta a keresztet,
√©s nem √Ķ volt az aki r√°m adta a keresztet.
F√©lszem√Ľ koldus volt ki az utamra eresztett,
a legtöbb ember aki hallott nagy szemeket meresztett.
Azt hitték az a rap ha meglátják a Gesztit,
de azt hiszem haver, hogy soha nem értik meg ezt itt.
Koffein illatpárna, nikotin takaró,
m√Ľanyag guillotine meg eldobhat√≥ fakar√≥.
Tablettás orgazmus meg négy csillagos kutya welness,
az el√Ķbb h√≠vott vissza J√©zus k√©rdi ez a hell? Jessz!
más is utálja így nem szégyen ha te se kéred,
k√°r hogy nem a kef√©l√©st√Ķl lett a heres√©rved.
Miel√Ķtt elbuksz m√©g tal√°n lesz 1-2 ****a √©ved,
aztán nyílik a pokol és elindul a durva delegáció, elveszett generáció ó....." https://www.youtu...A1HqrtPKEY s_*_v
#3 | Perje - 2014. mŠjus 08. 21:14:52
Nem tudom, mir√Ķl besz√©l GP, mert m√©g nem hallottam olyan esetr√Ķl, hogy hogy egy √©bert el√≠t√©ltek volna kijelent√©sei miatt. M√©g az√©rt sem esik k√ľl√∂n√∂sebb b√°nt√≥d√°suk, ha t√∂bb sz√°zezres k√°rt okoznak szobor rong√°l√°ssal.
#4 | keepfargo - 2014. mŠjus 09. 05:35:28
A "leostob√°sod√°s" se kutya, ugye cion-nyelv√ļj√≠t√≥?

Nem lebutulást akartál írni, te ószövetségi gyilkosok seggnyalója?
Mert azt ti kellene tudjátok - abban jártok: a lebutításban. Csak soha a teljes igazat, a magyar médiaszopó hiszékeny birkának, ugye? Aztán amikor már teljesen agyhalott, azt csináltok vele amit éppen akartok; az átírt nyelv átprogramozó hatása nyomán...na meg a hamis információ rombolása után.

V√©getek lesz egyszer nektek is, nem fogtok √∂r√∂kk√© hazudozni, meg v√©rsz√≠v√≥ l√©tetekre sajn√°ltatni magatokat. A Gondolat erej√©vel fogunk t√©rdre k√©nyszer√≠teni benneteket, √©s akkor T√ČNYLEG lesz mi√©rt √°jv√©kolnotok; ki lesztek rekesztve a magyar paradicsomb√≥l - de m√©g a paprik√°b√≥l is...
#5 | Vizilo - 2014. mŠjus 09. 06:07:51
El lehet huzni a k√∂zelkelet legdemokratikusabb orszagaba ( zsiraf-orszagba )es lehet vinni a rokonokat is ...)) Nembeszelve az el√∂ny√∂kr√∂l kevesebb f√ľtes szamla es meg sorolhatnam...!
#6 | kovu - 2014. mŠjus 10. 13:59:27
tal√°n nem kellene sz√©tcseszni a h√Ķs√Ķk ter√©t !s_*_rtat
benne kellet volna hagynia hóban

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.