Posta Imre weboldala

Navigci

Szakmai oldal:RSS

Hrek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét
Megrendelem!!!

Telefon:
06-30/911-85-63

A könyvrõl írták...

Bejelentkezs

Felhasznlnv

JelszElfelejtetted jelszavad?
j jelsz krse

dvzlet


A MAI NAPTÓL (2013/09/22) AZ ÚJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Brazil botrány: tíz gyerekbõl nyolc császármetszéssel jön világra


A világ sok pontján felmerült már, hogy az orvosok esetleg több császármetszést végeznek, mint ami orvosilag indokolt lenne. Most Brazíliában került a figyelem középpontjába a kérdés. A természetes szülésért küzdõ aktivisták azt szeretnék, ha az anyáknak több beleszólásuk lenne abba, mi történik a testükkel a szülõszobán, és milyen úton jön világra a gyermekük.

Amikor Ivana Borges megtudta, hogy terhes, egybõl közölte szülészével, hogy természetes szülést tervez. Mégis, miután a magzatvíz elfolyt, Ivana orvosa elkezdte gyõzködni a vajúdó nõt, hogy jobban jár a császármetszéssel. A nõ hiába mondta, hogy nem akarja siettetni a folyamatot, az orvosa azzal riogatta, hogy nem tágul eléggé. Hat órával késõbb a magát tehetetlennek és túlterheltek érzõ nõ beleegyezett a mûtétbe, ám orvosa ezután is kötözködött vele, sérelmezte, hogy sír. A fiatal nõ szerint az élmény annyira megrázó volt, hogy pszichiátriai segítséget kellett kérnie a szülés után kialakult depressziója miatt.
A magánkórházakban végzik a legtöbb császármetszést

Az orvosok és aktivisták szerint az ország magánkórházaiban a gyermekek 82 százaléka császármetszéssel születik. Brazíliában ingyenes, állami egészségügyi rendszer van, ami mellett a tehetõsebb lakosokat (az ellátottak mintegy negyedét) magánbiztosítási rendszerben kezelik. A magán-ellátórendszer magasabb ára magasabb fokú kényelmet, és a rövidebb várakozási idõt jelent. No meg gördülékeny, ütemezett szüléseket – császármetszéssel. Naponta jól kalkulálható módon nyolccal. Borges szerint a pénz diktálja a tempót és a módszert: az orvosoknak nincs idejük kivárni a vajúdást.

Habár az is igaz, hogy a magánbiztosítás közgazdasági törvényszerûségei is szerepet játszanak ebben; a tehetõsebb nõk vélhetõen nagyobb számban maguk kérik a mûtétet. Nem, nem azért, amiért elsõre gondolnánk. A plasztikai mûtétek Brazíliában hétköznapos események, azonban az idealizált szépség kultusza kevesebbet nyom a latban, mint az, hogy a szülést sokan primitív, csúnya, kellemetlen dolognak látják, ami nemcsak fájdalmas, de sokáig is tart. Mivel az orvos is felajánlja a gyors megoldást, a legtöbb nõ beleegyezik – mondja Simone Diniz, São Paulo egyetemének anyák és gyermekek egészségével foglalkozó docense.

A kevésbé tehetõs nõket ellátó állami kórházakban a császármetszések aránya fele a magánklinikákénak.
Brazil botrány: tíz gyerekbõl nyolc császármetszéssel jön világra

A nõknek nincs választásuk, az orvosok döntenek

Ami Brazíliában történik, az nem a szabad választásról szól – állítják az aktivisták. Szerintük épp ellenkezõleg, a nõk elnyomását mutatja a császármetszések ilyen nagy aránya.

Tény, hogy sok nõ maga kéri az eljárást, és Rio és Sao Paulo kerületeiben egymást érik az elõkelõ „császármetszés resort klinikák”, ahol a nõk manikûr- és szobaszerviz-szolgáltatás mellett lábadozhatnak szülés után, azonban a birt egyészségügyi szaklap szerint ennek ellenére a mûtét sokaknál továbbra is nem kívánt eljárás, és még a tehetõs brazil nõk sem kapják meg a választás lehetõségét.

A nõk egy része ugyanis fél. A sok elõjegyzett császármetszéses eljárás miatt a természetes szülésre vágyó nõk szabad ágy nélkül találják magukat. Állítólag vannak orvosok, akik – persze jó pénzért – így is segítenek elintézni a természetes szülést. Vagy sikerül, vagy nem. Aztán sok rémtörténet kering arról, milyen durva bánásmódban van része azoknak az anyáknak, akik úgy döntenek, a hüvelyi szülést preferálják. A szülõ nõket, fõleg ha természetes szülést akarnak, sok kórházban egybõl az ágyhoz kötik. Infúziót kapnak, nem kelhetnek fel vajúdás közben, nem fürödhetnek le, nem ölelheti át õket a férjük. A gyógyszerek használata az összehúzódások felgyorsítására szintén nagyon gyakori. Az orvosok gyakran indokolatlanul alkalmaznak bizonyos fogásokat is, hogy gyorsítsák a szülést. A legtöbb hüvelyi úton szülõ nõnél rutin gátmetszést is alkalmaznak. Ismerõsen hangzik, igaz? Nem csoda ezután, hogy nem kell sokáig gyõzködni a nõket, hogy az orvos számára könnyebb utat válasszák.

A szülés módjának megválasztásában a brazil macsó kultúrát képviselõ orvosok attitûdje is nagy szerepet játszik. Sokan úgy gondolják, a szülés „legyen csak megalázó”. Úgy is bánnak a nõkkel. Bár a brazil törvények kötelezõen elõírják, hogy mindenki számára engedélyezett dúla vagy más kísérõ jelenléte a szülése alatt, néhány helyen ennek ellenére nem engednek kísérõvel szülni.
A szabad szülésért küzdenek

Brazil aktivisták jelenleg nem a mûtétek ellen, hanem a nõk választáshoz való jogáért küzdenek. Szeretnék elérni, hogy az orvosok ne félemlítsék meg a szülõ nõket, és hogy a nõk kapjanak nagyobb döntési szabadságot, beleszólást abba, hogyan és kivel hozzák világra a gyermekeiket.

A császármetszések arányának kérdése sok más országban is terítéken van. Bár egyértelmûen Brazíliában a legmagasabb a mûtéti arány, például Kínában is az összes újszülött közel fele jön így világra, néhányszor csak azért, hogy szerencsét hozó napra essen a kicsi születésnapja... Az Egyesült Államokban a császármetszési arány folyamatosan emelkedik, mára elérte a 30 százalékot. Itt a szakértõk azzal magyarázzák a tendenciát, hogy az amerikai orvosok félnek az esetleges pereskedéstõl, ami arra ösztönzi õket, hogy használják a szikét. Van, aki nem is tagadja ezt. A növekedés „valójában az intézmény és a magunk védelmében van” – mondja a szülész Peter Doelger.
Brazil botrány: tíz gyerekbõl nyolc császármetszéssel jön világra

Mi a helyzet nálunk?

Egyre több a császármetszés Magyarországon is: 2009-ben az OEP adatai szerint 28 996 császármetszést végeztek, 2012-ben már 30 460-at. Ez a csökkenõ, stagnáló születésszámok miatt azt jelenti, hogy 32-rõl 35 százalékra nõtt három év alatt a császármetszések aránya. 2011-ben az OECD-tagországok között Magyarország a hetedik helyen szerepelt a császármetszések gyakoriságát vizsgáló kutatásban ezekkel az arányokkal.

Az okok sokrétûek: vannak „természetesek”: egyre többen szülnek relatíve idõsebb korban, több a veszélyeztetett terhesség (cukorbetegség, ikerterhesség, túlsúly, szívbetegség vagy egyéb okok miatt), és ott vannak az egészségügyi rendszer hibái: a hálapénz, a szülészorvosok túlterheltsége. Az orvosok saját oldalukról nézve az esetleges mûhibaperektõl való félelemmel szokták magyarázni a császármetszések növekvõ arányát, azonban azt sem lehet elhallgatni, hogy bizony sokan maguk kérik a mûtétet, létezik a „kívánságcsászár”, épp csak nem szabályozott formában. (Hogy miért probléma, ha a szülés szabadságába nem tartozik bele a császármetszés, azzal korábbi cikkünkben foglalkoztunk.)

A természetes szülést népszerûsítõ Születésház Egyesület a császármetszésekrõl információs portált üzemeltet, amelyen tájékoztatást adnak a mûtétek elkerülésének lehetõségeirõl, a császármetszés kockázatairól, a betegjogokról, és segítséget nyújtanak azoknak, akiknek testi vagy lelki problémájuk származott abból, hogy mûtéti úton hozták világra a gyermeküket. Azt is összegyûjtötték, hogy az ország egyes kórházaiban milyen arányban szülnek a nõk császármetszéssel. Ami jól látható, az az, hogy az ország jobb anyagi helyzetû területein, a nagyvárosokban több a mûtét, de ezt indokolhatja az is, hogy a városi nõk jellemzõen késõbb vállalnak gyermeket, illetve az, hogy a komplikáltabb eseteket eleve ide irányítják.

A kérdés ugyanaz a különbözõ országokban, csak más-más módon. Ahol a születés iparosodott, a férfiak uralják, és nagyon kevés a visszajelzés a nõktõl, ott több a szülés közbeni komplikáció – mondják aktivisták, hozzátéve, hogy szerintük orvos és páciense között mindig is alá-fölérendeltségi viszony lesz.
Link

Hozzszlsok


#11 | enid - 2014. mjus 12. 21:30:36
Itt az eü miniszter szolt rola, hogy AZ iden 3 emberbol 1rakos, de a jovoben ez utobbi szam igencsak 2-re fog valtozni. Hat ha o mondja...
#12 | cico - 2014. mjus 13. 09:39:15
Imre, így van. Ráadásul a szavakkal is manipulálnak (terhes nõ...nem nem teher az, kisbaba). Beállítják a szülést, mint egy szükséges rossz dolgot, a manipulált nõk pedig rettegnek, mert az ismeretlenrõl sokkal több rosszat tartanak, mint jót és ehhez még jön a tapasztalatlanság az friss anyuka részérõl is, ha már megvan a kicsi (és ez utóbbit annyira ki tudják használni azon egészségügyi dolgozók- tisztelet a kivételnek, mert azért vannak segítõ szándékok is- hogy szó szerint idegbajt kap szerencsétlen nõ, mire hazaér a kórházból). Valóban lehet tovább ragozni.

Hozzszls kldse


Hozzszls kldshez be kell jelentkezni.