Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Orb√°n Viktor, mint Vlagyimir Putyin


Erre most mit mondjak? Parajna? Picom√≥kus l√°tta m√°n? √Ā, nem lesz itt semmi! Dehogynem! Nem! Dehogy! √Ā! A magyar korm√°nyf√Ķ Horv√°torsz√°gra t√°madt: "A mi√©nk (horv√°t)Baranya √©s a Murak√∂z!" Ezzel a v√©szharangkongat√≥ c√≠mmel √©s alc√≠mmel, √°m tartalm√°ban nem magyarellenes √©s nem orb√°nellenes cikk jelent meg c√≠mlapon az egyik legnagyobb horv√°t h√≠rport√°lon, a Jutanrji.hr-en.


Miut√°n harmadszor k√©rt√©k fel korm√°nyf√Ķnek, Orb√°n sokkolt a hat√°ront√ļli magyar etnikumnak k√©rt auton√≥mi√°val, mint a k√∂vetkez√Ķ 4 √©v politikai c√©lkit√Ľz√©s√©vel: "Magyarorsz√°g harcolni fog a jogai√©rt az EU-n bel√ľl √©s t√∂bbek k√∂z√∂tt auton√≥mi√°t szeretn√©nk a hat√°ront√ļli magyar etnikum√ļaknak. Ezt a k√©rd√©st eur√≥pai k√©rd√©snek tekintj√ľk." – jelentette ki a r√©gi-√ļj magyar korm√°nyf√Ķ, Orb√°n Viktor.


Orb√°n szombaton fogadta el m√°sodik egym√°st k√∂vet√Ķ, √©s √∂sszesen harmadik korm√°nyf√Ķi mand√°tum√°t. Besz√©d√©ben egy√©rtelm√Ľen hat√°rozta meg politik√°j√°t az elk√∂vetkez√Ķ n√©gy √©vre. Nagy meglepet√©st nem okozott, kiv√©ve a fentebbi auton√≥mia-ig√©nyeket, amelyekkel bizony√°ra meg√ľtk√∂z√©st fog kelteni sz√°mos szomsz√©dos orsz√°gban.
Horvátországi kisebbségek

P√©ld√°ul a t√∂bb, mint n√©gymilli√≥s Horv√°torsz√°gban 17. 000 magyar √©l, t√∂bbnyire Barany√°ban. [A horv√°tok egyszer√Ľen Barany√°nak h√≠vj√°k a magyar orsz√°ghat√°rt√≥l, Moh√°cs alatt d√©lre fekv√Ķ, a Dr√°va √©s a Duna √°ltal hat√°rolt ter√ľletet, ami Horv√°t-Baranya, Dr√°vak√∂z, √©s Baranyai-h√°romsz√∂g n√©ven is ismert. K√∂zigazgat√°silag az Esz√©k-Baranya megye egyik alkot√≥r√©sze.]St√°tusukat a kisebbs√©gek jogait biztos√≠t√≥, alkotm√°nyszint√Ľ t√∂rv√©ny rendezi. Jogosultak anyanyelvi oktat√°sra, a kultur√°lis identit√°suk meg√Ķrz√©s√©re √©s orsz√°ggy√Ľl√©si k√©pviseletre.


Azonban √©rdekes, hogy a Horv√°torsz√°got s√ļjt√≥ szerb agresszi√≥ idej√©n az akkori horv√°t vezet√Ķk nyilatkozataiban egyszer√Ľen megfeledkeztek a megsz√°llt ter√ľletek sz√°mbav√©telekor Barany√°r√≥l. (A haszn√°lt fr√°zisok az al√°bbiak voltak: Kelet-Szlav√≥nia, Baranja √©s Nyugat-Szer√©ms√©g, k√©s√Ķbb horv√°t Duna-r√©gi√≥.) A magyarok jelent√Ķs t√°mogat√°st ny√ļjtottak Horv√°torsz√°gnak a fegyveres harcok sor√°n – ne felejts√ľk el, hogy Baranya felszabad√≠t√°s√°nak els√Ķ akci√≥iban 1992-ben a horv√°t hadsereg egys√©gei magyar ter√ľleten kereszt√ľl haladva t√°madhatt√°k a megsz√°ll√≥kat h√°tba – azonban a magyar diplom√°cia is az els√Ķk k√∂z√∂tt l√©tes√≠tett kapcsolatot a f√ľggetlenedett horv√°t √°llam legfels√Ķbb szint√Ľ int√©zm√©nyeivel. A magyarok √ľzenete viszont egy√©rtelm√Ľ volt: "Ha √Ėn√∂k [m√°rmint Horv√°torsz√°g] lemondanak Barany√°r√≥l, akkor mi azonnal ig√©nyt tartunk r√°." Ezt k√∂vet√Ķen a korabeli horv√°t √°llamvezet√©s rendk√≠v√ľl k√∂r√ľltekint√Ķen fogalmazott.

Jószomszédi kapcsolatok

A horv√°t-magyar viszony p√©lda√©rt√©k√Ľ, t√∂bbek k√∂z√∂tt az√©rt is, mert hat√°rvita fel sem mer√ľlt. Budapest sokat seg√≠tett Horv√°torsz√°gnak az EU-hoz √©s a NATO-hoz val√≥ k√∂zeled√©sben. A k√©t orsz√°g vezet√Ķ politikusai mindig is j√≥ kapcsolatokat √°poltak. (P√©ld√°ul Mate Grani√¶ √©s Kov√°cs L√°szl√≥ k√ľl√ľgyminiszterek, Sanader √©s Gyurcs√°ny, vagy jelenleg Milanovi√¶ √©s Orb√°n korm√°nyf√Ķk.)


Persze mag√°t√≥l √©rtet√Ķd√Ķ, hogy n√©mi s√ļrl√≥d√°s mindig is el√Ķfordult, mint p√©ld√°ul egyes balul siker√ľlt magyar beruh√°z√°sok √ľgye, mint jelenleg a Mol INA f√∂l√∂tti tulajdonl√°s√°nak a probl√©m√°ja. Annak ellen√©re, hogy Z√°gr√°bnak nincs mi√©rt agg√≥dnia Orb√°n ezen kijelent√©sei miatt, nem szabad szem el√∂l t√©veszteni, hogy a Magyarorsz√°gon egyre er√Ķsebb, ultraradik√°lis Jobbiknak ter√ľleti k√∂vetel√©sei vannak Baranya √©s a Murak√∂z tekintet√©ben is. Eur√≥pai szinten mindez m√©gis problematikus.

Er√Ķs jobboldaliak

Emellett neh√©z nem felismerni Orb√°nnak, mint a Fidesz vezet√Ķj√©nek e kijelent√©se √©s az orosz eln√∂k, Vlagyimir Putyin retorik√°ja k√∂z√∂tti hasonl√≥s√°got. A kisebbs√©gek st√°tusa volt az √ľr√ľgye – persze egy√©rtelm√Ľ, hogy nem a val√≥di ok – a m√°sodik vil√°gh√°bor√ļ kit√∂r√©s√©nek.
A Horvátország és Bosznia-Hercegovina elleni szerb agresszió már megmutatta, hogy a kisebbségi kérdés könnyen átpolitizálható és a manipuláció eszközévé válhat. Erre a vonatra szállt fel Putyin és most Orbán is követi.
Link

HozzŠszůlŠsok


#11 | kakas - 2014. mŠjus 15. 11:00:27
37.media.tumblr.com/bd94ed00b8c5cb866b1702a4993b4656/tumblr_n5lnn1cFXx1s4ew3vo1_1280.jpg

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.