Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Beindultak a kir√ļg√°sok az oktat√°s√ľgyben


Elkezd√Ķdtek az Emberi Er√Ķforr√°sok Miniszt√©rium√°ban (Emmi) a szem√©lycser√©k, m√°ris t√°vozik posztj√°r√≥l a t√°rca egyik legfontosabb int√©zm√©ny√©nek, a milli√°rdos beszerz√©seket int√©z√Ķ Educatio Kft.-nek a vezet√Ķje – √©rtes√ľlt a hvg.hu. Ker√©kgy√°rt√≥ S√°ndort inform√°ci√≥ink szerint cs√ľt√∂rt√∂k√∂n azonnali hat√°llyal elbocs√°tott√°k.

Cs√ľt√∂rt√∂k√∂n azonnali hat√°llyal t√°vozott az Educatio vezet√Ķje – tudta meg k√©t forr√°sb√≥l is a hvg.hu. Ker√©kgy√°rt√≥ S√°ndor 2010 j√ļliusa √≥ta ir√°ny√≠totta az √°llami c√©get, amely a magyar k√∂z- √©s fels√Ķoktat√°s tartalmi, m√≥dszertani meg√ļj√≠t√°s√°val, k√∂zponti oktat√°s√ľgyi szolg√°ltat√°sok fejleszt√©s√©vel √©s √ľzemeltet√©s√©vel foglalkozik.

A harmadik Orb√°n-korm√°ny hivatalosan j√ļnius 6-√°n √°ll majd fel, a kabinet jelenleg √ľgyvezet√Ķi min√Ķs√©gben l√°tja el feladat√°t, a minisztereket az ut√≥bbi hetekben sorra hallgatta meg a m√°jus 10-√©n hivatalba l√©pett korm√°nyf√Ķ. Orb√°n Viktor r√©szben a jelenlegi miniszterek esetleges marad√°s√°r√≥l t√°rgyalt, de sajt√≥h√≠rek szerint a t√°rcavezet√Ķk m√°r √°llamtitk√°ri list√°val, szem√©lyi javaslatokkal √©rkeztek a minisztereln√∂kh√∂z.

Ker√©kgy√°rt√≥ t√°voz√°s√°r√≥l megk√©rdezt√ľk a miniszt√©riumot, de az Emmi cikk√ľnk megjelen√©s√©ig nem v√°laszolt (K√©s√Ķbb az Emmi kisebb hibaigaz√≠t√°st k√©rt a hvg.hu-t√≥l - lentebb olvashat√≥ -, √°m a f√Ķ k√©rd√©s√ľnkre tov√°bbra sem v√°laszoltak.). Megkerest√ľk Ker√©kgy√°rt√≥ S√°ndort is, de a hvg.hu-nak nem k√≠v√°nta komment√°lni az elbocs√°t√°s√°r√≥l sz√≥l√≥ h√≠rt.

Nagytakarítás jöhet?

T√∂bb korm√°nyzati forr√°sb√≥l √ļgy √©rtes√ľlt√ľnk, Ker√©kgy√°rt√≥ t√°voz√°sa nem egyed√ľl√°ll√≥, tov√°bbi v√°ltoz√°sok v√°rhat√≥ak. Egy magas rang√ļ korm√°nyp√°rti forr√°s szerint Balog Zolt√°n miniszter a t√°rca 2012-es √°tv√©telekor a minisztereln√∂k enged√©ly√©nek hi√°ny√°ban nem tudta megv√°lasztani az √°llamtitk√°rait, √≠gy mindenki a hely√©t maradhatott, akiket az el√Ķz√Ķ miniszter, R√©thelyi Mikl√≥s v√°lasztott ki.

Balog Zoltán - kipukasztja a minisztériumi buborékot?
Fotó: MTI / Marjai János

Balog viszont t√∂bb poszton is v√°ltoz√°st tervez, Hoffmann R√≥zsa oktat√°si √°llamtitk√°r t√°voz√°sa m√°r nyilv√°nos, √Ķ a tal√°lgat√°sok szerint Pedag√≥gus Kar √©l√©re ker√ľlhet. (Cikk√ľnk megjelen√©se ut√°n azonban az Emmib√Ķl jelezt√©k, hogy a t√∂rv√©ny √©rtelm√©ben a Pedag√≥gus Kar vezet√Ķj√©t csak a kar tagjaib√≥l lehet megv√°lasztani, r√°ad√°sul a kar tagja csak gyakorl√≥ pedag√≥gus lehet, √≠gy Hoffmann R√≥zsa semmik√©ppen nem ker√ľlhet oda.) Az Index √°prilis k√∂zep√©n √≠rta meg, hogy P√∂l√∂skei G√°born√©, az Emmi f√Ķoszt√°lyvezet√Ķje – √Āder J√°nos h√ļga – ker√ľlhet az √°llami iskol√°k fenntart√≥j√°nak, a Klebelsberg Int√©zm√©nyfenntart√≥ K√∂zpontnak (Klik) az √©l√©re. A hvg.hu miniszt√©riumi forr√°sokb√≥l √ļgy √©rtes√ľlt, P√∂l√∂skein√©nek nagy befoly√°sa van a t√°rc√°n√°l, √Ķ k√©sz√≠ti el√Ķ a Klik √°talak√≠t√°s√°t, √©s a szem√©lyi v√°ltoz√°sokra is √Ķ tesz javaslatokat.

Mint a hvg.hu kor√°bban meg√≠rta az oktat√°s az a ter√ľlet, ahol jelent√Ķsebb v√°ltoz√°sok lehetnek. Itt a Klebelsberg Int√©zm√©nyfenntart√≥ K√∂zpont m√Ľk√∂d√©s√©nek √°tszervez√©s√©re (√©s a vezet√Ķ Marekn√© Pint√©r Aranka meneszt√©s√©re) sz√°m√≠tanak a legt√∂bben, ami inform√°ci√≥ink szerint az Educati√≥val is kapcsolatos. Kor√°bban jelent√©s is k√©sz√ľlt a Klik m√Ľk√∂d√©s√©r√Ķl, az ezzel megb√≠zott miniszteri biztos – a kisziv√°rgott dokumentum szerint – s√ļlyos hi√°nyoss√°gokat t√°rt fel. Korm√°nyzati forr√°sok a hvg.hu-nak kor√°bban azt mondt√°k, az appar√°tus √°tszervez√©sre az√©rt van sz√ľks√©g, hogy az oktat√°sba az eddigin√©l t√∂bb p√©nzt tudjon a korm√°ny becsatorn√°zni, √©s ebb√Ķl a szempontb√≥l az Educatio az egyik legf√Ķbb beszerz√Ķje a miniszt√©riumnak.

Dr√°ga √©s rosszul m√Ľk√∂dik

A t√°rsas√°g m√Ľk√∂d√©s√©t a Klikhez hasonl√≥an kor√°bban t√∂bb kritika √©rte. Az Educatio vette meg tavaly ny√°ron 543 milli√≥ forint√©rt azt az iskolai adminisztr√°ci√≥s rendszert, a Magisztert, melyet az √∂sszes magyarorsz√°gi iskol√°nak felaj√°nlott a korm√°ny. B√°r bevezet√©se nem volt k√∂telez√Ķ, de ha valamelyik int√©zm√©ny megtartotta a r√©gebbi szoftver√©t, akkor nem kapott a fenntart√°s√°hoz √°llami t√°mogat√°st. A szoftver nem volt √ļj fejleszt√©s, az Educatio l√©nyeg√©ben az egyik piaci vet√©lyt√°rsat emelte a t√∂bbi f√∂l√©.

A napl√≥z√°sra, a hi√°nyz√°sok vezet√©s√©re is kidolgozott szoftver bevezet√©se janu√°rban botr√°nyt okozott. Egyr√©szt a kabinet a tan√©v k√∂zep√©n vezette be, az √°llamtitk√°rs√°g k√©s√Ķn sz√≥lt az √°t√°ll√°sr√≥l az iskol√°knak, √≠gy sok igazgat√≥, rendszergazda a t√©li sz√ľnetben, az √ľnnepekkor is dolgozott. R√°ad√°sul hetekkel a bevezet√©se ut√°n sem m√Ľk√∂d√∂tt az iskol√°k szerint megfelel√Ķen, a hvg.hu-nak egy Pest megyei iskola rendszergazd√°ja m√©g m√°rciusban is azt mondta, nem er√Ķltetik, ink√°bb maradtak a pap√≠ralap√ļ napl√≥n√°l.

Cégháló az oktatási pénzek felfogására

A hvg.hu sz√°molt be arr√≥l, hogy az Educatio k√∂zel 20 milli√≥ forintos megb√≠z√°st adott k√©t c√©gnek az iskolai adminisztr√°ci√≥s rendszer tov√°bbfejleszt√©s√©r√Ķl sz√≥l√≥ tanulm√°ny elk√©sz√≠t√©s√©re. A K√∂zbeszerz√©si √Črtes√≠t√Ķben m√°rcius elej√©n megjelent eredm√©nyhirdet√©s szerint a feladatot a Taninform Zrt., illetve ennek a c√©gnek a tulajdonosa, a Commitment Zrt. nyerte el – a k√©t c√©g k√∂z√∂sen indult az tenderen.

Az Educatio most t√°voz√≥ vezet√Ķje, Ker√©kgy√°rt√≥ kor√°bban kapcsolatban √°llt az Commitmenttel: 2010-ig vezet√Ķje volt a Top Net Trade Kft.-nek, amely egy 2009-es k√∂zbeszerz√©sen a Commitment alv√°llalkoz√≥ja volt. Janu√°rban a miniszt√©rium c√°folta, hogy Ker√©kgy√°rt√≥ valaha is kapcsolatban √°llt volna az √°llam √°ltal megvett Magiszterrel, azt viszont elismerte, hogy a commitmentes Taninformnak dolgozott.


A Commitment √©s le√°nyv√°llalatai felt√Ľntek az √∂nkorm√°nyzati beszerz√©seken is. √ćgy a c√©g r√©szt vett annak a szeksz√°rdi tanteremnek a kialak√≠t√°s√°ban, melyet uni√≥s p√©nzb√Ķl finansz√≠roztak, √©s ami v√©g√ľl √∂sszesen 157 milli√≥ forintba ker√ľlt. A Commitment szem√©lyzete nem √°ll t√ļl t√°vol a nagyobbik korm√°nyp√°rtt√≥l. Mint arr√≥l a hvg.hu k√©t √©ve besz√°molt, az oktat√°si piac egyik legeredm√©nyesebb c√©g√©t 2003-ban Guller Zolt√°n alap√≠totta, aki az els√Ķ Orb√°n-korm√°ny idej√©n az oktat√°si t√°rca hallgat√≥i irod√°j√°t vezette. A c√©g honlapj√°n szakmai vezet√Ķk√©nt felt√Ľn√Ķ K√∂rnyei L√°szl√≥ pedig Pokorni Zolt√°n volt szakminiszter helyettes √°llamtitk√°ra volt. A Commitment √©s le√°nyai az elm√ļlt √©vekben t√∂bb milli√°rd forint k√∂zbeszerz√©st nyertek el.
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | keepfargo - 2014. mŠjus 18. 06:03:32
Nem k√∂nny√ľ m√∂g√©l√°tni ennek az info-t√∂megnek. Mir√∂l lehet sz√≥? Uni√≥s p√©nzek mennek az oktat√°sba, azok√©rt folyik a hi√©naharc, vagy zsizsik befoly√°scs√∂kkent√©s esetleg n√∂vel√©s a c√©l? (Nem mindegy). Vagy csak egyszer√ľen a felcs√ļti r√©m holdudvar√°nak osztanak poz√≠ci√≥kat?
Komoly dolog ez, k√©rem; ha beindulnak a kirug√°sok abb√≥l majd kiindulnak a berug√°sok - j√≥l j√∂n a szabad p√°lyinkaf√∂z√©s...√ľgyes...
#2 | Perje - 2014. mŠjus 19. 18:43:32
A K-√°der eln√∂k n√Ķv√©r√©nek is jut egy magas pozici√≥.

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.