Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

A szakemberek sem értik, a magyarok miért ilyenek


Tenyleg? De szakembereknek tetszenek lenni. Egyelõre nem értik a szakemberek, hogy a magyarokban általában miért sokkal erõsebb a lakóhelyhez kötõdés, mint sok más, akár környezõ társadalomban - ez is elhangzott a Napközben mobilitással foglalkozó beszélgetésében.
Bár az utĂłbbi Ă©vekben ez változni látszik, több Ă©vtizedes tapasztalatok alapján elmondhatĂł, hogy a magyarok nagyon meggondolják, mikor változtassanak lakĂłhelyet, mozduljanak más telepĂĽlĂ©sre. A magyarok a közĂ©p-kelet-eurĂłpai társadalmak közĂĽl talán utolsĂłkĂ©nt kezdtek el nagyobb számban kĂĽlföldre, jellemzõen Nyugat-EurĂłpába telepĂĽlni – mondta a Napközben pĂ©nteki adásában Ongjert Richárd, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont Nonprofit Kft. ĂĽgyvezetõ igazgatĂłja. HangsĂşlyozta, a lengyelek, románok vagy szlovákok lĂ©nyegesen mobilabbak voltak, mint a magyarok.

A többsĂ©g országon belĂĽl is nehezen költözik, nagyon jelentõs indok, illetve nagyon jĂł munkahely kell ahhoz, hogy azĂ©rt valaki ott hagyja addigi lakĂłhelyĂ©t – vĂ©li Ongjert Richárd. PĂ©ldakĂ©nt azt mondta, hogy az egyik Magyarországon is mĂ»ködõ autĂłipari cĂ©g itteni ĂĽzemĂ©be SzlovákiábĂłl kellett munkásokat szerveznie, mert nem volt elĂ©g magyarországi munkavállalĂł, aki vállalta volna a költözĂ©st, illetve ingázást.

DĂşll Andrea pszicholĂłgus szerint a mobilitásra mĂ©rtĂ©ke, a váltásra valĂł hajlandĂłságnak lĂ©lektani Ă©s kulturális okai is lehetnek. HangsĂşlyozta: fontos tĂ©rbeli helyekhez az ember egĂ©szen hasonlĂł mĂłdon tud kötõdni, mint ahogy más szemĂ©lyekhez, majdnemhogy „anya-gyerek” viszonyba tud kerĂĽlni bizonyos terekkel.

A szakember szerint a helykötõdĂ©s Ă©lmĂ©nye nagyon izgalmas jelensĂ©g, amelynek mĂ»ködĂ©sĂ©t befolyásolja, hogy az adott szemĂ©ly melyik kultĂşrához tartozik. Vannak társadalmak, szubkultĂşrák, amelyek egĂ©szen mobilak, a szakemberek náluk nem is beszĂ©lnek helykötõdĂ©srõl, jellemzõjĂĽk, hogy tagjaik viszonylag könnyen „áthelyezik gyökereiket”.

Az ilyen csoportok, illetve emberek számára az Ă©let egyĂ©b szfĂ©rái jelentenek erõs motiváciĂłt, pĂ©ldául a munkahely, a párválasztás, vagy a rokonaikhoz, gyerekeikhez valĂł tĂ©rbeli közelsĂ©g. Ezzel szemben, Ăşgy tĂ»nik, Magyarországon általában nemcsak nagyon erõs az emberek helykötõdĂ©se, de az el is válik a másfajta kötõdĂ©sektõl, ami nagyon izgalmas sajátosság – mondta DĂşll Andrea, aki hozzátette, a szakemberek egyelõre nem Ă©rtik, hogy a magyaroknak miĂ©rt van ez a specifikuma.

A pszicholĂłgus szerint a helyváltoztatás mindig egyĂĽtt jár valamilyen vesztessĂ©ggel, Ă©s ezzel egyĂĽtt az Ăşj helyen valĂł berendezkedĂ©s szĂĽksĂ©gessĂ©gĂ©vel. Bizonyos Ă©rtelemben olyan ez, mint a gyász, amely után Ăşj kapcsolatot kell kiĂ©pĂ­teni. Fontos azonban, hogy valaki azĂ©rt vált, mert a kalandot, a kihĂ­vást keresi, vagy mert kĂ©nyszerhelyzetben van, ami azt is jelenti, hogy a helyváltoztatás nem teszi feltĂ©tlenĂĽl gyökĂ©rtelennĂ© az embert. Az azonban biztos, hogy egyfajta vesztessĂ©gĂ©lmĂ©nyt okoz, amit valahogy fel kell dolgozni – tette hozzá.

Forrás: Link

Hozzászólások


#41 | Pitkin - 2014. szeptember 09. 07:38:56
Az egyik hivatlan-ban tájékoztatást tartottam, hogy Én "... nem tartozom az állami közigazgatás hatálya alá...".

Megkérdezték: "... akkor miért nem költözök el?"
Válaszom: - Ez az Én Hazám!

Kussba is maradtak, gyorsan. Még Én is "meglepõdtem" a reak-cion-jukon". s_*_jog
#42 | 1 hazafele - 2014. szeptember 09. 08:29:52
Pitkins_*_grats_*_grats_*_grat
Aznap nehezen nyelhették a maceszt...
#43 | gojabaal - 2014. szeptember 09. 14:53:08
Kedves Szofi, "megbocsájtásom" Detonátornak szólt, de üsse kavics... lásd kivel van dolgod, megbocsájtok neked is! s_*_csin

Egyébként ideiglenesen én sem otthoról nézem a csillagos eget már egy jó ideje!
#44 | kontroll88 - 2014. szeptember 09. 16:31:17
Hungarica: Ide szĂĽlettem
http://youtu.be/0...9538A17F15
#45 | mindannyiunknak - 2014. szeptember 09. 17:38:12
"A szájba vizelés is lehet romantikus
Hajmeresztõ pajzán leszbikus játszmák
a tiszteletbeli magyar új filmjében."

http://www.origo....kland.html
#46 | gojabaal - 2014. szeptember 09. 21:43:15
Igen, és a rendezõt, ha "szájba b@sszák egy baltával" az is lehet romantikusan erotikus!
Legalábbis nagyon mûvészien megtudnám rendezni a jelenetet.
kepfeltoltes.hu/140909/Balt_spin__www.kepfeltoltes.hu_.jpg
#47 | nyilas - 2014. szeptember 10. 07:37:07
@cicĂł!

Nagyon a szívembõl szóltál, mintha csak 30 év elõtti magamat hallottam volna. Nekem sem kellett külhoni kirándulás, maradtunk a trianoni határokon belül. Bár Prága és Gänserndorf (szafaripark Bécs mellett) még belefért a toleranciámba.

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.