Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

A szakemberek sem értik, a magyarok miért ilyenek


Tenyleg? De szakembereknek tetszenek lenni. Egyelõre nem értik a szakemberek, hogy a magyarokban általában miért sokkal erõsebb a lakóhelyhez kötõdés, mint sok más, akár környezõ társadalomban - ez is elhangzott a Napközben mobilitással foglalkozó beszélgetésében.
Bár az utĂłbbi Ă©vekben ez változni látszik, több Ă©vtizedes tapasztalatok alapján elmondhatĂł, hogy a magyarok nagyon meggondolják, mikor változtassanak lakĂłhelyet, mozduljanak más telepĂĽlĂ©sre. A magyarok a közĂ©p-kelet-eurĂłpai társadalmak közĂĽl talán utolsĂłkĂ©nt kezdtek el nagyobb számban kĂĽlföldre, jellemzõen Nyugat-EurĂłpába telepĂĽlni – mondta a Napközben pĂ©nteki adásában Ongjert Richárd, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont Nonprofit Kft. ĂĽgyvezetõ igazgatĂłja. HangsĂşlyozta, a lengyelek, románok vagy szlovákok lĂ©nyegesen mobilabbak voltak, mint a magyarok.

A többsĂ©g országon belĂĽl is nehezen költözik, nagyon jelentõs indok, illetve nagyon jĂł munkahely kell ahhoz, hogy azĂ©rt valaki ott hagyja addigi lakĂłhelyĂ©t – vĂ©li Ongjert Richárd. PĂ©ldakĂ©nt azt mondta, hogy az egyik Magyarországon is mĂ»ködõ autĂłipari cĂ©g itteni ĂĽzemĂ©be SzlovákiábĂłl kellett munkásokat szerveznie, mert nem volt elĂ©g magyarországi munkavállalĂł, aki vállalta volna a költözĂ©st, illetve ingázást.

DĂşll Andrea pszicholĂłgus szerint a mobilitásra mĂ©rtĂ©ke, a váltásra valĂł hajlandĂłságnak lĂ©lektani Ă©s kulturális okai is lehetnek. HangsĂşlyozta: fontos tĂ©rbeli helyekhez az ember egĂ©szen hasonlĂł mĂłdon tud kötõdni, mint ahogy más szemĂ©lyekhez, majdnemhogy „anya-gyerek” viszonyba tud kerĂĽlni bizonyos terekkel.

A szakember szerint a helykötõdĂ©s Ă©lmĂ©nye nagyon izgalmas jelensĂ©g, amelynek mĂ»ködĂ©sĂ©t befolyásolja, hogy az adott szemĂ©ly melyik kultĂşrához tartozik. Vannak társadalmak, szubkultĂşrák, amelyek egĂ©szen mobilak, a szakemberek náluk nem is beszĂ©lnek helykötõdĂ©srõl, jellemzõjĂĽk, hogy tagjaik viszonylag könnyen „áthelyezik gyökereiket”.

Az ilyen csoportok, illetve emberek számára az Ă©let egyĂ©b szfĂ©rái jelentenek erõs motiváciĂłt, pĂ©ldául a munkahely, a párválasztás, vagy a rokonaikhoz, gyerekeikhez valĂł tĂ©rbeli közelsĂ©g. Ezzel szemben, Ăşgy tĂ»nik, Magyarországon általában nemcsak nagyon erõs az emberek helykötõdĂ©se, de az el is válik a másfajta kötõdĂ©sektõl, ami nagyon izgalmas sajátosság – mondta DĂşll Andrea, aki hozzátette, a szakemberek egyelõre nem Ă©rtik, hogy a magyaroknak miĂ©rt van ez a specifikuma.

A pszicholĂłgus szerint a helyváltoztatás mindig egyĂĽtt jár valamilyen vesztessĂ©ggel, Ă©s ezzel egyĂĽtt az Ăşj helyen valĂł berendezkedĂ©s szĂĽksĂ©gessĂ©gĂ©vel. Bizonyos Ă©rtelemben olyan ez, mint a gyász, amely után Ăşj kapcsolatot kell kiĂ©pĂ­teni. Fontos azonban, hogy valaki azĂ©rt vált, mert a kalandot, a kihĂ­vást keresi, vagy mert kĂ©nyszerhelyzetben van, ami azt is jelenti, hogy a helyváltoztatás nem teszi feltĂ©tlenĂĽl gyökĂ©rtelennĂ© az embert. Az azonban biztos, hogy egyfajta vesztessĂ©gĂ©lmĂ©nyt okoz, amit valahogy fel kell dolgozni – tette hozzá.

Forrás: Link

Hozzászólások


#31 | kontroll88 - 2014. szeptember 07. 18:46:02
Miért vagytok ilyenek magyarok?
Miért nem akartok jönni a Nemzetgyûlésre sem?

https://www.youtu...p8TpA#t=94
#32 | Leandros - 2014. szeptember 07. 18:59:51
Mindenhol jĂł, De legjobb itthon"
Ezt a mai napig nem Idézzük, hanem Éljük.
Én is röghöz kötött vagyok. Nem vagyon, nemvilági érdekek,hanem lelkületileg.Tehát ha a rögömre pályázik bármely Lator, annak a lelkem kell legyõznie.
#33 | Szofi - 2014. szeptember 07. 22:12:14
A magyar nem változtat helyet, mert ott van, ahol lennie kell. Néhány éve leszakadtunk egy kastélytúrás autóbuszozásról Innsruckban. Ügy szállítmányoztak bennünket vasfegyelemmel, amit nem lehetett ép ésszel elviselni. A vágóhídra szánt szerencsétlenek sem érezhetik magukat szarabbul. Rakomány érzés, akinek nincs joga. Kastélyok, várak, kastélyok, várak. Természet semmi.Tavak, folyók, hegyek semmi, csak a busz. Leváltunk és csöveztünk vagy három napig.
Meg voltunk semmisülve. Amikor átléptük magyar határt hajnalban érezni kezdtük, hogy élünk. Szép volt a napfelkelte és közeledtünk haza. Tökéletesen egyszerûen tökéletes volt.
Mégsem érzem magam itthon Debrecenben. Ami szép volt itt, amit szerettem, az megszûnt. Elveszett. "Azt védte glóriája, ettõl pokolnak bûze undorít el!" Csak egyet tudok, ez nem az enyém, mert befészkelte magát ide a zsidó. Amint tudok, megyek innen és nem azért mert mobil vagyok, hanem azért, mert ûznek. Az országot viszont nem hagyom el, csak erõt gyûjtök.
#34 | gojabaal - 2014. szeptember 08. 01:46:10
Na, jó most az egyszer megbocsájtok! De legyen erõd, hogy ne csak most bocsássak meg, hanem máskor is!
:)s_*_csin
#35 | baktria - 2014. szeptember 08. 05:31:42
Kedves Lovagina, gyonyoruen tudod megfogalmazni az elmenyeided. Egyben a maset is talan...
Koszonom.
#36 | lovagina - 2014. szeptember 08. 14:09:46
baktria - köszönöm. Igyekeztem átadni és röviden megfogalmazni az érzéseim....
#37 | keepfargo - 2014. szeptember 08. 20:00:38
Tudjatok meg hogy nekem miert nem weboldal a P.I. klub: azert nem, mert ez hon-lap. Akarhova csavarognek el (most eppen HCMC a regi Saigon a szallashelyem) a honlapon, Posta Imre honlapjan en is honn vagyok. Itt magyarul irnak, magyarul gondolkodnak. Ilyen a magyar nyelv ereje: minel tavolabb vagy es minel idegenebb kornyezet vesz korul, annal inkabb a nyelv, a gyonyoru magyar nyelv az otthonod.
Meg egy megjegyzes: akit a magyar foldre hozott a golya az oda is megyen (vagy menjen) vissza, arra a foldre es abba a szent foldbe, mert az a vegleges helye a termeszetes rend szerint.
Ha a sors ugy hoznaa hogy tibetiek kozott lehelnem ki a lelkemet, akkor idoben a lelkukre kotnem, hogy a holttestemet 49 nap utan kuldjek szepen haza a magyar hazaba. ( 49-ben szulettem, 49-ben veszett el a szabad Tibet, es 49 nap kell a Bardo Thodol szerint a leleknek amig megtalalja kovetkezo lepcsofokat a Mindenseg fejlodesi spiraljan )
#38 | Szofi - 2014. szeptember 08. 21:50:29
Gojabaal! Hálás köszönet! :) s_*_csin
#39 | cico - 2014. szeptember 08. 22:09:50
Mindegyikõtökkel egyet kell értsek.

Bár zsenge vagyok (ezt olyan jól megfogalmazta Detonator, köszönöm!:), de egyet tudok: a családomat és magamat innen semmi nem fog kizavarni, hiába is próbálkoznak. Nincs ok, hogy miért. Illetve talán egy: ez az OTTHONUNK. Ide születtünk, itt akarunk élni és nem kívánom más, idegen nemzet életvitelét felvenni, mert nem ismerem õket és nem is akarom!
Sokan kiröhögtek már, hogy miért nem húzunk el innen, miénk a világ....nem kell. Nem kell a szembetûnõen gazdagsággal kecsegtetõ rabszolgaság, anyagilag és szellemileg sem.
Nyáron a kisfiam megkérdezte, hogy mikor utazunk el a tengerre (hozzáteszem, nincs pénzügyi alapja, hogy bárhová is utazzunk), akkor azt mondtam neki, hogy amíg nem ismerte meg Magyarországot, addig mi innen nem utazunk sehová. Meg különben is, van nekünk egy szép nagy Balatonunk, elõször ott kell lubickoni. Édes volt, tágra nyílt szemekkel hallgatta, hogy ha lesz rá lehetõségünk, mit szeretnék neki megmutatni....tudjátok, már maga az, hogy meséltem neki a hegyeinkrõl, az erdõinkrõl, a különbözõ hagyományokról...a hideg kirázott- jó értelemben. Lehet, hogy egy önzõ majom vagyok, de nekem erre van szükségem- ezekre a gyökerekre, mert ezt érzem a magamévá. Ezt is. Nagyon sokat kell még tanulnom, de egyet biztosan tudok: itthon vagyok.

A szakértõ meg menjen haza.
#40 | cico - 2014. szeptember 08. 22:23:50
Egyébként õk a kis "drágák":

http://www.mut.hu...p;fname=or

http://szoc.bme.h... (Andrea szakértõi egyéb tevékenységét a legalján találjátok...)

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.