Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

A minisztert is magával rántaná a bukott olajvezér


Nem volt nap, hogy ne kopogtatott volna valaki az ajtómon állítja Paulo Roberto Costa. A brazil állami olajóriás, a Petrobras finomítási és ellátási részlegének volt igazgatója aki csalás és pénzmosás gyanúja miatt hónapok óta elõzetesben ül az Estado de Sao Paolo hétvégi cikke szerint 61 parlamenti képviselõt, szenátort, egy volt kormányzót és egy jelenlegi minisztert vádol korrupcióval. Neveket a brazil sajtó egyelõre csak fenntartásokkal említ, de úgy tudni az érintett politikusok nagy része Dilma Rousseff elnök Munkáspártjának (PT) vagy a mögötte álló baloldali pártszövetségnek a tagja.

Tiltakozás a riói Petrobras-székház elõtt tavaly októberben. A brazil állami olajcég akkora válságban van, hogy piacra kellett dobnia a valaha felfedezett legnagyobb brazil olajmezõ, a Libra kitermelési jogait
Pilar Olivares / Reuters
Costát még március 20-án tartóztatták le. Egy vádalku keretében dobta be a neveket, remélve, hogy a várható 30 év börtönnél kevesebbet kap, ha bûnösnek találják a 4,5 milliárd dolláros pénzmosási ügyben. Vallomása szerint az ügyben benne lévõ politikusok három százaléknyi jutalékot kaptak minden szerzõdés után, amelyet a Petrobras kötött 2004 és 2012 közötti nyolc évben, amikor õ igazgató volt az állami olajóriásnál. A szivárgó pénzcsapokat más cégek nevében kötött szerzõdésekkel leplezték.

Nyilvánvaló, hogy a kitörni készülõ korrupciós botrány negatívan befolyásolja Rousseff újraválasztási esélyeit z október5-én tartandó parlamenti választásokon. A Vejo szellõztette meg, hogy az érintett politikusok között ott van Sergio Cabral volt Rio de Janeiro-kormányzó, Edison Lobao bánya- és energiaügyi miniszter, Renan Calheiros szenátusi elnök, de az az Eduardo Campos is, akinek az augusztusban repülõgép-szerencsétlenségben bekövetkezett halála tette lehetõvé, hogy a népszerûségi listákat Rousseff elõtt vezetõ szociáldemokrata párti (PSB) elnökjelölt, Marina Silva egyáltalán indulhasson az elnökválasztáson. Rousseff és a PT még nem fûzött kommentárt a vádakhoz. Silva a Twitteren tagadta, hogy Campos is nyakig benne lett volna a pénzmosásban, Lobao pedig magáról igyekszik lerázni a korrupció gyanúját.

Enyhén szólva kényelmetlenül érintik Costa vádjai a Petrobrast is, amely Rousseff alatt lett a brazil gazdaság egyik zászlóvivõjébõl a világ leginkább eladósodott olajipari vállalata. A politikusok nagy részéhez hasonlóan egyelõre a cég vezetése is hallgat.

Forrás:
http://nol.hu/kul...er-1484795

Hozzászólások


Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.