Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Ennyire perverz és beteg a világunk? - A TV2 szerint igen


Nem mern√©nk teljes bizonyoss√°ggal kijelenteni, hogy vannak szerelmesei a dokureality m√Ľfaj√°nak, de ha igen, akkor √Ķk megnyugodhatnak: a TV2 esti s√°vj√°ban fut√≥ Zsaruk egy hajsz√°lnyival m√©g jobb is, mint a magyar csatorn√°k kor√°bbi pr√≥b√°lkoz√°sai, a Csal√°di titkok, a Mag√°nnyomoz√≥k vagy A gyan√ļ √°rny√©k√°ban. Persze csak abban az esetben, ha pozit√≠vumnak sz√°m√≠t, hogy a Zsarukban elhangz√≥ p√°rbesz√©dek nem mindig olyan k√≠nosak, mint el√Ķdjeiben, √©s kevesebb az olyan r√©szlet, melybe azonnal bele lehet k√∂tni.

A Mag√°nnyomoz√≥kr√≥l m√°r √≠rtunk kor√°bban, √©s mes√©lt√ľk azt is, hogy a sorozat hat√°s√°ra sokan azonnal egy-egy ilyen irod√°hoz fordultak saj√°t bajaikkal. Nos, a Zsaruk hat√°s√°ra aligha rohamozz√°k majd t√∂megek a rend√Ķrs√©get, b√°r tegy√ľk hozz√°: amint az egy valamireval√≥ nyomoz√≥s sz√©ri√°t√≥l elv√°rhat√≥, itt is pont ker√ľl szinte minden √ľgy v√©g√©re, √≠gy hat√°s√°ra legal√°bb cs√∂ppet n√Ķhet a test√ľlettel szembeni bizalom. Tal√°n.

Lehet-e m√©g √ļjat mondani egy rend√Ķr√∂s, nyomoz√≥s sorozattal?

De mi tehet j√≥v√° egy dokurealityt? Melyek azok a krit√©riumok, amelyek alapj√°n el√©gedetten csettinthet a n√©z√Ķ egy-egy epiz√≥d v√©g√©n? A legf√Ķbb n√©z√Ķi elv√°r√°s minden bizonnyal a val√≥s√°gh√Ľ √°br√°zol√°s, √©s erre ma m√°r van is rengeteg technikai lehet√Ķs√©ge egy st√°bnak, hogy a k√©zi-, rejtett-, vagy az (imit√°lt) biztons√°gi kamer√°s felv√©telek seg√≠ts√©g√©vel k√∂nnyebben elhitesse az adott jelenetr√Ķl, hogy az akci√≥k√∂zelben k√©sz√ľlt, a st√°b meg szinte ott sem volt, de ha m√©gis, akkor is biztos csak k√≠v√ľlr√Ķl figyelte az esem√©nyeket. A m√°sik fontos elv√°r√°s, hogy a n√©z√Ķ olyan esem√©nyekbe leshessen be, amelyek vele is b√°rmikor megt√∂rt√©nhetnek. Ez kell ahhoz, hogy k√∂nnyen azonosulhasson az √°tlagos szerepl√Ķkkel, illetve azok mindennapi gondjaival.

A dokureality persze nem √ļj kelet√Ľ m√Ľfaj, a n√©h√°ny √©vvel ezel√Ķtti kert√©v√©s felt√°mad√°sa el√Ķtt m√°r l√°thattuk a m√Ľfaj egyik alapvet√©s√©t mindk√©t kereskedelmi csatorn√°t√≥l. Az USA-b√≥l n√©met k√∂zvet√≠t√©ssel a hazai k√©perny√Ķkre √©rkez√Ķ, b√≠r√≥i t√°rgyal√°sokat imit√°l√≥ (Perpatvar, Katalin b√≠r√≥n√Ķ) m√Ľsorok azonban cs√ļny√°n megbuktak Magyarorsz√°gon. A gyan√ļ √°rny√©k√°ban √©s a Csal√°di titkok viszont √ļjra fel√©lesztette a fikci√≥s val√≥s√°gdr√°m√°k ir√°nti ig√©nyt; legal√°bbis az a t√©ny, hogy az eml√≠tett sorozatok felt√Ľn√©se √≥ta m√°r a sokadik ilyen t√≠pus√ļ m√Ľsor indul el, ezt a trendet jelzi. A TV2 r√°ad√°sul az √ļj sorozat ind√≠t√°s√°val √°t is alak√≠totta m√Ľsorstrukt√ļr√°j√°t: a Zsaruk a kedvez√Ķ 20:15-√∂s kezd√©si id√Ķpontot kapta, ebben a s√°vban az √Čjjel-nappal Budapest jelenthet csak val√≥di konkurenci√°t.

A Zsaruk nem l√≥g ki a meg√≠rt dokurealityk sor√°b√≥l, teh√°t a m√°r felv√°zolt n√©z√Ķi elv√°r√°sok kiel√©g√≠t√©s√©re v√°llalkozik, azzal az apr√≥ k√ľl√∂nbs√©ggel, hogy egy rend√Ķri sorozat eset√©ben az √ľgyek az√©rt nem lehetnek t√ļl h√©tk√∂znapiak. Amikor a helysz√≠nel√Ķ sorozatoknak h√°la a n√©z√Ķ ma m√°r szinte gyakorlott halottk√©mnek is k√©pzelheti mag√°t, egy sima g√°zol√°s vagy bet√∂r√©s aligha hozna n√©z√Ķcs√ļcsot. A nyomoz√≥t/rend√Ķrt a k√∂z√©ppontj√°ba √°ll√≠t√≥ filmekkel √©s sorozatokkal am√ļgy is Dun√°t lehetne rekeszteni, √≠gy azt√°n arra sem √°rt √ľgyelni egy ilyen sz√©ria k√©sz√≠t√©sekor, hogy a fordulatok, √ľgymenetek se legyenek teljesen elhaszn√°ltak.

A Zsaruk val√≥s√°ga azonban a sztereot√≠pi√°k vil√°ga: itt a nyomoz√≥-f√Ķhadnagynak mindig van egy b√©na, kezd√Ķ seg√≠t√Ķje, a rend√Ķrkapit√°nys√°gon mindenki √©l-hal a k√°v√©√©rt, √©s a meg√©rz√©seknek, vagy a kilencvenes √©veket id√©zve rend√Ķri szimatnak mindig √≥ri√°si szerepe van. √Čs persze, ha valaki valamit megsejt, az rendszerint be is j√∂n.

Az √°ldozatok, elk√∂vet√Ķk sem k√ľl√∂nbek: a sz√≥rakoz√≥helyek kidob√≥i eleve rosszfi√ļk √©s minden konfliktusban az √∂kl√ľket haszn√°lj√°k, a sz√≥rakozni j√°r√≥ fiatalok pedig kokain- √©s alkoholm√°morban t√∂ltik a szabad √©jszak√°ikat. √Čs ha ez m√©g nem lenne el√©g, az is teljesen term√©szetes ebben a kre√°lt val√≥s√°gban, hogy az egyed√ľl√°ll√≥, fiatal l√°nyok √©lete csupa vesz√©ly meg am√ļgy is √°ltal√°ban mindig valamilyen n√Ķ√ľgy √°ll a b√Ľnt√©ny h√°tter√©ben.

Az alkot√≥csapatr√≥l egy√©bk√©nt vajmi keveset lehet tudni, de val√≥sz√≠n√Ľleg a mint√°ul szolg√°l√≥ k√ľlf√∂ldi sorozatok forgat√≥k√∂nyveit, azok univerz√°lis b√Ľn√ľgyi t√∂rt√©neteit adapt√°lt√°k a hazai k√∂rnyezetbe. Hi√°ba viszonylag sikeres azonban egy √°t√ľltet√©s, ha a megval√≥s√≠t√°son nagyon l√°tszik a nyugati produkci√≥khoz k√©pest szer√©nyebb b√ľdzs√©. A rend√Ķr-realityk kir√°ly√°hoz, a Copshoz hasonl√≥, t√©nyleg sz√≥ szerint akci√≥k√∂zelben l√©v√Ķ sorozat lem√°sol√°sa nyilv√°n rengeteg plusz munk√°val √©s nagyobb produkci√≥s k√∂lts√©ggel j√°rt volna, de p√©ld√°ul a n√©met SAT1-on fut√≥ Auf Streife-hez hasonl√≥, profibb √©s fiatalosabb technik√°k Go-Pro kamer√°k, illetve kis magyar√°z√≥, vagy a cselekm√©nyt √°rnyal√≥ feliratok haszn√°lata - tal√°n meg√©rte volna legal√°bb a megfontol√°st.

"Akci√≥, √ľld√∂z√©s, t√Ľzp√°rbaj" az √≠g√©ret szintj√©n

De ne legy√ľnk telhetetlenek, nyilv√°n nem csak ezen m√ļlik egy t√©v√©s produkci√≥ sz√≠nvonala. Azt mindenk√©pp pozit√≠vumk√©nt kell kiemelni, hogy a kor√°bbi pr√≥b√°lkoz√°sokhoz k√©pest a Zsarukban a f√Ķbb szerepl√Ķk sz√≠n√©szi j√°t√©ka nem b√°nt√≥an term√©szetellenes, s√Ķt S√≥tonyi hadnagy √©s ifj√ļ koll√©g√°ja, √Ārpi eg√©szen j√≥l hozz√°k szerep√ľket, √©s benn√ľk legal√°bb egy karakterest p√°rost ismerhet√ľnk meg. A szik√°r S√≥tonyi r√°termetts√©g√©t a teljesen k√ľl√∂n √©letet √©l√Ķ szem√∂ld√∂ke jelzi, m√≠g √Ārpi a f√Ķiskol√°r√≥l frissen kiker√ľlt z√∂ldf√ľl√Ľ szerep√©t hozza sallangmentesen ez m√°r b√Ķven kiemeli √Ķket a t√∂bbi szerepl√Ķ k√∂z√ľl. A Zsaruk epiz√≥djaiban ugyanis napr√≥l napra v√°ltakoznak a f√Ķh√Ķs√∂k, a sorozat sor√°n n√©gy nyomoz√≥ izgalmakkal teli munk√°j√°t is k√∂vethetj√ľk. A k√∂nnyebb beazonos√≠that√≥s√°g miatt egyik√ľk mell√©, a rend√Ķrsorozatok jolly jokere, egy kutya is j√°r, az pedig m√°r szinte magyar filmt√∂rt√©neti esem√©ny, hogy az egyik nyomoz√≥t n√Ķ alak√≠tja.

Megfigyel√©s, be√©p√ľl√©s, kihallgat√°s, akci√≥, √ľld√∂z√©s, t√Ľzp√°rbaj √≠g√©ri a sorozat ismertet√Ķje. Nos, ebb√Ķl a felsorol√°sb√≥l az ut√≥bbi h√°rom sz√∂gezn√© oda a t√©v√©z√Ķt a sz√©k√©be, de ezekkel az elemekkel a Zsaruk el√©g sz√Ľk√∂sen b√°nik. Az √ľld√∂z√©s √°ltal√°ban kimer√ľl n√©h√°ny el√©g hiteltelen aut√≥s k√∂vet√©sben, az akci√≥ pedig p√°r hevesebb sz√≥v√°lt√°sban √©s pofonban (ez ut√≥bbiban szinte minden egyes alkalommal √©rintett egy kidob√≥ vagy biztons√°gi √Ķr). √Čs a t√Ľzp√°rbaj? No, arra az eddig l√°tott n√©gy-√∂t epiz√≥dban nem volt p√©lda. Persze a nyolc √≥r√°s s√°vban nem kell felt√©tlen√ľl sokkolni a n√©z√Ķt, de az aj√°nl√≥ban elhangz√≥ √≠g√©ret az√©rt m√©g √≠gy is er√Ķs t√ļlz√°s.

Ha m√°r nagy akci√≥jeleneteket nem kapunk, m√©g mindig ott vannak a fesz√ľlts√©gkelt√©s eszk√∂zei, gondolhatn√°nk, de a Zsaruk alkot√≥g√°rd√°ja ebben sem er√Ķlteti meg mag√°t. Az p√©ld√°ul el√©g nevets√©ges, amikor az egyik epiz√≥dban a nyomoz√≥ megfogadja felettese tan√°cs√°t √©s √∂n√°ll√≥ akci√≥z√°s helyett megv√°rja az er√Ķs√≠t√©st. Tegye fel a kez√©t, aki l√°tott m√°r olyan akci√≥sorozatot, ahol a f√Ķh√Ķs j√≥l viselkedik, √©s hasonl√≥an √©les helyzetben ink√°bb nem kock√°ztat?

A sorozat teh√°t g√∂rcs√∂sen pr√≥b√°l val√≥s√°gosnak t√Ľnni, de ezt csak akkor tudn√° el√©rni, ha minden egyes apr√≥ r√©szlet, a d√≠szlet, a dial√≥gusok, a b√Ľn√ľgyek √©s a karakterek is hitelesek lenn√©nek. A n√©z√Ķ k√∂nnyen h√°l√°tlann√° v√°lik, ha √ļton-√ļtf√©len olyan hib√°kba √ľtk√∂zik, amelyek kiz√∂kkentik √Ķt az epiz√≥d val√≥s√°g√°b√≥l. Ilyen hib√°t pedig b√°rmelyik epiz√≥dban tal√°lunk sz√©p sz√°mmal. √Ėn p√©ld√°ul villog√≥ rend√Ķraut√≥val √©rkezne a h√°z el√©, ahol nemsok√°ra meglepet√©sszer√Ľ akci√≥t hajnak v√©gre? Vagy azonnal terroristaakci√≥t sejtene egy sima, kukkol√≥s, lesifot√≥s √ľgy m√∂g√∂tt?

A fenti p√©ld√°k mind a Melissa c√≠m√Ľ r√©szb√Ķl sz√°rmaznak: ebben az epiz√≥dban m√°r a cselekm√©nyt beind√≠t√≥ nyit√≥jelenet is eg√©szen vadul cik√°zik egy alternat√≠v val√≥s√°gban. Azt m√©g csak megem√©szti a n√©z√Ķ, hogy egy 22 √©ves l√°ny ford√≠t√≥i munk√°b√≥l fenntart egy saj√°t lak√°st Budapest egyik m√≥dosabbnak sz√°m√≠t√≥ ker√ľlet√©ben, de az m√°r kicsit magas, hogy mik√©nt bukkanhat egy sima netes b√∂ng√©sz√©s sor√°n a saj√°t mag√°r√≥l k√©sz√≠tett lesifot√≥kra egy amat√Ķr fot√≥soknak fenntartott weboldalon. Mintha csak be k√©ne √≠rni a saj√°t nev√ľnket a keres√Ķbe, √©s m√°ris minden r√≥lunk titokban k√©sz√ľlt fot√≥ el√Ķker√ľlne. Arr√≥l m√°r nem is besz√©lve, hogy bizony√°ra minden a c√≠mszerepl√Ķ Meliss√°hoz hasonl√≥ l√°ny divatos utcai cip√Ķben √©s fels√Ķben indul futni, √©s minden nyomoz√≥ olyan nagy el√°nnal vetn√© bele mag√°t ebbe a jelent√©ktelennek t√Ľn√Ķ √ľgybe, hogy alig tudn√° √°lomra hajtani a fej√©t.

A m√°sik igaz√°n eml√©kezetes r√©sz, az Amerik√°ban √©l√Ķ magyar h√°zasp√°rr√≥l sz√≥l√≥ epiz√≥d, melyben csak √ļgy hemzsegnek a kiss√© d√∂c√∂g√Ķ momentumok: ebben a fejezetben p√©ld√°ul teljesen term√©szetes, hogy egy gyerekkor√°t√≥l az Egyes√ľlt √Āllamokban √©l√Ķ fiatal l√°ny durv√°bb magyar akcentussal besz√©li az angolt, mint az √Ķket kirabl√≥ helyi b√Ľn√∂z√Ķ. De ha t√ļltett√ľk magunkat ezen, m√°ris j√∂nnek az √ļjabb finoman kidolgozott r√©szletek: a fiatal h√°zasp√°r az√©rt tartott mag√°n√°l t√∂bb sz√°zezer forintnyi k√©szp√©nzt, mert hallottak ezt-azt Magyarorsz√°gr√≥l, √≠gy biztons√°gosabbnak tartott√°k a k√©szp√©nzt.

Lehetne m√©g sorolni a t√∂bbi apr√≥s√°got, mint hogy az alezredes egy pillanat alatt meg tudja mutatni koll√©g√°j√°nak a g√©p√©n h√°rom egym√°ssal akkor m√©g nem √∂sszef√ľgg√Ķ nyomoz√°s k√©peit, vagy hogy az egy irod√°ban dolgoz√≥k nem ismerik egym√°s keresztneveit, viszont a fogvatartottakat √©s gyan√ļs√≠tottakat csak Dominikk√©nt vagy Laurak√©nt emlegetik egym√°s k√∂z√∂tt. Ennyi p√©lda azonban b√Ķven el√©g annak bizony√≠t√°s√°ra, hogy nem a Zsaruk lesz a m√Ľfaj √ļj kir√°lya. (Azt az√©rt m√©g el√°rulhatn√° valaki, hogy az alezredes mi√©rt mindig ugyanazt a Wikipedia-oldalt n√©zi minden egyes r√©szben.)

Ez egy beteg vil√°g

Ezeken a hib√°kon egy√©bk√©nt m√©g csak-csak t√ļltenn√© mag√°t a n√©z√Ķ, hiszen arra az√©rt sz√°m√≠tani lehetett, hogy a Zsaruk nem fog vetekedni az Emmy-d√≠jas sorozatok sz√≠nvonal√°val, de az epiz√≥dok sor√°n fel-felt√Ľnik egy bugyuta √©s √°ltal√°nos√≠t√≥ gondolat, ami nagyobb k√°rokat okozhat a n√©z√Ķk gondolkod√°s√°ban, mint egy-egy rosszul megoldott fordulat. Az √°ldozatok √©s olykor a nyomoz√≥k is komoly arccal mondj√°k a kamer√°ba, hogy √Ķk bizony nem √©rtik ezt a vil√°got, √©s arra sem tudnak magyar√°zatot, hogy mik√©nt t√∂rt√©nhetnek meg benne ilyen sz√∂rny√Ľs√©gek. A vil√°g teh√°t beteg, melyben az elk√∂vet√Ķk jelent√Ķs h√°nyada perverz, kisz√°m√≠thatatlan ember. Ezzel az indokkal le is tudhat√≥, hogy egy fiatal l√°ny drogok hat√°sa alatt √∂l meg egy p√°r perce m√©g vele cs√≥kol√≥z√≥ fi√ļt, vagy hogy egy rem√©nytelen√ľl szerelmes fi√ļ pl√°t√≥i szerelm√©t csak a netre felt√∂lt√∂tt lesifot√≥kkal k√©pes kifejezni.

A Zsaruk ezzel az univerz√°lisan felhaszn√°lhat√≥ konkl√ļzi√≥val hagyja mag√°ra a n√©z√Ķt, aki ezek ut√°n d√∂nthet: folytatja az est√©j√©t a biztons√°got ad√≥ szt√°rok mindennapjaival (√Čdes √Člet, esetleg Bar√°tok k√∂zt) vagy kimer√©szkedik a beteg val√≥s√°gba.

http://hvg.hu/kul...915_Zsaruk

HozzŠszůlŠsok


#1 | miskolcilaci - 2014. szeptember 16. 06:44:57
√Čs most j√∂n a rekl√°m,,, Am√≠g ki nem kapcsolj√°k az a kib.szott TV-t, addig a n√©z√Ķ napi √©letvitel√©t, gondolkod√°s√°t, mentalit√°s√°t nagyobb m√©rt√©kben a m√©dia hat√°rozza meg. Tapasztalatom alapj√°n naponta kre√°lnak j√°tszm√°kat, mert √≠gy √©rzi j√≥l mag√°t a barom, azt√°n megj√°tssza a nagy s√©rt√Ķd√∂ttet, no meg az √°ldozatot. Lassan zombiv√° √©rik mindegyik, kort√≥l f√ľggetlen√ľl.
#2 | Detonator - 2014. szeptember 16. 07:51:46
A t√©nyleges val√≥s√°gn√°l betegesebb √©s perverzebb nincs. Mellesleg ahol egy ilyen "√Čjjel nappal Budapest" c√≠m√Ľ mosl√©kot kital√°lnak, √©s azt orrba sz√°jba propag√°lj√°k, majd embernek nevezett degener√°lt √°llatok j√°tssz√°k √©s n√©zik, addig a k√©rd√©s k√∂lt√Ķi, √©s el√©gg√© aljas is ! √Črtelmes ember, norm√°lis √©letvitellel nem n√©zi ezeket a sorozatokat . A "Bar√°tok k√∂zt", √©s az ezer brazil, meg argentin szappanopera term√©szetesen ugyan √≠gy h√ľly√≠t, csak az a "l√°jtos, csal√°dbar√°t" v√°ltozat. Filmek erk√∂lcsi fogyat√©kosoknak, √©s tot√°l degener√°ltaknak, Made in Hungary ! Tess√©k, csak tess√©k, n√©zz√©tek emberek, hiszen "TI" ezt akarj√°tok ! Val√≥ban ezt akarj√°k ? Dehogy, √∂lni √©s uralkodni igen sokf√©le m√≥don lehet. √ćme az "√∂t√∂dik hadoszlop" mindent els√∂pr√Ķ diadala ! A k√©rd√©s csak az, hogy engem mi√©rt nem tud, √©s tudott els√∂p√∂rni ? √Čs mi√©rt van az, hogy csak nagyon keves√ľnket nem s√∂p√∂r el, mert a vil√°g nagy bajaira itt lenne a v√°lasz. Aki ilyen filmeket, sorozatokat n√©z, avval mindent meglehet csin√°lni, meg mindennek az ellenkez√Ķj√©t, √©s m√©g is !
#3 | Gutai Zub - 2014. szeptember 16. 15:54:02
Deton√°tor,

Mint magyar ember érzed: "a tényleges valóság"-ot.

Engem is megd√∂bbent, hogy: hogyan v√°ltozott Magyarorsz√°g n√©pe lakoss√°gg√°, Budapesten cs√ľrh√©v√©?

A kommunizmusban, minden rossz tulajdonsága mellett, volt azért valami konzerváló hatása is.
A "vadkapitalizmusban" viszont elszabadultak a visszafolytott "vad" ösztönök?
Ennyi anyagias √©s primit√≠v ember l√ļgozta ki √©vsz√°zadok alatt a magyar n√©p eredend√Ķ tulajdons√°gait?

A k√©rd√©st nagyon j√≥l l√°tod: "nagyon, de nagyon keves√ľnket s√∂p√∂r el"?

Aztán az utolsó kérdés: vagyunk egyáltalán elegen?

"Mozogjon a vil√°g, amint akar,
Kerekeit többé nem igazítom," (Madách)

De ahogy megismertelek, itt nincs vége:

"Pihenj tehát. De én alig hiszem" Lucifer
#4 | Perje - 2014. szeptember 16. 19:45:57
Ne csod√°lkozzatok ezen, amikor Bar(bar)by baba is k√°romkodik. Az is tudja m√°r mondani, hogy : Vazze! Ez√©rt fontos, hogy a sz√ľl√Ķk m√°r 3 h√≥napos kort√≥l angolt is tan√≠ttatsanak a gyerekeknek.:D
V√°rom m√°r a j√°t√©k baba szak√°llas n√Ķ v√°ltozat√°t.
http://www.mirror...at-4266960
#5 | Detonator - 2014. szeptember 16. 22:16:10
Kedves Gutai !

Üdvözletem a "keveseknek" !

√Āld√°s !
Detonator
#6 | Perje - 2014. szeptember 19. 16:59:54
Mi jöhet még? A canterbury érsek kételkedik az Úrban.
http://rt.com/uk/...stion-god/

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.