Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Harmadannyi nyugdíj az államtól, 70 éves korhatár - ez jön!


√Ėsszt√°rsadalmi √©s politikai sunnyog√°s van, az √°llam lemondott 2-4 milli√≥ szeg√©ny emberr√Ķl, nem tudjuk, √Ķk hogyan kapnak nyugd√≠jat – mondja Holtzer P√©ter nyugd√≠jszak√©rt√Ķ. 20-30 milli√≥ forintot f√©lre kellene tennie annak nyugd√≠jas kor√°ra, aki nem akar al√°bbadni √©letsz√≠nvonal√°b√≥l, √©s el kell fogadni, hogy sokkal jobban magunkra lesz√ľnk utalva. A nyugd√≠jrendszernek a mai 35-50 √©vesek a legnagyobb vesztesei. Az pedig vicc, hogy igaz√°b√≥l korrekt sz√°maink sincsenek a ma √©s a j√∂v√Ķ nyugd√≠jasair√≥l. Mi lesz azzal a t√∂meggel, aki a rendszerv√°lt√°skor elvesz√≠tette munk√°j√°t, √©s az√≥ta sincs nagyon neki? A Nyugd√≠j- √©s Id√Ķskor Kerekasztal (NYIKA) volt eln√∂k√©vel besz√©lgett√ľnk.

hvg.hu: Milyen √©letsz√≠nvonalra sz√°m√≠that egy ma harmincas √©vei elej√©n j√°r√≥ magyar nyugd√≠jas kor√°ban, nagyj√°b√≥l 2050 k√∂r√ľl?

Holtzer P√©ter: Nem, az k√©s√Ķbb lesz. (Nevet) Az egy√°ltal√°n nem val√≥sz√≠n√Ľtlen, hogy 2050-ben m√°r 70 √©ves nyugd√≠jkorhat√°r lesz, hiszen a jelenlegi szab√°lyoz√°s szerint is a k√∂vetkez√Ķ √©vtized elej√©re m√°r 65 √©vre emelkedik. Eszerint egy ma harmincas √©vei elej√©n j√°r√≥ magyarnak m√©g nagyj√°b√≥l negyven √©vet kell dolgoznia.

2050 k√∂r√ľl, aki el√©ri az akkori nyugd√≠jkorhat√°rt, annak a v√°rhat√≥ √©lettartama nagyj√°b√≥l 85 √©v lesz. Ez a rendszer fenntart√°sa szempontj√°b√≥l el√©g sok, ugyanis √≠gy k√∂r√ľlbel√ľl 15-20 √©vet t√∂lt majd nyugd√≠jban. Ez az √°tlagosan, v√°rhat√≥an 15 nyugd√≠jban t√∂lt√∂tt √©v egyre ink√°bb eur√≥pai sztenderd kezd lenni.

hvg.hu: Ha v√©gigdolgozta az akt√≠v √©veit, mennyit kaphat majd vissza az √°llami rendszert√Ķl?

H. P.: A nyugd√≠jrendszer, ha tov√°bbra is a jelenlegi logika alapj√°n m√Ľk√∂dik, 2050 k√∂r√ľl m√°r sokkal kevesebbet tud majd kipr√©selni mag√°b√≥l, mint manaps√°g. Ez h√°rom t√©nyez√Ķ miatt fog √≠gy alakulni: egyre tov√°bb √©l√ľnk, viszont egyre kevesebb gyerek sz√ľletik, aki bel√©phet a munkaer√Ķpiacra. A foglalkoztat√°si mutat√≥k Magyarorsz√°gon m√©g az Eur√≥pai Uni√≥hoz k√©pest is gyal√°zatosan alacsonyak. 2050 k√∂r√ľl m√°r csak nagyj√°b√≥l 8 milli√≥an lesz√ľnk (ha nem vessz√ľk figyelembe az elm√ļlt √©vekben megindult kiv√°ndorl√°st), √©s a main√°l sokkal t√∂bb lesz a nyugd√≠jas, sokkal kevesebb a dolgoz√≥ fiatal.

Most m√©g azt a j√°t√©kot j√°tsszuk, hogy becsukjuk a szem√ľnket, √©s azt gondoljuk, hogy 2050-ben is fizetik majd a nyugd√≠junkat az akkori fiatalok. Azonban val√≥sz√≠n√Ľbb, hogy a ma m√©g nagyon magas, 80-90 sz√°zal√©kos magyarorsz√°gi helyettes√≠t√©si r√°ta (a nyugd√≠j h√°ny sz√°zal√©ka a nett√≥ b√©rnek, vagyis most a magyar nyugd√≠j csak 10-20 sz√°zal√©kkal kevesebb az illet√Ķ nett√≥ b√©r√©n√©l) jelent√Ķsen cs√∂kkenni fog. Ezt jelzi p√©ld√°ul a lengyel rendszer. Ott sv√©d mint√°ra bevezett√©k az √ļgynevezett egy√©ni sz√°ml√°s modellt, amely a mi√©nkn√©l sokkal transzparensebben megmutatja, hogy milyen nyugd√≠jakat lesz k√©pes kifizetni a j√∂v√Ķben. Ez a rendszer azt mutatja, hogy a lengyelek jelenlegi 60-70 sz√°zal√©kos helyettes√≠t√©si r√°t√°ja 2050 k√∂rny√©k√©re 20-30 sz√°zal√©kra cs√∂kken.

Holtzer Péter

Fot√≥: F√ľl√∂p M√°t√©

Ennek ellen√©re mi √ļgy tesz√ľnk, mintha a jelenlegi helyettes√≠t√©si r√°t√°nk √∂r√∂kk√© tarthat√≥ lenne, ami teljes k√©ptelens√©g. Amikor 2009-ben a NYIKA-n√°l (Nyugd√≠j Kerekasztaln√°l) sz√°m√≠t√°sokat v√©gezt√ľnk, m√°r akkor is vil√°gosan l√°that√≥ volt, hogy a 2040-2050 k√∂z√∂tt keletkez√Ķ terheket nem fogja b√≠rni a rendszer: akkora az √∂sszes tartal√©k elfogy, √©s a Ratk√≥-unok√°k nyugd√≠jba is vonulnak. Ha akkor is tartjuk a jelenleg sz√≠nvonalat, akkor a k√∂lts√©gvet√©si hi√°ny elsz√°ll, vagy az √©gbe kell emeln√ľnk a j√°rul√©kot.

hvg.hu: Jav√≠tottak a nyugd√≠jrendszer rossz kil√°t√°sain a korm√°ny int√©zked√©sei? Az elm√ļlt √©vekben megsz√ľntette a korhat√°r alatti ell√°t√°sokat, szigor√≠totta a rokkantnyugd√≠jaz√°st, a m√°sik oldalon viszont lehet√Ķv√© tette, hogy a n√Ķk kor√°bban nyugd√≠jba menjenek, √©s bedar√°lta a mag√°nnyugd√≠jp√©nzt√°rakat.

H. P.: A v√°rhat√≥ kritikus helyzetnek az elm√ļlt √∂t √©vben √©rdemben nem ment ut√°na a rendszer, b√°r sz√°mos beavatkoz√°s a helyes ir√°nyba mutatott. Messze nincs akkora – pluszj√∂vedelmet termel√Ķ – gazdas√°gi n√∂veked√©s, mint amire sz√°m√≠tottunk, √©s messze nem l√°tunk olyan javul√°st a foglalkoztat√°sban, r√°ad√°sul a kiv√°ndorl√°ssal elkezdtek elt√Ľnni a j√°rul√©kfizet√Ķk. Tartok t√Ķle, hogy az eredm√©ny m√©g a szigor√≠t√°sokkal egy√ľtt sem j√≥ hossz√ļ t√°von. Ezeket a szigor√≠t√°sokat m√©g a Bajnai-korm√°ny kezdte el a 13. havi nyugd√≠j megsz√ľntet√©s√©vel √©s a korhat√°remel√©ssel, majd a Fidesz lelkesen folytatta. Ezekre nagyon nagy sz√ľks√©g volt, ugyanis a k√©tezres √©vekben megborult az egyens√ļly. A n√Ķk 40 √©ves nyugd√≠ja viszont szembemegy a szigor√≠t√°sokkal, √©rthetetlen, mi√©rt volt r√° sz√ľks√©g, √©s nagyon sokba ker√ľl. Ha j√≥l eml√©kszem, √©vente nagyj√°b√≥l 100 milli√°rd forint feletti t√©tel lett.

A mag√°nnyugd√≠jp√©nzt√°rak k√©rd√©se bonyolult: √©n nem bontottam volna le a rendszert √©s nem √°llamos√≠tottam volna. K√©ts√©gtelen, hogy nem hat√©konyan m√Ľk√∂d√∂tt, de ha m√°r m√Ľk√∂d√∂tt, rendbe kellett volna rakni, mert hasznos lett volna kock√°zatmegoszt√°si szempontb√≥l. A nyugd√≠jrendszer fenntarthat√≥s√°g√°t rontotta, hogy bez√°rt√°k. Viszont a mostani √°llami, feloszt√≥-kirov√≥ rendszer probl√©m√°j√°t ez alapvet√Ķen nem oldotta volna meg, azaz ha 2010-ben nem lett volna ilyen rendszer√ľnk, √©n nem ezt ind√≠tottam volna el null√°r√≥l.

hvg.hu: Mennyi p√©nzt kellene √∂sszegy√Ľjtenie egy mai munkav√°llal√≥nak ahhoz, hogy nyugd√≠jas kor√°ban tartani tudja a jelenlegi √©letsz√≠nvonal√°t?

H. P.: Ha m√©g van 35-40 √©ve felhalmozni, √©s ut√°na, az akkori nyugd√≠jkorhat√°r bet√∂lt√©se ut√°n lesz 15, de jobb esetben m√©g t√∂bb √©ve arra, hogy ezt haszn√°lja, akkor ahhoz, hogy √©rdemi megtakar√≠t√°sa legyen nyugd√≠jas kor√°ra, √©s azzal sz√°mol, hogy az √°llamt√≥l sokkal kev√©sb√© fog nyugd√≠jat kapni, akkor min√©l kor√°bban el kell kezdenie f√©lretenni havonta a b√©re k√∂r√ľlbel√ľl 15 sz√°zal√©k√°t.

hvg.hu: Ez azt jelenti, hogy nagyj√°b√≥l 20-30 milli√≥ forintot f√©lre kell tennie, miel√Ķtt nyugd√≠jba megy?

H. P.: Igen, ez k√∂r√ľlbel√ľl egy j√≥ sz√°m. Persze f√ľgg p√©ld√°ul att√≥l, hogy egyedet sz√°molunk vagy p√°rt, mert ha ut√≥bbit, akkor kevesebb is lehet a v√©g√∂sszeg. Magyarorsz√°gon nagyon kev√©s a megtakar√≠t√°s, a h√°ztart√°sok legfeljebb egyharmad√°nak van b√°rmif√©le f√©lretett p√©nze, az is gyakran csak egy-k√©t h√≥napra elegend√Ķ. Emellett a megtakar√≠t√°sok nagyon koncentr√°ltak, a fels√Ķ t√≠zezer rendelkezik olyan m√©rt√©k√Ľ megtakar√≠t√°ssal, ami biztos√≠tja sz√°mukra, hogy ne legyen gond. Ezen k√≠v√ľl van az a hatalmas t√∂meg, amely egy√°ltal√°n nem rendelkezik √©rdemi megtakar√≠t√°ssal, ez a f√Ķ probl√©ma.

A legink√°bb vesztes gener√°ci√≥ val√≥sz√≠n√Ľleg az lesz, akik ma 35-50 √©vesek. Az id√Ķsebbek, akik mostan√°ban mennek nyugd√≠jba, m√©g az eddigi felt√©telek szerint kapj√°k majd a nyugd√≠jukat. A 35-50 √©vesek m√°r j√≥ sok j√°rul√©kot befizettek, viszont aki csak most kezd gondolkodni mag√°r√≥l, √©s m√°r 50 k√∂r√ľl j√°r, annak sokkal nehezebb lesz √∂sszegy√Ľjteni egy megfelel√Ķ nyugd√≠jra val√≥t. A fiatal gener√°ci√≥ n√°luk valamivel jobban j√°rhat, ugyanis m√©g van ideje gondolkodni, √©s m√©g nagyon keveset tett bele a rendszerbe. Felt√©ve persze, hogy valamit elkezdenek csin√°lni. Ez azonban nem egy k√∂nny√Ľ feladat. Aki most kezdett el dolgozni, jellemz√Ķen nagyon keveset tud m√©g f√©lretenni. Nem is ez a c√©lja, hanem a csal√°d, a lak√°s. A m√°sik, hogy fogalma sincs senkinek err√Ķl az eg√©szr√Ķl, hi√°ba j√°rtatj√°k a sz√°jukat a nyugd√≠jszak√©rt√Ķk, senkit nem √©rdekel, k√ľl√∂n√∂sen a fiatalokat nem. Ki az a 25-30 √©ves, aki a nyugd√≠j√°r√≥l gondolkodik? √Čs ez teljesen norm√°lis. Azt egy√©bk√©nt a fiatalok tudj√°k, hogy gond lesz, √©s nem lesz √°llami nyugd√≠juk, de ebb√Ķl m√©g nem k√∂vetkezik semmi.

hvg.hu: Az említett 35-50 éves korosztályban van egy nagyon problémás tömeg is: azok, akik a rendszerváltás óta vagy többnyire feketén, vagy minimálbérre bejelentve dolgoztak. Ez mekkora probléma, mikor éri el a nyugdíjrendszert, és ezzel mit kell majd kezdenie az államnak?

H. P.: Igen, ezeknek az embereknek a probl√©m√°ja k√∂zeledik, √©s erre nincs v√°lasz. Az elm√ļlt t√≠z √©vben senki nem foglalkozott vele, hi√°ba mondtuk. Ez a folyamat egy√©bk√©nt nem a kilencvenes √©vekben, hanem 1985 k√∂r√ľl kezd√Ķd√∂tt. A foglalkoztat√°s m√°r akkor hatalmasat zuhant. Az √©rintettek k√∂z√ľl val√≥ban nagyon sokan abban a helyzetben vannak vagy voltak, hogy m√°r a munkav√°llal√°suk ideje alatt a falakon bel√ľli munkan√©lk√ľliek t√°bor√°t gyarap√≠tott√°k, mert m√°r akkor sem volt megfelel√Ķ iskol√°zotts√°guk. Az√≥ta sem az√©rt nincsenek bejelentve vagy nem dolgoznak, mert nincs kedv√ľk, hanem tov√°bbra is gond van a k√©pzetts√©g√ľkkel.

Ma azt mondja a t√∂rv√©ny, hogy 15-20 √©v kell ahhoz, hogy valaki kapjon √°llami nyugd√≠jat. Ha ez nincs, meg vagy l√Ķve. Ebben a csoportban, amelyikr√Ķl besz√©l√ľnk, sokan vannak, akiknek nincs el√©g szolg√°lati idej√ľk, √©s mostan√°ban, ebben az √©vtizedben √©rik el a nyugd√≠jkorhat√°rt.

hvg.hu: Mekkora ez a tömeg?

H. P.: Nem tudunk pontos sz√°mokat, ami √∂nmag√°ban egy vicc. Az egyik becsl√©s a k√©tezres √©vek k√∂zep√©r√Ķl sok sz√°zezerre tette a sz√°mukat. A NYIKA becsl√©se szerint √©vj√°ratonk√©nt 20-40 ezer ember is lehet ilyen helyzetben, ez szint√©n sok sz√°zezret ad ki 15-20 √©v alatt.

Az egy vicc, hogy pontos sz√°maink nincsenek, hossz√ļ t√°v√ļ modellez√©s nem igaz√°n folyik.

Fot√≥: F√ľl√∂p M√°t√©

hvg.hu: Mi lenne a megoldás a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságára?

H. P.: Azt m√°r sokszor elmondtam, hogy a hossz√ļ t√°v√ļ v√≠zi√≥m egy a main√°l sokkal sz√Ľkebbre szabott, lecsupasz√≠tott √°llami nyugd√≠j (ez az √ļgynevezett els√Ķ pill√©r), √©s ezzel p√°rhuzamosan egy ennek megfelel√Ķen cs√∂kkentett j√°rul√©kfizet√©s. Ennek al√° kellene tolni egy √ļgynevezett alapnyugd√≠jat nulladik pill√©rk√©nt: vagy azt kellene mondani, hogy mindenki, aki magyarorsz√°gi rezidens (magyarorsz√°gi j√°rul√©kfizet√Ķnek sz√°m√≠t), az kap, tegy√ľk fel, havi 30 ezer forintot 70 √©ves kora felett, vagy azt is lehetne, hogy ezt valamilyen j√∂vedelemhat√°rhoz, vagyonhoz k√∂tj√ľk. A finansz√≠roz√°sa neh√©z lenne, n√©h√°ny √©vtizedig nagyon magas lenne a k√∂lts√©gvet√©si hi√°ny.

Erre egy√©bk√©nt vannak nemzetk√∂zi p√©ld√°k, √©s m√©g az is megt√∂rt√©nik, hogy az els√Ķ pill√©r sz√©p lassan megsz√Ľnik, √©s beleolvad a nulladik pill√©rbe, p√©ld√°ul Nagy-Britanni√°ban. Ezen az √°llami rendszeren k√≠v√ľl egy nagyon er√Ķsen √∂szt√∂nz√∂tt mag√°nmegtakar√≠t√°snak kellene lennie, ami els√Ķsorban a munk√°ltat√≥kon kereszt√ľl lenne megval√≥s√≠that√≥, v√°llalati nyugd√≠jp√©nzt√°rak form√°j√°ban. R√°ad√°sul ezt √ļgy kell megval√≥s√≠tani, hogy a munkav√°llal√≥ sz√°m√°ra a megtakar√≠t√°s (munk√°ltat√≥i hozz√°j√°rul√°s √©s n√©mi √°llami t√°mogat√°s mellett) automatikus, √©s az√©rt kell akt√≠van tennie, ha ki akar l√©pni bel√Ķle (√©s a t√°mogat√°sokr√≥l lemondani). Ma a nyugati vil√°g el√Ķremutat√≥ reformjai √©ppen ezt val√≥s√≠tj√°k meg.

hvg.hu: Mit kellene tennie a magyar kormánynak a nyugdíjrendszerrel, hogy kezelje a problémákat?

H. P.: Ez egy neh√©z k√©rd√©s. T√ļl azon, hogy a mindenkori korm√°nyok a nyugd√≠jas szavaz√≥k foglyaiv√° v√°ltak, s ez√©rt a t√©m√°t√≥l mindenki f√©l, mint a t√Ľzt√Ķl (m√©g ha a v√°ltoz√°sok az akt√≠vakra hatn√°nak is, s nem a mai nyugd√≠jasokra), a nagy dilemma val√≥sz√≠n√Ľleg az, hogy ha a politika nagyon vil√°gosan √©s transzparensen besz√©l az embereknek a nyugd√≠jrendszerr√Ķl, arra t√ļl nagy ijedts√©g lehet a v√°lasz, √©s t√ļl nagy menek√ľl√©s. Ha valaki holnap ki√°ll, √©s azt mondja, sokkal kev√©sb√© lesz √°llami nyugd√≠j 30 √©v m√ļlva, √©s ennek megfelel√Ķen elkezdj√ľk √°talak√≠tani a rendszert, akkor holnaput√°nt√≥l senki nem fog nyugd√≠jj√°rul√©kot fizetni. √Čs akkor nagy bajban vagyunk.
Nyugdíjsorozat
A hvg.hu cikksorozatot jelentet meg a nyugd√≠jakr√≥l, a mai √©s j√∂v√Ķbeli nyugd√≠jasokr√≥l. A sorozat elemeit itt tal√°lja.

Ezt az eg√©sz √°talak√≠t√°st nagyon neh√©z lenne optimaliz√°lni, mert egy olyan √°tmenetet kell valahogyan menedzselni, ami nyomja √∂ssze az √°llami rendszert, veszi vissza az √°llami rendszer ig√©rv√©nyeit, √©s tolja a t√°rsadalmat egy m√°s logika fel√© (√∂szt√∂nz√Ķket teremt a megtakar√≠t√°sra, √©s t√∂bb p√©nzt hagy az emberek zseb√©ben). Amikor onnan kell elindulni, hogy fel√©p√≠tett√©l egy hatalmas feloszt√≥-kirov√≥ nyugd√≠jrendszert, mint ami ma is van Magyarorsz√°gon, √©s ezt el kell kezdened le√©p√≠teni, arra nincs v√°lasz, hogy ezt hogyan lehet egy√°ltal√°n megcsin√°lni. Nekem sincs m√©g v√°laszom arra, hogy hogyan jutunk el A-b√≥l B-be.

Ennek a probl√©m√°nak ugyanakkor egy fontos eleme az is, hogy ma Magyarorsz√°gon nincsenek ehhez adatok, igaz√°b√≥l senki nem v√©gez komolyabb hossz√ļ t√°v√ļ sz√°m√≠t√°sokat, nincsenek a nyugd√≠jrendszerrel foglalkoz√≥ m√Ľhelyek, √©s nem r√©sze a t√©ma a k√∂zbesz√©dnek. A felel√Ķs hozz√°√°ll√°s r√©sze lenne p√©ld√°ul az itt v√°zolt neh√©z √°tmenet modellez√©se is.

hvg.hu: A t√°rsadalomnak mit kellene tennie?

H. P.: Az embereknek tudniuk kell, hogy nincs v√°laszt√°suk. Nem az lesz, hogy majd j√∂n valaki, √©s megoldja ezt a probl√©m√°t. Ha k√∂r√ľln√©z√ľnk, p√°r milli√≥ embert m√°r otthagytunk az √ļt sz√©l√©n. Ott van 2-4 milli√≥ ember, akir√Ķl gyakorlatilag lemondtunk. √ēk azok, akik a szeg√©nys√©gi k√ľsz√∂b k√∂rny√©k√©n vagy az alatt √©lnek, t√∂bbs√©g√©ben vid√©ken, de Budapesten is vannak, cig√°nyok √©s nem cig√°nyok. Vel√ľk senki nem t√∂r√Ķdik, √©s l√∂v√©se sincs senkinek, hogy vel√ľk mit kellene kezdeni. √ēket m√°r r√©ges-r√©g r√°√©bresztette az √°llam arra, hogy nem vigy√°z r√°juk, √©s kellene valamit tenni√ľk, csak nem adott a kez√ľkbe eszk√∂zt sem. √Ėsszt√°rsadalmi √©s politikai sunnyog√°s van, mintha ez nem mindannyiunk probl√©m√°ja lenne.

Az √°llam nem √≠rta transzparensen √ļjra ezt a t√°rsadalmi szerz√Ķd√©st, hogy az √°llamnak kevesebb, az egy√©nnek, csal√°dnak vagy kisk√∂z√∂ss√©gnek pedig t√∂bb dolga van, mik√∂zben a tettek szintj√©n val√≥j√°ban ez t√∂rt√©nik. Ennek egy kis szelete a nyugd√≠j. Ez sok orsz√°gban – p√©ld√°ul √Āzsi√°ban vagy az angolsz√°sz orsz√°gokban – √≠gy van, √©s ez az egyik jellemz√Ķ m√≥dja annak, hogy r√°√©bressze az embereket arra, hogy valamit tenni√ľk kell.

Fot√≥: F√ľl√∂p M√°t√©

hvg.hu: Hogyan, milyen irányban változtatna a nyugdíjrendszeren, ha az állam nagyobb mértékben elismerné a gyermekvállalást a nyugdíjban?

H. P.: Ezt az √∂tletet a bedobott form√°j√°ban teljesen nonszensznek tartom. Az egyik probl√©ma, hogy ha az √°llam most azt mondja, csin√°lj h√°rom gyereket √©s 40 √©v m√ļlva t√∂bb lesz a nyugd√≠jad, teljesen √©sszer√Ľtlen ezt elhinni, hogy √≠gy is lesz, hiszen az ilyen hossz√ļ t√°vra tett √≠g√©retek hiteless√©ge a tapasztalatok szerint rendk√≠v√ľl alacsony.

A m√°sik, hogy ez az √∂tlet a probl√©ma helyes felismer√©s√©re adott rossz v√°lasz. A probl√©ma t√©nyleg arr√≥l sz√≥l, hogy t√∂bb gyerekre van sz√ľks√©g√ľnk, ezt senki nem vitatja, √©s ez messze nem csak nyugd√≠jk√©rd√©s. Ha 1,3-as term√©kenys√©gi r√°ta van Magyarorsz√°gon, a sz√ľks√©ges 2,1 helyett, az sehov√° nem visz. √ćgy p√°r √©vtizeden bel√ľl val√≥ban t√ļls√°gosan lesz√Ľk√ľl az akt√≠v popul√°ci√≥, nem lesz, aki GDP-t termeljen, t√ļls√°gosan kevesen fognak j√°rul√©kot fizetni, √©s √≠gy nem lesz mib√Ķl fizetni a nyugd√≠jakat sem. Ez nem csak magyar saj√°toss√°g, sz√°mos fejlett orsz√°gnak ez a probl√©m√°ja.

hvg.hu: Ebb√Ķl k√∂vetkezik, hogy √∂szt√∂n√∂zni kellene a gyerekv√°llal√°st, ha kell, akkor a nyugd√≠jrendszeren kereszt√ľl.

H. P.: Igen, √∂szt√∂n√∂zni kellene a gyerekv√°llal√°st, de egyfel√Ķl ez nem csak p√©nz√ľgyi √∂szt√∂nz√Ķkr√Ķl sz√≥lhat, m√°sfel√Ķl fontos k√©rd√©s, hogy hogyan √©rtj√ľk az √∂szt√∂nz√©st. Ha azt vessz√ľk, az is egy √∂szt√∂nz√Ķ, ha az emberek azt l√°tj√°k, hogy az √°llam nem seg√≠t rajtuk. Eur√≥p√°ban a nyugd√≠jrendszer megsz√ľlet√©s√©vel a szoci√°lis √°llam t√ļls√°gosan nagyra n√Ķtt, √©s kiszor√≠totta a kisk√∂z√∂ss√©gi, csal√°di logik√°t. √Črtelemszer√Ľen a gazdas√°gi fejl√Ķd√©ssel √©s az urbaniz√°ci√≥val neh√©z is lett volna fenntartani azt a csal√°dmodellt, ahol gener√°ci√≥k √©lnek egy h√°zban √©s seg√≠tik egym√°st.

Persze ebb√Ķl nem k√∂vetkezik, hogy vissza kell menn√ľnk ebbe az √°llapotba, de a kisk√∂z√∂ss√©gn√©l val√≥sz√≠n√Ľleg t√∂bb lehet√Ķs√©get √©s felel√Ķss√©get kellene hagynunk. Ennek egy term√©szetes folyom√°nya lenne, hogy egy csal√°dban t√∂bb gyerek sz√ľletne. A kev√©s gyereknek ugyanis a fejlett vil√°gban pontosan ez az oka: megsz√Ľnt r√° az „ig√©ny”, az √°llami nyugd√≠jrendszernek (√©s m√°s √ļjraeloszt√≥-rendszereknek) k√∂sz√∂nhet√Ķen kev√©sb√© van sz√ľks√©g a csal√°don bel√ľli intergener√°ci√≥s t√°mogat√°sra. Emellett a gyerekv√°llal√°st olyan eszk√∂z√∂kkel is lehet √∂szt√∂n√∂zni, ami megk√∂nny√≠ti az any√°k visszat√©r√©s√©t a munkaer√Ķpiacra, p√©ld√°ul a b√∂lcs√Ķd√©k vagy a p√©nz√ľgyi t√°mogat√°sok kialak√≠t√°sa r√©v√©n.
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | postaimre - 2014. szeptember 20. 11:52:03
Nyugd√≠j- √©s eg√©szs√©gp√©nz: √ļj felt√©tellel juthatunk csak hozz√°

Egy √ļjabb adminisztr√°ci√≥s k√∂telezetts√©get akasztottak a nyakunkba, s emiatt elterjedt a h√≠re, hogy az eg√©szs√©gp√©nzt√°ri megtakar√≠t√°sok mellett esetleg befagyhatnak az √∂nk√©ntes nyugd√≠jp√©nzt√°ri vagyonok is.

A p√©nzmos√°s elleni t√∂rv√©ny √≠rja el√Ķ, hogy √©v v√©g√©ig minden √∂nk√©ntes nyugd√≠jp√©nzt√°ri √©s eg√©szs√©gp√©nzt√°ri tagnak szem√©lyesen kell mag√°t azonos√≠tania. Vagyis be kell menni√ľk a p√©nzt√°rukba, √©s be kell mutatniuk a szem√©lyij√ľket (vagy √ļtlevel√ľket, jogsijukat) √©s a lakc√≠mk√°rty√°jukat. Mintegy k√©tmilli√≥ p√©nzt√°rtag lehet √©rintett a dologban.

Ezen k√≠v√ľl azoknak a munk√°ltat√≥knak is azonos√≠taniuk kell magukat, akik a cafeteria keret√©ben fizetnek a dolgoz√≥knak tagd√≠jat, illetve adom√°nyt. 30 napn√°l nem r√©gebbi c√©gkivonattal √©s szem√©lyes okm√°nyaival kell bemennie a p√©nzt√°rba a c√©gvezet√Ķnek, vagy meghatalmazottj√°nak. Az Azenpenzem.hu becsl√©se szerint ez ez ak√°r sz√°zezer c√©get is √©rinthet.
Az eg√©szs√©gp√©nzt√°ri tagok koppanhatnak j√∂v√Ķre

Ennek hi√°ny√°ban 2015. janu√°r 1-j√©t√Ķl nem teljes√≠thet√Ķk kifizet√©sek a p√©nzt√°rakb√≥l.

Ami kellemetlen lehet az √©rintett eg√©szs√©gp√©nzt√°ri tagoknak, mert n√°luk a sz√°mlaforgalom folyamatos – h√≠vta fel a figyelmet az MKB P√©nzt√°rak vezet√Ķje, Lehoczky L√°szl√≥.

A rendelkez√©snek megfelel√Ķen ugyanis a be nem azonos√≠tott tagok sz√°ml√°j√°t a hat√°rid√Ķ lej√°rtakor z√°rolj√°k, √≠gy ezt k√∂vet√Ķen r√©sz√ľkre semmilyen kifizet√©s nem lehets√©ges.

Vagyis az √©rintett tagok 2015. janu√°r 1-j√©t√Ķl nem tudj√°k haszn√°lni az eg√©szs√©gk√°rty√°jukat, √≠gy kellemetlen meglepet√©s √©rheti p√©ld√°ul azokat, akik ezzel szeretn√©nek gy√≥gyszert√°rban fizetni.

Ugyancsak nem kaphatj√°k meg az eg√©szs√©gp√©nzt√°rba beny√ļjtott k√©szp√©nzes sz√°ml√°juk ellen√©rt√©k√©t sem.
A nyugd√≠jp√©nzt√°ri tagoknak nem s√ľrg√Ķs

Az önkéntesnyugdíjpénztáraknál azonban nincs ilyen azonnali következménye annak, ha nem azonosítja be magát december 31-ig a pénztártag vagy munkáltatója.

Ezzel kapcsolatban fontosnak tartotta lesz√∂gezni az OTP √Ėnk√©ntes Nyugd√≠jp√©nzt√°r √ľgyvezet√Ķ igazgat√≥ja, Nagy Csaba, hogy a nyugd√≠jp√©nzt√°ri tagoknak semmilyen azonnali teend√Ķj√ľk nincsen. Vagyis amennyiben szeretn√©nek valamilyen szolg√°ltat√°st, vagy kifizet√©st ig√©nyelni a p√©nzt√°rt√≥l, ak√°r 2015. janu√°r 1. ut√°n is b√°rmikor el tudj√°k v√©gezni a szem√©lyes azonos√≠t√°st az √ľgyf√©lszolg√°latokon vagy a bankfi√≥kokban.
A befektetéseket nem fenyegeti az esetleges mulasztás

Azt is kihangs√ļlyozta Nagy Csaba, hogy az √∂nk√©ntes p√©nzt√°rak tagjaira vonatkoz√≥ szem√©lyes beazonos√≠t√°si hat√°rid√Ķ vagy annak lej√°rta semmilyen form√°ban nem fenyegeti az egy√©ni sz√°ml√°kon m√°r felhalmozott megtakar√≠t√°sokat. Ezeket tov√°bbra is v√°ltozatlan felt√©telek mellett kezelik a p√©nzt√°rak, a befizet√©seket j√≥v√°√≠rj√°k, befektetik √©s az eddigi gyakorlatnak megfelel√Ķen az azonos√≠t√°st a szolg√°ltat√°s, kifizet√©s√©t megel√Ķz√Ķen elv√©gzik.

Lehoczky L√°szl√≥ is ugyanezt er√Ķs√≠tette meg: az √∂nk√©ntes p√©nzt√°rak tagjaira vonatkoz√≥ azonos√≠t√°si hat√°rid√Ķ vagy annak lej√°rta semmilyen form√°ban nem fenyegeti a m√°r felhalmozott megtakar√≠t√°sokat. Azok a j√∂v√Ķben is a tagok rendelkez√©s√©re √°llnak, √°m a hozz√°f√©rhet√Ķs√©g√ľk felt√©tele 2014. december 31- ut√°n az, hogy szem√©lyesen azonos√≠ts√°k magukat.
Ugyanez vonatkozik persze az eg√©szs√©gp√©nzt√°ri megtakar√≠t√°sokra is, teh√°t a p√©nzt√°rtag sz√°ml√°j√°n l√©v√Ķ √∂sszeg 2015-ben is a p√©nzt√°rtag sz√°m√°ra termel hozamot, a sz√°ml√°ra √©rkezhet befizet√©s akkor is, ha a tag nem azonos√≠totta be mag√°t. Csak a kifizet√©st blokkolj√°k.
Az egészségpénztári tagok ne halogassák

Az MKB P√©nzt√°rak m√°r k√∂zel egy √©ve, 2013 novembere √≥ta folyamatosan h√≠vj√°k fel tagjaik figyelm√©t k√ľl√∂nb√∂z√Ķ f√≥rumokon a jogszab√°lyi k√∂telezetts√©gre, tov√°bb√° v√©gzik a szem√©lyes beazonos√≠t√°st. Ez egy√©bk√©nt k√∂zl√©s√ľk szerint mind√∂ssze p√°r percet ig√©nyel, amennyiben a sz√ľks√©ges szem√©lyes okm√°nyok rendben vannak.

Szeptember k√∂zep√©ig n√°luk m√°r a p√©nzt√°rtagok mintegy harmada azonos√≠totta be mag√°t. Lehoczky szerint fontos, hogy ezt ne halasszuk a kar√°csonyi k√©sz√ľl√Ķd√©sre, az √©v v√©g√©re, amikor am√ļgy is sok a dolgunk. No meg az √©v utols√≥ h√≥napj√°ban „roham" v√°rhat√≥, ami ak√°r az adatok feldolgoz√°si idej√©t is befoly√°solhatja – √©rdemes teh√°t min√©l el√Ķbb √°tesni a proced√ļr√°n.

Munkat√°rsaik egy√©bk√©nt a nagyobb l√©tsz√°m√ļ c√©gekhez ak√°r „h√°zhoz is mennek" annak √©rdek√©ben, hogy min√©l kevesebb tagot √©rhessen √©v elej√©n kellemetlens√©g.
http://fn.hir24.h...sak-hozza/
#2 | Leandros - 2014. szeptember 20. 17:46:21
Nem a nyugd√≠j a f√Ķ k√©rd√©s! Ez egy uralkod√≥ r√©tegnek k√©rd√©s, meddig hajt hasznot valaki sz√°m√°ra, √©s ha m√°r csak teher, akkor a konc legyen ut√≥dai nyak√°n, vagy d√∂g√∂lj√∂n meg m√©g id√Ķben. Senki ne vitatkozzon. √Črezz√ľk a rokoni √©s ismerets√©gi k√∂r√ľnkben nap mint nap. Vagy m√°r el√©g beteg?!-akkor s√ļlyosb√≠tsuk. Vigy√°zol magadra?! tesz√ľnk r√≥la, hogy m√°s ne vigy√°zzon r√°d. Neh√©z helyzetben vagy?! Seg√≠ts√©g helyett m√©g tesz√ľnk r√° egy lap√°ttal...... s m√©g sorolhatn√°m a hozz√° √°ll√°st a gondoskod√≥ √°llam r√©sz√©r√Ķl. Viszonylag eg√©szs√©gben a nyugd√≠j korhat√°rt tal√°n minden harmadik f√©rfi √©ri el. Akik meg nyugd√≠jba mentek, azok nagy h√°nyada p√°r √©vig terhelik a TB p√©nzt√°rat. Az √°tlag √©letkor m√°r lassan egyenl√Ķ a korhat√°rral. Ezt pont √≠gy tervezt√©k meg, √≠gy egy okoska agymen√©se sem √©rdekel, aki elemezgetni pr√≥b√°lja, hogy kinek mennyije lesz, √©s ehhez havonk√©nt mennyit kellene f√©lre tennie. Hova is?! Bankba, √°llamba?! Mind a kett√Ķ kisemmiz! Egyszer√Ľ j√≥ tan√°cs! √úgyelj az eg√©szs√©gedre, hogy a kasz√°s napj√°ig talpon l√©gy, √©s √ļgy fektess ut√≥daidba, hogy nyugodt sz√≠vvel v√°rhass el kis keveset az √∂reg korodba.
#3 | gabesz - 2014. szeptember 21. 09:58:33
Nekem is "azonosítattni" kellett magamat az egészségkártyám miatt. Máig nem értem miért, mert amit mondanak az faxság.
#4 | mezesmozes - 2014. szeptember 21. 14:26:16
Nem lesz itt gond a ny√∂gd√≠jjal, a kir√°ly tan√°csad√≥i ezt is megoldj√°k. Egy√©bk√©nt roppant egyszer√Ľen: ny√∂gd√≠jkorhat√°r √°ttolva 70-re, a t√∂bbs√©gnek pedig, amely m√°r 50-60 √©ves kort√≥l gyakorlatilag fill√©res k√∂zmunk√°b√≥l fog √©lni, es√©lye sem lesz el√©rni a 70 √©ves kort "h√°la" a sz@r szupermarketes √©lelmiszernek √©s a m√©g sz@arabb eg√©szs√©g√ľgyi ell√°t√°snak, nem is besz√©lve a mindent√Ķl-retteg√©s (az ad√≥hivatalt√≥l, betegs√©gt√Ķl, ilyen-olyan p√©nzbirs√°gokt√≥l, munkan√©lk√ľlis√©gt√Ķl, szamur√°jkardos nemhi√°basz√ľletettekt√Ķl, stb.) √°lland√≥ stresszhat√°s√°r√≥l ami m√°r az √°tlag magyar ember mindennapja.
#5 | spartakusz - 2014. szeptember 21. 15:49:33
http://kaslerarpa...#post-7675

Bizony mezesmozes - irtj√°k a magyart feszt - olvasd el a fenti linken a H√ĀGAI feljelent√©st is - angolul is le van √≠rva...

spari...
ui: engem is a hat alma sok egzec√≠roztatnak! Az egyiket m√°r el is utas√≠tott√°k - megv√°rom a m√°sikat √©s eredm√©ny√©t√Ķl f√ľgg√Ķen a G√ĀT SZAKAD - VAGY NEM - MAJD MEGL√ĀTJUK!

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.