Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Kegyes hazugságok a pénzrõl


Huncutkodunk? A szülõ "hazudik" a gyereknek a pénzrõl? Hát (háttal nem kezdünk mondatot, csak hassal) a "pénz" maga a hazugság, de azt majd csak 3 cikk múlva pedzik. Ez a felvezetés hozzá. Vitathatatlan, hogy sok szülõ hazudik a gyerekének, ha a pénzügyekrõl van szó. Elméleti síkon a legtöbb esetben ez rendkívül káros tud lenni, azonban néhány helyzetben kifejezetten hasznos. A szakértõk szerint bizonyos szituációkban ugyanis jobb, ha a gyerek nem tudja a teljes igazságot a pénzrõl.

Számos kutatás bizonyította, hogy a szülõk jelentõs hányada nem mindig mond igazat gyerekeinek, ha a pénz kerül terítékre. Legutóbb a T. Rowe Price vizsgálatából derült ki, hogy a szülõk 77 százaléka nem minden esetben õszinte a pénzzel kapcsolatban a gyerekek elõtt, és 15 százalék legalább hetente egyszer hazudik.

Hazudunk – JĂł taktika?

Augusztusban az online cipõ kiskereskedõ ShoeBuy.com mutatta ki, 500 anya megkérdezésén alapuló kutatása után, hogy 4-bõl egy anya hazudott már a gyerekének, hogy ne kelljen megvennie valamit, amit a gyerek szeretett volna.

gyerek_penz_tanulas_130917NĂ©hány esetben azonban sokkal komolyabb kĂ©rdĂ©sekrõl van szĂł. A T. Rowe Price szerint pĂ©ldául a szĂĽlõk 43 százalĂ©ka igyekszik nem kimutatni a gyerekek elõtt, hogy aggĂłdik a pĂ©nz miatt. A másik igen gyakori hazugság (3-bĂłl egy szĂĽlõnĂ©l elõfordul), hogy azt mondják a gyereknek, hogy nem engedhetnek meg maguknak valamit, amit valĂłjában igen. A szĂĽlõk emellett gyakran hazudnak az öröksĂ©grõl, a családi költsĂ©gvetĂ©srõl, valamint, hogy valĂłban tudják-e állni a gyerek tandĂ­ját – Ă­rja a MarketWatch.

A szakĂ©rtõk szerint bár nĂ©ha jelentõsen megkönnyĂ­ti a szĂĽlõk dolgát nĂ©hány aprĂł hazugság a pĂ©nzĂĽgyekkel kapcsolatban, hosszĂş távon semmikĂ©ppen sem cĂ©lravezetõ ez a taktika. Mindazonáltal a pszicholĂłgusok szerint van nĂ©hány eset, amikor erõsen indokolt hazudni a gyereknek a pĂ©nzrõl – vagy legalábbis nem elmondani a teljes igazságot. Szem elõtt kell tartani azonban, hogy mindez nagyban fĂĽgg a gyerek Ă©letkorátĂłl, Ă©rettsĂ©gĂ©tõl Ă©s szemĂ©lyisĂ©gĂ©tõl is.

Íme 4 olyan eset, amikor az igazság nem biztos, hogy jó irányba vezet.

Amikor jelentõs örökség várható

Amennyiben egy szülõ komoly összeget tervez a gyerekeire hagyni, a szakértõk szerint érdemes errõl vagy hallgatni, vagy hazudni. Ennek tudata ugyanis megfoszthatja a gyereket attól, hogy átélje milyen a saját lábára állni, megkeresni a saját pénzét, vagy megtakarítani egy kitûzött cél érdekében. Ha pedig a gyerek lemond arról a vágyáról, hogy önmaga teremtse meg a saját függetlenségét, az komoly zavarokat okozhat a szülõ-gyerek kapcsolatban.

Elég tehát akkor õszintének lenni ebben a témában, ha a gyerek már felnõtt. Ha pedig fiatalon az örökségérõl érdeklõdik, tanácsos csupán annyit mondani, hogy reméljük, lesz mit megörökölni, és keményen meg is dolgozunk ezért.

bankok_bankárok_121212Amikor mások pénzügyi helyzete kerül szóba

Ha más személyek anyagi helyzetére terelõdik a szó, a szülõknek bizonyos esetekben érdemes lehet elhallgatni a teljes igazságot, vagy kisebbíteni a probléma valós súlyát. Elõször is, ha a gyerek megtudja, hogy valakinek mennyi pénze van, akkor elkezdhet máshogy viselkedni azzal a személlyel. Másodszor a gyerek esetleg továbbadhatja másoknak is az információt olyan rokonról vagy közeli barátról, aki anyagi nehézségekkel küzd, és szeretné ezt titokban tartani.

A pszicholĂłgus szerint, ha a gyerek konkrĂ©tan rákĂ©rdez valakinek az anyagi helyzetĂ©re, akkor Ă©rdemes kiderĂ­teni, hogy pontosan mennyit tud, majd „a korának megfelelõ igazsággal” elõállni. ĂŤgy azt is elkerĂĽlhetjĂĽk, hogy a gyerek adott esetben tĂşlságosan megrĂ©mĂĽljön a hĂ­rtõl – pĂ©ldául ha valakit az fenyeget, hogy elveszĂ­ti az otthonát.

Amikor a család anyagi helyzete szörnyû

Miközben nem tanácsos nyíltan és egyenesen hazudni, ha a család anyagi problémákkal küzd, a pszichológus meglátása szerint a gyereknek a teljes igazságot sem szükséges minden esetben tudnia. Nagyon fontos, hogy az információ, amelyet kap, megfeleljen a korának. Vagyis ha egy szülõ attól retteg, hogy elveszíti a lakását, nem érdemes fölöslegesen megijeszteni a gyerekét azzal, hogy ezt egyenesen közli vele. Elég annyit mondani, hogy a családnak jelenleg nincs annyi pénze, amennyi ezelõtt volt. Ezzel nem hazudik, de nem is mondja el a teljes igazságot.

Mindemellett érdemes olyan apró feladatokat rábízni a gyerekre, melyek révén azt érezheti, hogy õ is segít a családnak. Például meg lehet kérni, hogy minden nap segítsen az uzsonna elkészítésében, ahelyett, hogy az iskolában venné meg azt.

Amikor a gyerek függõségi vagy viselkedési problémákkal küzd

Ha az igazság a gyerekbõl destruktĂ­v viselkedĂ©st vált ki, a hazugság sokszor cĂ©lravezetõbb – mondják a szakĂ©rtõk. Amennyiben a gyerek pĂ©ldául fĂĽggõsĂ©gektõl szenved, Ă©rdemes inkább hazudni a család anyagi helyzetĂ©rõl, ha ezzel a szĂĽlõ megvĂ©dheti a családot.

Ha a helyzet olyan súlyos, hogy az igazság elmondása az egész család anyagi helyzetét kockáztatja, akkor ugyanis nem bûn hazudni. Radikális esetben, ha a gyerek például lop a szüleitõl, akkor rendben van, ha nem mondják el neki, pontosan mennyi pénzük is van.
Link

Hozzászólások


#1 | Ionerai - 2014. szeptember 21. 22:32:48
Imre! Nem pedzik ezt sehol ezután! Ez utózönge, okozat!

"In the modern economy, most money takes the form of bank deposits. But how those bank deposits are created is often misunderstood: the principal way is through commercial banks making loans. Whenever a bank makes a loan, it simultaneously creates a matching deposit in the borrower's bank account, thereby creating new money."

McLeay, Radla, Thomas - Money creation in the modern
economy (Quartely Bulletin, 2014 1. negyedéves kiadvány)
Bank of England által szponzorált tanulmány, Én 2014. 09.06-al töltöttem le.
Forrás: http://www.bankof...b14q1.aspx

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.