Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

A nagy Oroszorsz√°g kov√°csolta frigy


Na, ez azt√°n a karrier. Sz√ľlet√©si el√Ķjog √©s √≠gy van ez a gan√©domb √∂sszeh√°nyva. H√≥napokig kutattam a k√©mked√©ssel megv√°dolt jobbikos EP-k√©pvisel√Ķ, Kov√°cs B√©la √©s orosz feles√©ge, Szvetlana Isztosina m√ļltj√°t, √©s a v√©g√©n √ļgy √©reztem magamat, mintha egy k√©mfilmben lenn√©k: p√°rhuzamos h√°zass√°gra, eltitkolt jap√°n √©s osztr√°k f√©rjre, alvil√°gra, rejt√©lyes utaz√°sokra bukkantam, mik√∂zben n√©h√°ny volt KGB-alkalmazottnak is megeredt a nyelve. Kov√°cs √©s feles√©ge olyan t√©nyeket titkolt √©s hallgatott el a m√ļltj√°b√≥l, amelyek arr√≥l √°rulkodnak, hogy csal√°djuk √©let√©ben az egyik √∂sszek√∂t√Ķ kapocs az orosz titkosszolg√°lat volt. B√°r a k√©m√ľgy kirobbant√°sa a kamp√°nyban a Jobbik gyeng√≠t√©s√©t c√©lz√≥ korm√°nyzati h√ļz√°snak t√Ľnt, nagyon sok jel mutat arra, hogy Kov√°cs √©s feles√©ge nem kis halak: a politikust szinte sz√ľlet√©se √≥ta ismerte, a 80-as √©vekben pedig feles√©ge r√©v√©n be is h√°l√≥zta a KGB. √Čs az oroszoknak biztosan hozott hasznot a k√©tezres √©vekben indult politikai p√°ly√°ja is.

D√∂bbenet √ľlt ki Kov√°cs B√©la jobbikos EP-k√©pvisel√Ķ arc√°ra, amikor a strasbourgi irod√°j√°ban a besz√©lget√©s√ľnk egyik pontj√°n el√©tettem egy jap√°n √ļjs√°g harmincnyolc √©vvel ezel√Ķtti cikk√©t. Az √≠r√°s egy jap√°n f√©rfi √©s egy fiatal szovjet n√Ķ h√°zass√°g√°r√≥l sz√≥lt, f√©nyk√©ppel a boldog p√°rr√≥l. „Ez a feles√©gem” – ismerte el a politikus, azt√°n n√©ma csendben √ľlt√ľnk egym√°ssal szemben. M√©gis azt √©reztem, Kov√°cs B√©la d√∂bbenete nem annak sz√≥l, hogy kider√ľlt, nem √Ķ az egyetlen f√©rje a feles√©g√©nek, sokkal ink√°bb annak, hogy a csal√°d egyik titk√°ra f√©ny der√ľlt.

Ekkor m√°r k√∂zel √∂t h√≥napja kutattam a jobbikos politikus √©s orosz feles√©ge, Szvetlana Isztosina √©let√ļtj√°t √©s csal√°di h√°tter√©t, a strasbourgi tal√°lkoz√≥t pedig az√©rt kezdem√©nyeztem, hogy a nem mindennapi √©lett√∂rt√©net utols√≥ mozaikdarabk√°ja is a hely√©re ker√ľlj√∂n.

Megvolt az okom a k√≠v√°ncsiskod√°sra, Kov√°cs B√©l√°t ugyanis m√°jusban, m√©g az EP-v√°laszt√°s kamp√°ny√°nak hajr√°j√°ban azzal v√°dolt√°k meg, hogy az Eur√≥pai Uni√≥ int√©zm√©nyei ellen k√©mkedik. Ekkor kezdem√©nyezt√©k Br√ľsszelben a mentelmi jog√°nak a felf√ľggeszt√©s√©t, amir√Ķl egy√©bk√©nt az EP-k√©pvisel√Ķk m√°ig nem szavaztak. Kider√ľlt, hogy a k√©melh√°r√≠t√°s – t√∂bb m√°s eur√≥pai titkosszolg√°latokkal egy√ľttm√Ľk√∂dve – m√°r 2009 √≥ta figyelte a Moszkva ir√°nt er√Ķsen elk√∂telezett politikust, aki a magyar titkosszolg√°lat szerint konspirat√≠v m√≥don bonyol√≠tott le titkos tal√°lkoz√≥kat orosz diplomat√°kkal. Ha igaz, amivel gyan√ļs√≠tj√°k, akkor Kov√°cs szerepe az volt, hogy befoly√°sol√≥ √ľgyn√∂kk√©nt seg√≠tse az orosz √©rdekeket.
A nyitott könyv

A k√©m√ľgy nyilv√°noss√°gra ker√ľl√©s√©ig a politikus nev√©t j√≥form√°n senki nem ismerte az orsz√°gban, ami nem is meglep√Ķ, hiszen a Jobbik kamp√°nyplak√°tjain nem szerepelt, interj√ļkat nem nagyon adott, √©let√©r√Ķl keveset lehetett tudni, √∂n√©letrajza meglehet√Ķsen r√∂vid. Sz√ľrkes√©ge ellen√©re m√©gsem jelent√©ktelen politikusa a p√°rtnak: neki k√∂sz√∂nhet√Ķ, hogy a nacionalista Jobbik az √©vek alatt oroszbar√°tt√° v√°lt. De t√©nyked√©se t√ļln√Ķ Magyarorsz√°gon, hiszen az √Ķ kezdem√©nyez√©s√©re j√∂tt l√©tre 2009-ben az Eur√≥pai Nemzeti Mozgalmak Sz√∂vets√©ge, amely t√∂bb eur√≥pai sz√©ls√Ķjobboldali p√°rtot t√∂m√∂r√≠t.

Azt, hogy j√≥k az orosz kapcsolatai, √©s gyakran j√°r Moszkv√°ba, Kov√°cs sem tagadta, s√Ķt, ezt hozta fel v√©dekez√©sk√©ppen is. Szerinte az √©lete nyitott k√∂nyv, √©s sosem titkolta, hogy orosz diplomat√°kkal tal√°lkozgat, √©s ezt k√©mked√©snek venni nonszensz. „Soha nem voltam sem magyar, sem k√ľlf√∂ldi titkosszolg√°lat tagja, soha nem m√Ľk√∂dtem vel√ľk egy√ľtt √©s megkeres√©s sem volt a r√©sz√ľkr√Ķl" – mondta m√°jusban. Akkor arr√≥l is besz√©lt, hogy orosz feles√©ge sem dolgozott soha a KGB-nek.

Csakhogy Kov√°cs B√©la √©s feles√©ge m√ļltj√°ban vannak olyan, eddig eltitkolt momentumok √©s t√©nyek, amelyek arra utalnak, hogy az egyik k√∂z√∂s pont a h√°zasp√°r √©let√©ben √©ppen a szovjet titkosszolg√°lat, az √Āllambiztons√°gi Bizotts√°g, k√∂zismertebb nev√©n a KGB volt. Az a szervezet, amely a kommunizmus √©s a Szovjetuni√≥ sz√©tes√©s√©t is t√ļl√©lte h√°l√≥zataival, h√≠rszerz√Ķivel √©s √ľgyn√∂keivel egy√ľtt.

De ahhoz, hogy ezeket a titkokat megismerj√ľk, vissza kell menn√ľnk eg√©szen 1960-ig.
A szovjet laktanya titka

1960 tel√©n C., a vid√©ken √©l√Ķ fiatal l√°ny eg√©szs√©ges fi√ļgyermeket hozott a vil√°gra. A gyermek a l√°ny eltitkolt kapcsolat√°b√≥l sz√ľletett, az √©desapa, egy orosz katonatiszt, a falu sz√©l√©n l√©v√Ķ szovjet laktany√°ban szolg√°lt. Mindenkinek √ļgy volt a legjobb, ha a l√°ny a f√Ķv√°rosban sz√ľli meg a bab√°t, a l√°ny pedig a katona nyom√°s√°ra hozta meg a legf√°jdalmasabb d√∂nt√©st, amit egy anya meghozhat: a k√≥rh√°zb√≥l egyed√ľl ment vissza a faluba, az √ļjsz√ľl√∂tt √°llami gondoz√°sba ker√ľlt.

√Ėt h√≥nappal k√©s√Ķbb id√Ķsebb Kov√°cs B√©la √©s feles√©ge, Erzs√©bet az egyik budapesti gyermekotthonban fogadta √∂r√∂kbe a csecsem√Ķt. B√°r titkos √∂r√∂kbefogad√°s volt, a gyermekotthonban el√°rult√°k nekik, ki az √©desanya, √©s hol √©l. Id√Ķsebb Kov√°cs B√©la √©s feles√©ge √ļgy d√∂nt√∂tt, hogy a titkot soha nem osztja meg az √∂r√∂kbefogadott fi√ļval, akit a nevel√Ķapa ut√°n B√©l√°nak neveztek el.
DSC 0339
Fot√≥: B√Ķdey J√°nos / Index

Az a dun√°nt√ļli laktanya, ahol √©vtizedekkel ezel√Ķtt ifjabb Kov√°cs B√©la orosz √©desapja katonak√©nt szolg√°lt, ma m√°r j√≥r√©szt lakatlan, oml√°svesz√©lyes √©p√ľletekb√Ķl √°ll. A ter√ľleten tal√°lhat√≥ ingatlanok k√∂z√ľl szinte csak azokat a panelh√°zakat √ļj√≠tott√°k fel, ahol annak idej√©n a tiszti lak√°sok voltak. C. lak√°s√°ra a volt laktanya ter√ľlet√©n, az egyik ilyen panelt√∂mbben bukkantam r√°. De nem besz√©lhettem C.-vel, hi√°ba pr√≥b√°lkoztam. Helyette a fi√ļunok√°ja adta √©rt√©semre, hogy pontosan tudja, mi√©rt √©s ki ut√°n kutatok, azt is, hogy egy ideje „szagl√°szom ut√°nuk”, de jobban teszem, ha nem k√©rdez√Ķsk√∂d√∂m t√∂bbet a k√∂rny√©ken.
Egy k√ľl√∂n√∂s anyak√∂nyv

Az orosz titkosszolg√°lat m√≥dszereit k√∂zelr√Ķl ismer√Ķ szak√©rt√Ķk szerint a KGB ismert technik√°ja volt, hogy ha el akart t√ľntetni bizonyos inform√°ci√≥kat saj√°t √ľgyn√∂ke vagy munkat√°rsa sz√ľlet√©s√©vel kapcsolatban, akkor m√≥dos√≠totta azt a pap√≠ralap√ļ anyak√∂nyvet, amelyben az illet√Ķ sz√ľlet√©si adatait (√©desanya, √©desapa neve stb.) is r√∂gz√≠tett√©k. Ilyenkor a KGB-sek a k√∂nyvben kicser√©lt√©k azt a lapot, ami ezeket az inform√°ci√≥kat tartalmazza, egy olyan lapra, amelyen a kompromitt√°l√≥ adat m√°r nem szerepel. Akkor is ezt a m√≥dszert alkalmazt√°k, ha egy KGB-s munkat√°rs volt az √©desapa – ez esetben a saj√°t ember√ľket v√©dt√©k ezzel a tr√ľkkel. A manipul√°ci√≥ nyom√°t pedig √ļgy t√ľntett√©k el, hogy ilyenkor az anyak√∂nyvet √ļjrak√∂t√∂tt√©k, m√°sk√©pp ki sem tudt√°k volna cser√©lni benne a lapot. Figyelemrem√©lt√≥, hogy ugyanez t√∂rt√©nt azzal az anyak√∂nyvvel is, amely t√∂bb m√°s, 1960-ban sz√ľletett gyermek√©n k√≠v√ľl Kov√°cs sz√ľlet√©si adatait is tartalmazza. A hivatal √°ltal √Ķrz√∂tt anyak√∂nyvet a nyolcvanas √©vekben √ļjrak√∂t√∂tt√©k. Sem azt azt megel√Ķz√Ķ, sem az azt k√∂vet√Ķ √©vben sz√ľletett gyerekek adatait r√∂gz√≠t√Ķ anyak√∂nyveket nem k√∂t√∂tt√©k √ļjra, csak azt az egyet. A k√∂nyvben az √©desanya neve benne van, de az √©desap√°val kapcsolatban semmilyen adat nincsen. Amikor a hivatal egyik dolgoz√≥j√°n√°l r√°k√©rdeztem, hogy mi√©rt sz√ľks√©ges egy ilyen anyak√∂nyvet √ļjrak√∂tni √©vekkel k√©s√Ķbb, nem is √©rtette a k√©rd√©st. „Mi sz√ľks√©g lenne √ļjrak√∂tni, ha nem rong√°l√≥dott meg?” – k√©rdezett vissza.

Annak kider√≠t√©s√©t, hogy mi t√∂rt√©nt t√∂bb mint f√©l √©vsz√°zaddal ezel√Ķtt a dun√°nt√ļli faluban, nemcsak C. titkol√≥z√°sa nehez√≠tette, hanem az anyak√∂nyv is, amelyben hi√°nyznak az √©desap√°ra vonatkoz√≥ adatok (l√°sd Egy k√ľl√∂n√∂s anyak√∂nyv c√≠m√Ľ keretes √≠r√°st).
A nevel√Ķsz√ľl√Ķk

Kov√°cs B√©la nevel√Ķapj√°val m√°r szerencs√©sebb voltam. Az id√Ķs f√©rfit vid√©ki nyaral√≥j√°ban tal√°ltam meg, k√©szs√©gesen besz√©lt a m√ļltr√≥l. R√©gen szakmunk√°sk√©nt dolgozott egy √°llami vend√©gl√°t√≥ipari v√°llalatn√°l, de baleset √©rte, az egyik ujj√°t lev√°gta egy munkag√©p. F√©l √©v beteg√°llom√°ny v√°rt r√°, majd miut√°n a v√°llalathoz visszat√©rve nem tudott megegyezni a b√©rr√Ķl az igazgat√≥val, od√©bb√°llt. Ekkor ker√ľlt a k√ľl√ľgyminiszt√©rium al√° tartoz√≥ Diplom√°ciai Test√ľlet Ell√°t√≥ Igazgat√≥s√°gra (DTEI), ahol az volt a feladata, hogy mel√≥s koll√©g√°ival egy√ľtt magyar diplomat√°k lak√°sait √ļj√≠ts√°k fel, am√≠g azok k√ľlszolg√°laton vannak.
DSC 0292
Kovács Béla a strasbourgi találkozón.
Fot√≥: B√Ķdey J√°nos / Index

Ez egy bizalmi √°ll√°s volt, miel√Ķtt valakit a DTEI-hez felvettek, teljesen √°tvil√°g√≠tott√°k, nehogy nyugati k√©m f√©rk√Ķzz√∂n a soraikba - ebb√Ķl az ellen√Ķrz√©sb√Ķl a nevel√Ķapa nem √©rz√©kelt semmit. A szovjet tan√°csad√≥k ott √ľltek minden fontosabb √°llami szervben, √≠gy amit a DTEI dolgoz√≥ir√≥l tudott a magyar szocialista k√©melh√°r√≠t√°s, azt a KGB is tudta, felt√©ve ha sz√°mukra valami√©rt hasznos volt az inform√°ci√≥.

Az√©rt is volt ez egy bizalmi √°ll√°s, mert az itt dolgoz√≥k t√∂bbs√©g√©t el√Ķbb-ut√≥bb k√ľlszolg√°latra k√ľldt√©k, hogy a k√ľlf√∂ldi magyar nagyk√∂vets√©geken takar√≠t√≥k√©nt, gondnokk√©nt, szak√°csk√©nt seg√≠ts√©k a diplomat√°k mindennapjait. A Kov√°cs csal√°d sem volt kiv√©tel: 1976-ban Jap√°nba k√ľldt√©k √Ķket. A toki√≥i magyar nagyk√∂vets√©gen id√Ķsebb Kov√°cs B√©la gondnok lett, m√≠g feles√©ge a k√∂vets√©g dolgoz√≥ira f√Ķz√∂tt, fiuk pedig egy kinti k√∂z√©piskol√°ba j√°rt.
Tokió

Gondnokk√©nt id√Ķsebb Kov√°cs B√©la nem volt egy felt√Ľn√Ķ figura, azok a Jap√°nban √©l√Ķ magyarok, akik akkoriban bej√°ratosak voltak a k√∂vets√©gre, nem is eml√©keztek a nev√©re, hi√°ba is k√©rdeztem √Ķket. Pedig sokan tal√°lkozhattak vele, mert √Ķ nyitotta ki a kaput azoknak, akik a nyitvatart√°si id√Ķ alatt a k√∂vets√©gre mentek √ľgyeiket int√©zni.

Mik√∂zben Toki√≥ban a Kov√°cs h√°zasp√°r alig-alig hagyhatta el a k√∂vets√©get, nevelt fiuk el√Ķtt kiny√≠lt a vil√°g: amerikai alap√≠t√°s√ļ k√∂z√©piskol√°ba j√°rt, megtanult jap√°nul √©s angolul, bar√°tokat, ismer√Ķs√∂ket szerzett. A sz√ľl√Ķk nem n√©ztek a fi√ļ k√∂rm√©re, aki az apa elmond√°sa szerint „reggel ment, este j√∂tt”, √≠gy azt sem tudt√°k, hogy napk√∂zben hol van, kikkel √©s mi√©rt tal√°lkozik.

Az apa azt is csak akkor tudta meg, hogy a fi√°nak egy h√©t √©vvel id√Ķsebb orosz bar√°tn√Ķje van, amikor a hossz√ļ sz√Ķke haj√ļ Szvetlana egyszer a k√∂vets√©gen kereste a bar√°tj√°t. Amikor id√Ķsebb Kov√°cs B√©la megk√©rdezte, honnan ismeri a fi√ļt, a n√Ķ azt felelte, hogy az iskol√°n√°l ismerkedtek meg – ekkor Kov√°cs B√©la m√°r egy toki√≥i amerikai egyetem hallgat√≥ja volt. (Kov√°cs B√©la √°ll√≠t√°sa szerint Szvetlan√°val egy haj√≥√ļton ismerkedtek meg, a jegy√ľk egy adminisztr√°ci√≥s hiba miatt ugyanabba az √°gyba sz√≥lt.)

A nevel√Ķapa nem sokat tudott fia bar√°tn√Ķj√©r√Ķl, mint mondta, csak 1980-ban, hazautaz√°suk el√Ķtt √°rulta el neki a nagyk√∂vets√©gen dolgoz√≥ egyik magyar h√≠rszerz√Ķ tiszt, hogy val√≥j√°ban mivel is foglalkozik Szvetlana.
Szvetlana Isztosina

Amikor m√°jusban a k√©m√ľgy kipattant, az egyik sajt√≥t√°j√©koztat√≥n a feles√©g√©r√Ķl is k√©rdeztem Kov√°cs B√©l√°t. A politikus elmondta, hogy 1979-ben Jap√°nban ismerkedtek meg, a feles√©ge pedig szovjet √°llampolg√°rk√©nt √ļgy ker√ľlt ki a szigetorsz√°gba, hogy a jap√°n k√∂zszolg√°lati telev√≠zi√≥ egyik orosz ajk√ļaknak sz√≥l√≥ ad√°s√°nak m√Ľsorvezet√Ķje volt. Ezzel magyar√°zta azt is, hogy szovjet √°llampolg√°rk√©nt mi√©rt √©lhetett Jap√°nban a hetvenes √©vekben. Kov√°cs v√°ltig √°ll√≠totta, hogy nagyon j√≥l ismeri a feles√©g√©t, √©s biztos abban, hogy Szvetlana sohasem dolgozott a KGB-nek.
DSC 0335
Fot√≥: B√Ķdey J√°nos / Index

F√©l √©vvel k√©s√Ķbb, amikor a strasbourgi irod√°j√°ban Kov√°cs B√©l√°t felkerestem, √ļjra megk√©rdeztem a feles√©g√©r√Ķl, √©s l√©nyeg√©ben ugyanezeket mondta el. Arr√≥l is besz√©lt, hogy Szvetlan√°val 1986-ban h√°zasodtak √∂ssze, majd egy f√©lmondattal utalt arra, hogy a n√Ķ ekkor m√°r osztr√°k √°llampolg√°r volt.

Ez az√©rt is volt furcsa, mert kicsivel k√©s√Ķbb azt mondta, hogy a feles√©ge 1988-ban szerezte meg az osztr√°k √°llampolg√°rs√°got, amikor m√°r mindketten Ausztri√°ban voltak, √©s Szvetlan√°nak nem hosszabb√≠tott√°k meg a szovjet √ļtlevel√©t. (Ugyanezt mondta az Alfah√≠rnek adott interj√ļj√°ban is m√©g m√°jusban.) „Akkor volt egy ilyen lehet√Ķs√©g, hogy k√∂nny√≠tett elj√°r√°sban megkapja az osztr√°k √°llampolg√°rs√°got” – eml√©kezett vissza Kov√°cs B√©la 1988-ra. K√∂zbevetettem, hogy az el√Ķbb m√©g azt mondta, hogy a feles√©ge 1986-ban m√°r osztr√°k √°llampolg√°r volt, erre azt v√°laszolta, hogy ennyi id√Ķ t√°vlat√°b√≥l m√°r val√≥sz√≠n√Ľleg keveri az √©vsz√°mokat.
Szvetlana √ďmija

Az √ļjs√°gcikk, amit Kov√°cs B√©la strasbourgi irod√°j√°ban a k√©pvisel√Ķ asztal√°ra tettem, a Mainicsi Simbun nev√Ľ jap√°n √ļjs√°g egyik 1975. ny√°ri sz√°m√°ban jelent meg. Egy h√°zasp√°rr√≥l, a 21 √©ves Szvetlan√°r√≥l √©s jap√°n f√©rj√©r√Ķl, √ďmija Maszanori boldog h√°zass√°g√°r√≥l sz√≥l – akkoriban Jap√°nban m√©g √©rdekess√©gnek sz√°m√≠tott, hogyha k√ľlf√∂ldiek √©ltek a szigetorsz√°gban. Maszanori √©s Szvetlana 1975-ben k√∂t√∂tt h√°zass√°got, a cikk szerint a n√Ķ egy moszkvai egyetemen ismerte meg a jap√°n f√©rfit, √©s m√©g Oroszorsz√°gban √∂sszeh√°zasodtak.

„A neh√©zkes √©s hosszadalmas proced√ļra ut√°n, amint megkapta a kiutaz√°si enged√©lyt, (Szvetlana) elhagyta a Szovjetuni√≥t, √©s k√∂vette f√©rj√©t, aki a munk√°ja ir√°nt √©rzett felel√Ķss√©g miatt m√°r hamarabb visszat√©rt Jap√°nba, √©s t√ľrelmesen v√°rta feles√©g√©t. A p√°r Gamagoriban √©li a friss h√°zasok √©let√©t. Szvetlana m√©g tanul – b√°r a diplom√°hoz sz√ľks√©ges krediteket m√°r siker√ľlt √∂sszegy√Ľjtenie, m√©g h√°travan a szakdolgozat. Mivel sz√°m√°ra most ez a legfontosabb, a jap√°n nyelv tanul√°s√°val szemben is el√Ķnyt √©lvez. Szvetlana egyel√Ķre egy√°ltal√°n nem besz√©l jap√°nul, √≠gy a h√°zasp√°r egym√°ssal is csak oroszul kommunik√°l. Szinte egy√°ltal√°n nem hagyja el a lak√°sukat. Reggel, miut√°n a f√©rje elmegy a munk√°ba, √Ķ tanul√°ssal t√∂lti az idej√©t. Ha elf√°rad, szovjet zen√©t hallgat. Ezt a rendet k√∂veti nap mint nap" – ezt m√°r egy m√°sik, a Toki√≥t√≥l 300 kilom√©terre fekv√Ķ Gamagoriban kiadott helyi √ļjs√°g, a Gamaguri Shimbun egyik 1975. augusztusi sz√°m√°ban lehet olvasni ugyanerr√Ķl a p√°rr√≥l.

Ak√°rcsak Kov√°cs B√©la, √ļgy egy√©bk√©nt Maszanori sem √©rdektelen figura: a f√©rfi nukle√°ris √ľgyekkel foglalkozik, az egyik jap√°n f√ľggetlen korm√°nyzati √ľgyn√∂ks√©g, a Japan International Cooperation Agency munkat√°rsak√©nt dolgozott Kazahszt√°nban is.
IMG 0128 (1)
A 21 √©ves Szvetlana √©s jap√°n f√©rje, √ďmija Maszaroni a Mainicsi Simbun 1975. augusztus 28-i sz√°m√°ban, mint boldog h√°zasok. Jelenleg is azok. A f√©rfi nukle√°ris √ľgyekkel foglalkozik, Kov√°cs B√©l√°hoz hasonl√≥an √Ķ is Oroszorsz√°gban v√©gezte az egyetemet.
Fot√≥: Dezs√Ķ Andr√°s / Index

„Most m√°r nekem is lenne mit k√©rdeznem a feles√©gemt√Ķl, nemcsak mag√°nak” – √≠gy reag√°lt a jap√°n √ļjs√°gcikkre Kov√°cs B√©la, amikor a strasbourgi irod√°ban besz√©lgett√ľnk. Azt elismerte, hogy a feles√©ge r√©v√©n ismeri √ďmija Maszanorit, de azt √°ll√≠totta, nem tudta, hogy h√°zasok voltak. Pedig azok voltak, s√Ķt, jogi √©rtelemben most is azok. De Szvetlan√°nak volt egy harmadik f√©rje is.
Szvetlana Schön

Amikor Kov√°cs B√©la azt √°ll√≠totta a besz√©lget√©s√ľnkkor, hogy Szvetlana 1986-ban m√°r osztr√°k √°llampolg√°r volt, v√©letlen√ľl igazat mondott, a n√Ķ val√≥ban nem 1988-ban szerezte meg az osztr√°k √°llampolg√°rs√°got, mint ahogy azt kor√°bban Kov√°cs az Alfah√≠rnek √°ll√≠totta. A nyolcvanas √©vek k√∂zep√©n ugyanis a n√Ķ ismer√Ķsei szerint m√°r s√Ľr√Ľn haszn√°lta a Szvetlana Sch√∂n n√©vre ki√°ll√≠tott √ļtlevel√©t is. 1983-ban – teh√°t amikor m√°r n√©gy √©ve egy√ľtt volt Kov√°cs B√©l√°val – hozz√°ment egy osztr√°k f√©rfihez, Mario Sch√∂nh√∂z.

A b√∂rt√∂nviselt Sch√∂n neve ismer√Ķsen csengett akkor az osztr√°k alvil√°gban, de amikor k√∂rbek√©rdeztem, m√©g a magyar alvil√°g √∂regjei k√∂z√ľl is volt, aki tudta, kir√Ķl van sz√≥. A f√©rfi neve egy 1979-es b√Ľn√ľgyi h√≠rben is megjelent, az akkor 20 √©ves, nagyl√°bon √©l√Ķ Sch√∂n egy olyan er√Ķszakos bet√∂r√Ķband√°nak volt a tagja, amely a rend√Ķrs√©g szerint „nem v√°logatott a m√≥dszerekben”.

A f√©rfi kelet-eur√≥pai n√Ķkkel is n√©vh√°zass√°gokat k√∂t√∂tt, term√©szetesen p√©nz√©rt. Sch√∂n csak pap√≠ron volt egy√ľtt a feles√©geivel, √≠gy Szvetlana oldal√°n sem bukkant fel soha, az orosz n√Ķnek csak az osztr√°k √ļtlev√©l √©s a csal√°dn√©v miatt volt fontos, hogy a b√Ľn√∂z√Ķh√∂z f√©rjhez menjen. √ćgy amikor Szvetlana 1984-ben megkapta az osztr√°k √°llampolg√°rs√°got, r√∂gt√∂n elv√°ltak, Sch√∂n pedig √ļjabb √ľzletet k√∂t√∂tt, egy lengyel n√Ķh√∂z ment hozz√° p√©nz√©rt. Azt, hogy tudom√°sa volt-e arr√≥l, hogy amikor Szvetlan√°hoz hozz√°ment, val√≥j√°ban a KGB-vel √ľzletelt, nem tudtam t√Ķle megk√©rdezni, mert m√°r csak a s√≠rj√°t tal√°ltam meg a b√©csi k√∂zponti temet√Ķben: k√©t √©vvel ezel√Ķtt, 51 √©ves kor√°ban egy balesetben elhunyt.
6848131 04ce51dfaa637ee1470861ea9eb94d6e wm x
Egy 1979-es b√Ľn√ľgyi h√≠r√ľgyn√∂ks√©gi jelent√©s, amelyben szerepel Mario Sch√∂n, mint egy er√Ķszakos bet√∂r√Ķbanda tagja.

K√∂nnyen lehet, hogy Sch√∂n tiszt√°ban volt vele, kik a megb√≠z√≥i. Am√≠g a vasf√ľgg√∂ny √°llt, a KGB az osztr√°k alvil√°gban is ki√©p√≠tette a kapcsolatait. Az egy√ľttm√Ľk√∂d√©s az √∂tvenes-hatvanas √©vekben kezd√Ķd√∂tt √©s els√Ķsorban a csemp√©szetre terjedt ki, a kelet-eur√≥pai titkosszolg√°latoknak j√≥l j√∂tt n√©h√°ny b√©csi b√Ľn√∂z√Ķi banda seg√≠ts√©ge. El√Ķfordultak olyan esetek is, hogy a szovjet titkosszolg√°lat osztr√°k bet√∂r√Ķket b√≠zott meg azzal, hogy valakinek a lak√°s√°ba t√∂rjenek be, √≠gy kev√©sb√© volt rizik√≥s, mintha szovjetekkel v√©geztetn√© a munk√°t.
A fut√°r

Azt, hogy Szvetlana Isztosina a KGB fut√°ra volt, Kov√°cs B√©la nevel√Ķapja √°rulta el nekem. M√°r Toki√≥ban felt√Ľnt az ap√°nak, hogy fia bar√°tn√Ķje rengeteget utazik a vil√°gban, ami egy szovjet √°llampolg√°r eset√©n el√©g gyan√ļs volt ebben az id√Ķszakban. V√©g√ľl nem sokkal a csal√°d hazautaz√°sa el√Ķtt, a toki√≥i nagyk√∂vets√©gen dolgoz√≥ magyar h√≠rszerz√Ķ mondta el neki, mi az oka ennek. Ahogy azt is, hogy a fia j√∂v√Ķbeni p√°lyafut√°sa is a szovjetek kez√©ben van, √Ķk int√©zik majd el, hogy az egyetemista fi√ļ k√©s√Ķbb Oroszorsz√°gban tanuljon.

Kov√°cs B√©la feles√©ge - Szvetlana √ďmija √©s Szvetlana Sch√∂n n√©ven - val√≥ban sokat utazott, szinte mindig √ļton volt. Rengeteget rep√ľlt Toki√≥b√≥l Nyugat-Eur√≥p√°ba, Skandin√°vi√°ba, de √°zsiai orsz√°gokba is. Ezek dr√°ga utak voltak, a fizet√©s√©b√Ķl nehezen tudta volna finansz√≠rozni. Szvetlana ugyanis – Kov√°cs B√©la √°ll√≠t√°s√°val szemben – soha nem volt √°ll√°sban a jap√°n √°llami telev√≠zi√≥n√°l, viszont dolgozott egy t√©sztaboltban, egy kif√Ķzd√©ben √©s egy nyelviskol√°ban. A Szovjetuni√≥ban √©l√Ķ sz√ľlei sem voltak annyira tehet√Ķsek, hogy ezeket a k√∂lts√©ges utakat fizetni tudt√°k volna. Az utaz√°sokat a KGB finansz√≠rozta.

A titkosszolg√°lati fut√°rok dolga, hogy inform√°ci√≥kat, √ľzeneteket, eszk√∂z√∂ket sz√°ll√≠tsanak, adjanak-vegyenek √°t. A tal√°lkoz√≥kat lehet√Ķleg mindig m√°s helyen kell lebonyol√≠tani, a volt KGB-sek szerint r√°ad√°sul √©ppen azok az orsz√°gok voltak a hetvenes-nyolcvanas √©vekben a fut√°rok kedvelt c√©l√°llom√°sai, ahol Szvetlana is rendszeresen megfordult. Ilyen munk√°ra csak a legmegb√≠zhat√≥bb embereit k√ľldte a KGB, mert ha kellett, ak√°r egy√©b titkosszolg√°lati m√Ľveletekbe is bele lehetett vonni √Ķket. A k√ľlf√∂ldi okm√°nyokra Kov√°cs B√©la feles√©g√©nek az√©rt volt sz√ľks√©ge, mert a hetvenes-nyolcvanas √©vekben felt√Ľnt volna, ha szovjet √°llampolg√°rk√©nt utazik. A KGB fut√°rain√°l bevett gyakorlat volt, hogy n√©vh√°zass√°gok r√©v√©n szereztek k√ľlf√∂ldi √ļti okm√°nyokat.

Persze felmer√ľlhet a k√©rd√©s, hogy ha Szvetlana k√©m volt, akkor mi√©rt szerepelt a jap√°n √ļjs√°gokban, ezzel is n√∂velve egy esetleges k√©s√Ķbbi lebuk√°s es√©ly√©t. Csakhogy nem √Ķ volt az egyetlen szovjet k√©m, aki ebben az id√Ķszakban a jap√°n m√©di√°ban szerepelt. Az √ļjs√°g√≠r√≥k√©nt Toki√≥ban √©l√Ķ, de val√≥j√°ban a KGB munkat√°rsak√©nt tev√©kenyked√Ķ Sztaniszlav Levcsenko √©s feles√©ge is szerepelt ekkoriban az egyik jap√°n telev√≠zi√≥ban, mint a szigetorsz√°gban √©l√Ķ k√ľlf√∂ldi, noha senki nem tudta r√≥la, hogy val√≥j√°ban k√©m. (Levcsenko ma m√°r az USA-ban √©l, ahol meg√≠rta a On The Wrong Side, My life in KGB – Rossz Oldalon, √Čletem a KGB-ben c√≠m√Ľ √∂n√©letrajzi k√∂nyv√©t. A f√©rfi 1979-ben disszid√°lt √©s ter√≠tett: beszervezett √ľgyn√∂k√∂ket, a szigetorsz√°gban dolgoz√≥ KGB-sek neveit adta √°t az amerikaiaknak, mik√∂zben a t√°voll√©t√©ben egy orosz b√≠r√≥s√°g hal√°lra √≠t√©lte √Ķt.)

Az ilyen szerepl√©sek m√©g j√≥l is j√∂ttek a k√©meknek, hiszen r√°er√Ķs√≠tettek a fed√Ķfoglalkoz√°sukra, Levcsenko eset√©ben arra, hogy √Ķ √ļjs√°g√≠r√≥, noha val√≥j√°ban KGB h√≠rszerz√Ķje volt. Kov√°cs B√©la feles√©g√©nek pedig az√©rt is j√∂hettek j√≥l ezek a megjelen√©sek, mert a cikkekben egyt√Ķl egyig csendes, visszah√ļz√≥d√≥ n√Ķk√©nt jellemezt√©k, aki nem mozdul ki a lak√°sb√≥l, noha k√©s√Ķbb – mihelyst megszerezte a Szvetlana √ďmija n√©vre ki√°ll√≠tott okm√°nyokat – szinte √°lland√≥an √ļton volt.
A b√°zis

Jap√°n rendk√≠v√ľl jelent√Ķs szerepet j√°tszott a KGB √©let√©ben a hidegh√°bor√ļ alatt. A hetvenes-nyolcvanas √©vekben a szigetorsz√°gban hemzsegtek a k√ľlf√∂ldi h√≠rszerz√Ķk, k√∂zt√ľk a szovjet k√©mek. Ez volt az az id√Ķszak, amikor a szovjet √°llampolg√°rok nem utazhattak k√ľlf√∂ldre. Azok a szovjetek, akik Jap√°nban √©ltek, t√∂rv√©nyszer√Ľen a KGB-vel, vagy a szovjet katonai h√≠rszerz√©ssel, a GRU-val m√Ľk√∂dtek egy√ľtt. Aki nem h√≠rszerz√Ķ volt, az √ľgyn√∂kk√©nt vagy inform√°tork√©nt dolgozott a titkosszolg√°latoknak, ez al√≥l csak a legnagyobb fejesek, a szovjet kommunista p√°rt k√∂zponti bizotts√°g√°ban dolgoz√≥k jelenthettek kiv√©telt – √°rulta el Konsztantyin Preobrazsenszkij, amikor err√Ķl az id√Ķszakr√≥l k√©rdeztem. A ma m√°r szint√©n az Egyes√ľlt √Āllamokban √©l√Ķ 61 √©ves f√©rfit az√©rt kerestem meg, mert ebben az id√Ķszakban √©lt Jap√°nban, m√©ghozz√° ahogy Levcsenko √©s Kov√°cs B√©la feles√©ge, √Ķ is a KGB h√≠rszerz√Ķje volt, k√≠naiakat kellett beszerveznie a szovjet titkosszolg√°latnak.
DSC 0309
Fot√≥: B√Ķdey J√°nos / Index

A hidegh√°bor√ļ idej√©n Jap√°n aranyb√°nya volt a KGB-nek, az ott t√©nyked√Ķ szovjet h√≠rszerz√Ķk√∂n √©s azok √ľgyn√∂kein kereszt√ľl Moszkva fontos gazdas√°gi, katonai √©s politikai inform√°ci√≥khoz jutott. A jap√°n k√©melh√°r√≠t√°s a szovjethez k√©pest viszonylag gyenge volt, √©s ezt Moszkva ki is haszn√°lta. Annak a speci√°lis felszerel√©snek a technol√≥gi√°j√°t p√©ld√°ul, amit a KGB toki√≥i rezidenci√°j√°n arra haszn√°lt√°k, hogy a jap√°n rend√Ķrs√©gi kommunik√°ci√≥t lehallgass√°k, a jap√°nokt√≥l lopt√°k el a szovjetek – √≠rta visszaeml√©kez√©s√©ben Levcsenko.
Aktív intézkedések

Ezt a kifejez√©st az √∂tvenes √©vekt√Ķl haszn√°lta a szovjet titkosszolg√°lat, a KGB-n√©l k√©s√Ķbb k√ľl√∂n r√©szleg foglalkozott az akt√≠v int√©zked√©ssel. Azokat a titkosszolg√°lati m√Ľveleteket √©rtik ezalatt a titkosszolg√°k, amikor a c√©l egy k√ľlf√∂ldi orsz√°g befoly√°sol√°sa az akt√≠v int√©zked√©seket folytat√≥ √°llam √©rdek√©ben. A m√≥dszerek soksz√≠n√Ľek, de abban megegyeznek, hogy teljesen elt√©rnek att√≥l, amit a laikusok √°ltal√°ban gondolnak a k√©mked√©sr√Ķl. A m√≥dszerek k√∂z√© tartozik p√©ld√°ul, hogy egy befoly√°sol√≥ √ľgyn√∂k a kiszemelt orsz√°gban olyan szervezeteket alap√≠t, p√©nzzel vagy egy√©b m√≥don t√°mogat, amellyel befoly√°solni tudja a m√°sik orsz√°g bel√ľgyeit vagy ak√°r k√ľl√ľgyeit. De az int√©zked√©s r√©sze lehet p√©ld√°ul az is, ha a titkosszolg√°lat munkat√°rsa vagy √ľgyn√∂ke ak√°r k√∂zvetlen√ľl, ak√°r k√∂zvet√≠t√Ķk √ļtj√°n √ļjs√°g√≠r√≥kat, v√©lem√©nyform√°l√≥kat fizet le hasonl√≥ c√©lb√≥l, vagy dezinform√°l, bomlaszt, esetleg zsarol vagy lej√°rat valakit, sz√©ls√Ķs√©ges esetben meggyilkol. Az akt√≠v int√©zked√©seket a szocializmus idej√©n a szovjetekkel szorosan egy√ľttm√Ľk√∂d√Ķ magyar titkosszolg√°latokn√°l is alkalmazt√°k, a III/I-n√©l az ezzel foglalkoz√≥ r√©szleget a h√≠rszerz√Ķk maguk k√∂z√∂tt piszkos √ľgyek oszt√°ly√°nak nevezt√©k. A m√≥dszer ma is vir√°gzik, az orosz–ukr√°n h√°bor√ļban tapasztalhat√≥ orosz propaganda is egy az akt√≠v int√©zked√©sek technik√°i k√∂z√ľl. Amikor Kov√°cs B√©l√°t√≥l megk√©rdeztem, ismer√Ķs-e neki ez a kifejez√©s, nemmel v√°laszolt. Azt mondta, soha √©let√©ben nem hallott err√Ķl.

Levcsenko √≠rt arr√≥l is, ami a Kov√°cs-√ľgyben is fontos szempont: a k√©m nem csak az, aki titkos inform√°ci√≥kat szerez meg, a titkosszolg√°lati munka enn√©l bonyolultabb √©s √∂sszetettebb szakma. A KGB legal√°bb ilyen er√Ķs volt az √ļgynevezett akt√≠v int√©zked√©sek ter√ľlet√©n. P√°rtokba val√≥ be√©p√ľl√©s, szervezetek alap√≠t√°sa, szponzor√°l√°sa, helyi v√©lem√©nyvez√©rek, politikusok, gazdas√°gi szerepl√Ķk befoly√°sol√°sa, lefizet√©se, lej√°rat√°sa, zsarol√°sok – ezek mind akt√≠v int√©zked√©sek voltak. A l√©nyeg, hogy a KGB nem el√©gedett meg azzal, hogy kivitt inform√°ci√≥kat az orsz√°gb√≥l, ezzel er√Ķs√≠tve a Szovjetuni√≥t, hanem a k√ľlf√∂ldi √°llam bel√ľgyeit is befoly√°solni akarta. Az, hogy Oroszorsz√°g – k√ľl√∂nb√∂z√Ķ csatorn√°kon – most t√°mogatja az eur√≥pai sz√©ls√Ķjobboldalt, vagy az eur√≥pai sz√©ls√Ķjobb k√∂reiben terjeszti az orosz propagand√°t, nem m√°s, mint egy akt√≠v int√©zked√©s.

Kov√°cs B√©la √©s a nevel√Ķsz√ľlei 1980-ban t√©rtek haza Jap√°nb√≥l. B√°r Kov√°cs B√©la azt mes√©lte nekem, hogy szerette volna Jap√°nban befejezni az amerikai egyetemet, erre nem volt lehet√Ķs√©ge, nem sokkal k√©s√Ķbb m√°r Oroszorsz√°gban j√°rt egyetemre. Miut√°n v√©gzett, r√∂vid ideig m√©g Magyarorsz√°gon √©lt √©s dolgozott, majd k√∂zvetlen√ľl a katonas√°g el√Ķtt, 1986-ban h√°zasodott √∂ssze Szvetlan√°val.

Az orsz√°got v√©g√ľl 1988-ban hagyt√°k el, Kov√°cs azt √°ll√≠tja, hogy ekkor Ausztri√°ba mentek. √Črdekes egybees√©s, de √©ppen ez volt az az id√Ķszak, amikor a Szovjetuni√≥ban m√°r √©rezni lehetett a v√°ltoz√°sokat √©s a KGB visszah√≠vta a k√ľlf√∂ld√∂n tev√©kenyked√Ķ h√≠rszerz√Ķit. A h√°zasp√°r legk√∂zelebb 2003-ban bukkant fel √ļjra Magyarorsz√°gon, ekkor m√°r egy volt KGB-s, Vlagyimir Putyin vezette Oroszorsz√°got, √©s hat√°rozta meg a birodalom k√ľlpolitikai strat√©gi√°j√°t.

A k√∂ztes 15 √©vr√Ķl Kov√°cs B√©la azt mondja, Moszkv√°ban √©s Toki√≥ban k√ľl√∂nb√∂z√Ķ v√°llalkoz√°sokat alap√≠tott √©s vezetett. Az biztos, hogy Magyarorsz√°gra meglehet√Ķsen j√≥m√≥d√ļan t√©rt vissza 2003-ban, √°m nevel√Ķapja szerint ekkora m√°r nagyon megv√°ltozott – b√°r id√Ķsebb Kov√°cs B√©la szerint a v√°ltoz√°s m√°r kor√°bban jelentkezett, √©s ebben annak is szerepe lehetett, hogy fia megtudta, nem √Ķk a v√©r szerinti sz√ľlei.
Az identit√°s

A k√©m√ľgy szempontj√°b√≥l nem mell√©kes, hogy Kov√°cs mikor √©s kit√Ķl tudhatta meg, hogy azok, akiket az √©des sz√ľleinek hitt, nem azok. Egy√°ltal√°n nem volt ritka jelens√©g ugyanis, hogy a KGB ezt az inform√°ci√≥t felhaszn√°lva h√°l√≥zott be embereket, er√Ķs√≠tve orosz identit√°sukat. Nem v√©letlen az sem, hogy amikor m√°jusban Kov√°cs B√©l√°t meghallgatta a parlament nemzetbiztons√°gi bizotts√°ga, akkor a politikus identit√°sa is sz√≥ba ker√ľlt. A Hvg.hu szerint amikor megk√©rdezt√©k t√Ķle, milyen nemzeti identit√°ssal, elk√∂telezetts√©ggel rendelkezik, „els√Ķre zavarba j√∂tt, √©s csak annyit mondott, »magyar √°llampolg√°r vagyok, csak magyar √ļtlevelem van«, majd kis sz√ľnet ut√°n tette hozz√°: »√©s term√©szetesen magyar identit√°s√ļ vagyok«.” Ezt az Indexnek is meger√Ķs√≠tette a bizotts√°gi √ľl√©s egyik r√©sztvev√Ķje.

Amikor Kov√°cs B√©la nevel√Ķapj√°val besz√©ltem, az id√Ķs f√©rfi azt √°ll√≠totta: a fia akkor v√°ltozott meg, amikor Jap√°nban megismerkedett Szvetlan√°val, √©s amikor pedig √©vekkel k√©s√Ķbb a Szovjetuni√≥b√≥l hazat√©rt, „teljesen m√°s emberr√© v√°lt, mintha kicser√©lt√©k volna". Ez persze betudhat√≥ annak is, hogy az id√Ķk√∂zben diplom√°t szerzett, nyelveket besz√©l√Ķ Kov√°cs m√°r m√°sk√©nt tekintett az egyszer√Ľ munk√°ssz√ľleire, de a nevel√Ķapja nemcsak erre, hanem a fia identit√°s√°ra √©s a Szovjetuni√≥hoz val√≥ viszony√°ra utalt, amikor err√Ķl besz√©lt.

Nevel√Ķapja szerint √Ķk sosem mondt√°k meg fiuknak, hogy √∂r√∂kbe fogadt√°k, de – nem tudni kik, mi√©rt, √©s honnan tudt√°k – Jap√°nban vagy a moszkvai √©vek alatt ezt megs√ļgt√°k fi√°nak. R√©szben ennek is tudta be fia megv√°ltoz√°s√°t √©s kapcsolatuk elhideg√ľl√©s√©t. Strasbourgi besz√©lget√©s√ľnkkor Kov√°cs B√©la ezzel szemben azt √°ll√≠totta, t√≠z √©vvel ezel√Ķtt, Magyarorsz√°gon nevel√Ķapja √ľzente meg neki, hogy nem √Ķ az igazi apja, el√Ķtte err√Ķl fogalma sem volt.
Kágébéla

K√©t √©vvel azut√°n, hogy feles√©g√©vel 2003-ban visszat√©rt Magyarorsz√°gra, Kov√°cs B√©la bel√©pett a Jobbikba. M√©g abban az √©vben megalak√≠totta a p√°rt k√ľl√ľgyi bizotts√°g√°t, amelynek az√≥ta is az eln√∂ke. A f√Ķleg b√∂lcs√©szekb√Ķl √°ll√≥ jobbikos vezet√©s √∂r√ľlt a t√∂bb nyelven besz√©l√Ķ Kov√°csnak, aki nem is rejtette a v√©ka al√°, hogy remek kapcsolatai vannak k√ľlf√∂ld√∂n. R√©szben ennek, r√©szben pedig annak k√∂sz√∂nhette el√Ķmenetel√©t, hogy nem volt fukar, amikor a zseb√©be kellett ny√ļlni. Volt egy id√Ķszak, amikor mag√°nszem√©lyk√©nt hivatalosan √Ķ adta a legt√∂bb p√©nzt a Jobbiknak, t√∂bb milli√≥ forintot. Azt, hogy igen b√Ķkez√Ľen t√°mogatta a p√°rtot, m√©g Vona G√°bor p√°rteln√∂k is elismerte.
DSC 0254
Fot√≥: B√Ķdey J√°nos / Index

Kov√°cs nyelvtud√°sa √©s a kapcsolatrendszere mellett a b√Ķkez√Ľs√©ge seg√≠tette abban, hogy viszonylag gyors karriert fusson be a p√°rton bel√ľl. √Čs emiatt az sem sz√°m√≠tott, hogy honnan j√∂tt √©s mit csin√°lt kor√°bban. Pedig a gyan√ļ mindig k√∂r√ľllengte: moszkvai m√ļltja miatt a h√°ta m√∂g√∂tt sokan csak K√°g√©b√©l√°nak h√≠vt√°k a p√°rtban.

A messzir√Ķl j√∂tt idegen pedig nem t√©tlenkedett. Legink√°bb azon munk√°lkodott, hogy az √Ķsz√∂di besz√©d ut√°ni felfordul√°sban egyre jobban er√Ķs√∂d√Ķ Jobbik azokhoz k√∂zeledjen, akikkel √Ķ is remek kapcsolatokat √°pol: az oroszokhoz. 2008-ban az √Ķ kezdem√©nyez√©s√©re √©s vele utazott Moszkv√°ba Vona G√°bor p√°rteln√∂k, √©s nagyj√°b√≥l ez az a pont, ahol a Jobbik k√ľlpolitik√°j√°ban v√°llaltan is megjelent az az√≥ta is tart√≥ oroszbar√°ts√°g. Kov√°cs erre m√°sk√©ppen eml√©kszik, szerinte Vona G√°bor szeretett volna az oroszokhoz k√∂zeledni, √Ķ csak seg√≠tett neki ebben.

2009 √Ķsz√©n Kov√°cs kezdem√©nyez√©s√©re alakult meg az eur√≥pai sz√©ls√Ķjobboldali p√°rtokat t√∂m√∂r√≠t√Ķ Eur√≥pai Nemzeti Mozgalmak Sz√∂vets√©ge, melynek deklar√°lt c√©lja, hogy el√Ķbb-ut√≥bb frakci√≥t tudjon alak√≠tani az EP-ben. A r√©gebben szebb napokat meg√©lt, de m√°ra m√°r jelent√©ktelenn√© v√°lt szervezetnek Kov√°cs eleinte a kincst√°rnoka, majd az eln√∂ke volt. M√©g a k√©mbotr√°ny el√Ķtt megsz√≥lalt az orosz–ukr√°n konfliktusban, m√©ghozz√° a nemzetk√∂zi sajt√≥ban, a kr√≠mi n√©pszavaz√°s egyik megfigyel√Ķjek√©nt mondta azt, hogy a szavaz√°s „teljesen szabad √©s tisztess√©ges" lesz. Az ukr√°n parlament nemr√©g fogadott el egy olyan t√∂rv√©nyt, amely lehet√Ķv√© teszi, hogy k√ľl√∂nf√©le szankci√≥kkal s√ļjtsa az orsz√°g nemzetbiztons√°g√°t, szuverenit√°s√°t vagy ter√ľleti integrit√°s√°t vesz√©lyeztet√Ķ √°llamokat, csoportokat √©s szem√©lyeket, √©s ugyanezzel a lend√ľlettel Kov√°csnak megtiltott√°k, hogy betegye a l√°b√°t az orsz√°gba.
Itt a vége

Amikor Kov√°cs B√©l√°val Strasbourgban besz√©lgettem, megism√©telte, hogy √Ķ soha, semmilyen titkosszolg√°lattal nem √°llt kapcsolatban, ahogy a feles√©ge sem, akit √°ll√≠t√°sa szerint nagyon j√≥l ismer. Csak ezek szerint √©ppen azt nem tudta, hogy a n√Ķnek jelenleg is van egy jap√°n f√©rje, √©s mik√∂zben egy√ľtt voltak, m√©g egy osztr√°k is volt.

De ha Szvetlana Isztosina el is titkolta el√Ķle ezeket az inform√°ci√≥kat, akkor Kov√°cs B√©l√°t mi√©rt nem √©rdekelte soha, hogy Szvetlana hogyan lett osztr√°k √°llampolg√°r? Mi√©rt mondta azt a besz√©lget√©s√ľnk alatt, hogy miel√Ķtt 1986-ban √∂sszeh√°zasodtak, feles√©g√©nek m√°r megvolt az osztr√°k √°llampolg√°rs√°ga, mik√∂zben a k√©m√ľgy kirobban√°sa ut√°ni interj√ļj√°ban azt mondta, hogy a n√Ķ 1988-ban lett osztr√°k √°llampolg√°r? T√©nyleg csak arr√≥l van sz√≥, hogy ennyi √©v t√°vlat√°b√≥l m√°r nem eml√©kszik r√° j√≥l? De ha √≠gy is van, Kov√°cs akkor is nemzetk√∂zi kapcsolatokat is tanult egy moszkvai elit egyetemen (IMO), vil√°got j√°rt, a politikai viszonyokat j√≥l ismer√Ķ ember. Elhitte, hogy egy szovjet n√Ķ a nyolcvanas √©vekben „k√∂nny√≠tett elj√°r√°ssal" osztr√°k √°llampolg√°rs√°ghoz juthat? Ha t√©nyleg ennyire tombolt a szerelem k√∂zt√ľk, akkor mi√©rt nem √©rdekelte, hogy a p√°rja mi√©rt √©s milyen p√©nzb√Ķl utazik ennyit a nagyvil√°gban? Puszta v√©letlen lenne, hogy Szvetlana m√°sik, jap√°n f√©rje szint√©n orosz egyetemen v√©gzett √©s fizikusk√©nt nukle√°ris t√©m√°kkal foglalkozik?

Ha igaz, amit a magyar k√©melh√°r√≠t√°s √°ll√≠t, miszerint t√∂bb nyugat-eur√≥pai titkosszolg√°lattal egy√ľttm√Ľk√∂dve 2009 √≥ta figyelte Kov√°cs B√©l√°t, √©s felv√©telekkel tudj√°k bizony√≠tani, hogy a politikus olyan diplomat√°kkal tal√°lkozott konspirat√≠v m√≥don, akik val√≥j√°ban az orosz titkosszolg√°lat munkat√°rsai, akkor ezekre a k√©rd√©sekre pofonegyszer√Ľ v√°laszolni.

√Čs akkor az egyben azt is jelenti, hogy 2005-ben, k√©t √©vvel azut√°n, hogy Kov√°cs B√©la √©s feles√©ge hazat√©rt Oroszorsz√°gb√≥l, a Jobbikba be√©p√ľlt az orosz titkosszolg√°lat.

(A Kov√°cs B√©la √©s feles√©ge √©let√©nek eddig nem ismert r√©szleteit felt√°r√≥ cikkhez az inform√°ci√≥kat a politikus √©s feles√©g√©nek k√∂rnyezet√©b√Ķl, a csal√°dot kor√°bban ismer√Ķkt√Ķl, a hetvenes √©vekben Jap√°nban √©l√Ķ magyarokt√≥l √©s oroszokt√≥l, egykori k√ľl√ľgyminiszt√©riumi dolgoz√≥kt√≥l, az orosz √©s a magyar titkosszolg√°latok m√Ľk√∂d√©s√©re, azok m√ļltj√°ra r√°l√°t√≥ szak√©rt√Ķkt√Ķl, k√∂zt√ľk a KGB volt h√≠rszerz√Ķit√Ķl szereztem. Az inform√°ci√≥kat t√∂bb forr√°sb√≥l ellen√Ķriztem. Az orosz nyelv√Ľ forr√°sokn√°l ford√≠t√≥k√©nt Nyilas Gerg√Ķ koll√©g√°m, a jap√°n nyelv√Ľ √ļjs√°gcikkek megszerz√©s√©n√©l √©s ford√≠t√°s√°ban Korodi Kati, Kiss Dani, T√≥th T√≠mea √©s R√°cz Gerg√Ķ ny√ļjtott n√©lk√ľl√∂zhetetlen seg√≠ts√©get.)
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | Vizilo - 2014. szeptember 23. 15:44:08
Nicsak mik der√ľlnek ki ?? Zazri is k√∂vetkezik mint Csanad-ka-ka csak amikor borul a bili , lesznek meg meglepik ))))
#2 | postaimre - 2014. szeptember 23. 16:07:01
Az j√≥, ha az "oroszok" gr√ľndolt√°k √∂ssze, mert akkor b√°rmikor sz√©t is kaphatj√°k.. Az a baj, hogy nem az √Ķ "ember√ľk", hanem a mossad√©. Mondjuk m√°ra teljesen mindegy lehet, mert egyik kutykuty, m√°sik meg brekeke.

Ajánlom nézésre a November ember Brószman fimlet. Már itt játszódik egy pökésre és biza FSZB-s színezettel.

Az orosz titkosszol√°lat √ļtj√°t √°llta t√∂bb helyi kisebbs√©g k√©pvisel√Ķj√©nek

Az orosz titkosszolg√°lat nem engedte New Yorkba utazni t√∂bb helyi kisebbs√©g k√©pvisel√Ķj√©t, akik egy ENSZ-konferenci√°n vettek volna r√©szt a h√©t elej√©n – √°ll√≠tott√°k helyi aktivist√°k.

Rogyion Szuliendziga, egy √Ķshonos kisebbs√©geket seg√≠t√Ķ civilszervezet vezet√Ķje h√©tf√Ķn azt √≠rta a Facebookon, hogy az orosz sz√∂vets√©gi biztons√°gi szolg√°lat (FSZB) tisztjei elkobozt√°k √ļtlevel√©t a moszkvai Seremetyevo rep√ľl√Ķt√©ren, ahonnan az √Ķshonos kisebbs√©gek helyzet√©vel foglalkoz√≥ ENSZ-konferenci√°ra utazott volna.
http://hvg.hu/vil...tobb_h#rss
#3 | Detonator - 2014. szeptember 23. 20:55:34
Ezt a kavar√°st ami itt megy !? Lehet, hogy m√°shol is, csak arr√≥l nem tudunk. Az√©rt az igen √©rdekelne, hogy KGB-s dolgokhoz, "oknyomoz√≥" √ļjs√°g√≠r√≥ hogyan jut hozz√° ? Csak neeem ? De !! √ögy, hogy √Ķ is KGB-s , vagy Mossad-os, vagy mindkett√Ķ. B√©la meg s√°ros ! Vagy mindkett√Ķ !
#4 | spartakusz - 2014. szeptember 24. 06:00:45
Szevasztok!

Se ide se oda - csak re√°lisan, a val√≥s√°gnak megfelel√Ķen - ez √ĖNG√ďL, mert a fenti √≠r√°s - kimer√≠ti a haza√°rul√°s fogalm√°t, mert nem mindenki - besz√©lhet idegen √°llamok "k√©meivel" se √≠gy se √ļgy,
ez√©rt tan√°csoltam a lenti linken Kov√°cs√ļrnak , hogy √≠rja le a val√≥s√°got, vagy jelentse fel √©s az ellene k√©sz√ľlt √≠r√°st haszn√°lja fel bizony√≠t√©kk√©nt... meg stb.

https://www.faceb...1998223758


https://www.faceb...acsbela.eu

szer-e-tettel:
spari...
#5 | keepfargo - 2014. szeptember 24. 07:20:42
Mi ujat mond ez a jo hosszura sikerult iras?
Ha oszinte akarok lenni, es miert ne, akkor igazabol semmit. Talan nem tudtuk eddig is, hogy milyen piszkos munka folyik a hatterben, hogy a hazai (es egyeb ) titkosszolgalatok nemcsak hogy megfigyelik, vagy manipulaljak az embereket, de az egesz mai tortenelmet ezek irjak? (A rozsadombi paktum eleg emlekeztetonek...). Tehat az van hatalmon aki a leggonoszabb, legsotetebb, legjellemtelenebb es elnivagyasbol, karriervagybol, hatalomvagybol kiindulva mindenre kepes barki embertarsa ellen.
Ha ezt nem tudtuk, akkor meeg csodakozhatunk: hogyan jutottunk idaig...? Ha pedig tudtuk, akkor a kerdes az; miben remenykedhetunk meg? Ontisztulasban, megvilagosodasban, termeszeti katasztrofakban, amelyek feje tetejere allitjak az emberi letezes felteteleit? Isteni csodaban? Magasabb intelligenciaju idegen lenyek beavatkozasaban?
Mert azt, hogy onmagunktol indittatva megtisztuljunk, azt ezek szerint el lehet felejteni. Ha pedig profeta-sulyu es jelentosegu, hittel felvertezett ember kerulne elo, aki meg tudna valtoztatni az emberek gondolkodasmodjat, azt a fent emlitett sotet oldal semmi perc alatt likvidalna. (Mar egy Haider-kaliberu vezetot nem turtek meg, de visszamehetek sulyosabb esethez is; Osho-t - a korabbi Bhagwan Sri Rajnesh-t - is kiiktattak, anikor a veszelyt meglattak benne)
Ellenallast csak szervezetten tudnank kifejteni, az pedig azert nem megy, mert az osszes szervezodesi kiserlet megbukik, a koran beepulo ugynokok miatt. Ebben, mint eddig mindenben, ugyancsak lepeselonye van a mai/mindenkori hatalomnak. Ezert nem lesz semmi a hazai ontudatra-ebredes, vagy ebresztes kiserleteibol. (Mondhatnank azt is, hogy sz...bol nem lehet varat epiteni, nemhogy hazaat visszaszerezni.) Pedig a valtozas torvenye azt mondja, hogy igy nem maradhat. (Nem is marad: meeg rosszabb is johet..)Vajon hanyan latjak tisztulasnak azt, ami az oroszoknal megy vegbe ma, es hanyan legyintenek arra is, mint az uj hatalom uj jatekaira?
#6 | postaimre - 2014. szeptember 24. 08:23:32
Az "alulr√≥l √©p√≠tkez√Ķ p√°rt" alle-gl√≥ri√°ja. K√©rdtem az asszonyt, volt-e f√©rjn√©l esetleg Jap√°nban el√Ķttem, vagy m√°s √°llampolg√°rs√°g√ļ-e, mint nemzetis√©g√Ľ..., de √©letkor√°b√≥l ad√≥d√≥an is kivil√°glott, hogy mindk√©t k√©rd√©s t√°rgytalan. M√°sodikos volt a Sz√∂geden az egyetemi kurzuson √©s m√©g le is tagadhatott volna p√°r √©vet. K√∂zt√ľnk sz√≥lva √©n is. R√≥lam meg m√°r mindenki tudja, hogy a Szovjetekn√©l beszerveztek a valahov√° a valakik 19 √©vesen, majd alv√≥ √ľgyn√∂kk√©nt tev√©kenykedtem a Magyar Honv√©ds√©g sz√©tzil√°l√°s√°ban. Igaz, hogy nem √≠gy volt √©s van, de nem sz√°m√≠t.s_*_:el
#7 | satu - 2014. szeptember 24. 10:02:08
Semjén zsóótival mondatták ki:
AZ INDEX EGY√úTTM√õK√ĖDIK A K√úLF√ĖLDI TITKOSSZOLG√ĀLATOKKAL

http://www.hidfo....galatokkal

El√∂tte meg a hidf√Ķ-r√Ķl mondt√°k a kip√°s hend√©s tank√ľgyben, hogy egy√ľttm√ľk√∂dik az orosz titkosszolg√°lattal.
Zajlik.
#8 | Perje - 2014. szeptember 24. 11:01:57
Elképzeltem Szvetlánát, amit egy tésztaboltban makaróniszálba , vagy széles metéltbe rejtve adja át a mikrofilmet.

Olyan szép ez a " tényfeltáró" írás, hogy szinte hihetetlen.
M√°r csak a l√©nyeg hi√°nyzik bel√Ķle. Kinek mikor milyen titkokat adt√°k √°t, √©s mennyire lett megr√∂vid√≠tve az√°ltal a haz√°nk. Mert a tolvaj sem tolvaj addig, am√≠g meg nem tal√°lj√°k n√°la az ellopott t√°rgyat.
#9 | Gutai Zub - 2014. szeptember 24. 16:43:57
Keepfargohoz csatlakozva

"az van hatalmon aki a leggonoszabb, legsötétebb, legjellemteenebb.........."

Akkor minek nevezz√ľk azokat, akik ennek ellen√©re szavazgatni mennek t√∂meg√©vel ezekre?
Minek nevezz√ľk azokat, akik rend√Ķrnek, katon√°nak mennek, v√©deni ezeket?
Minek nevezz√ľk azokat akik, f√©lreford√≠tj√°k a fej√ľket, nekem m√©g van, a t√∂bbi d√∂g√∂lj√∂n meg?

Talán, mert ahol "Tudás" nincs csak félelem: ott Nem tudok, így Nem-et mondani sem tudok......
#10 | Perje - 2014. szeptember 29. 20:27:08
Az egyik orosz m√©dia v√©lem√©nye az √ľgyr√Ķl. A jujdej√≥ magyar h√≠rforr√°s m√°ris korm√°nyk√∂zelinek nevezte az orosz h√≠rforr√°st az√©rt, mert nem k√°rog egy√ľtt az itteniekkel KB miatt.http://www.atv.hu...la-ugyerol

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.