Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

K√ľsz√∂b√∂n a harmadik vil√°gh√°bor√ļ?


Na mi a cs√∂cs van? Plagiz√°lgatunk? Amikor √©n mondom, akkor h√ľlye vagyok, mi? De ti meg ...ja zsid√≥k√°im, j√≥bikos sz@rkever√Ķk. Az elm√ļlt √©vtizedekben az USA √©s a Nyugat hatalma nem szil√°rdult, hanem relat√≠v √©rtelemben hanyatlott, vagyis a vil√°g t√∂bbp√≥lus√ļv√° v√°lt. Ha az USA, k√ľl√∂n√∂sen annak hatalmi elitje ezt r√∂vid id√Ķn bel√ľl nem k√©pes bel√°tni, √©s jelenlegi hajsz√°lnyi el√Ķny√©t arra haszn√°lja fel, hogy megk√≠s√©relje a vil√°g amerikaniz√°l√°s√°t, akkor soha nem l√°tott konfliktus el√Ķtt √°llunk. Vagyis itt nem Putyinon, hanem a realit√°s√©rz√©k√©t elvesz√≠tett fanatikus amerikai eliten m√ļlik, hogy elker√ľlhet√Ķ-e egy vil√°gm√©ret√Ľ √∂sszecsap√°s – nyilatkozta a Bar!k√°dnak Gy√∂ngy√∂si M√°rton, az Orsz√°ggy√Ľl√©s K√ľl√ľgyi Bizotts√°g√°nak aleln√∂ke, a Jobbik parlamenti frakci√≥vezet√Ķ-helyettese.

– A konfliktusokt√≥l eddig sem volt mentes a vil√°gunk, de addig, am√≠g t√°voli f√∂ldr√©szeken v√≠vt√°k a h√°bor√ļkat, legfeljebb egy-k√©t beavatott szak√©rt√Ķ tanakodott az √∂sszef√ľgg√©sekr√Ķl. Most viszont, hogy hirtelen √©s v√°ratlanul Eur√≥pa hat√°r√°n, a t√Ķszomsz√©ds√°gunkban robbant ki egy elm√©rgesedni l√°tsz√≥ konfliktus, hirtelen beker√ľlt a k√ľlpolitika a figyelem √©s a k√∂zbesz√©d k√∂z√©ppontj√°ba. Az ukr√°n v√°ls√°ggal fel√©rt√©kel√Ķd√∂tt volna a k√ľlpolitika haz√°nkban?
– Ide√°lis esetben a k√ľlpolitika – rejtett jelleg√©b√Ķl ad√≥d√≥an – k√∂zvetetten fejti ki a hat√°s√°t egy adott k√∂z√∂ss√©g √©let√©re. Persze van olyan, amikor a diplomat√°k k√∂teless√©ge a ny√≠lt felsz√≠nen is konfront√°l√≥dva √©rv√©nyes√≠teni a nemzeti √©rdekeket, de a diplom√°cia t√∂bbnyire a felsz√≠n alatt elemzi a vil√°gban zajl√≥ folyamatokat, √©s ebben a folyamatosan v√°ltoz√≥ koordin√°tarendszerben igyekszik a lehet√Ķ legjobb hat√©konys√°ggal √©rv√©nyre juttatni a nemzeti √©rdekeket. Egy orsz√°g diplom√°ci√°ja vagy akkor sikeres, ha k√©pes a vil√°gban zajl√≥ folyamatokat d√∂nt√Ķ m√©rt√©kben befoly√°solni √©s a nemzet √©rdekeihez igaz√≠tani, vagy akkor, ha k√©pes a folyamatokat pontosan elemezni, a folyamatok ir√°ny√°t kik√∂vetkeztetni, √©s a folyamatok hat√°s√°t, k√∂vetkezm√©nyeit bem√©rni. El√Ķbbire csak kev√©s nagyhatalom k√©pes. Egy kis orsz√°g, mint Magyarorsz√°g, csak korl√°tozott m√©rt√©kben √©s kiz√°r√≥lag sz√Ľk k√∂rnyezet√ľnkben, lok√°lis szinten k√©pes befoly√°solni a k√ľlpolitikai esem√©nyeket, t√∂bbnyire nek√ľnk az ut√≥bbi opci√≥ adott. √Čs hogy ezen a t√©ren milyen teljes√≠tm√©nyt ny√ļjt a magyar k√ľl√ľgyminiszt√©rium? Mennyire k√©pes mikroszinten befoly√°solni a fejlem√©nyeket, hat√°sosan elemezni a geopolitikai folyamatokat √©s a kialakul√≥ helyzetek el√©be v√°gva k√©pviselni nemzeti √©rdekeinket? Semennyire. Gyal√°zatos a magyar diplom√°cia elm√ļlt 24 √©v√©nek a m√©rlege, az ugyanis kiz√°r√≥lag kudarcokat tud felmutatni. Ha nem l√©tezett volna K√ľl√ľgyminiszt√©rium a rendszerv√°lt√°s √≥ta eltelt id√Ķszakban, nem t√Ľnt volna fel senkinek.

– Ez nyilv√°n egy ellenz√©ki politikus t√ļlz√°sa…
– Nem hinn√©m. Ha tud sikerekr√Ķl ak√°r a nemzetpolitika, ak√°r a t√°gabb √©rtelemben vett k√ľlpolitika ter√ľlet√©r√Ķl, mindenk√©ppen ossza meg velem √©s az olvas√≥kkal! √Čn ilyenekr√Ķl nem tudok. Eg√©szen az elm√ļlt √©vekig a Fidesz √©s az MSZP nev√©vel f√©mjelzett korm√°nyzatok abban igyekeztek egym√°sra licit√°lni, hogy melyik tett t√∂bbet az orsz√°g euroatlanti integr√°ci√≥s folyamat√°√©rt. Err√Ķl ma m√°r az√©rt esik kevesebb sz√≥ a nemzeti retorik√°val √©s szabads√°gharc ig√©ny√©vel fell√©p√Ķ Orb√°n-korm√°ny r√©sz√©r√Ķl, mert vil√°goss√° v√°lt, hogy az Eur√≥pai Uni√≥ egy int√©zm√©nyes√≠tett √©s b√ľrokratikus strukt√ļra haz√°nk – √©s a t√©rs√©g√ľnk – teljes gazdas√°gi kifoszt√°s√°ra √©s gyarmatos√≠t√°s√°ra. A NATO – az euroatlanti integr√°ci√≥ katonai-v√©delmi dimenzi√≥ja – pedig haz√°nkat √©s Kelet-K√∂z√©p-Eur√≥pa eg√©sz√©t a nyugati, azon bel√ľl is hangs√ļlyosan amerikai geopolitikai √©rdekek eszk√∂z√©v√© tette. Vil√°gosan √©s hat√°rozottan lesz√∂gezhetj√ľk, az elm√ļlt 24 √©v tapasztalatait √©s az el√Ķtt√ľnk tornyosul√≥ kih√≠v√°sokat szeml√©lve: az euroatlanti integr√°ci√≥ nem m√°s, mint Magyarorsz√°gnak a magyar rendszerv√°lt√≥ politikai elit √°rul√°s√°val, k√∂zrem√Ľk√∂d√©s√©vel v√©gbement √ļjkori gyarmatos√≠t√°sa, haz√°nk gazdas√°gi, katonai √©s v√©gs√Ķ soron politikai kiszolg√°ltat√°sa a nyugati hatalmi k√∂zpontok √©rdekeinek, haz√°nk nemzeti szuverenit√°s√°nak teljes felad√°sa. Ez√©rt a szocialista korm√°nyokat azon okb√≥l terheli kisebb felel√Ķss√©g, mert √Ķk vil√°gosan √©s egy√©rtelm√Ľen szembehelyezkednek a nemzeti eszm√©vel, sz√°mukra majdnem mindegy, hogy a bolsevik internacionalizmus vagy az amerikai neoliber√°lis globalizmus gy√Ľri maga al√° a nemzeti eszm√©nyt, a l√©nyeg, hogy a nemzet√°llam pusztuljon vagy legal√°bbis al√°rendeltje legyen egy nemzetek felett √°ll√≥ hatalomnak. Az Antall- √©s Orb√°n-korm√°nyok felel√Ķss√©ge pedig az√©rt kiemelked√Ķ, mert √Ķk azzal, hogy nemzeti retorik√°t hangoztatva a szocialist√°kt√≥l egy fikarcnyit el nem t√©r√Ķ m√≥don lefek√ľdtek a glob√°lis h√°tt√©rhatalomnak, megvezett√©k a j√≥ √©rz√©s√Ľ, nemzet√ľnk√©rt √°ldozatokat is v√°llalni k√©pes t√°rsadalmi r√©tegeket. Pontosabban elt√©rtek, de csak annyira, hogy a megt√©veszt√©s, a mimikri m√©g t√∂k√©letesebb legyen. Jellemz√Ķen szimbolikus k√©rd√©sekben, hogy a l√©nyeg – Magyarorsz√°g teljes gyarmati sorba s√ľllyeszt√©se – ne leplez√Ķdj√∂n le.

Nehézfegyverzet, IMF

– Kiszolg√°ltatotts√°gunk √©s az √∂n√°ll√≥, szuver√©n diplom√°cia teljes hi√°nya tal√°n soha nem volt olyan l√°tv√°nyos, mint most, az ukr√°n v√°ls√°g idej√©n…
– Val√≥ban. A szuver√©n diplom√°cia teljes hi√°nya, pontosabban a szolgalelk√Ľs√©g √©s a teljes amat√Ķrizmus √©rhet√Ķ tetten. Az euroatlanti hatalom al√° rendelt szolgalelk√Ľs√©gr√Ķl m√°r besz√©lt√ľnk, most n√©zz√ľk a szak√©rtelem hi√°ny√°t! A bevezet√Ķben azt mondta, hogy az ukr√°n v√°ls√°g hirtelen √©s v√°ratlanul j√∂tt. Lehet, hogy az √°tlagember sz√°m√°ra v√°ratlan volt a konfliktus kirobban√°sa, de ha ez a Bem rakparton is meglepet√©st okozott, m√°rpedig a kapkod√≥ √©s esem√©nyek ut√°n kullog√≥ megnyilv√°nul√°sokb√≥l √ļgy t√Ľnik, akkor √≥ri√°si a baj. A diplom√°cia ugyanis nem vagy rosszul v√©gzi a dolg√°t, nem elemzi kell√Ķ hozz√°√©rt√©ssel a folyamatokat √©s nem k√©sz√ľl fel azok j√∂v√Ķbeni hat√°saira. Ukrajna megalakul√°sa √≥ta egy politikai, gazdas√°gi √©s t√°rsadalmi fesz√ľlts√©gekkel terhelt, roppant instabil √°llam, egy id√Ķz√≠tett bomba. R√°ad√°sul a jelenlegi v√°ls√°g nem is volt el√Ķzm√©nyek n√©lk√ľli: kereken t√≠z √©ve zajlott az a „narancsos forradalom”, ami a jelenlegi konfliktusnak m√°r minden t√ľnet√©t mag√°ban hordozta, m√©g a szerepl√Ķk egy r√©sze sem v√°ltozott: a v√°laszt√°sokon nyertes, oroszbar√°t Janukovics √°llt szemben a Juscsenko–Tyimosenko-du√≥val, akik a Nyugat egy√©rtelm√Ľ √©s hathat√≥s anyagi, erk√∂lcsi, m√©dia- √©s titkosszolg√°lati t√°mogat√°s√°t is megkapt√°k akkori puccsk√≠s√©rlet√ľkh√∂z. Ez egyfajta f√Ķpr√≥b√°ja volt a mostani esem√©nyeknek. Az akkori k√≠s√©rlet patthelyzetet eredm√©nyezett, konzerv√°lva Ukrajn√°ban a teljes instabilit√°s √°llapot√°t. √ćgy azt√°n a mostani konfliktus sok mindennek mondhat√≥, de v√°ratlannak nem.

– A konfliktus kirobban√°s√°nak id√Ķpontja, m√≥dja √©s m√©lys√©ge azonban okozhatott n√©mi meglepet√©st.
– A j√∂v√Ķbe l√°t√°st val√≥ban nem, de a felk√©sz√ľl√©st egy v√°rhat√≥ konfliktusra igenis elv√°rhatjuk egy hatalmas appar√°tussal dolgoz√≥, titkosszolg√°lati inform√°ci√≥kkal is rendelkez√Ķ k√ľl√ľgyi t√°rc√°t√≥l. A m√°r emlegetett el√Ķzm√©nyeken t√ļl azt is tudjuk, hogy a Nyugat a hidegh√°bor√ļ lez√°r√°sa √≥ta rejtett eszk√∂z√∂kkel permanens k√ľzdelmet folytat az eur√°zsiai kontinens feletti ellen√Ķrz√©s megszerz√©s√©√©rt. Az elm√ļlt √©vtizedekben az amerikai k√ľlpolitika ir√°ny√≠t√°s√°ban hatalmas befoly√°st szereztek a neokonzervat√≠vok, akik vall√°si fanatikusokat megsz√©gyen√≠t√Ķ buzgalommal igyekeznek a vil√°gban megval√≥s√≠tani az egyp√≥lus√ļ vil√°grendet, amely az Egyes√ľlt √Āllamok liber√°lis politikai, gazdas√°gi √©s kultur√°lis √©rt√©krendj√©nek er√Ķszakos terjeszt√©s√©t, egyeduralm√°t jelenteni. Mint tudjuk, a „neokon dzsih√°d” nem kiz√°r√≥lag fegyverekkel t√∂rt√©nik. Ahol lehet, ott persze amerikai neh√©zfegyverzettel t√∂rt√©nik a „demokr√°cia√©p√≠t√©s”, mint ahogy azt Irakban vagy Afganiszt√°nban l√°thattuk. Sok helyen azonban, ahol a neokonok kem√©ny ellenf√©llel √°llnak szemben, ott az indirekt hadvisel√©st r√©szes√≠tik el√Ķnyben. Ennek az offenz√≠v√°nak az eszk√∂zt√°ra eg√©szen sz√©les sk√°l√°n mozog kifinomult m√≥dszerekkel. Minek k√∂lts√©ges, v√©res √©s n√©pszer√Ľtlen hadj√°ratokat folytatni, ha ma m√°r a szabads√°g √©s demokr√°cia jelszav√°val a z√°szl√≥nkon egy Soros-p√©nzeken vagy a Konrad Adenauer Alap√≠tv√°ny t√°mogat√°s√°val kikup√°lt, az atlanti √©rdekek szolg√°lat√°ra felesketett politikai elitet lehet egy n√©p nyak√°ba √ľltetni, amely h√Ľen szolg√°lja megb√≠z√≥it? Csak el√Ķtte persze a nem k√≠v√°nt rendszert el kell takar√≠tani egy-k√©t j√≥l ir√°nyzott titkosszolg√°lati akci√≥val, a nyugati m√©dia propagandag√©pezet√©vel vagy a gazdas√°g megroppant√°s√°val, egy-k√©t hitelmin√Ķs√≠t√Ķ vagy maga a neoliber√°lis gazdas√°gi vil√°grend √Ķreinek, az IMF-nek vagy a Vil√°gbanknak egy j√≥l id√Ķz√≠tett orsz√°gjelent√©s√©vel. Mivel Amerika nem mer k√©t nagy riv√°lis√°val, Oroszorsz√°ggal √©s K√≠n√°val k√∂zvetlen√ľl konfront√°l√≥dni, ilyen rejtett eszk√∂z√∂kkel pr√≥b√°lj√°k destabiliz√°lni a t√©rs√©get √©s gyeng√≠teni riv√°lisuk t√©rs√©gbeli befoly√°s√°t. Ez t√∂rt√©nt Gr√ļzi√°ban, Kirgiziszt√°nban √©s most Ukrajn√°ban is.

√Ėtmilli√°rd doll√°r az ukr√°n v√°ls√°g√©rt

– Az ukr√°n v√°ls√°ggal kapcsolatban folyamatosan √ļgy t√°j√©koztatnak a m√©di√°ban, hogy Oroszorsz√°g agresszor, hiszen a kelet-ukrajnai szakad√°rok t√°mogat√°s√°val megs√©rti Ukrajna szuverenit√°s√°t. Sokat hallani manaps√°g azt, hogy ezzel Oroszorsz√°g megszegte az 1994-ben Budapesten al√°√≠rt memorandumot, miszerint tiszteletben tartja keleti szomsz√©dj√°nak ter√ľleti integrit√°s√°t. Mi az igazs√°g?
– Abszol√ļt igazs√°gok aligha vannak geopolitikai konfliktusokban, a nyugati sajt√≥ egyoldal√ļ, oroszellenes propagand√°j√°t azonban √©rdemes kritikusan szeml√©lni. Mik√∂zben a Nyugat mindig arra hivatkozik, hogy egyed√ľl a nyugati m√©dia l√°ttatja objekt√≠ven a vil√°gban zajl√≥ folyamatokat, hiszen a „f√ľggetlens√©ge” a kiegyens√ļlyozotts√°g garanci√°ja, az√©rt √©rdemes eml√©keztetni arra, hogy az amerikai CNN vagy a brit „etalon” BBC milyen v√©rg√Ķz√∂s propagand√°t folytatott 2001. szeptember 11. ut√°n – √©s az√≥ta is – a teljes legitimit√°st n√©lk√ľl√∂z√Ķ afganiszt√°ni vagy iraki hadj√°ratok sor√°n. Ezt a gyakorlatot folytatj√°k ma is, legyen sz√≥ az izraeli terror√°llam palesztinok elleni n√©pirt√°s√°r√≥l, a sz√≠riai Asszad-korm√°ny vagy az Ir√°n elleni hecckamp√°nyr√≥l, az iraki √©s afganiszt√°ni beavatkoz√°s teljes kudarc√°nak eltussol√°s√°r√≥l √©s a megsz√°ll√≥ nyugati er√Ķk emberiess√©g elleni b√Ľncselekm√©nyeir√Ķl vagy √©ppen a nyugat-ukr√°n v√°ls√°got el√Ķid√©z√Ķ aknamunk√°j√°r√≥l. Azt ugyanis t√©nyk√©nt le lehet sz√∂gezni, hogy az oroszok minden l√©p√©se csak reakci√≥ a Nyugat provok√°ci√≥ira. T√©ny, hogy a Nyugat titkosszolg√°lati, anyagi √©s m√©diat√°mogat√°s√°val siker√ľlt az ukr√°n „ellenz√©knek” puccsot v√©grehajtania a legitim ukr√°n eln√∂k, Janukovics ellen, akinek sok b√Ľne k√∂z√ľl az volt a legnagyobb, hogy 2013 november√©ben nem √≠rta al√° haz√°j√°nak nyugati gyarmatos√≠t√°s√°t szolg√°l√≥ EU t√°rsul√°si szerz√Ķd√©st. T√©ny, hogy az USA – ahogy arr√≥l Victoria Nuland, az amerikai k√ľl√ľgyminiszt√©rium √°llamtitk√°ra egy lehallgatott telefonbesz√©lget√©sben besz√°molt – 5 milli√°rd doll√°rt „fektetett be” az ukr√°n v√°ls√°g el√Ķid√©z√©s√©be. T√©ny, hogy az USA t√°mogatta a sz√©ls√Ķs√©gesen orosz- √©s magyarellenes ukr√°n soviniszt√°kat, a Szvobod√°t √©s a Pravij Szektort. T√©ny, hogy a jelenlegi katonai m√Ľveletekben a CIA t√°mogatja az ukr√°n korm√°nyt, √©s t√∂bb ezer zsoldos harcol azt amerikai Blackwater / Academi szervez√©s√©ben ukr√°n z√°szl√≥ alatt. T√©ny, hogy puccsal a Nyugat √°ltal hatalomba seg√≠tett illegitim ukr√°n hatalom saj√°t √°llampolg√°rait, civileket l√∂vet Kelet-Ukrajn√°ban. Az az Oroszorsz√°g lenne akkor a f√Ķmumus, amely ki√°ll az oroszajk√ļ kisebbs√©g mellett Kelet-Ukrajn√°ban? Akik a budapesti egyezm√©ny betart√°s√°t k√©rik sz√°mon az oroszokon, azoknak arra is eml√©kezni√ľk illene, hogy Oroszorsz√°g a n√©met √ļjraegyes√≠t√©s idej√©n √≠g√©retet kapott arra, hogy a NATO – amire az oroszok joggal n√©znek fenyeget√©sk√©nt – nem fog keleti ir√°nyba terjeszkedni. Ehhez k√©pest ma m√°r eg√©sz K√∂z√©p-Kelet-Eur√≥pa √©s a Baltikum is a NATO r√©sze, tele Moszkva ir√°ny√°ba √°ll√≠tott rak√©t√°kkal. A NATO jelenlegi felel√Ķtlen kardcs√∂rtet√©se, a baltikumi, ukrajnai √©s fekete-tengeri hadgyakorlat tov√°bb √©lezi a helyzetet, amire a legkev√©sb√© sincs sz√ľks√©g – f√Ķleg azut√°n, hogy Minszkben t√°rgyal√≥asztalhoz √ľlt Putyin, Porosenko √©s Ashton asszony, az EU „k√ľl√ľgyminisztere”.

A megzsarolt elit

– Egyre t√∂bbet lehet olvasni arr√≥l, √©s a fentieket hallgatva nem t√Ľnik teljesen alaptalannak a f√©lelem, hogy az ukr√°n konfliktus k√∂nnyen egy √ļjabb vil√°gh√°bor√ļhoz vezethet. Ez re√°lis vesz√©ly vagy felel√Ķtlen p√°nikkelt√©s?
– Ezt neh√©z megj√≥solni, de sajnos re√°lis vesz√©lye van egy komoly konfliktusnak. A legnagyobb probl√©m√°t abban l√°tom, hogy a vil√°g jelenleg egyetlen szuperhatalm√°nak k√ľl- √©s biztons√°gpolitik√°j√°t a neokonzervat√≠v hatalmi elit ir√°ny√≠tja, amelynek cs√Ķl√°t√≥ vil√°gszeml√©lete fanatikus k√ľldet√©studattal √∂tv√∂z√Ķdik. Az √∂nmag√°ban nem lenne probl√©ma, hogy az USA nem rendelkezik t√∂rt√©nelemmel, √©s √∂n√°ll√≥ kult√ļr√°val, civiliz√°ci√≥s alapokkal, de az, hogy a transzcendenci√°t teljesen n√©lk√ľl√∂z√Ķ, kiz√°r√≥lag materialista m√©rc√©vel m√©rhet√Ķ liber√°lis vil√°gk√©p√©t r√°er√Ķlteti √Ķsi, √©vezredes kult√ļr√°kra, bizony sok konfliktusforr√°st fakaszt. R√°ad√°sul az elm√ļlt √©vtizedekben az USA √©s a Nyugat hatalma nem szil√°rdult, hanem relat√≠v √©rtelemben hanyatlott, vagyis a vil√°g t√∂bbp√≥lus√ļv√° v√°lt. Ha az USA, k√ľl√∂n√∂sen annak hatalmi elitje ezt r√∂vid id√Ķn bel√ľl nem k√©pes bel√°tni, √©s jelenlegi hajsz√°lnyi el√Ķny√©t arra haszn√°lja fel, hogy megk√≠s√©relje a vil√°g amerikaniz√°l√°s√°t, akkor soha nem l√°tott konfliktus el√Ķtt √°llunk. Vagyis itt nem Putyinon, hanem a realit√°s√©rz√©k√©t elvesz√≠tett fanatikus amerikai eliten m√ļlik, hogy elker√ľlhet√Ķ-e egy vil√°gm√©ret√Ľ √∂sszecsap√°s.

– Mit tehet ilyen helyzetben egy Magyarorsz√°g m√©ret√Ľ kis orsz√°g?
– Teljesen elhib√°zott a rendszerv√°lt√°s korszak√°nak a k√ľlpolitik√°ja. A hib√°s strat√©gia, vagyis a felt√©tlen euroatlantizmus rev√≠zi√≥j√°ra m√©g akkor sem ker√ľlt sor, amikor m√°r k√©zzelfoghat√≥ h√°tr√°nyok √©rt√©k haz√°nkat. Abba most nem szeretn√©k belemenni, hogy mivel j√°rna Magyarorsz√°g √©s az eg√©sz k√∂z√©p-eur√≥pai t√©rs√©g sz√°m√°ra egy Oroszorsz√°g ellen kiprovok√°lt katonai konfliktus. Nyilv√°nval√≥, hogy az √ľtk√∂z√Ķz√≥n√°ban fekv√Ķ orsz√°gok, k√∂zt√ľk Magyarorsz√°g lenne az els√Ķsz√°m√ļ k√°rvallottja a konfliktusnak, nem a vil√°g m√°sik v√©g√©n fekv√Ķ USA. De egy elh√ļz√≥d√≥ gazdas√°gi h√°bor√ļnak is mi, illetve eg√©sz Eur√≥pa √©s Oroszorsz√°g l√°tn√° k√°r√°t, hiszen egym√°sra vagyunk utalva. Az orosz–ukr√°n v√°ls√°g tov√°bbi √©lez√©se teh√°t egyed√ľl az USA geopolitikai √©rdeke, hiszen ezzel Eur√≥p√°t √©s Oroszorsz√°got egyszerre k√©pes legyeng√≠teni.

– Ha Eur√≥p√°nak nem √©rdeke a konfliktus sz√≠t√°sa, mi√©rt teszi m√©gis? √Ėnmaga ellens√©ge lenne az eur√≥pai politikai elit?
– Hogy mi√©rt ennyire ostoba √©s √∂nsorsront√≥ az eur√≥pai politikai elit, bele√©rtve a magyart, azt nem tudom. De ha volt b√°rmi c√©lja is annak, hogy – a WikiLeaks iratok tan√ļs√°ga szerint – Washington saj√°t sz√∂vets√©geseit, minden eur√≥pai politikust lehallgasson, akkor az az, hogy a gy√Ľjt√∂tt inform√°ci√≥kat felhaszn√°lja ellen√ľk. Meggy√Ķz√Ķd√©sem, hogy az USA zsarol√°ssal sakkban tartja az eur√≥pai politikai elitet. Csak rem√©nykedhet√ľnk abban, hogy Eur√≥pa j√∂v√Ķje fontosabb az eur√≥pai politikai elitnek, mint saj√°t politikai p√°lyafut√°suk.

Pörzse Sándor
Link

HozzŠszůlŠsok


#11 | satu - 2014. szeptember 26. 23:37:45
Perje!
Anno az iraki h√°bor√ļban is volt ilyen. Z√∂ld k√°rty√°√©rt egy √©v Irak. Nem negyon v√°ltozik semmi.
#12 | gojabaal - 2014. szeptember 27. 08:32:19

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.