Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Egy "diktátor" magányossága - Hogyan telnek Putyin elnök mindennapjai?


Gondoltam, hogy Ă­rok könyvet, csak az a pedigrĂ©s dolog ne lenne ilyen Ă©rzĂ©keny kĂ©rdĂ©s! A Newsweek hasábjain jelent meg Ă­zelĂ­tõ Ben Judah publicista mĂ»vĂ©bõl, amely három Ă©v kemĂ©ny munkájának eredmĂ©nye. A szerzõ az „Ăşj zsurnalizmus” irányzat elemeit felhasználva Ă­rta meg elsõ könyvĂ©t Vlagyimir Putyin magánĂ©letĂ©rõl. A TörĂ©keny Birodalom: Hogyan esett szerelembe Ă©s szeretett ki Oroszország Vlagyimir PutyinbĂłl? cĂ­mmel megjelenõ Ă­rásban a fikciĂł technikáit alkalmazva mesĂ©li el azokat a tĂ©nyeket, amelyekrõl a nevĂĽket általában nem vállalĂł informátoraival – köztĂĽk korábbi miniszterelnökökkel, volt Ă©s jelenlegi miniszterekkel, regionális vezetõkkel, korábbi hivatalnokokkal, tanácsadĂłkkal, szemĂ©lyi titkárokkal Ă©s más, az elnökhöz közel állĂł emberekkel – folytatott beszĂ©lgetĂ©sek során szerzett tudomást.

Az elnök Ă©lete igen monoton: 15 perces egysĂ©gekre van felbontva hĂłnapokra, talán Ă©vekre elõre. KĂ©sõn kel – mert szeret sokáig dolgozni –, Ă©s valamivel dĂ©l után Ă©tkezik. A legegyszerĂ»bb reggelivel indĂ­t: mindig van cottage cheese, ezen kĂ­vĂĽl zabkása vagy omlett szerepel a menĂĽn, mindig a legfrissebb alapanyagokbĂłl. GyĂĽmölcslevet iszik, az Ă©tkezĂ©s vĂ©gĂ©n pedig kávĂ©t. Az elsõ kĂ©t Ăłrát Ăşszással tölti, asszisztensei szerint ilyenkor dõlnek el a legnagyobb kĂ©rdĂ©sek Oroszország jövõjĂ©t illetõen. AmĂ­g az államfõ sportol, az „udvaroncai” tĂĽrelmesen várnak rá, gyakran Ăłrákon keresztĂĽl. Ha Ăşgy tartja kedve, akkor az Ăşszás után a konditeremben – miközben a hĂ­reket nĂ©zi a tĂ©vĂ©n – mĂ©g sĂşlyt is emel.

Ezt követõen nagyon sokszor olvas, a kedvencei a törtĂ©nelmi tĂ©májĂş könyvek Rettegett IvánrĂłl, II. KatalinrĂłl, Nagy PĂ©terrõl. IdõnkĂ©nt felmerĂĽlnek olyan pletykák is, hogy regĂ©nyt láttak a kezĂ©ben – 2006-ban pĂ©ldául állĂ­tĂłlag egy thrillert olvasott (a Sankyat Zakhar Prilepintõl), amelyben a munkásosztály emberei csecseneket Ă©s rendõröket vernek, Ă©s a kormányzĂł irodáját gĂ©pfegyverekkel visszafoglalják a korrupt tolvajoktĂłl. Azok, akik Putyin hálĂłszobájába is bejáratosak, azt állĂ­tják, hogy az Ă©jjeliszekrĂ©nyĂ©n elõfordult a Harmadik Birodalom cĂ­mĂ» mĂ» is, ami egy kĂ©pzeletbeli latin-amerikai törtĂ©nĂ©sz beszámolĂłja II. Vlagyimir cár jövõben játszĂłdĂł hõstetteirõl. Mindemellett bárkit megkĂ©rdeznĂ©nk az „udvartartásábĂłl”, mindenki azt állĂ­taná, hogy az elnök nem olvas.

Tisztálkodni is alaposan szokott: forrĂł Ă©s hideg vizes fĂĽrdõ után öltözik fel mĂ©retre kĂ©szĂ­tett, konzervatĂ­v szĂ­nĂ» öltönyĂ©be. Az igazi munka kora dĂ©lután kezdõdik fábĂłl kĂ©szĂĽlt Ă­rĂłasztala mögött, olyan irodában, ahol nincsenek monitorok Ă©s csak a legszĂĽksĂ©gesebb technikai felszerelĂ©sek kerĂĽlnek felhasználásra, ezzel is növelve a biztonságot. Három bõrmappa tartalmazza a legfontosabbakat: az elsõ a belĂĽgyi iratokat, a második nemzetközi ĂĽgyekkel foglalkozik, a harmadik pedig katonai tĂ©mával – mindegyiket az Ă©rintett szolgálatok állĂ­tják össze.

Az elnök állĂ­tĂłlag az informáciĂł megszállottja. A legvastagabb mappa Ăşjságcikkeket rejt a legnagyobb pĂ©ldányszámĂş orosz Ă©s kĂĽlföldi lapokbĂłl, amelyek egy rĂ©sze – a nĂ©metek – eredeti nyelven kerĂĽlnek elĂ©. Putyin ritkán használja az internetet, az „ablak az ablakban” alkalmazások már tĂşlságosan összezavarják. AlkalmankĂ©nt azonban megnĂ©zi azokat a szatirikus videĂłkat, amelyeket rĂłla kĂ©szĂ­tettek, mert azt is tudni akarja, hogyan gĂşnyolják.

A hivatalos találkozĂłkat mosoly nĂ©lkĂĽl folytatja le – fogadja a bahreini koronaherceget, kitĂĽnteti az udmurti munka hõseit, Ă©s elbĂ­rálja a szövetsĂ©gi Ă»rhivatal tervezett elõlĂ©ptetĂ©seit.

Nem Ă©l Moszkvában, nem szereti a közlekedĂ©st, a környezetszennyezĂ©st, a sok embert. Novo-Ogarjovot választotta lakĂłhelyĂ©ĂĽl. A Kremlt 25 perc alatt innen is elĂ©rheti, miközben Moszkva dugĂłban vesztegel. EgyĂ©bkĂ©nt nem szeret ide járni, 2012 Ăłta a moszkvai találkozĂłit minimumra csökkentette, csak azokat látja itt vendĂ©gĂĽl, akiket le kell nyĂ»gözni a kĂĽlsõsĂ©gekkel. Szombaton Ă©s vasárnap is dolgozik, gyakran ilyenkor vesz angol leckĂ©ket is. Tanárával bonyolult szavakat tanulnak, Ă©s angol dalokat Ă©nekelnek. Van olyan vasárnap, amikor állĂ­tĂłlag imádkozik – a hozzá közel állĂłk elmondása szerint ugyan nem ateista, de azĂ©rt messze nem is keresztĂ©ny.

Kedvenc sportja a hoki, szerinte ez mĂ©ltĂłságteljes, fĂ©rfias Ă©s vicces játĂ©k. Olyan sĂ»rĂ»n játszik, ahogyan ideje engedi; nĂ©hány hetente azĂ©rt megszervez egy-egy meccset azokkal, akikben a legjobban bĂ­zik: a rĂ©gi munkatársakkal SzentpĂ©tervárrĂłl. Legtöbben ĂĽzletemberek, akik rajta vannak az USA szankciĂłs listáján, mint pĂ©ldául Arkagyij Ă©s Borisz Rotenberg Ă©s Gennagyij Timcsenko. Ha nincs ki a csapat, a testõrök töltik fel azt, az ellenfĂ©lĂ©t pĂ©ldául Medvegyev emberei. Ezek a fĂ©rfiak a legszĂ»kebb körhöz tartoznak: õk azok, akik ismertĂ©k alpolgármesterkĂ©nt, akikkel olcsĂł Ă©teleket ettek, Ă©s akik annak idejĂ©n „Boss”-nak hĂ­vták. Ma már inkább a „Cár” megnevezĂ©s a használatos.

Az elnök egyébként igen magányos, a szülei meghaltak, a feleségének pedig idegrendszeri problémái voltak, és hosszú különélés után elváltak. Két lányuk van, de személyük államtitok, és már nem élnek Oroszországban. Pletykálnak modellekrõl, fotósokról vagy tornászokról, akik éjjelente látogatják meg, de hogy ebben mennyi az igazság, azt senki sem tudja.

Szereti az állatokat, gyakran tartózkodik fekete labradorja társaságában. Élvezi a vadászatokat, prédaként Oroszország nagyvadjait célozta meg: a medvéket és a tigriseket.

Az élete évek óta ugyanazon rend alapján zajlik, saját elmondása szerint Sztálin óta a legkeményebben dolgozó vezetõ. Az biztos, hogy egyikük sem utazott többet nála. Három gépbõl álló flottája saját termináljáról szokott indulni. A külföldi utakat a titkosszolgálat szervezi, a pilótákat egy hónappal korábban kikérdezik, az adminisztrációja szállásául szolgáló luxushotelt átvizsgálják. Kétszáz szobát foglalnak le, és külön liftet készítenek elõ elnöki használatra. A szobájába senki sem léphet be, az ágynemûket és a tisztálkodási szereket kicserélik, a gyümölcskosárba csak a Kreml által átvizsgált és elõkészített darabok kerülhetnek. A helyszínre szállítják az orosz szakácsokat, takarítókat, pincéreket is, akik több tonna orosz ételt készítenek el. Akkor is, ha a helyszínen egyébként csak egyetlen éjszakát tölt el.

A diplomaták Ăłrákat tárgyalnak a vendĂ©glátási körĂĽlmĂ©nyekrõl: az elnököt nem lehet tejtermĂ©kkel kĂ­nálni, de nem kĂ­nálhatják Ă©tellel a vendĂ©glátĂłk – mĂ©g a kormányfõk sem –, Ă©s semmilyen kĂĽlföldi Ă©telt nem szolgálhatnak fel neki, amit a Kreml nem vizsgált át.

Putyin általában nagy hatással van a tárgyalĂłpartnereire. „Nem beszĂ©l, nem Ă©rzi szĂĽksĂ©gĂ©t, hogy mosolyogjon. Nem akar sĂ©tálni. Nem akar inni… Minden pillanatban tĂ­z ember van körĂĽlötte… Nem lehet három mĂ©ternĂ©l közelebb kerĂĽlni hozzá, mert annyira õrzik a terĂĽletet. Folyamatosan körbe van vĂ©ve a fĂĽlĂ©be sugdosĂł asszisztensekkel, operatõrökkel, test­õrökkel.”

„A politikusok suttognak, ha a szobában van. (…) Senki sincs, aki elĂ©g közel lenne hozzá ahhoz, hogy vicceljen vele. Ha belĂ©p egy szobába, a hangerõ lecsökken. Egyszer hangosan beszĂ©ltem – »hölgyeim Ă©s uraim, a másik szobába kell átmennĂĽnk az aláíráshoz« –, mire egy miniszter megfogta a kezem. »Fogja be«, sziszegte. »Itt van.«” A törtĂ©netet termĂ©szetesen szintĂ©n egy nevĂ©t nyĂ­ltan vállalni nem akarĂł forrás mesĂ©lte el.

Gondolkodni szinte nem is marad ideje, de erre nincs is nagyon szüksége: egyik eseményrõl a másikra megy, ám mivel a beszédei elõre meg vannak írva, a tárgyalások csupán formalitások. A vele utazó miniszterek próbálják utánozni a gesztusait és a viselkedését, de van egy nagy különbség közöttük: az elnök igyekszik minél gyorsabban visszavonulni a neki fenntartott szobába, míg emberei gyakran éjszakába nyúlóan isznak és szórakoznak.

„Érzelemmentesnek tĂ»nik, mintha semmi sem Ă©rintenĂ© meg igazábĂłl – emlĂ©kszik vissza az informátor –. Mintha alig lenne tudatában, hogy mi törtĂ©nik körĂĽlötte. Mintha kevĂ©s figyelmet fordĂ­tana ezekre az emberekre. Mintha ki lenne fáradva… A hozzá közel állĂłknak az a benyomása, hogy szinte örĂĽlne, ha lemondhatna. De tudja, hogy Oroszországon csak feudális Ă©rtelemben tud uralkodni. És abban a pillanatban, ahogyan a szorĂ­tása gyengĂĽl… minden össze fog zuhanni Ă©s börtönbe fog menni… Ă©s Moszkva Ăşgy fog Ă©gni, mint Kijev.”

Vannak udvaroncai, akik állĂ­tĂłlag hallották õszintĂ©n beszĂ©lni. EgyikĂĽk emlĂ©kszik egy meleg nyári estĂ©re, ahol nyĂ­ltan beszĂ©lt országa sorsárĂłl. MegkĂ©rdezte a jelenlĂ©võket, hogy szerintĂĽk ki volt a legnagyobb orosz árulĂł, de a válaszuk már nem Ă©rdekelte. Szerinte azok, akik a hatalmat eldobták – II. MiklĂłs Ă©s Mihail Gorbacsov. Ă•k elengedtĂ©k a hatalmat, Ă©s megengedtĂ©k, hogy a hisztĂ©rikusok Ă©s az õrĂĽltek ragadják azt magukhoz. Az elnök állĂ­tĂłlag ezen az Ă©jjelen megeskĂĽdött arra, hogy õ ezt soha nem fogja megtenni.
Link

Hozzászólások


#1 | kakas - 2014. október 04. 11:11:03
YouTube Videó
33.media.tumblr.com/dc96c61b99ea0bfe7920c8364dd642f4/tumblr_n6sktu2fIV1qz6z2wo1_400.gif
#2 | Ron Berber - 2014. október 05. 21:08:40
Kisssé van csak prekoncep-cion szaga. Eb-Ben Juda verhetetlen. Pedig nem is.
#3 | Perje - 2014. október 05. 22:21:33
Valóban fikció technikát alkalmaz. Kitalálta a történetet, és a az alábbi egy mondat kedvéért tákolta össze a mûvét: ... hogyan szeretett ki Oroszország Putyinból?
Írja ezt akkor, amikor az orosz elnök hazai népszerûsége igen a csúcson van.

Innen-onnan összeollózott valóban valamit, de látszik, hogy nem nagyon járhatott az elnök közelében, vagy pedig nem orosz nyelven olvasott az információk után.
Lejáratásnak megteszi a mû, de az is volt a célja.

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.