Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jåsdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTÓL (2013/09/22) AZ ÚJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tovĂĄbbiakban szakmai oldalkĂ©nt mĂŒködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjåtok - elérhetö.)

Klikkelj rĂĄ: Posta Imre Youtube oldala
..................

VIGYÁZZON A PÉNZÉRE, HA KITÖR A HÁBORÚ!


FotĂł: Getty Images / Keystone
PÁPAI CSABA - 2014. OKTÓBER 13. 20:03

GAZDASÁG PÉNZ CIKK
5 PERC

Az ukrajnai Ă©s a közel-keleti hĂĄborĂș globĂĄlis folyamatokra gyakorolt hatĂĄsa egyelĂ”re korlĂĄtozott, de kellĂ”en mĂ©ly gĂłcpontok ahhoz, hogy befolyĂĄsoljĂĄk a pĂ©nzpiacokat. FĂ”leg, ha egyik vagy mĂĄsik konfliktusban komolyabb, nyĂ­ltabb szerepet vĂĄllal OroszorszĂĄg, illetve az EgyesĂŒlt Államok. Adunk pĂĄr tippet, mit vagy mit nem tanĂĄcsos tenni a pĂ©nzĂŒnkkel hĂĄborĂșs idĂ”kben.
NehĂ©z lenne vitatni, hogy egy hĂĄborĂș nem tesz jĂłt a gazdasĂĄgnak. A hĂĄborĂșzĂł ĂĄllamok a rendelkezĂ©sĂŒkre ĂĄllĂł pĂ©nzt fegyverkezĂ©sre fordĂ­tjĂĄk, ahelyett, hogy beruhĂĄzĂĄsokra költenĂ©k, a munkĂĄsokat pedig a gyĂĄrtĂłsorok helyett a lövegek mellĂ© osztjĂĄk be. De mĂ©g a hĂĄborĂșnĂĄl is többet ĂĄrthat egy orszĂĄg gazdasĂĄgĂĄnak a hĂĄborĂș közelsĂ©ge. A jövĂ” bizonytalansĂĄga.

A hosszĂș tĂĄvĂș piaci folyamatokat tanulmĂĄnyozĂł szakĂ©rtĂ”k szerint a befektetĂ”k bizalma mindig a tĂ©nyleges fegyveres konfliktus kirobbanĂĄsa elĂ”tti utolsĂł ĂłrĂĄban volt a legalacsonyabb, ĂĄm vĂĄllalkozĂł kedvĂŒk rögvest visszatĂ©rt, mihelyst orszĂĄguk hadi ösvĂ©nyre lĂ©pett. Így volt ez a mĂĄsodik vilĂĄghĂĄborĂșban az EgyesĂŒlt Államokban Ă©s Nagy-BritanniĂĄban, ahol a hadba lĂ©pĂ©s idejĂ©n mĂ©lyponton voltak a rĂ©szvĂ©nyĂĄrak, Ă©s ez törtĂ©nt NĂ©metorszĂĄgban Ă©s JapĂĄnban is, ahol 1942-43-ban – a hĂĄborĂș fordulĂłpontjĂĄn – szĂĄrnyaltak leginkĂĄbb a tĂ”zsdĂ©k.
FotĂł: Getty Images / Fox Photos

A VIHAR ELÕTTI CSEND?

VĂĄrhatĂłan Ă­gy lesz ez OroszorszĂĄgban is, ahol a hĂĄborĂșs kilĂĄtĂĄsok miatt a devizapiac Ă©s a rĂ©szvĂ©nypiac is törtĂ©nelmi mĂ©lypontra zuhant. A jövĂ” bizonytalansĂĄga visszavonulĂĄsra kĂ©sztette a pĂ©nzembereket – hiszen jelenleg lehetetlensĂ©g, de legalĂĄbbis megfontolatlansĂĄg lenne meggyĂ”zĂ”dĂ©ssel ĂĄllĂ­tani bĂĄrmi biztosat a Kreml következĂ” lĂ©pĂ©sĂ©rĂ”l –; ennĂ©l mĂĄr az is tisztĂĄbb, kezelhetĂ”bb helyzet lenne a szĂĄmukra, ha a mostani konfliktus nyĂ­ltabb hĂĄborĂșvĂĄ mĂ©lyĂŒlne.

Az orosz rubel az 1998-as devizavĂĄlsĂĄg Ăłta nem volt ilyen gyenge, az orosz jegybank beavatkozĂĄsai pedig csak a devizakĂ©szlet apadĂĄsĂĄbĂłl Ă©szlelhetĂ”k, az ĂĄrfolyam korrekciĂłjĂĄbĂłl nem. Az orosz valutĂĄnĂĄl csak az Ășjabb ĂĄllamcsĂ”dbe sodrĂłdott argentin peso teljesĂ­t gyengĂ©bben az idĂ©n. Olyannyira, hogy a Rosszija Bank (az orosz jegybank) minden cĂĄfolata ellenĂ©re makacsul tartja magĂĄt a pletyka, hogy OroszorszĂĄg hamarosan korlĂĄtozni fogja a tĂ”kekiviteli lehetĂ”sĂ©geket.

A tĂ”ke valĂłban menekĂŒl az orszĂĄgbĂłl (a becslĂ©sek szerint idĂ©n összesen 100-120 milliĂĄrd dollĂĄrt vonnak majd ki a befektetĂ”k az orosz piacrĂłl), az egyre valĂłszĂ­nĂ»bb kamatemelĂ©s pedig mĂ©g inkĂĄbb megnehezĂ­ti majd a beruhĂĄzĂĄsokhoz szĂŒksĂ©ges forrĂĄsok elĂ”teremtĂ©sĂ©t. Az orosz cĂ©gek a szankciĂłk miatt nem fĂ©rnek hozzĂĄ a nyugati hitelekhez, Ă­gy egyre inkĂĄbb az ĂĄllamra vannak utalva. Az orosz gazdasĂĄg idĂ©n mĂ©g fĂ©l szĂĄzalĂ©kkal bĂ”vĂŒlhet ugyan, de a körĂŒlmĂ©nyek Ă©rdemi vĂĄltozĂĄsa nĂ©lkĂŒl jövĂ”re mĂĄr nyakig fog ĂŒlni a vĂĄlsĂĄgban.

A kilĂĄtĂĄsok felmĂ©rhetetlenek. Nem egyĂ©rtelmĂ», Moszkva vĂĄllalja-e a nyĂ­lt katonai beavatkozĂĄst Kelet-UkrajnĂĄban az elszakadĂĄsĂ©rt kĂŒzdĂ” tĂ©rsĂ©geket uralĂł milĂ­ciĂĄk mellett. Nem kizĂĄrhatĂł, hogy Vlagyimir Putyin vĂ©gĂŒl Ășgy dönt, a KrĂ­m annektĂĄlĂĄsakor alkalmazott Ă©rvek a Baltikumban is bevĂĄlhatnak, Ă©s oda is kiterjeszti az etnikai alapĂș konfliktust. EgyĂĄltalĂĄn nem valĂłszĂ­nĂ», hogy Kijev feladja az orszĂĄg keleti rĂ©szĂ©t a szakadĂĄrok javĂĄra. Sokkal nagyobb az esĂ©ly arra, hogy a hĂĄborĂș legalĂĄbb tavaszig elhĂșzĂłdik, de az sem kizĂĄrhatĂł, hogy az EgyesĂŒlt Államok hideghĂĄborĂșs fenyegetĂ©sei vĂĄlnak valĂłra, miszerint hosszĂș gazdasĂĄgi hĂĄborĂșnak nĂ©zĂŒnk elĂ©be.
FotĂł: Bundesarchiv / o.Ang.

HÁBORÚS STRATÉGIÁK

S hogy mi a legjobb befektetĂ©si stratĂ©gia egy hĂĄborĂșs gazdasĂĄgban? Ami a legtöbbĂŒnknek elĂ”ször eszĂ©be jut, hogy kĂ©szpĂ©nzzĂ© tegyĂŒk minden befektetĂ©sĂŒnket. Sokak szerint azonban Ă©pp ez a legrosszabb stratĂ©gia, amit követhetĂŒnk. A kĂ©szpĂ©nz az elsĂ”, ami elveszĂ­ti az Ă©rtĂ©kĂ©t egy hĂĄborĂșban. A hĂĄborĂșs infrastruktĂșra fenntartĂĄsĂĄhoz ugyanis rettenetesen sok pĂ©nz kell, ezt pedig termelĂ©s nĂ©lkĂŒl csak pĂ©nznyomtatĂĄssal, azaz az orszĂĄg fizetĂ”eszközĂ©nek elinflĂĄlĂĄsĂĄval lehet elĂ©rni (ennek nagyon halvĂĄny jelei mĂĄr mutatkoznak OroszorszĂĄgban, ahol az Ă©lelmiszerĂĄrak idĂ©n majdnem 12 szĂĄzalĂ©kkal drĂĄgultak) . A hĂĄborĂșban vesztes orszĂĄgok pĂ©nze pedig gyakran annyit sem Ă©r, mint a papĂ­r, amelyre nyomtĂĄk.

A vĂĄlsĂĄgok pedig a legkevĂ©sbĂ© veszik figyelembe az orszĂĄghatĂĄrokat. Az elmĂșlt szĂĄz Ă©v hĂĄborĂșibĂłl kiderĂŒlt: a hĂĄborĂșzĂł orszĂĄgok szomszĂ©dai alig nyĂșjtottak nagyobb biztonsĂĄgot a vagyonoknak, mint maguk a harcolĂł felek: a befektetĂ©sek megtĂ©rĂŒlĂ©se alig 2 szĂĄzalĂ©kkal volt jobb, a piac volatilitĂĄsa (ĂĄringadozĂĄsa) pedig mindössze 1 szĂĄzalĂ©kkal volt alacsonyabb a hĂĄborĂșs orszĂĄgok közvetlen közelĂ©ben. Így az sem feltĂ©tlenĂŒl jelent megoldĂĄst, ha a hatĂĄrokon tĂșlra menekĂ­tjĂŒk a pĂ©nzt.
Az ezĂŒst, az arany Ă©s a platina – hasonlĂłan a mĂ»tĂĄrgyakhoz – sem tĂ»nnek elĂ©g jĂł vĂĄlasztĂĄsnak, hiszen nehezen Ă©rtĂ©kesĂ­thetĂ”k Ă©s könnyen ellophatĂłk – Ă©s mĂ©g csak nem is ehetĂ”k. Épp ezĂ©rt lehet viszont jĂł ötlet egy vidĂ©ki birtok, fĂ”kĂ©nt, ha mĂ»velĂ©sre vagy ĂĄllattartĂĄsra is alkalmas. A hĂĄborĂșs gazdasĂĄgban az Ă©lelmiszer-utĂĄnpĂłtlĂĄs aranyat Ă©r, Ă©s a hĂĄborĂș vĂ©gĂ©vel egy mĂ»ködĂ” birtok nyeresĂ©ggel Ă©rtĂ©kesĂ­thetĂ”. Bizonytalan befektetĂ©s lehet viszont az olaj, annak ellenĂ©re, hogy az ĂĄrakon egyelĂ”re nem lĂĄtszik, hogy a Közel-Keleten hĂĄborĂș van. A kĂ­nĂĄlat Ă©s kereslet kĂ©nyes egyensĂșlya könnyen megborulhat, ha a szunnita radikĂĄlisok szĂ©lesebbre nyitjĂĄk a hadszĂ­nteret.
Az iraki hĂĄborĂș mĂ©gis megfontolandĂł tapasztalatokkal szolgĂĄl azoknak, akik hisznek az EgyesĂŒlt Államokkal koalĂ­ciĂłra lĂ©pett orszĂĄgok IszlĂĄm Állam feletti gyors gyĂ”zelmĂ©ben. Az olajipari technolĂłgia irĂĄnti kereslet a hĂĄborĂșt követĂ” ĂșjjĂĄĂ©pĂ­tĂ©s sorĂĄn, az olaj ĂĄrfolyama pedig a hĂĄborĂș alatt volt magas.

A bĂ©keidĂ”ben egyik legbiztonsĂĄgosabb befektetĂ©si lehetĂ”sĂ©get kĂ­nĂĄlĂł kötvĂ©nypiac is jĂłval az ĂĄtlag alatt teljesĂ­tett a hĂĄborĂșs idĂ”kben. A gyĂ”ztes orszĂĄgok kötvĂ©nyeinek hozama az inflĂĄciĂłval mĂ©g csak lĂ©pĂ©st tudott tartani, de a vesztesekĂ© akĂĄr 90 szĂĄzalĂ©kot is veszĂ­thetett az Ă©rtĂ©kĂ©bĂ”l. A bĂĄtrabbak mellĂ© azonban jĂłval nagyobb esĂ©llyel tĂĄrsult a szerencse. A mĂĄsodik vilĂĄghĂĄborĂșs amerikai tĂ”zsdĂ©t tanulmĂĄnyozĂł elemzĂ”knek feltĂ»nt, hogy a közvetlenĂŒl a hĂĄborĂș elĂ”tt felkapott szektorok (energiaipari, nehĂ©zipari, hadĂĄszati cĂ©gek rĂ©szvĂ©nyei) a hĂĄborĂș sorĂĄn sokkal gyengĂ©bben teljesĂ­tettek; mĂ­g azok az iparĂĄgak, amelyek a harcok elĂ”tt megfeneklettek (szĂłrakoztatĂłipar, egĂ©szsĂ©gĂŒgy, hĂĄztartĂĄsi cikkek), a hĂĄborĂșban feltĂ»nĂ”en jĂłl szerepeltek.


Az amerikai rĂ©szvĂ©nypiac hosszĂș tĂĄvĂș reĂĄlĂ©rtĂ©k-növekedĂ©se (a grafikon az S&P összesĂ­tett rĂ©szvĂ©nyindex inflĂĄciĂłval kiigazĂ­tott Ă©rtĂ©kvĂĄltozĂĄsĂĄt mutatja)

MIBE FEKTESSEM A PÉNZEM?

A hĂĄborĂșs befektetĂ©seket tanulmĂĄnyozĂłk szerint az elmĂșlt Ă©vszĂĄzad legnagyobb tanulsĂĄga, hogy sajnos nincs egyetlen biztos hely az unokĂĄinknak szĂĄnt megtakarĂ­tĂĄsoknak. A pĂĄrnacihĂĄba varrt bankĂłk Ă©ppĂșgy elĂ©rtĂ©ktelenedhetnek, mint a „tuti” rĂ©szvĂ©nybe fektetett vagyonok.
A 19Az 1914-es amerikai tĂ”zsde tĂ­z legnagyobb cĂ©gĂ©bĂ”l 2014-re mindössze kettĂ” mĂ»ködik mĂ©g, a GE Ă©s a US Steel, de utĂłbbit mĂĄr rĂ©g nem a blue chipek közt tartjĂĄk szĂĄmon (a szĂĄz legnagyobb cĂ©gbĂ”l a szĂĄzad vĂ©gĂ©re mindössze 18 maradt fenn). A legnagyobb cĂ©gek papĂ­rjait összefogĂł Dow Jones Ipari Indexben mĂĄr jĂł ideje nem a gyĂĄripari rĂ©szvĂ©nyek vannak tĂșlsĂșlyban, ahogy 1914-ben, az akkor menĂ” cĂ©gek 80 szĂĄzalĂ©ka pedig rĂ©g bezĂĄrt.

A tĂ”ke Ă©s Ă­gy a kockĂĄzat megosztĂĄsa tehĂĄt nemcsak bĂ©keidĂ”ben, de hĂĄborĂșban is jĂł stratĂ©gia lehet. A vidĂ©ki ingatlanvĂĄsĂĄrlĂĄs mellett a nem ciklikus szektorok – gyĂłgyszeripar, vegyipar, dohĂĄnyipar – rĂ©szvĂ©nyeibe törtĂ©nĂ” befektetĂ©s is jĂł esĂ©llyel Ă©rtĂ©kĂĄllĂł lehet. A hadiipari papĂ­rok – bĂĄrmennyire vonzĂłnak is tĂ»nhetnek egy hĂĄborĂș elĂ”estĂ©jĂ©n – gyorsan Ă©rtĂ©kĂŒket vesztik a hĂĄborĂș sorĂĄn, Ă­gy azoktĂłl jobb tĂĄvol maradni. A rĂ©szvĂ©nypiaci mĂ©lyponton viszont akkor is Ă©rdemes bevĂĄsĂĄrolni, ha mĂ©g nem lĂĄtszik a konfliktus vĂ©ge. A fundamentumaikban meggyengĂŒlt, de a hĂĄborĂș utĂĄni ĂșjjĂĄĂ©pĂ­tĂ©s sorĂĄn fontossĂĄ vĂĄlĂł cĂ©gek – pĂ©ldĂĄul nehĂ©zipar, gyĂĄripar, energiaipar, Ă©pĂ­tĂ”ipar – rĂ©szvĂ©nyei jĂł esĂ©llyel megtĂ©rĂŒlĂ” befektetĂ©sek lehetnek.

Hozzászólások


#1 | Leandros - 2014. október 14. 18:10:38
egyelĂ”re korlĂĄtozott, de kellĂ”en mĂ©ly gĂłcpontok ahhoz, hogy befolyĂĄsoljĂĄk a pĂ©nzpiacokat" gĂłcpont mestersĂ©gesen amibĂ”l a totĂĄlis gazdasĂĄgi hĂĄborĂș ered. MĂ©g hogy mĂ©lypont?! HĂĄt kĂ©rdem Én, de költĂ”ien, hogy miĂ©rt is a pĂ©nzemberek Ă©s a befektetĂ©sektĂ”l fĂŒgg bĂĄrmely nĂ©p megĂ©lhetĂ©se, lĂ©te?!
#2 | teGergoChemtrailsBp - 2014. október 14. 19:09:11
#3 | Gutai Zub - 2014. október 14. 19:35:43
PĂ©nz Ă©s a HĂĄborĂș

NĂ©zzĂŒk csak

Néhåny héttel ezelÔtt Izrael szétbombåzta a szerencsétlen gåzai palesztinokat. Kö kövön nem maradt, több ezer ember, gyermek elpusztult.

Az adakozó jó "vilåg" 5 és fél milliård dollårt ajånlott fel az "ujjåépítésre"!(adófizetök pénzébÔl)

Mivel, minden Ă©pitkezĂ©si anyag, bĂĄrmi ami kell, Izraelen keresztĂŒl tud csak bejutni, Ă­gy minden jĂłtĂ©kony Ă©s palesztinoknak kĂŒldött dollĂĄr 70% ott is marad.

Te is vigyĂĄzz a pĂ©nzedre ha hĂĄborĂșzol........
#4 | kukackac - 2014. október 14. 19:58:55
1.bp.blogspot.com/_KhZhpI2GM6I/SeeLSbeG7DI/AAAAAAAAA-o/EuK0W8eAwk4/s400/strip-S-f%25C3%25A9lek.jpg
#5 | kakas - 2014. október 15. 07:28:30
MĂĄr akadozik a gĂĄz ellĂĄtĂĄs!33.media.tumblr.com/f6e9ade594ee5f7003af6a6a91b523a4/tumblr_nd5z73rbFe1qagh5to1_500.jpg s_*_olle

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.