Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Szak√©rt√Ķ: a n√©met gazdas√°got s√ļlyos szerkezeti gondok terhelik


Kap√°s van! Kak√°s van! Szag√©rt√Ķ mondja...√©rtitek, ugye? Szabadk√Ķm√Ľves zsid√≥ sz@rkezeti probl√©m√°k akadtak? N√©metorsz√°g gazdas√°gi t√ľnd√∂kl√©se csak √°br√°nd, az Eur√≥pai Uni√≥ legnagyobb gazdas√°g√°t val√≥j√°ban s√ļlyos szerkezeti gondok terhelik, a kiutat pedig a beruh√°z√°sok √∂szt√∂nz√©se √©s az uni√≥s integr√°ci√≥ elm√©ly√≠t√©se jelentheti - v√©li az egyik vezet√Ķ n√©met gazdas√°gkutat√≥ int√©zet, a berlini DIW (Deutsches Institut f√ľr Wirtschaftsforschung) eln√∂ke.
Marcel Fratzscher egy keddi berlini h√°tt√©rbesz√©lget√©sen kiemelte, hogy N√©metorsz√°g eddig j√≥l v√©szelte √°t a v√°ls√°got, aminek k√∂vetkezt√©ben "euf√≥rikus hangulat" alakult ki, √©s sokan √ļgy gondolj√°k, hogy N√©metorsz√°gnak "nagyon j√≥l megy a sora √©s boldog j√∂v√Ķ √°ll el√Ķtte".

Ez azonban ill√ļzi√≥, b√°r m√°s orsz√°gokkal √∂sszevetve val√≥ban kedvez√Ķ a n√©metorsz√°gi helyzet - jelentette ki.

N√©metorsz√°g az ut√≥bbi t√≠z √©vben h√°rom nagy gazdas√°gpolitikai sikert √©rt el. Az egyik a munkan√©lk√ľliek sz√°m√°nak csaknem 50 sz√°zal√©kos cs√∂kkent√©se 5 milli√≥r√≥l a 2,7-2,8 milli√≥ k√∂r√ľli szintre. A "foglalkoztat√°si csoda" mellett a versenyk√©pess√©g er√Ķs√≠t√©se is siker√ľlt, amit mutat a k√ľlkereskedelmi m√©rleg hatalmas t√∂bblete, a piacukon vil√°gels√Ķ n√©met c√©gek hossz√ļ sora, vagy √©ppen az, hogy N√©metorsz√°gnak az "exportvil√°gbajnok" az √°lland√≥ jelz√Ķje. A harmadik siker az √°llamh√°ztart√°s rendbet√©tele, ezt jelzi, hogy m√°r 2012 √≥ta nagyj√°b√≥l egyens√ļlyi √°llapotban van a k√∂lts√©gvet√©s - fejtette ki.

Ugyanakkor minden ter√ľleten v√°ls√°gjelek mutatkoznak, √©s ezek √∂t f√Ķ probl√©m√°ra utalnak - tette hozz√° a DIW eln√∂ke.

Az els√Ķ a gazdas√°gi n√∂veked√©s alacsony szintje. A 2000-t√Ķl 2013-ig tart√≥ id√Ķszakot egy√ľttv√©ve a n√©met gazdas√°g n√∂veked√©si √ľteme 2 sz√°zal√©kponttal elmaradt a francia gazdas√°g n√∂veked√©si √ľtem√©t√Ķl, √©s 10 sz√°zal√©kponttal elmaradt a spanyol gazdas√°g m√∂g√∂tt - emelte ki Marcel Fratzscher.

A m√°sik f√Ķ gond az alulfoglalkoztatotts√°g, amelyet j√≥l jelez, hogy a munkamennyis√©g - a munk√°val t√∂lt√∂tt √≥r√°k sz√°ma - nem emelkedett a k√©tezres √©vek eleje √≥ta. A "foglalkoztat√°si csoda" √°rnyoldala, hogy els√Ķsorban az alacsony j√∂vedelmet biztos√≠t√≥ √©s a r√©szmunkaid√Ķs √°ll√°sok sz√°ma n√Ķtt. T√∂megek szeretn√©nek teljes munkaidej√Ľ √°ll√°st v√°llalni, de nem tudnak elhelyezkedni, mert nincs el√©g ilyen √°ll√°s, a hamarosan bevezetend√Ķ minim√°lb√©r - √≥r√°nk√©nti 8,5 eur√≥s brutt√≥ b√©r - alatt keres√Ķk sz√°ma pedig 4 milli√≥ra tehet√Ķ. Ugyancsak a munkaer√Ķpiac ellentmond√°sos fejl√Ķd√©s√©t mutatja, hogy a n√©met lakoss√°g jelent√Ķs r√©sz√©nek nett√≥ b√©re √©s j√∂vedelme cs√∂kkent 2000 √≥ta, m√≠g a szeg√©nyek ar√°nya 10 sz√°zal√©kr√≥l 14 sz√°zal√©kra emelkedett - mondta a szak√©rt√Ķ.

A harmadik gazdas√°gpolitikai gondot az √∂ngondoskod√°s, el√Ķgondoskod√°s ter√ľlet√©n zajl√≥ folyamatok jelentik - k√∂z√∂lte a DIW eln√∂ke, hangs√ļlyozva, hogy a megtakar√≠t√°si r√°ta ugyan magas N√©metorsz√°gban, de az egy f√Ķre jut√≥ vagyon igen szer√©ny m√©ret√Ľ, √©s elmarad egyebek k√∂z√∂tt az Olaszorsz√°gban √©s Spanyolorsz√°gban regisztr√°lt szintt√Ķl.

A gazdas√°gilag akt√≠v n√©pess√©g eg√©sz√©t jellemz√Ķ nett√≥ k√∂z√©p√©rt√©k 17 ezer eur√≥, ami messze nem el√©g az √∂regkori anyagi biztons√°ghoz, vagy egy hirtelen keletkez√Ķ v√°ls√°ghelyzet √°tv√©szel√©s√©hez - emelte ki Fratzscher, hozz√°t√©ve, hogy a jelens√©g oka az, hogy "a n√©metek rosszul takar√©koskodnak", k√©szp√©nzben vagy bankbet√©tben tartj√°k a megtakar√≠t√°saikat, √©s nemigen v√°s√°rolnak ingatlant vagy r√©szv√©nyt, √©s a biztos√≠t√°si konstrukci√≥k sem igaz√°n kedveltek.

A negyedik gond ehhez kapcsol√≥d√≥an a vagyoni egyenl√Ķtlens√©g, ami az EU valamennyi tag√°llam√°t tekintve N√©metorsz√°gban a legnagyobb - mutatott r√° a DIW eln√∂ke, hangs√ļlyozva egyebek k√∂z√∂tt azt, hogy a nagyfok√ļ egyenl√Ķtlens√©g visszafogja a t√°rsadalmi mobilit√°st.

Az √∂t√∂dik gond szerinte az √°llamh√°ztart√°sban mutatkozik. Az √°llami vagyon √©rt√©ke az ut√≥bbi h√ļsz √©vben t√∂bb mint 500 milli√°rd eur√≥val cs√∂kkent, mert "elhaszn√°l√≥dott" a k√∂zleked√©si, oktat√°si √©s k√∂zigazgat√°sai infrastrukt√ļra, hiszen a k√∂lts√©gvet√©si egyens√ļly helyre√°ll√≠t√°sa √©s az √°llamad√≥ss√°g stabiliz√°l√°sa els√Ķsorban az √°llami beruh√°z√°sok elhalaszt√°sa r√©v√©n val√≥sult meg.

Ez azonban s√ļlyos terheket helyez a k√∂vetkez√Ķ nemzed√©kekre - mondta a DIW eln√∂ke, r√°mutatva, hogy egyed√ľl a k√∂zleked√©si infrastrukt√ļra √°llagmeg√≥v√°s√°hoz a jelenlegin√©l 10 milli√°rd eur√≥val t√∂bb forr√°sra van sz√ľks√©g.

A mag√°ngazdas√°gban is f√Ķleg a beruh√°z√°sok hi√°nyoznak - tette hozz√°, kiemelve, hogy a n√©met gazdas√°g kett√Ķs szerkezet√Ľ, az egyik oldalon a f√Ķk√©nt exportra termel√Ķ vagy a vil√°ggazdas√°gba m√°s m√≥don bekapcsol√≥d√≥ modern c√©gek √°llnak, a m√°sik oldalon pedig mindenekel√Ķtt a kev√©sb√© fejlett hazai szolg√°ltat√≥ szektor.

A kit√Ľn√Ķ helyzetr√Ķl √©s remek kil√°t√°sokr√≥l sz√≥l√≥ √°br√°nd mellett ill√ļzi√≥ az is, hogy N√©metorsz√°gnak nincs sz√ľks√©ge Eur√≥p√°ra, √©s a j√∂v√Ķt az √Āzsia, a nagy felt√∂rekv√Ķ gazdas√°gok √©s az Egyes√ľlt √Āllamok fel√© fordul√°s jelenti. A nyit√°s e r√©gi√≥k fel√© term√©szetes √©s √©sszer√Ľ folyamat, de tov√°bbra is az EU lesz a legfontosabb gazdas√°gi partner - mondta Marcel Fratzscher, kiemelve, hogy a n√©met export 60 sz√°zal√©ka az EU-ba, ezen bel√ľl 40 sz√°zal√©k az eur√≥√∂vezetbe ir√°nyul, √©s nem v√°rhat√≥ az ar√°nyok nagyobb m√©rt√©k√Ľ v√°ltoz√°sa m√°s r√©gi√≥k jav√°ra. Hozz√°tette: ill√ļzi√≥ az is, hogy a v√°ls√°g√©rt az eur√≥ a felel√Ķs, √©s az EU csak "a n√©metek p√©nz√©t akarja", hiszen az eur√≥√∂vezeti v√°ls√°gkezel√©s valamennyi l√©nyeges l√©p√©se a n√©met korm√°ny hozz√°j√°rul√°s√°val, vagy √©ppen kezdem√©nyez√©s√©re t√∂rt√©nt meg, √©s ezek a l√©p√©sek nem utols√≥sorban a n√©met befektet√Ķk √©s ad√≥fizet√Ķk √©rdekeit v√©dik.

Az eur√≥ pedig nem kiv√°ltotta, hanem tomp√≠totta a v√°ls√°got, a k√∂z√∂s p√©nz n√©lk√ľl j√≥ n√©h√°ny orsz√°g cs√Ķdbe ment volna - jegyezte meg a DIW eln√∂ke.

Marcel Fratzscher hangs√ļlyozta: a n√©met gazdas√°g j√∂v√Ķj√©t a beruh√°z√°sok √∂szt√∂nz√©se mellett az eur√≥√∂vezeti integr√°ci√≥ elm√©ly√≠t√©se √©s az uni√≥s int√©zm√©nyek meger√Ķs√≠t√©se biztos√≠thatja. √ćgy egyebek mellett l√©tre kell hozni az IMF mint√°j√°ra egy eur√≥pai valutaalapot, √©s az eur√≥√∂vezeti orsz√°gok p√©nz√ľgypolitik√°j√°nak √∂sszehangol√°s√°√©rt felel√Ķs "eur√≥√∂vezeti p√©nz√ľgyminiszter" int√©zm√©ny√©t.
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | Leandros - 2014. oktůber 15. 17:51:36
v√©li az egyik vezet√Ķ n√©met gazdas√°gkutat√≥ int√©zet, a berlini DIW (Deutsches Institut f√ľr Wirtschaftsforschung) eln√∂ke." El√Ķ kell vezetni az USA-val k√∂tend√Ķ szabad kereskedelmi z√≥na sz√ľks√©gess√©g√©t. Igaz hogy van s√ļlyos gond, de mint USA mag√°nak k√∂sz√∂nheti. Erre csak r√°mutat az OROSZ piac elveszt√©se. Nagy a szint k√ľl√∂nbs√©g?! Akkor mi van n√°lunk?! Minden komoly nagy n√©met c√©g, olcs√≥ munkaer√Ķ piaci ter√ľletre k√∂lt√∂z√∂tt, √≠gy erk√∂lcsileg sem tudn√°m a legkisebb m√©rt√©kben sem sajn√°lni √ēket". M√©g mindig pr√≥b√°lj√°k fel√°ll√≠tani a vil√°g korm√°nyt √©s hatalmat, de a gazdas√°gi h√°bor√ļ hamarabb kiv√©rezteti.

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.