Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

√Ātalakul√≥ban a nemzetk√∂zi vil√°grend


A nagyhatalmi k√©pess√©gek alapj√°n K√≠na felemelked√©s√©t √©s az Eur√≥pai Uni√≥ hanyatl√°s√°t vet√≠tik el√Ķre a k√ľl√∂nb√∂z√Ķ elemz√©sek – mondta T√°las P√©ter biztons√°gpolitikai szak√©rt√Ķ a Nemzeti K√∂zszolg√°lati Egyetem (NKE) Ludovika Szabadegyetem√©nek nyit√≥ el√Ķad√°s√°n kedden Budapesten.


Az egyetem nemzetk√∂zi int√©zet√©nek vezet√Ķje, Strat√©giai √©s V√©delmi Kutat√≥ K√∂zpontj√°nak igazgat√≥ja kiemelte: a glob√°lis hatalom tov√°bbra is az Amerikai Egyes√ľlt √Āllamok marad, K√≠na √©s Oroszorsz√°g region√°lis nagyhatalmak. A nemzetk√∂zi kapcsolatok √ļj rendszere, az √ļj hatalmi realizmus Kelet-K√∂z√©p-Eur√≥p√°nak – azon bel√ľl Magyarorsz√°gnak – nem kedvez.

Az, hogy egy √°llam mekkora hatalommal b√≠r a nemzetk√∂zi politik√°ban, els√Ķdlegesen a katonai hatalomt√≥l f√ľgg, att√≥l, rendelkezik-e olyan jelent√Ķs, a vil√°g b√°rmely r√©sz√©n bevethet√Ķ modern hadsereggel, amely hossz√ļ t√°von fenntarthat√≥. A k√∂vetkez√Ķ t√©nyez√Ķ a vil√°ggazdas√°gban bet√∂lt√∂tt szerepe, a gazdas√°gi teljes√≠tm√©nye, amelynek m√©r√Ķsz√°ma leggyakrabban a brutt√≥ nemzeti √∂sszterm√©k.

K√≠na a GDP-t tekintve hamarosan utol√©ri az Egyes√ľlt √Āllamokat. Ezzel egy√ľtt viszont azt is n√©zni kell, mekkora lakoss√°g √°ll√≠tja el√Ķ azt a GDP-t. Szint√©n a gazdas√°gi hatalomban fontos t√©nyez√Ķ a cs√ļcstechnol√≥gia, de legal√°bb ennyire a t√°rsadalom technol√≥giai kult√ļr√°ja is.

Fontos a diplom√°ciai hatalom, az, hogy az orsz√°g mennyire k√©pes meghat√°rozni a nemzetk√∂zi politika napirendj√©t, mekkora a belesz√≥l√°sa a d√∂nt√©sekbe. A nemzetk√∂zi hatalom legfontosabb szerepl√Ķi az ENSZ Biztons√°gi Tan√°cs√°nak (BT) tagjai. A h√°bor√ļ √©s b√©ke k√©rd√©s√©r√Ķl leg√°lisan egyed√ľl az ENSZ BT d√∂nthet.

Fontos t√©nyez√Ķ – b√°r sokszor nem veszik figyelembe – az orsz√°g kultur√°lis hatalma, vagyis az orsz√°g t√°rsadalmi berendezked√©se, t√°rsadalmi vonzereje is. Ezek tekintet√©ben Eur√≥pa √©s az Egyes√ľlt √Āllamok is vonz√≥.

Az, hogy egy orsz√°g politikai hatalomm√° tud-e v√°lni, t√∂bb adotts√°gt√≥l, k√©pess√©gt√Ķl is f√ľgg. Ilyen p√©ld√°ul a demogr√°fia. A Nyugat demogr√°fiai hull√°mv√∂lgyben van, n√©pess√©gfogy√°s √©s el√∂reged√©s jellemzi. √Āzsi√°ban (K√≠n√°ban √©s Indi√°ban) egyar√°nt lassul a n√©pess√©g n√∂veked√©se, de a j√∂v√Ķben a nemi ar√°nytalans√°gok gondot okozhatnak. Afrik√°ban a k√∂vetkez√Ķ √©vekben lakoss√°gn√∂veked√©s v√°rhat√≥, kulcsfontoss√°g√ļ, hogy ez mik√©nt befoly√°solja majd a migr√°ci√≥t. Ennek megakad√°lyoz√°s√°hoz az afrikai √°llamoknak fejl√Ķdni√ľk kell, de erre seg√≠ts√©g n√©lk√ľl nem k√©pesek.

A glob√°lis k√∂z√©poszt√°ly, amelyet jelenleg nagyj√°b√≥l 2 milli√°rd nyugat-eur√≥pai √©s egyes√ľlt √°llamokbeli ember alkot, a k√∂vetkez√Ķ √©vtizedekben meg fog dupl√°z√≥dni. Nagy r√©sz√ľk √Āzsi√°ban, K√≠n√°ban fog feln√Ķni.

A nemzetk√∂zi kapcsolatokat √ļj hatalmi realizmus jellemzi, ami azt jelenti, hogy a region√°lis nagyhatalmaknak saj√°t t√©rs√©g√ľkben nagyobb √©rdek√©rv√©nyes√≠t√Ķ k√©pess√©g√ľk van, mint egy domin√°ns glob√°lis nagyhatalomnak. Ilyen p√©ld√°ul Oroszorsz√°g a posztszovjet t√©rs√©gben, √©s ezt jelzi a Kr√≠m elszak√≠t√°sa is. Oroszorsz√°g energetikai √©s nukle√°ris nagyhatalom, de komoly moderniz√°ci√≥s kih√≠v√°sokkal n√©z szembe.

Az Eur√≥pai Uni√≥t gyeng√ľl√Ķ koh√©zi√≥ jellemzi, geopolitikai s√ļlya is cs√∂kken. Sz√°mos v√°ls√°g – a g√∂r√∂g, a ciprusi √©s a spanyol is – el√Ķre l√°that√≥ volt. A legt√∂bb reformot N√©metorsz√°g mellett, amely a h√°t√°n viszi az EU gazdas√°g√°t, a kelet-k√∂z√©p-eur√≥pai orsz√°gok vitt√©k v√©ghez, azt is k√©nyszerb√Ķl, a NATO-, illetve EU-csatlakoz√°s felt√©telek√©nt.

A NATO-t a hossz√ļ √©s sikertelen misszi√≥i miatt strat√©giai f√°radts√°g jellemzi. R√©g√≥ta probl√©ma, hogy Eur√≥pa nem akar el√©g forr√°st √°ldozni a biztons√°g√°ra. E tekintetben “j√≥l j√∂tt” az ukr√°n v√°ls√°g: ha nem k√∂lt√ľnk a v√©delmi k√©pess√©geinkre, akkor a politikai elv√°r√°saink sem fognak teljes√ľlni – v√©li T√°las.

Forr√°s:MTI
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | Perje - 2014. oktůber 15. 21:36:34
Thalas is azt szajk√≥zza, amit a transzatlantiak kiadtak neki, csak √Ķ itt bels√Ķ k√∂rben puh√≠tja az emberek agy√°t.

Kin√°t pedig sz√°nd√©kosan sodorta a Nyugat az oroszok oldal√°ra azzal, hogy megvonatja Eur√≥p√°t√≥l az orosz energiahordoz√≥kat. J√≥t tesznek K√≠n√°val, mik√∂zben az Uni√≥t egyre gy√∂ng√≠tik.. Min√©l gyeng√©bb az uni√≥, ann√°l k√∂nnyebb az egyes orsz√°gait b√°buk√©nt kezelni, vel√ľk k√©nyszerb√Ķl reformokat v√©grehajtatni.
#2 | Balu - 2014. oktůber 16. 08:02:45
"Az Eur√≥pai Uni√≥t gyeng√ľl√Ķ koh√©zi√≥ jellemzi" <<< >>> "az √ļj hatalmi realizmus Kelet-K√∂z√©p-Eur√≥p√°nak ... nem kedvez"

?! Nemtom, nincs ebben n√©mi logikai diszkrepancia? Ha az elemz√Ķ eleve az EU tov√°bbi l√©t√©b√Ķl indul ki, akkor persze van benne igazs√°g, de az EU k√∂zponti hatalm√°nak gyeng√ľl√©se pont, hogy er√Ķs√≠ti (ill. er√Ķs√≠tenie k√©ne) az egyes √°llamok auton√≥m mozg√°si ter√©nek b√Ķv√ľl√©s√©t.

"Európa nem akar elég forrást áldozni a biztonságára"
Ez is kicsit duplagondol/√ļjbesz√©l. Min√©l nagyobb hadsereggel n√Ķ a biztons√°g? Mi√©rt kell abb√≥l kiindulni megint, hogy meg akarnak minket t√°madni? A t√°mad√°s megel√Ķzhet√Ķ pl. norm√°lis diplom√°ci√°val - amennyiben a partner is hajland√≥. Megl√°t√°som szerint az oroszok, k√≠naiak hajland√≥ak, csak az USA nem. Akkor meg ha fegyverkez√ľnk, a val√≥s er√Ķvonalak ment√©n defini√°ljuk az ellens√©get √©s ford√≠tsuk a megfelel√Ķ ir√°nyba a puskacs√∂veket.

T√°las P√©ter nem "elemz√Ķ", hanem a cionatlantyi tengely propagandist√°ja, meglehet√Ķsen g√∂rbe optik√°val
www.atv.hu/thumbnail/297x164/0/31/21000.jpg
#3 | kisvakond - 2014. oktůber 16. 08:22:30
Balu!

Az √©n olvasatomban az van, hogy a gyeng√ľl√Ķ EU mellett meger√Ķs√∂d√Ķ region√°lis hatalom √©rdek√©rv√©nyes√≠t√Ķ k√©pess√©ge al√° ker√ľl√ľnk √°t. Vagyis az oroszok kij√∂nnek a sp√°jzb√≥l a konyh√°ba.
√Čs √Ķ tudja, hogy ez nek√ľnk nem j√≥.
#4 | Balu - 2014. oktůber 16. 09:18:36
kisvakond,

akkor ok√©, az √©n olvasatom is hasonl√≥, csak bonyolultabban fejeztem ki magam. Az EU gyeng√ľl√©se mag√°val hozza a tagorsz√°gok mozg√°si ter√©nek n√∂veked√©s√©t, ami pont K. Eur√≥pa eset√©ben az Oroszorsz√°ggal val√≥ kapcsolatok normaliz√°l√°s√°t (k√©ne, hogy) hozza. Ezen (elvileg) Magyarorsz√°g is nyerhet, a magyar politikai elit viszont belebukhat, mert elj√°tszott√°k m√°r Moszkv√°ban a renom√©jukat. Rettent√Ķen sajn√°lom √Ķket.
#5 | Gutai Zub - 2014. oktůber 16. 10:26:21
Orwelli duplabeszéd és a Világrend

T√°las kit√°lal, de mit?

Ha van "globális" hatalom és "globális" középosztály,
(mert bizony van) akkor az Egyes√ľlt √Āllamok, K√≠na, Oroszorsz√°g, STB. nem a piramis tetej√©n van.

A nagy sakkj√°tszm√°ban a r√©stvev√Ķ b√°buk mozognak ugyan, v√°ltoznak a fel√°ll√°sok, fekete feh√©r, de ezek csak egym√°st l√°tj√°k.
Csak fel√ľlr√Ķl lehet l√°tni az eg√©sz terepet, igazgatni a r√©sztvev√Ķket, a v√°ltoz√°s illuzi√≥j√°t teremteni.

√Ėr√∂k term√©szeti t√∂rv√©ny: Egy Vil√°grend, b√°r ezt "Rend"-nek nem lehet nevezni, a saj√°t rend-etlens√©g√©ben soha nem tud magv√°ltozni......
#6 | Perje - 2014. oktůber 16. 16:08:53
Az USA megvetetett a bolg√°rokkal 10 katonai szem√©lysz√°ll√≠t√≥ j√°rm√Ľvet k√∂zel 16 milli√≥ doll√°r√©rt. A j√°rm√Ľ felfegyverzett, alkalmas katon√°k sz√°ll√≠t√°s√°ra, ment√Ķnek, vagy hullasz√°ll√≠t√≥nak. Ezzel fognak a bolg√°r katon√°k harcolni "√∂nk√©nt" Afganiszt√°nban.http://www.novini...l+Vehicles
Vajon mi mi foguk venni?:D
#7 | Perje - 2014. oktůber 16. 16:23:53
√Ālmomban sem gondoltam volna , hogy a transzatlanti katonai szervezet ennyire a" sz√≠v√©n viseli" az energia biztons√°g k√©rd√©s√©t. M√°r a gr√ļzokat is bevontak ebbe az energia biztons√°gi kiv√°l√≥s√°gi k√∂zpontba. A biolabor mellett, term√©szetesen.
http://www.ensecc.../home.html
Valami √ľr√ľgy csak kell ahhoz, hogy egy nem tagorsz√°gba bef√©szkelj√©k magukat. Ez is a terjeszked√©s egyik form√°ja.
#8 | Leandros - 2014. oktůber 16. 18:20:47
A nagy vissz√°ss√°g az √©rvel√©sben. USA a tot√°lis k√∂z√©ppont. De meddig?! T√©nyez√Ķk amikre nem mer r√°mutatni a fizetett szaki! "Az, hogy egy √°llam mekkora hatalommal b√≠r a nemzetk√∂zi politik√°ban, els√Ķdlegesen a katonai hatalomt√≥l f√ľgg, att√≥l, rendelkezik-e olyan jelent√Ķs, a vil√°g b√°rmely r√©sz√©n bevethet√Ķ modern hadsereggel, amely hossz√ļ t√°von fenntarthat√≥." Ha nincs p√©nz, akkor bevethet√Ķs√©g se lesz. Ha nincs p√©nz, akkor obamaki √∂r√ľlhet ha a segg√©t h√°zon bel√ľl be fogja tudni v√©deni.
#9 | Perje - 2014. oktůber 17. 11:04:23
Az amerikai alelnök fiát, a Bajden gyereket kilökték a hadiflottától kábszerfogyasztás miatt.
http://online.wsj...1413499657
"Szerencs√©re" tal√°ltak sz√°m√°ra egy vezet√Ķ √°ll√°st ann√°l az ukr√°n??? c√©gn√©l, amelyik az ottani palag√°zt fogja kitermelni.
http://www.dni.ru...83648.html
Ez√©rt kell gyarmatos√≠tani m√°s orsz√°gokat. √ćgy lehet k√ľzdeni a munkan√©lk√ľlis√©g ellen.s_*_francba
De ha elindul a palagáz kitermelés, mi fogjuk azt ",megszívni", nem politikus csemetéje.

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.