Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Pragmatikus v√°lt√°s a magyar k√ľlpolitik√°ban


Az lehetne a paradigma, ha a "magyar", val√≥ban magyar lenne. De √©rthet√Ķ √≠gy is. Cumi van. Nincs k√ľl√∂n k√ľlgazdas√°g √©s k√ľlpolitika. A korm√°nyv√°lt√°s ut√°n kialakult rendszerben minden k√ľlgazdas√°gi, k√ľlpolitikai √©s kultur√°lis diplom√°ci√°hoz kapcsol√≥d√≥ feladat egy k√©zben √∂sszpontosul. A d√∂nt√©shozatal szintj√©n tot√°lis az integr√°ci√≥, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy Magyarorsz√°g a leghat√©konyabban reag√°ljon az √°talakul√≥ vil√°g kih√≠v√°saira. Szijj√°rt√≥ P√©ter, az imm√°r K√ľlgazdas√°gi √©s K√ľl√ľgyminiszt√©rium vezet√Ķje indokolta √≠gy lapunknak nyilatkozva az √°talak√≠t√°s sz√ľks√©gess√©g√©t. A miniszterrel emellett a meg√ļjul√≥ magyar k√ľlpolitika ir√°nyair√≥l, mozg√°ster√©r√Ķl, a klasszikus diplom√°cia √©s a k√ľlgazdas√°g kapcsolat√°r√≥l besz√©lgett√ľnk.

– Miniszter √ļr, kicsit hangosra, azt is mondhatn√°m, viharosra siker√ľlt a bel√©p√Ķje. Mindent tudunk m√°r a 167 milli√≥s h√°z√°r√≥l, s j√≥val kevesebbet arr√≥l, hol l√°tja Magyarorsz√°g hely√©t az √°talakul√≥ vil√°gban. Ebb√Ķl is l√°tszik, hogy egy miniszternek a h√°zv√°s√°rl√°s id√Ķz√≠t√©s√©t√Ķl a mag√°n√©let√©ig mi mindenre kell figyelnie. A feladatra k√©sz√ľlve sz√°m√≠tott a t√°mad√°sokra?
– √ögy gondoltam, ha valamit t√∂rv√©nyes m√≥don teszek, akkor ilyen t√°mad√°soknak nem leszek kit√©ve. M√©giscsak t√ļlz√°snak tartom, hogy valakinek a csal√°dj√°t ily m√≥don vonj√°k be a politikai harcokba. Ennek ellen√©re v√°laszt adtam minden felvet√©sre.

– Ha nem is a legfiatalabb k√ľl√ľgyminiszter Eur√≥p√°ban – osztr√°k koll√©g√°j√°val p√©ld√°ul nagy √∂regk√©nt besz√©lgethetett –, meglehet√Ķsen kor√°n √©rt a cs√ļcsra. Hogy l√°tja, mennyire korf√ľgg√Ķ a diplom√°ciai p√°lya? Mennyit sz√°m√≠t a tapasztalat?
– N√©zze, napra pontosan h√ļsz√©ves voltam, amikor m√©g Gy√Ķrben √∂nkorm√°nyzati k√©pvisel√Ķnek megv√°lasztottak, √≠gy m√°r 16 √©ve foglalkozom politik√°val. √ögy gondolom, egy int√©zm√©ny akkor m√Ľk√∂dhet j√≥l, ha ott minden koroszt√°ly k√©pviselteti mag√°t. Mondom ezt annak ellen√©re, hogy az √©letkor az√©rt nem okvetlen√ľl √°ll egyenes ar√°nyban a tapasztalattal. A k√ľl√∂nb√∂z√Ķ kor√ļ munkat√°rsak azonban m√°s-m√°s szeml√©letet hoznak a munk√°ba, ez√©rt fontosnak tartom, hogy legyen egy j√≥ elegy.

– Akkor nincs sz√ľks√©ge olyan tan√°csad√≥ test√ľletre, „v√©nek tan√°cs√°ra” sem, mint a K√ľl√ľgyi T√°rsas√°g, amellyel a korm√°nyk√∂r√∂kben sokszor oly j√°ratosnak mutatkoz√≥ baloldali lapt√°rsunk riogatta?
– Amikor a minisztereln√∂k a korm√°ny tagjair√≥l d√∂nt, akkor nem „v√©nek tan√°cs√°t”, hanem minisztereket v√°laszt.

– Az√©rt sokan szeretn√©k valamif√©le gy√°ms√°g al√° helyezni…
– Nem is csod√°lom!

– M√°r Navracsics Tibor miniszteri kinevez√©s√©t is azzal magyar√°zt√°k, hogy √∂nnek m√©g bele kell er√Ķs√∂dnie ebbe a posztba. Mondjon m√°r egy √©sszer√Ľ okot erre a p√°r h√≥napos k√∂zj√°t√©kra!
– Navracsics Tibort a korm√°ny biztosnak jel√∂lte, √≠gy az Eur√≥pai Bizotts√°g tagja lesz, s nem lehet tov√°bb k√ľl√ľgyminiszter. Engedjen meg azonban egy kit√©r√Ķt! Mindenki el√Ķtt vil√°gos volt, ha √©n leszek a k√ľl√ľgyminiszter, akkor a miniszt√©riumban √≥ri√°si √°talakul√°sok lesznek. Ezek az √°talak√≠t√°sok nem √∂nmaguk√©rt val√≥k. L√°tom, hogy mi zajlik a vil√°gban, s ennek t√ľkr√©ben hat√°rozott elk√©pzel√©sem van arr√≥l, hogy Magyarorsz√°gnak milyen l√©p√©seket kell tennie. √ögy gondolom, a miniszt√©rium el√Ķz√Ķ strukt√ļr√°ja nem lett volna alkalmas arra, hogy a legjobb v√°laszokat adjuk a kih√≠v√°sokra. Mindenekel√Ķtt az√©rt, mert az egy K√ľl√ľgyminiszt√©rium volt, m√≠g a mostani egy K√ľlgazdas√°gi √©s K√ľl√ľgyminiszt√©rium.

– Ezt teljes m√©rt√©kben elfogadom, s a K√ľl√ľgyminiszt√©rium folyos√≥in s√©t√°lva egy√©rtelm√Ľ, hogy gener√°ci√≥v√°lt√°s zajlik. Bizonyos v√©rfriss√≠t√©s r√° is f√©rt a K√ľl√ľgyminiszt√©riumra, azt azonban egy√°ltal√°n nem tartom logikusnak, hogy p√°r h√≥nap alatt k√©t komoly √°llom√°nyfriss√≠t√©s is v√©gbement. E ter√ľlet saj√°toss√°ga ugyanis, hogy nem er√Ķs√≠ti a t√ļl nagy felfordul√°s, m√≠g a Bem t√©ren az √ļj korm√°ny fel√°ll√°sa √≥ta folyamatos n√©pv√°ndorl√°s zajlik. Mi√©rt?
– Ami a gener√°ci√≥v√°lt√°st illeti, az√©rt nem sark√≠tan√°m le ennyire a dolgot. T√©nyleg j√∂n be n√©h√°ny fiatal vezet√Ķ, de olyan is, aki ap√°m lehetne. A tapasztalat √©s a fiatalos lend√ľlet j√≥ elegy√©t pr√≥b√°ltam √∂sszegy√ļrni. Ami pedig a v√°ltoz√°sokat illeti, a strukt√ļr√°t a h√≥nap v√©g√©ig a legapr√≥bb r√©szletekig v√©gleges√≠teni kell, hiszen folyamatos √°talakul√°s k√∂zepette t√©nyleg nem lehet j√≥l teljes√≠teni. Azt is l√°tni kell, hogy az eddigi munkamegoszt√°s nem volt hat√©kony. T√ļlz√°snak tartom, hogy a miniszt√©rium durv√°n 900 f√Ķs g√°rd√°j√°nak k√∂zel fele funkcion√°lis, √ľzemeltet√©si ter√ľleten dolgozik, ez√©rt elengedhetetlen a jelent√Ķs √°ramvonalas√≠t√°s.

– Miel√Ķtt √°tt√©rn√©nk a tartalmi v√°ltoz√°sokra, hadd k√©rdezzem meg, milyennek l√°tja a magyar k√ľlpolitika mozg√°ster√©t?
– √ögy gondolom, nem szabad azt a r√°nk er√Ķltetett n√©zetet elfogadni, hogy a mi szavunk nem sz√°m√≠t. Magyarorsz√°g szava sz√°m√≠t a vil√°gban, s k√ľl√∂nb√∂z√Ķ √∂sszefog√°sok r√©szek√©nt k√©pes arra is, hogy befoly√°soljon bizonyos folyamatokat. A magyar gazdas√°g s√ļlya az Eur√≥pai Uni√≥ban a tavaly el√©rt n√∂veked√©si fordulat ut√°n folyamatosan n√∂vekszik. De imm√°r n√Ķ a politikai s√ļlyunk is, hiszen √∂ssze tudtunk fogni K√∂z√©p-Eur√≥p√°ban, s Donald Tusk megv√°laszt√°s√°val val√≥s√°gg√° v√°lt Orb√°n Viktornak az a sokat hangoztatott t√∂rekv√©se, miszerint a r√©gi√≥nak helyet kell kapnia az uni√≥ legfels√Ķ vezet√©s√©ben. Olyan kereszt√©ny eur√≥pai orsz√°g vagyunk, amely egyre er√Ķsebb, s ennek megfelel√Ķ k√ľlpolitik√°t kell folytatni.
„Ami most Ukrajna k√∂r√ľl zajlik, az nemcsak Magyarorsz√°g, hanem eg√©sz Eur√≥pa √©rdekeivel is ellent√©tes”
„Ami most Ukrajna k√∂r√ľl zajlik, az nemcsak Magyarorsz√°g, hanem eg√©sz Eur√≥pa √©rdekeivel is ellent√©tes”
Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet

– A trend √∂r√∂mteli, a magyar gazdas√°g abszol√ļt sz√°mai azonban aggaszt√≥ak, √©s ez a k√ľlpolitikai mozg√°st√©r fel√Ķl n√©zve is igazolja a manaps√°g sokat emlegetett gazdas√°g-k√∂zpont√ļs√°got. A vil√°gban is efel√© tol√≥dott el a hangs√ļly, a gazdas√°g mindenhol el√Ķt√©rbe ker√ľlt, legfeljebb kevesebbet besz√©lnek r√≥la. F√©l√Ķ azonban, hogy a f√ľrd√Ķv√≠zzel ki√∂ntj√ľk a gyereket is, amikor a klasszikus diplom√°ci√°t ism√©t fel√©rt√©kelik a vil√°gban zajl√≥ folyamatok. Nem gondolja?
– A magyar gazdas√°g saj√°toss√°gaib√≥l kiindulva re√°lis c√©lokat kell kit√Ľzn√ľnk. √ćgy pontosan tudjuk p√©ld√°ul, hogy azokon a ter√ľleteken lehet√ľnk sikeresek, ahol magas a hozz√°adott √©rt√©k, ahol sz√°m√≠t a szellemi teljes√≠tm√©ny. A klasszikus diplom√°ci√°t √©s a k√ľlgazdas√°gi f√≥kuszt illet√Ķen szeretn√©k eloszlatni egy f√©lre√©rt√©st, hiszen nem „vagy”, hanem „√©s” kapcsolatban gondolkodom. A hib√°tlanul elv√©gzett klasszikus diplom√°ciai tev√©kenys√©g az alap, amely n√©lk√ľl elk√©pzelhetetlen a k√ľlgazdas√°gi √©rdek√©rv√©nyes√≠t√©s. Innent√Ķl kezdve azonban a diplom√°cia nem c√©l, hanem eszk√∂z ahhoz, hogy eredm√©nyesek lehess√ľnk gazdas√°gi ter√ľleten. Ugyan√≠gy vagyok a keleti nyit√°ssal, amely nem azt jelenti, hogy innent√Ķl h√°tat ford√≠tunk a Nyugatnak. Nem vallana hossz√ļ t√°v√ļ gondolkod√°sra elfordulni az exportpiacaink 80 sz√°zal√©k√°t ad√≥ Eur√≥pai Uni√≥t√≥l.

– Sokszor hivatkozik a miniszt√©rium √°talak√≠t√°s√°t √©rtelmezve a minden elem√©ben v√°ltoz√≥ vil√°grendre. A s√ļlypontok keletre helyez√Ķd√©se, az √°talakul√°s k√∂zepette megn√∂vekedett bizonytalans√°g mellett ennek egyik jellemz√Ķje az is, mint azt a keleti szomsz√©dunkban zajl√≥ esem√©nyek is mutatj√°k, hogy a geopolitika visszat√©rt, s√Ķt el sem t√Ľnt. Hogy l√°tja, kik a felel√Ķsek a kialakult v√°ls√°g√©rt?
– Nem vindik√°ln√°m magamnak a jogot, hogy ezt megv√°laszoljam, hiszen erre eddig n√°lam nagyobb kopony√°k sem voltak k√©pesek. Egy dolgot viszont biztosan tudok, hogy ami most zajlik, az nemcsak Magyarorsz√°g, hanem eg√©sz Eur√≥pa √©rdekeivel is ellent√©tes. Ha ugyanis nem egyes√≠tj√ľk a nyersanyag- √©s term√©szeti er√Ķforr√°sok ter√©n Oroszorsz√°gban megl√©v√Ķ potenci√°lt az eur√≥pai cs√ļcstechnol√≥gi√°val, akkor versenyk√©pess√©g√ľnk visszaszerz√©s√©nek legfontosabb forr√°s√°t vesz√≠tj√ľk el. Ez pedig hossz√ļ t√°von komoly probl√©m√°t fog jelenteni Eur√≥p√°nak.

– Ne sz√©p√≠ts√ľk, ami most Ukrajna k√∂r√ľl t√∂rt√©nik, az csak egy harmadik er√Ķnek √°llhat az √©rdek√©ben. S ezzel meg is √©rkezt√ľnk egy k√©nyes ponthoz. Az ukr√°n v√°ls√°g kapcs√°n Magyarorsz√°gon gyakran sz√°mon k√©rik a szolidarit√°st, s felr√≥j√°k, hogy t√ļl j√≥ kapcsolatokat √°pol Oroszorsz√°ggal. E tekintetben messze nem vagyunk egyed√ľl Eur√≥p√°ban, m√©gis, mintha e k√©rd√©sben nagyobb nyom√°s nehezedne r√°nk. Mi√©rt?
– Magyarorsz√°g ellen n√©gy √©ve politikai t√°mad√°sok sora indult, amelynek szerintem egy orig√≥b√≥l t√°pl√°lkoz√≥, de k√©t oka van. Az egyik, hogy a jelenlegi magyar korm√°ny a magyar emberek √©rdek√©t tartja szem el√Ķtt, amely s√©rt bizonyos gazdas√°gi √©rdekeket. Politikai √©rtelemben pedig azt nem nyelik le, hogy k√©tszer is k√©tharmados t√∂bbs√©get szerezt√ľnk. R√°ad√°sul a magyar korm√°ny √°ltal k√©pviselt kereszt√©ny, patri√≥ta, a nemzeti √©rdek√©rv√©nyes√≠t√©st prefer√°l√≥ politika jelenleg nem tartozik az eur√≥pai f√Ķsodorhoz. Innen indulnak a t√°mad√°sok, az eredm√©nyek azonban minket igazolnak.

– √ögy l√°tom, Magyarorsz√°g „megbocs√°thatatlan b√Ľne” emellett, hogy hi√°ba szavaz egy√ľtt a Nyugattal az √∂sszes k√©rd√©sben, nem √°ll be az atlanti k√≥rusba. Megengedhetj√ľk-e magunknak, hogy ilyen ki√©lezett nemzetk√∂zi helyzetben ne √°lljunk be a sorba? Hol vannak, vannak-e adott esetben a nemzeti √©rdek√©rv√©nyes√≠t√©snek hat√°rai?
– K√°rt√©kony √©s durva leegyszer√Ľs√≠t√©snek tartom atlantista √©s m√°s dimenzi√≥kba beskatuly√°zni embereket vagy orsz√°gokat. Egy√©rtelm√Ľ, hogy Magyarorsz√°g melyik sz√∂vets√©gi rendszerhez tartozik. Az Eur√≥pai Uni√≥ √©s a NATO tagjai vagyunk, ugyanakkor vannak nemzeti √©rdekeink, amelyeket √©rv√©nyes√≠teni is kell mindaddig, am√≠g az nem s√©rti az itt felv√°llalt √©rt√©keket. Az Egyes√ľlt √Āllamok az egyik legfontosabb sz√∂vets√©ges√ľnk, olyan orsz√°g, amelynek a hangj√°ra √©rdemes odafigyelni. √Ām ha olyat hallunk t√Ķle, ami s√©rti a magyar embereket, azt sz√≥v√° tessz√ľk. Bar√°tok k√∂zt ezt term√©szetesnek tartom.

– S akkor hova tegy√ľk az olyan nyilatkozatokat, mint a k√ľl√ľgyi bizotts√°g eln√∂k√©√©, aki hogy √ļgy mondjam t√∂bb Amerik√°t v√°rna el a magyar k√ľlpolitik√°t√≥l? J√≥l l√°tom, e k√©rd√©sben a Fideszen bel√ľl sem teljes az egys√©g?
– Nem √∂rd√∂gt√Ķl val√≥, ha a k√ľlpolitik√°r√≥l – mint annyi m√°sr√≥l az √©letben – k√ľl√∂nb√∂z√Ķk√©ppen gondolkozunk. Nem l√°tok ebben semmi probl√©m√°t, s gyakran konzult√°lok N√©meth Zsolttal, mint ahogy Martonyi J√°nossal is. Szeretn√©m lesz√∂gezni azt is, hogy sikeres k√ľl- √©s k√ľlgazdas√°gi politik√°t j√≥l m√Ľk√∂d√Ķ k√©toldal√ļ amerikai kapcsolatok n√©lk√ľl nem lehet √©p√≠teni.

– Amikor a vil√°g √°talakul√°s√°r√≥l besz√©l√ľnk, nem hagyhatjuk figyelmen k√≠v√ľl, hogy az egyre ink√°bb a kommunik√°ci√≥ra alapul, √≠gy azt√°n minden sz√≥nak s√ļlya van. Mit mond akkor, amikor mondjuk az el√Ķtt√ľnk √°ll√≥ amerikai √ļtj√°n a magyar illiber√°lis √°llamr√≥l √©rdekl√Ķdnek?
– Ha ez felvet√Ķdik, azt tudom mondani, hogy Magyarorsz√°g √©s a k√∂z√©p-eur√≥pai orsz√°gok az√©rt tudnak sikeresek lenni, mert meg tudt√°k tenni azokat a struktur√°lis v√°ltoz√°sokat, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy valaki sikeres legyen a k√©ts√©gtelen√ľl gyorsan v√°ltoz√≥ vil√°gban. Fel√©p√≠tett√©k a munkaalap√ļ t√°rsadalmakat, ahol a munk√°val szerzett √©rdem az el√Ķrejut√°s alapja. Emellett persze figyelembe kell venni azt is, hogy Eur√≥p√°ban √©s Amerik√°ban m√°s a sz√≥haszn√°lat. Mi itt a kereszt√©ny gy√∂kerekre √©p√≠t√ľnk, ennek megfelel√Ķen kereszt√©nydemokr√°ci√°r√≥l besz√©l√ľnk.

– Hadd vessek fel m√©g egy f√©lre√©rt√©st. Sokan vonj√°k k√©ts√©gbe Magyarorsz√°g eur√≥pai elk√∂telezetts√©g√©t. Ez nem √≠gy van, de az itthoni, k√©pletesen sz√≥lva az es√Ķ√©rt folyamatosan Br√ľsszelt felel√Ķss√© tev√Ķ, m√≠g a naps√ľt√©st kiz√°r√≥lag saj√°t siker√ľnkk√©nt felmutat√≥ retorik√°t figyelve az√©rt t√©nyleg felvet√Ķdhetnek egyesekben k√©telyek. Nem gondolja?
– Mi m√°r annyit magyar√°ztuk, hogy mit mi√©rt tesz√ľnk! Vannak, akik ezt √©rtik √©s becs√ľlik. Vannak, akik nem √©rtik vagy nem √©rtenek vele egyet, amit szakmai vit√°kon el is mondanak, s ezzel nincs is semmi baj. De vannak, akik pontosan tudj√°k, mir√Ķl van sz√≥, a mondanival√≥nkat azonban sz√°nd√©kosan f√©lre√©rtelmezik √©s hazug kontextusba helyezik. J√≥l l√°thattuk ezt t√∂bbsz√∂r is az Eur√≥pai Parlamentben, ahol a magyar minisztereln√∂k szem√©lyesen v√©dte meg Magyarorsz√°got.

– A form√°l√≥d√≥ magyar k√ľlpolitik√°t legink√°bb tal√°n a pragmatikus jelz√Ķvel illethetj√ľk. J√≥l mutatja ezt els√Ķ k√ľlf√∂ldi, Szlov√°ki√°ba vezet√Ķ √ļtja is. Ki gondolta volna ezt m√©g ak√°r p√°r √©ve is?! Ez azt jelenti, hogy a j√∂v√Ķben a szomsz√©ds√°gpolitik√°t nem a „sz√©kely z√°szl√≥s” megk√∂zel√≠t√©s hat√°rozza majd meg, hanem a K√∂z√©p-Eur√≥pa er√Ķs√≠t√©s√©t k√∂vet√Ķ √©rdekek?
– Nem gondoln√°m ennyire t√ļl a dolgot. Minden rel√°ci√≥ban a magyar √©rdeket kell szolg√°lni, ez pedig adott esetben az, hogy stabil, k√∂lcs√∂n√∂s megbecs√ľl√©sen alapul√≥ kapcsolatunk legyen Szlov√°ki√°val. Egyr√©szt ez a k√∂z√©p-eur√≥pai egy√ľttm√Ľk√∂d√©s legink√°bb unik√°lis l√°ncszeme, amely n√©lk√ľl a r√©gi√≥ nem tud hat√©konyan fell√©pni. M√°sr√©szt vannak a k√©t orsz√°g k√∂z√∂tt nagyon forr√≥ t√©m√°k – els√Ķsorban az ott √©l√Ķ magyar k√∂z√∂ss√©g √ľgy√©ben –, amelyeket szeretn√©nk min√©l el√Ķbb megoldani. Ehhez azonban olyan k√∂z√∂s sikert√∂rt√©neteket kell fel√©p√≠teni, amelyek meg√°gyaznak ennek.

– Tetszik ez a megk√∂zel√≠t√©s, √°m ezzel messze nem mindenki fog egyet√©rteni…
РLehet, s ez a természetes, ám adott esetben a céllal azok is egyetérthetnek, akik másként közelítenének a kérdéshez.

– A besz√©lget√©sben felv√°zolt koordin√°ta-rendszerben kell m√Ľk√∂dni√ľk a nagyk√∂veteknek is, akiknek, mint a korm√°nyf√Ķ fogalmazott, j√≥zan √©sszel √©s b√°tors√°ggal kell k√©pviselni√ľk az orsz√°got. Hogy jobban √©rts√ľk, seg√≠tsen annak meg√≠t√©l√©s√©ben, hogy biztosi meghallgat√°s√°n az elm√ļlt n√©gy √©vt√Ķl elhat√°rol√≥d√≥ Navracsics Tibor j√≥zan taktikus volt, vagy b√°tor?
– Navracsics Tibor jel√∂l√©s√©vel a korm√°ny a lehet√Ķ legjobb d√∂nt√©st hozta meg, s b√ľszk√©k lesz√ľnk r√° akkor is, ha tudjuk, hogy nem szigor√ļ √©rtelemben vett magyar, hanem eur√≥pai biztosk√©nt fog dolgozni. Szakmailag most sem tudt√°k megfogni, csak hajukn√°l fogva el√Ķr√°ngatott politikai √ľgyekkel. S hogy mit mi√©rt mondott, arr√≥l √Ķt lenne √©rdemes megk√©rdezni, sok√°ig egy√ľtt dolgozva vele azonban egy√©rtelm√Ľen korrekt, loj√°lis embernek ismertem meg.
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | postaimre - 2014. oktůber 18. 09:29:08
Csak, hogy √©rts√©tek, mir√Ķl megy a hadova. Nincs k√ľl√∂n k√ľlpolitika, sem gazdas√°gpolitika, csak katonapolitika. Ez a kis faxfej sem maga tal√°lta ki a z√ļj ir√°nyvonalat. Itt a k√∂zpontos√≠tott retorika, p√©ld√°nak:

A szabads√°g nincs ingyen: Rom√°ni√°nak egy „gazdas√°gi NATO”-ra is sz√ľks√©ge van – G√Ęndul

√údv√∂zlend√Ķ egy √ļj biztons√°gi elk√∂telezetts√©g a NATO r√©sz√©r√Ķl, tekintettel arra, hogy a Moszkv√°b√≥l felfegyverzett √©s t√°mogatott ukr√°n szeparatist√°k azt √°ll√≠tj√°k, csak akkor lesznek el√©gedettek, ha el√©rik Rom√°nia hat√°r√°t, Ukrajna eln√∂ke, Petro Porosenko pedig azt nyilatkozza a BBC-nek, hogy Oroszorsz√°g nemcsak Kijevet sz√°llhatja meg gyorsan, hanem Bukarestet, vagy m√°s f√Ķv√°rosokat is.

(gandul.info/Mediafax Foto)

Traian B√£sescu eln√∂k azt √°ll√≠tja, Rom√°nia el√©rte a c√©ljait a NATO m√ļlt h√©t v√©gi, newporti (Wales) cs√ļcs√°n: lesz egy NATO-parancsnoks√°g a ter√ľlet√©n, egy n√©h√°ny sz√°z emberb√Ķl √©s egy haditenger√©szeti kik√©pz√Ķ k√∂zpontb√≥l √°ll√≥ gyorsreag√°l√°s√ļ NATO-egys√©ge a Fekete-tengern√©l, melyet rendszeresen fognak felkeresni amerikai √©s NATO-hadihaj√≥k. De Rom√°nia eset√©ben a biztons√°got befektet√©sekkel kell kieg√©sz√≠teni, ez√©rt egy gazdas√°gi NATO-ra is sz√ľks√©ge van.
http://eurocom.wo...an-gandul/

A NATO er√Ķs√≠ten√© az ipar √©s a hadseregek kapcsolat√°t

Zsitnyányi Attila, a Magyar Védelmiipari Szövetség elnöke (fotó: Biztonságpiac.hu)

A NATO Transzform√°ci√≥s Parancsnoks√°ga (Allied Command TransformationAllied Command Transformation — ACT) az ipar √©s a hadseregek k√∂zelebb hoz√°sa, jobb kommunik√°ci√≥ja √©rdek√©ben a j√∂v√Ķben a nagy l√°that√≥s√°g√ļ gyakorlatokra ipari szerepl√Ķk r√©szv√©tel√©t tervezi speci√°lis megfigyel√Ķ st√°tuszban.

A kezdem√©nyez√©s Industry Involvement Initiative for NATO Exercises (I3X) n√©ven fut. Az els√Ķ ilyen esem√©ny a Trident Juncture 2015 gyakorlat, j√∂v√Ķ novemberben lesz. A j√∂v√Ķ √©vi gyakorlatra h√ļsz c√©g r√©szv√©tel√©t tervezi a NATO, amelyek k√∂z√© magyar c√©gek jelentkez√©s√©t is v√°rj√°k az Egyes√ľlt √Āllamokbeli Norfolkban, az ACT k√∂zpontj√°ban. A gyakorlat sor√°n a c√©gek a sz√°m√≠t√≥g√©ppel t√°mogatott kik√©pz√©s, felk√©sz√≠t√©s (CAX) illetve az √©l√Ķ gyakorlat (LIVEX) √©rintett szerepl√Ķit√Ķl kaphatnak inform√°ci√≥kat els√Ķ k√©zb√Ķl. Meghallgathatnak m√Ľveleti t√°j√©koztat√≥kat, p√°rbesz√©det folytathatnak a v√©grehajt√≥ √©s az ellen√Ķrz√Ķ √°llom√°nnyal, valamint lehet√Ķs√©g√ľk ny√≠lik a gyakorlati k√∂rnyezetet tanulm√°nyozni.
http://biztonsagp...apcsolatat
#2 | postaimre - 2014. oktůber 18. 09:33:53
Londoni elemz√Ķk: N√©metorsz√°g gyenges√©ge a f√Ķ oka Kelet-Eur√≥pa lassul√°s√°nak

A n√©met gazdas√°g gyenges√©ge messze a legf√Ķbb oka a k√∂z√©p- √©s kelet-eur√≥pai gazdas√°gok egyre ink√°bb √©rezhet√Ķ lassul√°s√°nak – √°llap√≠tott√°k meg cs√ľt√∂rt√∂ki tanulm√°nyukban londoni p√©nz√ľgyi elemz√Ķk.
- See more at: http://stockporta...Hgh5N.dpuf

Orbán a svájci elnökkel tárgyalt Milánóban

Probl√©mamentes a magyar-sv√°jci gazdas√°gi egy√ľttm√Ľk√∂d√©s – √°llap√≠totta meg Orb√°n Viktor korm√°nyf√Ķ √©s Didier Burkhalter, a Sv√°jci √Āllamsz√∂vets√©g eln√∂ke p√©nteki mil√°n√≥i tal√°lkoz√≥jukon, amelyr√Ķl Havasi Bertalan, a Minisztereln√∂ki Sajt√≥iroda vezet√Ķje sz√°molt be.
http://hvg.hu/itt...t_Milanoba


F√∂ldt√∂rv√©ny – √©s az osztr√°k √°llamf√Ķ budapesti l√°togat√°sa

Heinz Fischer osztr√°k √°llamf√Ķ budapesti l√°togat√°s√°nak napj√°n a Der Standard tud√≥s√≠t√≥ja k√©t cikkben is foglalkozik a f√∂ldt√∂rv√©nnyel. Az al√°bbiakban mindkett√Ķt – a riportot √©s a komment√°rt – sz√≥ szerinti ford√≠t√°sban k√∂z√∂lj√ľk.
http://www.szervu...31458.html
Egyre többel politizálnak a tech cégek

Egyre t√∂bbet k√∂ltenek a Szil√≠cium V√∂lgy tech c√©gei, hogy a kamp√°nyt√°mogat√°sokkal megv√°s√°rolj√°k az id√Ķk√∂zi v√°laszt√°sokra k√©sz√ľl√Ķ amerikai k√©pvisel√Ķk √©s szen√°torok j√≥indulat√°t. A Google √©s t√°rsai republik√°nusoknak √©s demokrat√°knak is b√Ķven adakoznak, cser√©be bev√°ndorl√°si √©s ad√≥reformot akarnak.
http://www.napiga...ikk/25914/

Magyar-orosz lev√©lt√°ri egy√ľttm√Ľk√∂d√©si t√°rgyal√°sok Moszkv√°ban

Hossz√ļ √©vek ut√°n √ļjra magas szint√Ľ lev√©lt√°ri egy√ľttm√Ľk√∂d√©si t√°rgyal√°sok zajlottak a h√©ten az orosz f√Ķv√°rosban - t√°j√©koztatott p√©nteken Seres Attila, a Moszkvai Magyar Lev√©lt√°ri Int√©zet vezet√Ķje.
http://www.hirado...moszkvaban/

M√°ris elbukott Szlov√©nia √ļj gazdas√°gi minisztere

Lemondott posztj√°r√≥l Szlov√©nia √ļj gazdas√°gi minisztere, miut√°n a m√©di√°ban olyan inform√°ci√≥k jelentek meg, hogy k√©t √©vvel ezel√Ķtt r√©sze volt egy t√∂bb milli√≥ eur√≥s csal√°sban, amelyet √°llami p√©nzekkel k√∂vettek el. Jozef Petrovic a korm√°nyf√Ķvel folytatott konzult√°ci√≥ ut√°n, p√©ntek este jelentette be d√∂nt√©s√©t, de √°ll√≠totta: nem k√∂vetett el t√∂rv√©nytelens√©get, csak az√©rt mondott le, hogy bizony√≠tani tudja az ellene felhozott v√°dak alaptalans√°g√°t.
http://www.hirado...ios-ugyet/

Lemond a botr√°nyba keveredett jap√°n gazdas√°gi miniszter


Lemond√°sra k√©sz√ľl Obucsi Juko jap√°n gazdas√°gi, kereskedelmi, ipari √©s a nukle√°ris baleset gazdas√°gi kezel√©s√©√©rt felel√Ķs miniszter, mert azzal gyan√ļs√≠tj√°k, hogy a politikusi tev√©kenys√©g√©nek finansz√≠roz√°s√°t szolg√°l√≥ p√©nzekb√Ķl szem√©lyes c√©l√ļ kiad√°sokat is fedezett - k√∂z√∂lte a Nikkei c√≠m√Ľ jap√°n gazdas√°gi napilap szombaton.
√ögy tudni, hogy a miniszter m√©g szombaton t√°j√©koztatja lemond√°s√°r√≥l Abe Sinz√≥ minisztereln√∂k√∂t. A miniszteri posztra szeptember elej√©n kinevezett Obucsi Juko 2007 √©s 2012 k√∂z√∂tt t√∂bb mint t√≠zmilli√≥ jent (t√∂bb mint 22 milli√≥ forintot) k√∂lt√∂tt el √°ll√≠t√≥lag √ļgy, hogy a kiad√°soknak semmi k√∂ze nem volt a politikai munk√°j√°hoz.http://www.hirado...miniszter/
#3 | Perje - 2014. oktůber 18. 20:53:58
Meg fogja haladni a fiatal √∂sszminiszter erej√©t √©s k√©pess√©geit a r√°b√≠zott kett√Ķs feladat, m√°r most bor√≠t√©kolom. Ebben a zavaros nemzetk√∂zi politikai √©s gazdas√°gi helyzetben mindk√©t feladat egy eg√©sz embert k√≠v√°n. Nem √©rtem, mi√©rt van baja a korm√°nyz√≥ p√°rtnak a megszerzett tapasztalattal? A lend√ľlet kev√©s an√©lk√ľl.
#4 | kakas - 2014. oktůber 19. 12:58:57
#5 | multifilter - 2014. oktůber 20. 00:10:36
FB: A NAP MONDATA:
"A magyar k√ľlpolitik√°t meg kell √ļj√≠tani, az √öJ VIL√ĀGREND k√∂vetelm√©nyeinek megfelel√Ķen..."(Sz√≠jj√°rt√≥ P√©ter,2014.09.20.) Egy ilyen b√∂szme sz√©lh√°mos kijelent√©ssel mit kezdjen a magyar ember?
#6 | kakas - 2014. oktůber 23. 11:57:41
33.media.tumblr.com/0d38db9962d14a36a609147d01efb43d/tumblr_ndv88v8VSj1s4ew3vo1_1280.jpg

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.