Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Mongolisztikai kutatóközpontot nyitott meg a mongol elnök Budapesten


Beadjam a p√°ly√°zatom k√ľlgazdas√°gi attas√©nak Uram B√°torba? Szerintem gy√Ľm√∂lcs√∂z√Ķ lehetne, vagy v√°lassazm ink√°bb Jekatyerinburgot? Nagy dilemma. Mongolisztikai kutat√≥k√∂zpontot nyitott meg a hivatalos l√°togat√°son Budapesten tart√≥zkod√≥ mongol √°llamf√Ķ szombaton az E√∂tv√∂s Lor√°nd Tudom√°nyegyetemen (ELTE).
Cahiagijn Elbegdorzs az esem√©nyen tartott besz√©d√©ben kiemelte: a magyar √©s a mongol n√©p k√∂zel √°ll egym√°shoz, nagyon bens√Ķs√©ges kapcsolat van k√∂z√∂tt√ľk. A k√©t n√©p k√∂z√∂tti kapcsolatok alak√≠t√°s√°ban nagy szerepet j√°tszik az ELTE mongol √©s bels√Ķ-√°zsiai tansz√©ke, amely mellett m√Ľk√∂dik a most l√©trehozott kutat√≥k√∂zpont - mondta.

A mongol √°llamf√Ķ kijelentette: nagyra √©rt√©keli a magyar kutat√≥k f√°radoz√°sait a mongolisztika fejleszt√©s√©√©rt, az√©rt, hogy mindig fontosnak tartott√°k ezeket a kutat√°sokat. Mong√≥lia egy olyan alapot hozott l√©tre, amely a k√ľlf√∂ldi mongolisztikai kutat√°sokat t√°mogatja, ez seg√≠ti az ELTE-n fel√°ll√≠tott k√∂zpont tev√©kenys√©g√©t is - magyar√°zta. Hozz√°tette: a tov√°bbiakban is odafigyelnek a k√∂zpont munk√°j√°ra.

Mezey Barna, az ELTE rektora hangs√ļlyozta: az egyetem √©s Mong√≥lia k√∂z√∂tti kapcsolatokat er√Ķs√≠ti, hogy sok mongol hallgat√≥ tanult √©s tanul itt ma is. Ezeket a kapcsolatokat f√Ľzi szorosabbra a kutat√≥k√∂zpont megnyit√°sa, amelyet a mongol √°llam seg√≠ts√©g√©vel √°ll√≠thatnak fel - mutatott r√°.

A rektor elmondta: az ELTE a legnagyobb √©s legr√©gibb ma is m√Ľk√∂d√Ķ fels√Ķoktat√°si int√©zm√©ny Magyarorsz√°gon, a magyar tudom√°ny fellegv√°ra, √©s a mongolisztika m√Ľvel√©se is nagy hagyom√°nyokra tekint itt vissza, tov√°bb√° hossz√ļ m√ļltra visszatekint√Ķ kapcsolatokat √°polnak mongol tudom√°nyos int√©zm√©nyekkel.

Dezs√Ķ Tam√°s, az ELTE b√∂lcs√©szettudom√°nyi kar√°nak d√©k√°nja besz√©d√©ben eml√©keztetett: a magyar Eur√≥p√°ban az egyetlen bels√Ķ-√°zsiai eredet√Ľ n√©p, √©s lelkesen kutatja a m√ļltj√°t. Az ELTE b√∂lcs√©szettudom√°nyi kar√°n 150 √©ve kutatj√°k a keleti n√©peket, kult√ļr√°kat - tette hozz√°.

Elmondta, a kar az ott oktatott nyelvekkel lek√©pezi a vil√°g soksz√≠n√Ľs√©g√©t, √©s kiemelt szerepet kap a Kelet-kutat√°s. A mongol √°llam nagylelk√Ľs√©ge folyt√°n most egy k√ľl√∂n kutat√≥k√∂zponttal szolg√°lhatj√°k ezt az √ľgyet - k√∂z√∂lte.

Az ELTE tájékoztatása szerint a mongol köztársasági elnök és parlament támogatásával létrehozott Nemzeti Mongolisztikai Tudományos Tanács és Mongolisztikai Kutatásokat Támogató Alap kiemelten fontosnak tartja a magyarországi mongolisztikai kutatások támogatását, ezért a mongol állam 15 ezer eurós forrás biztosításával aktív szerepet vállalt a kutatóközpont felállításában az ELTE-n.

A k√∂zpontban dolgoz√≥ k√©t fiatal kutat√≥ el√Ķsz√∂r a Mong√≥lia t√∂bb n√©pcsoportja (ojr√°tok, darhatok, halh√°k, burj√°tok) k√∂z√∂tt v√©gzett exped√≠ci√≥k, valamint a buddhizmus eml√©keinek dokument√°l√°s√°val kapcsolatos gy√Ľjt√©sek anyagait dolgozza fel √©s publik√°lja.

A k√∂zpont megnyit√°s√°n t√ļl a mongol √°llamf√Ķ kit√ľntet√©seket adott √°t a magyarorsz√°gi mongolisztika jeles k√©pvisel√Ķinek, tov√°bb√° k√∂nyvadom√°nnyal √©s sz√°m√≠t√≥g√©pekkel t√°mogatta a k√∂zpont munk√°j√°t. Cahiagijn Elbegdordzs magyarorsz√°gi l√°togat√°sa keret√©ben p√©ntek este munkavacsor√°n tal√°lkozott √Āder J√°nos k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂kkel, szombat d√©lel√Ķtt pedig magyar-mongol √ľzleti f√≥rumon vett r√©szt.

A mongol √°llamf√Ķ, aki 2009 √≥ta vezeti az √°zsiai orsz√°got, els√Ķ alkalommal l√°togat Magyarorsz√°gra √©s vas√°rnapig tart√≥zkodik az orsz√°gban.
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | lutein - 2014. oktůber 18. 19:54:23
Arra az√©rt k√≠nosan fognak √ľgyelni, hogy ne sziv√°rogjon ki az, hogy a mongolok m√°sk√©pp l√°tj√°k √©s tan√≠tj√°k a magyarokkal kapcsolatos t√∂rt√©nelmet.
pl. 1241-42-es tat√°rj√°r√°ssal kapcsolatban: "A temet√Ķ egyik fel√©ben kir√°lyok √©s uralkod√≥k nyugszanak, a m√°sik fel√©ben azok akik a magyarokkal v√≠vott √ľtk√∂zetekben estek el."
#2 | Gutai Zub - 2014. oktůber 19. 18:17:42
Mongolj√°r√°s
(a tatárjárás téves, mert a mongolok nem tatárok)

1241-ben 80 vagy 90 ezres mongol sereg megtámadja a középkori európai nagyhatalmat, Magyarországot.
Az akkori Magyarország lakosságának létszáma legalább 3 millió.
"percekkel" a t√°mad√°s el√Ķtt, a magyarok m√©g egy "mini" h√°bor√ļban kiverik a segits√©g√ľkre √©rkezett "kunokat?"
Mintha a "kunok" egy valami idegen n√©p lett volna, k√©redezz√ľk csak meg a mai kunfajta magyarokat Szeged k√∂rny√©k√©n?
Egy év leforgása alatt a magyarok kiverik a mongol hordákat.
Közben az ország lakossága másfél millióra lecsökkent.
"Bens√Ķs√©ges kapcsolat van k√∂z√∂tt√ľnk"?

Olyan bens√Ķs√©ges mint a n√©metekkel, akik harcias frigyes vezet√©s√©vel, a mongolokkal egy√ľtt, r√°rohantak haz√°nkra 1241-ben.......
#3 | lutein - 2014. oktůber 19. 22:02:25
Val√≥ban ez √∂sszehangolt t√°mad√°s volt. Sz√∂vetkeztek ellen√ľnk nyugati "bar√°taink", ak√°rcsak a t√∂r√∂kkel v√≠vott hadm√Ľveletekben, √©s a h√°bor√ļk haszn√°t persze a nyugati bank√°rh√°zak zsebelt√©k be. Pl. Moh√°csn√°l a legkorszer√Ľbb francia t√ľz√©rs√©ggel vonult fel az oszm√°n had.
√Črdekes, hogy ezut√°n a rettenetes puszt√≠t√°s ut√°n IV: B√©la nagyszab√°s√ļ v√°r√©p√≠tkez√©sbe kezdett, az orsz√°g v√©delm√©nek megr√Ķs√≠t√©se √©rdek√©ben. Keletre csak elsz√≥rva n√©h√°nyat √©p√≠ttetett, de nyugatra h√°rom sorban bes√Ľr√≠tve h√ļzatta fel a v√°rakat. Tudta, hogy ki az igazi ellens√©g.
#4 | Ro-zsola - 2014. oktůber 19. 22:25:23
Mit számít ez ? Annak idején a mongol-tatárok éppenhogy el nem pusztitották a moszkovitákat. 2014 ben pedig az Orosz Föderáció elnöke " elsírja magát " Mongóliában.
Tal√°n ideje lenne t√ļll√©pni t√∂bbsz√°z√©ves dolgokon √©s l√©p√©st tartani a Kelettel mintsem " j√≥l megmondani valakinek valamit".
Volt ott valaki a ma √©l√Ķk k√∂z√ľl ? Tat√°rj√°r√°s. Honnan ismerj√ľk ? Latin sz√∂vegekb√Ķl. Kik √©s mikor √≠rt√°k a latin sz√∂vegeket ? stb.
Ler√°gott csont a t√∂rt√©nelemhamis√≠t√°sr√≥l besz√©lni. Minek pof√°zni a m√ļltr√≥l ami lehet hogy nem is √ļgy volt mint ahogy tan√≠tj√°k ( a zsid√≥ t√∂rt√©n√©szek ). Tal√°n jobb lenne a j√∂v√Ķvel foglalkozni.
#5 | Gutai Zub - 2014. oktůber 20. 08:36:16
Ro-zsola,

Ha teljesen h√ľlye vagy a m√ļltadhoz, biztos lehetsz benne, hogy se jelened se j√Ķv√∂d nem lesz.
#6 | lutein - 2014. oktůber 20. 20:47:44
Az√©rt van a m√ļlt, hogy annak tapasztalaib√≥l jelz√©seket kaphassunk a j√∂v√Ķvel kapcsolatban. Ezt figyelmen k√≠v√ľl hagyni s√ļlyos hiba.
Mi sz√°m√≠t m√ļltnak? Mikort√≥l nem kell foglalkozni a m√ļlttal? Hagyjuk a m√ļltat, foglakozzunk a jelennel, tekints√ľnk el√Ķre! Na ez a hozz√°√°ll√°s seg√≠t a jogtalans√°gok elfogad√°s√°ban. Att√≥l, hogy a hivatalos v√©lem√©ny vagy a "tudom√°nyoss√°g" √°ll√≠t valami, att√≥l m√©g az igazs√°g igazs√°g marad.
Ez olyan, mintha valaki lemondana arr√≥l, hogy a fokos nyel√©nek a v√©g√©t fogja, el√©g csak a feje alatt megmarkolni. Ki lehet pr√≥b√°lni melyik √ľt nagyobbat!
#7 | postaimre - 2014. oktůber 20. 20:52:55
M√ļlt, jelen, j√∂v√Ķ egyszerre van! Szeml√©lni is √≠gy lehet √©s √©rdemes.

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.