Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Meddig folytatódik a "Great Game"? - Putyin eurázsiai víziója


K√∂zel egy √©ve annak, hogy a vilniusi cs√ļcson Viktor Janukovics nem √≠rta al√° a t√°rsul√°si szerz√Ķd√©st, √©s megkezd√Ķd√∂tt az az√≥ta elharap√≥dz√≥, v√©ront√°ssal, katonai beavatkoz√°ssal, ter√ľleti elcsatol√°ssal √©s szankci√≥kkal j√°r√≥ h√°bor√ļ Ukrajna √©s Oroszorsz√°g k√∂z√∂tt. A frontvonal azonban nem csup√°n az orosz-ukr√°n hat√°ron h√ļz√≥dik, att√≥l sokkal t√°gabb: a NATO-tagok √©s Oroszorsz√°g a f√Ķ ellens√©g; √≠gy egy meg√ļjult „Great Game” zajlik √©ppen.

A rendszerv√°ltoz√°s √©s az azt k√∂vet√Ķ id√Ķszak megsz√ľntette az √©les, hidegh√°bor√ļs helyzetet, hiszen a Szovjetuni√≥ r√©szekre bomlott. Oroszorsz√°g azonban nem az az √°llam, amely elfelejtkezne √©rdekeir√Ķl √©s √°lmair√≥l. Az orosz mentalit√°s az √©vsz√°zadok sor√°n √∂sszefon√≥dott a birodalmis√°g, a nagyhatalmis√°g k√©p√©vel, amelyt√Ķl egyik orosz politikus sem tekintett el. Az ukrajnai v√°ls√°g √©s Putyin k√ľlpolitikai l√©p√©sei mind azt t√°masztj√°k al√°, hogy az orosz eln√∂k c√©lja a c√°ri Oroszorsz√°g, illetve a Szovjetuni√≥ p√©ld√°j√°n alapul√≥ √ļj eur√°zsiai birodalom megval√≥s√≠t√°sa. Val√≥ban ez volna Putyin √°lma, egy eur√°zsiai orosz fennhat√≥s√°g√ļ birodalom a modern, 21. sz√°zadban?
Kattintson √©s n√©zzen sz√©t a K√∂z√©p-√Āzsi√°ban tal√°lhat√≥ gazdag t√ľrkm√©n f√Ķv√°rosban!

K√∂z√©p-√Āzsia jelent√Ķs√©g√©r√Ķl

K√∂z√©p-√Āzsia egy rendk√≠v√ľl fontos ter√ľlet, amelynek hovatartoz√°sa mindig is nagy jelent√Ķs√©g√Ľ volt a nagyhatalmi j√°tszm√°k sor√°n. A hatalmas kiterjed√©s√Ľ t√©rs√©g, amely alatt Kirgiziszt√°n, √úzbegiszt√°n, T√°dzsikiszt√°n, T√ľrkmeniszt√°n, Kazahszt√°n, valamint Afganiszt√°n √©rtend√Ķ, √°lland√≥an valamely nagy birodalomhoz tartozott. √Ėn√°ll√≥ss√°gukat – Afganiszt√°non k√≠v√ľl – csak a Szovjetuni√≥ felboml√°sa hozta el. Az Orosz Birodalom a 15. sz√°zadban kezdte meg fennhat√≥s√°ga kiterjeszt√©s√©t K√∂z√©p-√Āzsi√°ra, azonban id√Ķvel szembetal√°lkozott az angol √©rdekekkel. Ennek v√°zol√°s√°ra fogalmaz√≥dott meg az √ļgynevezett „Great Game” ("Nagy J√°t√©k") strat√©giai koncepci√≥, amelynek alapj√°t Halford Mackinder geostrat√©giai elm√©lete adta. Ennek l√©nyege, hogy a vil√°guralom megszerz√©s√©nek els√Ķ √©s legfontosabb l√©p√©se az √ļgynevezett „Heartland” ter√ľlet megszerz√©se. Ez a mai Oroszorsz√°got √©s az im√©nt eml√≠tett √∂t poszt-szovjet ter√ľletet – Kirgiziszt√°n, √úzbegiszt√°n, T√°dzsikiszt√°n, T√ľrkmeniszt√°n √©s Kazahszt√°n – foglalja mag√°ba. J√≥l l√°that√≥ teh√°t, hogy az egykori Szovjetuni√≥ nagyj√°b√≥l megegyezett Mackinder „Heartland” koncepci√≥j√°val.

(Forr√°s: wikipedia.org)
"The Great Game"

Arthur Conollynak, a Brit Kelet-Indiai T√°rsas√°g egyik h√≠rszerz√Ķj√©nek tulajdon√≠tj√°k a fogalmat, amelyet a publikum R. Kipling Kim c√≠m√Ľ m√Ľv√©b√Ķl ismerhetett meg. B√Ķvebben itt olvashat a 19. sz√°zadi brit-orosz rivaliz√°l√°sr√≥l √©s a j√°tszma tov√°bbi alakul√°s√°r√≥l, kronologikus sorrendben.

A „Great Game” teh√°t azt v√°zolja, hogyan alakultak az brit √©s orosz er√Ķviszonyok a t√©rs√©gben. Az orosz terjeszked√©s a 19. sz√°zadra kezdte egyre intenz√≠vebben fenyegetni az angol gyarmatokat, els√Ķsorban a Brit Birodalom √©kk√∂vek√©nt emlegetett Indi√°t. Ekkor Afganiszt√°n birtokl√°sa volt kulcsfontoss√°g√ļ. Az orosz-brit rivaliz√°l√°s a 20. sz√°zad elej√©re enyh√ľlt, majd a m√°sodik vil√°gh√°bor√ļt√≥l √ļj szakaszhoz √©rt a j√°tszma, hiszen kialakult a bipol√°ris vil√°grend, a hidegh√°bor√ļs Nyugat - Kelet szemben√°ll√°s, amelynek sor√°n egym√°s elleni val√≥s katonai akci√≥kra nem ker√ľlt sor, hiszen ez a nukle√°ris elrettent√©s id√Ķszaka volt.

"Great Game" a 21. sz√°zadban

A Szovjetuni√≥ felboml√°sa √ļjabb fordul√≥pontot eredm√©nyezett a „Great Game” alakul√°s√°ban. Az elemz√Ķk szerint ez az 1991 √≥ta tart√≥ szakasz m√°r nem √©rtelmezhet√Ķ a klasszikus j√°tszma keretei k√∂z√∂tt. A 21. sz√°zadra ugyanis m√°r nemcsak Anglia √©s Oroszorsz√°g a k√©t riv√°lis, hanem sokkal ink√°bb a NATO √©s Oroszorsz√°g √°ll egym√°ssal szemben, illetve Oroszorsz√°g mellett K√≠na foglal m√©g helyet. Ebben a meg√ļjul√≥ j√°tszm√°ban m√°r sokkal ink√°bb az √°sv√°nykincsek birtokl√°s√°n van a hangs√ļly, √©s nem a geopolitikai t√©rs√©g feletti kontroll megszerz√©s√©n. Ugyanakkor a „New Great Game” sor√°n a felek √ļjra fegyverhez ny√ļltak. Ezt bizony√≠tja az afg√°n konfliktus, az iraki h√°bor√ļ, a 2008-as gr√ļziai h√°bor√ļ, illetve az ukr√°n v√°ls√°g is. Ezeknek a konfliktusoknak Oroszorsz√°g meghat√°roz√≥ szerepl√Ķje volt, amely arra utalhat – mik√©nt azt szak√©rt√Ķk is √≠rj√°k –, hogy Putyin vissza√°ll√≠tan√° az egykori Szovjetuni√≥ hat√°rait, s egy eur√°zsiai v√≠zi√≥t d√©delget.
K√∂z√©p-√Āzsia harap√≥fog√≥ban az orosz medve √©s a brit oroszl√°n k√∂z√∂tt (Forr√°s: wikipedia.org)

Putyin álma - az Eurázsiai Unió

A szocializmus megsz√Ľn√©s√©vel ugyan az egykori tagk√∂zt√°rsas√°gok elnyert√©k f√ľggetlens√©g√ľket, Oroszorsz√°g azonban igyekezett tov√°bbra is fennhat√≥s√°ga alatt tartani a poszt-szovjet ter√ľleteket. Term√©szetesen nem jelenthet√Ķ ki egy√©rtelm√Ľen, hogy Putyin kiz√°r√≥lag Mackinder geostrat√©giai elm√©lete alapj√°n hozza k√ľlpolitikai d√∂nt√©seit, az azonban kulcsfontoss√°g√ļ t√©ny, hogy Oroszorsz√°g ereje geopolitikai helyzet√©ben van. Az orsz√°g nem fejlett gazdas√°g√°val vagy ipar√°val √©lenj√°r√≥, hanem az √°sv√°nykincsek birtokl√°s√°val tartja fenn √©lvonalbeli poz√≠ci√≥j√°t. Mivel azonban ezeknek jelent√Ķs r√©sz√©t elvesz√≠tette 1991-ben, az orosz vezet√©s nem titkolt sz√°nd√©ka az egykori ter√ľletek √ļjb√≥li integr√°l√°sa.

A k√∂z√©p-√°zsiai orsz√°gokkal Oroszorsz√°g meg tudta tartani a szorosabb viszonyt; Gr√ļzia √©let√©be is er√Ķs belesz√≥l√°sa van, ahogyan azt a 2008-as h√°bor√ļ p√©ld√°zza, Ukrajn√°val azonban m√°r nehezebb a dolga. Ennek ellen√©re, ahogyan azt az ukr√°n v√°ls√°g esem√©nyei mutatj√°k, Oroszorsz√°g k√©pes b√Ķv√≠teni hat√°rain a 21. sz√°zadban is, hab√°r eszk√∂ze nem a 21. sz√°zadban megszokott t√°rgyal√°sos √ļt, hanem a fegyverhaszn√°lat. A Kr√≠m-f√©lszigetet a maga √°sv√°nykincs lel√Ķhelyeivel mindenesetre megszerezte, Kelet-Ukrajn√°ban pedig m√°ig nem z√°rult le teljesen a fegyveres konfliktus.
A KazahMunayGaz, Kazahszt√°n vezet√Ķ olaj √©s g√°z c√©g√©nek
központja (Forrás: wikipedia.org)

A ter√ľletszerz√©s azonban csak az egyik eszk√∂z Putyin kez√©ben. Eur√°zsiai v√≠zi√≥j√°nak megval√≥s√≠t√°s√°ban nagy szerepe van a v√°rhat√≥an 2015. janu√°r 1-j√©n megalakul√≥ Eur√°zsiai Gazdas√°gi Uni√≥nak. Az integr√°ci√≥s l√©p√©sek m√°r 2010-ben megkezd√Ķdtek, amikor Oroszorsz√°g, Feh√©roroszorsz√°g √©s Kazahszt√°n v√°muni√≥t alak√≠tott ki egym√°ssal. A Kreml c√©lja a tov√°bbiakban az integr√°ci√≥ b√Ķv√≠t√©se volt. Ezt bizony√≠tja, hogy T√°dzsikiszt√°n, √úzbegiszt√°n √©s Kirgiziszt√°n is csatlakozott az Eur√°zsiai Gazdas√°gi K√∂z√∂ss√©ghez. A b√Ķv√≠t√©s mellett, b√°r Ukrajn√°t egyel√Ķre nem siker√ľlt bevenni az uni√≥ba, az integr√°ci√≥ er√Ķs√≠t√©se is zajlik, ugyanis √Ėrm√©nyorsz√°g is bejelentette a leend√Ķ gazdas√°gi uni√≥hoz val√≥ tartoz√°si sz√°nd√©k√°t, √©s al√°√≠rta a sz√ľks√©ges dokumentumokat, ahogyan arr√≥l kor√°bbi cikk√ľnkben olvashattak.

A k√©rd√©s az, hogy Oroszorsz√°g meddig lesz k√©pes talpon maradni. K√©pes lesz vajon egyed√ľl, jelent√Ķsebb sz√∂vets√©gesek n√©lk√ľl val√≥ban l√©trehozni janu√°r elsej√©vel, majd √©letben is tartani az Eur√°zsiai Gazdas√°gi Uni√≥t? Val√≥s ellenfele tud lenni ez az integr√°ci√≥ az Eur√≥pai Uni√≥nak √©s a Nyugatnak? Bek√∂vetkezhet-e az, hogy Putyin v√≠zi√≥ja m√©gsem √°llja meg a hely√©t, √©s Oroszorsz√°g bel√°tja, m√©gis k√∂zelednie, √©s nem t√°volodnia kellene Eur√≥p√°t√≥l √©s a nyugati vil√°gt√≥l? Egyel√Ķre ugyanis olyan sz√∂vets√©gesei vannak, amelyek a Szovjetuni√≥ felboml√°sa ut√°n is megmaradtak a nagy medve √°rny√©k√°ban, √©s az√≥ta is f√ľggnek t√Ķle. R√°ad√°sul ezeken a poszt-szovjet ter√ľleteken sz√°mos ter√ľleti hovatartoz√°si vita zajlik, gondoljunk csak Transznisztria vagy Osz√©tia helyzet√©re.

Ukrajna csatlakoz√°sa megn√∂velhette volna az Eur√°zsiai Uni√≥ es√©lyeit, de az orsz√°g – egyel√Ķre – nem k√©rt ebb√Ķl. K√≠na sz√∂vets√©ge viszont abszol√ļt fel√≠vel√©st jelenthetne. A k√©t orsz√°g k√∂zeled√©s√©nek vannak jelei, ami a g√°zvezet√©ket ki√©p√≠t√©s√©t, illetve az export-import forgalmat illeti, azonban Oroszorsz√°g sokkal ink√°bb egy kiszolg√°ltatott poz√≠ci√≥ban van K√≠n√°hoz k√©pest, nem pedig annak egyenl√Ķ partnere. K√≠na, az Egyes√ľlt √Āllamok hegem√≥n poz√≠ci√≥j√°ra t√∂r√Ķ √ļj szuperhatalom egy modern, gazdas√°gilag √©s technol√≥giailag fejlett orsz√°g. Oroszorsz√°g ezzel szemben m√°ra m√°r csak region√°lis nagyhatalom, amelynek egy igaz√°n √ľt√Ķk√©pes Eur√°zsiai Uni√≥ megval√≥s√≠t√°s√°hoz nagy sz√ľks√©ge lenne K√≠na t√°mogat√°s√°ra.

A „New Great Game” teh√°t √©ppen, hogy csak elkezd√Ķd√∂tt, de vajon hogyan alakul tov√°bb?
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | nyilas - 2014. oktůber 22. 20:12:18
Oroszorsz√°gnak nem k√∂zelednie kell a nyugathoz, mert a nyugat √©letk√©ptelen a maga √©l√Ķsk√∂d√Ķ rendszer√©vel! A k√©rd√©s az, hogy Putyin Eur√°zsiai √öni√≥ja mennyire lesz k√©pes olyan fejl√Ķd√©sre, amely a t√©rs√©gben √©l√Ķ n√©pek j√≥l√©t√©t szolg√°lja.

szegedma.hu/images/stein_vambery_140428/a_brit_oroszlan_es_az_orosz_medve.jpg

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.