Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Amerikai k√∂zvet√≠t√©ssel folytattak p√°rbesz√©det az auton√≥mi√°r√≥l az RMDSZ sz√©kelyf√∂ldi vezet√Ķi


A leosztott cinkelt lapok, m√Ľbalh√©k. Kolozsv√°r/Sepsiszentgy√∂rgy, 2014. okt√≥ber 27., h√©tf√Ķ (MTI) – Amerikai k√∂zvet√≠t√©ssel elkezd√Ķd√∂tt, Sz√©kelyf√∂ldr√Ķl sz√≥l√≥ rom√°n-magyar t√°rgyal√°sokr√≥l sz√°moltak be h√©tf√Ķn egy sajt√≥t√°j√©koztat√≥n Sepsiszentgy√∂rgy√∂n a Rom√°niai Magyar Demokrata Sz√∂vets√©g (RMDSZ) helyi vezet√Ķi.


Az RMDSZ h√°romsz√©ki szervezet√©nek a k√∂zlem√©nye szerint Tam√°s S√°ndor √©s Antal √Ārp√°d azokat a prezent√°ci√≥kat mutatta be a sajt√≥ k√©pvisel√Ķinek, amelyeket az amerikai Friends of the Project on Ethnic Relations (FPER) civil szervezet √°ltal szervezett k√©t kerekasztal-megbesz√©l√©sen is bemutattak.

Az erd√©lyi magyar sajt√≥t okt√≥ber eleje √≥ta foglalkoztatj√°k a FPER k√∂zvet√≠t√©s√©vel a Sz√©kelyf√∂ld helyzet√©r√Ķl elkezdett rom√°n-magyar p√°rbesz√©dr√Ķl sz√≥l√≥ √©rtes√ľl√©sek. A megbesz√©l√©sekre az RMDSZ ellenz√©ke az√©rt tekint bizalmatlanul, mert ugyanaz a k√∂zvet√≠t√Ķ, aki 21 √©vvel ezel√Ķtt a fekete-tengeri Neptun √ľd√ľl√Ķhelyen tartott rom√°n-magyar t√°rgyal√°sokat is megszervezte. Az akkori t√°rgyal√°sok meg√≠t√©l√©se m√°ig megosztja az erd√©lyi magyar t√°rsadalmat.

A mostani t√°rgyal√°sok r√©szvev√Ķi most el√Ķsz√∂r √°lltak ki r√©szletekkel a nyilv√°noss√°g el√©. Tam√°s S√°ndor, Kov√°szna megye √∂nkorm√°nyzat√°nak az eln√∂ke elmondta: Antal √Ārp√°ddal egy√ľtt az RMDSZ eln√∂k√©nek a felhatalmaz√°s√°val vettek r√©szt egy el√Ķk√©sz√≠t√Ķ megbesz√©l√©sen, majd k√©t k√©tnapos besz√©lget√©sen, amelyeket Brass√≥poj√°na √ľd√ľl√Ķhelyen tartottak. A t√°rgyal√°sokon a sz√©kelyf√∂ldi vezet√Ķk mellett rom√°n parlamenti p√°rtok k√©pvisel√Ķi, amerikai civil szervezetek, valamint az Amerikai Egyes√ľlt √Āllamok bukaresti nagyk√∂vets√©g√©nek a k√©pvisel√Ķi vettek r√©szt.

Az Antal √Ārp√°d sepsiszentgy√∂rgyi polg√°rmester √°ltal bemutatott prezent√°ci√≥ban t√∂bbek k√∂z√∂tt a sz√©kelyek √∂nrendelkez√©s√©nek a hagyom√°nyait, √©s az erd√©lyi rom√°nok 1918-as gyulafeh√©rv√°ri nyilatkozatban tett v√°llal√°sait ismertett√©k.

A polg√°rmester kit√©rt arra, hogy Rom√°ni√°ban a mai napig nemzetbiztons√°gi kock√°zatk√©nt tekintenek a magyarokra, a k√∂z√∂ss√©g vezet√Ķit megfigyelik, lehallgatj√°k √©s megpr√≥b√°lj√°k megf√©leml√≠teni. Antal √Ārp√°d hangs√ļlyozta, az auton√≥mia l√©trej√∂tte jelent√Ķsen meger√Ķs√≠ten√© a sz√©kelyeknek a rom√°n √°llam ir√°nti lojalit√°s√°t.

A sz√©kelyf√∂ldi vezet√Ķk t√≠z pontban foglalt√°k √∂ssze a k√∂z√∂ss√©gi ig√©nyeket. Azt k√©rt√©k, a magyar nyelv legyen region√°lis hivatalos nyelv Sz√©kelyf√∂ld√∂n, a sz√©kely z√°szl√≥t fogadj√°k el Sz√©kelyf√∂ld region√°lis szimb√≥lumak√©nt, hozz√°k l√©tre a Sz√©kelyf√∂ld fejleszt√©si r√©gi√≥t, kapjon ter√ľleti √©s p√©nz√ľgyi auton√≥mi√°t Sz√©kelyf√∂ld, legyen teljes k√∂r√Ľ a decentraliz√°ci√≥, vezess√©k be az etnikai ar√°nyoss√°g elv√©t az igazs√°gszolg√°ltat√°s, a katonas√°g, a bel√ľgyminiszt√©rium, a csend√Ķrs√©g √©s a rend√Ķrs√©g sz√©kelyf√∂ldi egys√©geiben, a r√©gi√≥ maga gazd√°lkodhasson √°sv√°nykincseivel, j√∂jj√∂n l√©tre a r√©gi√≥ban √°llami finansz√≠roz√°s√ļ magyar egyetem, az √°llam finansz√≠rozza a k√©tnyelv√Ľs√©get, √©s vezessen √°t aut√≥p√°lya Sz√©kelyf√∂ld√∂n.

A sz√©kelyf√∂ldi politikusok hangs√ļlyozt√°k, a sz√©kelyek nem szakad√°rok, hanem auton√≥miap√°rtiak. Antal √Ārp√°d arra figyelmeztetett, hogy a t√©rs√©gben meger√Ķs√∂d√∂tt az orosz politikai befoly√°s √©s az orosz k√ľlpolitika fegyverk√©nt haszn√°lja az Eur√≥pai Uni√≥ban √©l√Ķ kisebbs√©gek frusztr√°ci√≥j√°t a saj√°t expanzi√≥s t√∂rekv√©sei √©rdek√©ben.

„Mivel Rom√°nia az Egyes√ľlt √Āllamok strat√©giai partnere, Rom√°ni√°nak √©s az Egyes√ľlt √Āllamoknak egyar√°nt √©rdeke az, hogy Sz√©kelyf√∂ld helyzete megnyugtat√≥an rendez√Ķdj√©k, a t√©t ugyanis a t√©rs√©g stabilit√°sa” – id√©zte a polg√°rmester √©rveit az RMDSZ k√∂zlem√©nye.
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | talpi - 2014. oktůber 28. 01:31:11
Ejnye √Ārpi. az√©rt nem kellene a "val√≥s√°gt√≥l" elrugaszkodni. Hiszen tudod Te ki az igazi ellens√©g, nem tan√°csos √ļgy megoldani valamit, hogy t√∂vig benyalunk. Ez zsid√≥ √©s rom√°n m√≥dszer. √©n √ļgy l√°tom, s gondolom is a Sz√©kely, ha ravasz is az√©rt a gerince nem hajl√≠that√≥.
#2 | Vizilo - 2014. oktůber 28. 08:27:53
A halacska keri a csukat hogy ne egye meg ..)) A gond ott van hogy magyarorszag triaonon utann krokodil szomszedokkal vagyunk k√∂rbe veve barmi is t√∂rtenjen elverz√ľnk gondoljatok bele Szerbia,Szlovakia ,Romania,Ukranok milyen rendes szomszedaink vannak...!! Egyetlen kiut az alban pelda minden csalad 9-gyerek vallalasa kissebsegb√∂l t√∂bbseg !

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.