Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Alkotmányos jogunk törvényt szegni?


T√©nyleg? De bevadultunk √≠gy 2014 v√©g√©re? Hol a qvaanyj√°ba volt ez a sok okos mta-s meg egy√©b k√∂ts√∂g eddig? V√∂r√∂s mi? Persze ad√≥dik a k√©rd√©s: na √©s? A teljes interj√ļ V√∂r√∂s Imre volt alkotm√°nyb√≠r√≥val, jog√°szprofesszorral

Imm√°r alkotm√°nyellenes Orsz√°ggy√Ľl√©s d√∂nt az √∂nk√©nyuralmi Magyarorsz√°g sors√°r√≥l.
- Egy volt alkotmánybíró szerint az egyetlen törvényes eszköz az illegitim kormány ellen az alkotmányellenes törvények be nem tartása lehet.
- V√∂r√∂s Imre jog√°szprofesszor kalapot emel az √°llamcs√≠ny el√Ķtt.

V√∂r√∂s Imre volt alkotm√°nyb√≠r√≥, jog√°szprofesszor - Fot√≥: Ancsin G√°bor, K√©pszerkeszt√Ķs√©g

– Amikor √°prilisban, az orsz√°ggy√Ľl√©si v√°laszt√°s ut√°n interj√ļt k√©rtem √∂nt√Ķl, azt mondta, ink√°bb v√°rjuk ki az √∂nkorm√°nyzati v√°laszt√°sokat is. Mi√©rt?

– Akkor m√©g nem lehetett pontosan tudni, hogy milyen ir√°nyba fejl√Ķdnek a dolgok. Mostanra valamivel tiszt√°bb a k√©p – vagy √©ppen hom√°lyosabb. √Čpp most vagyok 70 √©ves, √ļgyhogy nyugodtan mondhatom, hogy sok mindent l√°ttam m√°r. A ’89 el√Ķtti √°lv√°laszt√°sokra √©pp√ļgy eml√©kszem, mint a rendszerv√°lt√°s ut√°ni szabad v√°laszt√°sokra. Hogy a mostani melyik csoportba tartozik? Nyilv√°n ez ma a legfontosabb k√©rd√©s.

– √Čs melyikbe?

– Ahogy √©n l√°tom, egyre nehezebb helyzetben vannak azok, akik defini√°lni akarj√°k mindazt, ami ma Magyarorsz√°gon t√∂rt√©nik. A k√∂z√©leti szerepl√Ķknek, a jogtudom√°nynak, a szociol√≥gi√°nak, a szak√©rt√Ķknek az √©rt√©kel√©s√©t – √©s akkor a k√ľlf√∂ldr√Ķl m√©g nem is besz√©ltem – komolyan kellene venni. Mindazok√©t, akik √°ll√≠tj√°k, hogy sem az alkotm√°nyoss√°g szempontjaival, sem az uni√≥s jog szempontjaival nincsenek a magyar t√∂rv√©nyek √∂sszhangban. A gyakorlat meg pl√°ne nincs.

– De akkor mi van ma Magyarorsz√°gon?

– S√ļlyos k√©rd√©s ez. Jog√°llam nincs. A demokr√°cia ugye el van temetve, r√°tett√©k m√°r a s√≠rk√∂vet is. Jelenleg teh√°t egy alkotm√°nyellenes helyzetben √©l√ľnk, amiben minden a feje tetej√©n √°ll. De eg√©szen nyugodtan nevezhetj√ľk √∂nk√©nyuralmi rendszernek is.

– Ezt az√©rt egyel√Ķre eddig csak kevesen mondt√°k ki.

– A politika nem tud mit kezdeni ezzel az ambivalens helyzettel, amit egy darabig m√©g megtehet, de egyszer csak el√©rkez√ľnk ahhoz a ponthoz, amikor be kell vallani az igazs√°got. El kell d√∂nteni, hogy akkor most √∂nk√©nyuralmi rendszer van-e, de akkor nem kelthetik azt a l√°tszatot, hogy szabad, tiszta v√°laszt√°s van. Vagy m√©giscsak szabad √©s tiszta a v√°laszt√°s, de akkor nincs √∂nk√©nyuralom.

– Ilyen egyszer√Ľ lenne ez?

– Tess√©k elolvasni az EBESZ nemzetk√∂zi megfigyel√Ķinek jelent√©seit az √°prilisi v√°laszt√°sokr√≥l, √©s akkor minden vil√°goss√° v√°lik.

– Kicsit visszaszaladtunk az id√Ķben…

– Minden ott kezd√Ķd√∂tt el. Az EBESZ k√©pvisel√Ķit a magyar korm√°ny k√©rte fel, hogy ellen√Ķrizz√©k az orsz√°ggy√Ľl√©si v√°laszt√°sok lebonyol√≠t√°s√°t.

– 36 pontban kritiz√°lt√°k annak tisztas√°g√°t.

– Igen.

– Jelent ez b√°rmit is?

– Az EBESZ v√©gs√Ķ, j√ļliusban k√©sz√ľlt jelent√©se, amely az eg√©sz magyar v√°laszt√°si rendszerr√Ķl sz√≥l, t√∂bb l√©nyeges megjegyz√©st tesz: mindenekel√Ķtt azt kifog√°solja, hogy nem egyenl√Ķ a v√°laszt√≥jog, √©s a v√°laszt√°s az eg√©sz v√°laszt√°si rendszer miatt, amely egy√©rtelm√Ľen a korm√°nyp√°rtoknak kedvezett, nem volt tiszta. A jelent√©s hosszan sorolja a probl√©m√°kat a v√°laszt√°si kamp√°nyhirdet√©seknek a m√©diumokban az Alapt√∂rv√©ny szintj√©n t√∂rt√©n√Ķ korl√°toz√°s√°t√≥l a hat√°ron t√ļli szavaz√≥k n√©vjegyz√©k√©nek titkoss√°g√°ig √©s szavaz√°suk m√≥dj√°nak √°tl√°thatatlans√°g√°ig, vagyis t√©nylegesen a csal√°s gyan√ļj√°t veti fel – ezt a meg√°llap√≠t√°st „√°tl√°thatatlans√°g”-k√©nt fogalmazva meg. Az √°prilisi v√°laszt√°sr√≥l √≠gy teh√°t nincs mit besz√©lni, ez nem egy tisztess√©ges, tiszta v√°laszt√°s volt. √Čs itt szeretn√©m felh√≠vni a figyelmet arra is, hogy a v√°laszt√°s a v√°laszt√°si t√∂rv√©nyek erej√©n√©l fogva volt tisztess√©gtelen, √°m erre a k√∂z√©leti szerepl√Ķk – Bokros Lajos kiv√©tel√©vel – egy√°ltal√°n nem hivatkoznak az√≥ta sem. Ez megbocs√°thatatlan.

– Kinek a felel√Ķss√©ge mindez?

– Nemcsak a korm√°nyt hib√°ztatom, hanem az eg√©sz, politik√°val foglalkoz√≥ k√∂z√©letet, amelyben mindenki – nyilv√°n egzisztenci√°lis √©rdekek, egy k√©pvisel√Ķi √°ll√°s miatt – elsiklik a tisztess√©gtelens√©g felett. Megetetik a v√°laszt√≥kat azzal, hogy menjenek el v√°lasztani, √©s j√°tssz√°k el a nekik kiosztott szerep√ľknek megfelel√Ķen a „demokr√°cia” c√≠m√Ľ sz√≠nh√°zat. Korm√°nyp√°rt √©s ellenz√©k egyar√°nt felel√Ķs ez√©rt.

– Mit tehet err√Ķl az ellenz√©k? Belesz√≥l√°suk nem nagyon volt a dolgok foly√°s√°ba.

– M√°rpedig k√ľl√∂n√∂sen s√ļlyos felel√Ķss√©g terheli itt az ellenz√©ket. Tal√°n most a szem√©lyes indulataimnak adok hangot, de nem tudok sz√≥ n√©lk√ľl elmenni amellett, hogy m√≠g sokan k√∂vetkezetesen ki√°lltunk a jog√°llami elvek megv√©d√©se mellett, amikor √©n 2012 √≥ta hangoztatom, hogy itt √°llamcs√≠ny t√∂rt√©nt, √©s amikor az „√≠r√°stud√≥k” jelent√Ķs r√©sze – √©rezve s√ļlyos felel√Ķss√©g√©t – v√°llalta annak a kock√°zat√°t, hogy kimondjuk az igazs√°got, az ellenz√©k maszatolt √©s elj√°tszotta a „kamp√°nyol√°st”. √Čs miut√°n mi ki√°lltunk, √©s elmondtuk, hogy nincs tiszta v√°laszt√°si rendszer, ezut√°n a politikusok √≥d√°kat zengtek arr√≥l, hogy minden a legnagyobb rendben van, mert abb√≥l √©lnek, hogy majd csak elcs√≠pnek valamilyen k√©pvisel√Ķi helyet, mert nekik ez fontosabb. Egy√©bk√©nt az EBESZ megfigyel√Ķi m√°r janu√°rban is j√°rtak n√°lunk, el√Ķzetesen t√°j√©koz√≥dni. Akkor megkerest√©k az √∂s?- szes p√°rtot, hogy megk√©rdezz√©k, mi a v√©lem√©ny√ľk az √ļj v√°laszt√°si rendszerr√Ķl. Tudtommal senki sem volt, aki a k√©ts√©geinek hangot adott volna, mindenki nagy lelkesed√©ssel bizonygatta, hogy minden a legnagyobb rendben van, √©s k√©sz√ľlnek a v√°laszt√°sokra. A nemzetk√∂zi megfigyel√Ķk a v√°laszt√°sok ut√°n j√ļliusban √∂sszefoglal√≥ v√©gleges jelent√©s√ľkben tett√©k az eml√≠tett harminchat aj√°nl√°st, amelyeket a korm√°ny nem vett figyelembe, a jelent√©st pedig nem hozta nyilv√°noss√°gra. Ez a korm√°ny felel√Ķss√©ge, √°m hogy az ellenz√©k r√©sz√©r√Ķl sem besz√©l senki err√Ķl, √©s nem jelzi, hogy most m√°r „pap√≠runk” van arr√≥l, hogy itt a v√°laszt√°si rendszerrel √©s a v√°laszt√°sok tisztas√°g√°val, vagyis a megalakult Orsz√°ggy√Ľl√©s legitimit√°s√°val s√ļlyos probl√©ma van, ez m√°r mor√°lis k√©rd√©seket feszeget az ellenz√©ki p√°rtok, k√∂z√©leti szerepl√Ķk szerep√©t illet√Ķen is. Az EBESZ-r√Ķl egy√©bk√©nt m√©g annyit: az √Ķszi √∂nkorm√°nyzati v√°laszt√°sokra megint megh√≠vt√°k √Ķket, de visszautas√≠tott√°k a megh√≠v√°st.

РMinek is jöttek volna?

– Igaz, hiszen kor√°ban m√°r meg√°llap√≠tott√°k, hogy az orsz√°ggy√Ľl√©si v√°laszt√°s nem volt tiszta: nyilv√°n a jelent√©s agyonhallgat√°sa, az aj√°nl√°saik figyelmen k√≠v√ľl hagy√°sa miatt nem k√≠v√°nt√°k legitim√°lni a tov√°bbiakban, √∂nkorm√°nyzati v√°laszt√°sok c√≠m√©n megrendezett antidemokratikus sz√≠nj√°t√©kot. Ezek olyan k√∂r√ľlm√©nyek, amelyeket a magyar k√∂z√©leti szerepl√Ķknek figyelembe kellett volna venni√ľk. Az nem megold√°s, hogy a nemzetk√∂zi megfigyel√Ķk, a hazai √©s k√ľlf√∂ldi szervezetek, √©s mi is, itthon soroljuk a kifog√°sainkat, √Ķk meg azt magyar√°zz√°k, hogy mi lett az egy√©bk√©nt szerint√ľk rendben l√©v√Ķ v√°laszt√°sok eredm√©nye. Ez egy kicsit olyan √©rz√©s, hogy az ellenz√©k k√©st sz√ļr a h√°tunkba. A legf√Ķbb k√©rd√©s most az, meddig lehet folytatni ezt az „udvari ellenz√©k – udvari korm√°nyp√°rt” j√°t√©kot a v√°laszt√≥k √©s a k√∂zv√©lem√©ny becsap√°sa √°r√°n, hiszen ennek a n√©pk√©pviselethez, a v√°laszt√≥k akarat√°nak n√©gy√©venk√©nti kifejez√©sre juttat√°s√°hoz semmi k√∂ze nincs. Itt ugyanis √°rul√°sr√≥l van sz√≥, a politikai szerepl√Ķk el√°rulj√°k a v√°laszt√≥kat. Ezt valakinek m√°r ki kellene v√©gre mondania.

– De mit jelent az, hogy √°prilisban nem tiszta v√°laszt√°son gy√Ķz√∂tt a jelenlegi korm√°ny? Nem legitim?

– Itt most nem csak a korm√°nyr√≥l van sz√≥. Az ilyen k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt megv√°lasztott Orsz√°ggy√Ľl√©s – ez a nemzetk√∂zi megfigyel√Ķk v√©lem√©nye alapj√°n kimondhat√≥ – bizonyosan nem legitim Orsz√°ggy√Ľl√©s. Hogy ezzel mit lehet, kell kezdeni, azt √©n mint alkotm√°nyjog√°sz nem tudom megmondani. De azt ki merem mondani, hogy ar√°nytalan, torz√≠t√≥, nem egyenl√Ķ v√°laszt√≥jog alapj√°n, teh√°t a magyar alkotm√°nyt √©s nemzetk√∂zi egyezm√©nyeket s√©rt√Ķ m√≥don √∂ssze√ľlt Orsz√°ggy√Ľl√©s√ľnk van. Ebbe mindenki beletartozik: ez a parlament nem legitim parlament, √ļgy, ahogy van, ellenz√©kkel, korm√°nyp√°rtokkal egy√ľtt. Gondoljuk meg: a n√©metorsz√°gi v√°laszt√°sokon az Angela Merkel vezette kereszt√©nydemokrat√°k √©s a bajor testv√©rp√°rt a szavazatok 43%-√°t szerezte meg, √©s persze – ahogyan demokr√°ci√°ban t√∂rt√©nni szokott – koal√≠ci√≥s partner ut√°n kellett n√©znie, mert ebb√Ķl sehogyan sem lesz a k√©pvisel√Ķi helyek t√∂bbs√©ge. N√°lunk a korm√°nyp√°rt 44%-ot kapott, de ehhez a k√©pvisel√Ķi helyek k√©tharmada j√°rt. Ez egy rossz vicc.

– Egy illegitim Orsz√°ggy√Ľl√©s hogyan hozhat t√∂rv√©nyeket, hogyan m√Ľk√∂dhet egy√°ltal√°n?

– Amit k√©rdez, abban k√©t dolog keveredik. Egyr√©szt annak a v√°ltoztat√°snak a v√°gya, hogy k√∂zvetlen cselekv√©ssel hogyan lehet egy ilyen helyzetet megoldani, m√°sr√©szt az, hogy val√≥ban m√Ľk√∂dik-e. Ut√≥bbira a v√°laszom az, hogy igen, hiszen l√°tjuk, hogy √ļgy folyik az Orsz√°ggy√Ľl√©s munk√°ja, mintha a nemzetk√∂zi megfigyel√Ķk meg sem mukkantak volna.

– Akkor t√©rj√ľnk r√° az el√Ķbbire.

– Erre sajnos nem tudok v√°laszt adni, mert √©n csak a diagnoszta vagyok. Azt meg tudom mondani, hogy mi a baj, de a ter√°pi√°t m√°r m√°soknak, az ezzel foglalkoz√≥ k√∂z√©leti szerepl√Ķknek, politikusoknak kell kidolgozniuk.

РAkkor a diagnosztát kérdem: mi a baj?

– N√©zz√ľk csak meg p√©ld√°ul azt, ami az √∂nkorm√°nyzati v√°laszt√°sokon Budapesten t√∂rt√©nt. Itt olyan anom√°li√°k voltak, amelyekre egy√©rtelm√Ľen lehetett volna reag√°lni. Csak hogy egyet mondjak, n√©gy h√≥nappal a v√°laszt√°s el√Ķtt m√≥dos√≠tott√°k a rendszert, √ļgy, hogy az egy√©rtelm√Ľen a korm√°nyp√°rtnak kedvezzen: a k√∂zgy√Ľl√©s megsz√Ľnt, hely√©re egy polg√°rmesterekb√Ķl √°ll√≥ klub ker√ľlt. Ezeket nem v√°lasztotta oda senki, ilyen lapot, amelyen a k√∂zgy√Ľl√©s tagjaira lehetett volna szavazni, a v√°laszt√≥ a v√°laszt√°skor nem is kapott, egyszer√Ľen a v√°laszt√≥k felhatalmaz√°sa n√©lk√ľl √∂ssze√ľlnek. Ami viszont azt jelenti, hogy Budapestre vonatkoz√≥an m√°r nem voltak szabad √©s tiszta, egyenl√Ķ √©s ar√°nyos v√°laszt√≥jogon alapul√≥ v√°laszt√°sok, vagyis ez a v√°laszt√°s szem√©lyes v√©lem√©nyem szerint egy√©rtelm√Ľen alkotm√°nyellenes volt. Ker√ľletiek persze voltak, de maga a F√Ķv√°rosi K√∂zgy√Ľl√©s egy bar√°ti √∂sszej√∂vetell√© v√°lt. Ez a k√∂zgy√Ľl√©s nem k√∂zgy√Ľl√©s imm√°r, nem k√©pvisel senkit, mert nem v√°lasztotta meg senki. M√°rpedig ha a budapesti v√°laszt√°s nem volt legitim, akkor az eg√©sz √∂nkorm√°nyzati v√°laszt√°s sem az.

– Ezek szerint viszont mi mind, akik elment√ľnk szavazni, szint√©n r√©szt vett√ľnk ebben a csal√°sban.

– Igen, ez √≠gy van, √©n is elmentem szavazni, mert ez a v√©lem√©nynyilv√°n√≠t√°s egyetlen m√≥dja, legfeljebb elsikkad valahol. √Ām val√≥j√°ban ez nem volt v√°laszt√°s a sz√≥nak abban az √©rtelm√©ben, hogy k√∂zhatalommal ruh√°zunk fel test√ľleteket, hanem legfeljebb egyfajta v√©lem√©nynyilv√°n√≠t√≥ n√©pszavaz√°s, de ennek a v√©lem√©nynyilv√°n√≠t√°snak, √©s ezt nyomat√©kosan kijelentem, semmilyen v√°laszt√≥jogi jelent√Ķs√©ge nincs.

– Egy illegitim k√∂zgy√Ľl√©s vagy ak√°r Orsz√°ggy√Ľl√©s d√∂nt√©seit el kell nek√ľnk fogadnunk?

– Sokszor mondtam m√°r, de √ļgy t√Ľnik, eddig nem tal√°lt c√©lba: a jognak egyetlen eszk√∂ze van, amivel fell√©phet ez ellen az alkotm√°nyellenes helyzet ellen, melyben t√∂bbek k√∂z√∂tt a v√°laszt√°si rendszer miatt is ker√ľlt√ľnk. Az Alapt√∂rv√©ny C cikk√©nek m√°sodik bekezd√©se kimondja, hogy a k√∂zhatalom kiz√°r√≥lagos birtokl√°s√°ra val√≥ t√∂rekv√©s ellen fel lehet √©s fel is kell l√©pni. T√∂rv√©nyes eszk√∂z√∂kkel. De azt is mindig elmondom, hogy ez a t√∂rekv√©sre vonatkozik, ha az befejez√Ķd√∂tt, akkor ut√≥lag m√°r senkin nem lehet sz√°mon k√©rni, hogy mi√©rt nem tartj√°k be azokat a jogszab√°lyokat vagy azok egyes rendelkez√©seit, amelyek √©ppen azt garant√°lj√°k, hogy a k√∂zhatalomnak ez a kiz√°r√≥lagos birtokl√°sa, magyarul az √∂nk√©nyuralom m√Ľk√∂dj√∂n. Az Alapt√∂rv√©ny nem is teszi: csak a t√∂rekv√©sn√©l szabja felt√©telk√©nt a t√∂rv√©nyes eszk√∂z√∂kkel val√≥ fell√©p√©st, ha m√°r megval√≥sult az √∂nk√©nyuralom, ilyen felt√©telnek nincs √©rtelme.

– Befejez√Ķd√∂tt m√°r a t√∂rekv√©s, vagy lehet ezt m√©g fokozni?

– Nem, ezt m√°r nem lehet fokozni. Nyilv√°n vannak √°llami szervek, p√©ld√°ul az Alkotm√°nyb√≠r√≥s√°g vagy ak√°r az Orsz√°ggy√Ľl√©s, mint egyfajta gy√ľlekezet, amelyek adott esetben l√©phetnek ebben az √ľgyben, de √ļgy t√Ľnik, hogy ez a C cikk m√°sodik bekezd√©se egy forr√≥ gesztenye, amit mindenki dob√°l √°t a m√°siknak, √©s igyekszik r√≥la hallgatni. A k√∂z√©let is hallgat, ami tulajdonk√©ppen √©rthet√Ķ emberileg, hiszen ki az, aki hajland√≥ kimondani, hogy „gyerekek, nem kell betartani azokat a t√∂rv√©nyeket, amelyek az √∂nk√©nyuralmat szolg√°lj√°k, hiszen maga az Alapt√∂rv√©ny nyilv√°n√≠tja azokat alkotm√°nyellenesnek”? Az alkotm√°nyellenes t√∂rv√©nyeket pedig nem kell betartani. Ezt tudja k√≠n√°lni a jog, enn√©l t√∂bbet nem.

– √Čs ez el√©g?

– Vagy legal√°bbis nem kev√©s. L√©pten-nyomon azzal a probl√©m√°val tal√°lkozom, hogy az emberek √ļgy gondolkodnak, a t√∂rv√©nyeket, b√°rki is hozta √Ķket, bizony be kell tartani. Ez az elm√ļlt huszon√∂t √©v v√≠vm√°nya, √©s √Ķrizni is kell ezt a t√∂rv√©nytisztel√Ķ, jog√°llami mentalit√°st, csak azt tegy√ľk hozz√°: az alkotm√°nyos t√∂rv√©nyeket kell betartani. Hiszen az Alapt√∂rv√©nyben is az√©rt szerepel ez a cikk, mert Magyarorsz√°gnak t√∂rt√©nelmi tapasztalata van arr√≥l, hogy az √∂nk√©nyuralommal szemben id√Ķnk√©nt fel kell l√©pni, ez√©rt engedi meg, kifejezetten felment√©st adva a betart√°s al√≥l, hogy ezeket az illegitim d√∂nt√©shoz√≥k √°ltal hozott alkotm√°nyellenes t√∂rv√©nyeket, pontosabban az √∂nk√©nyuralmat szolg√°l√≥ passzusaikat ne kelljen betartani. Erre minden embernek alkotm√°nyos alapja van, csak kell v√©gre valaki, aki el√©g b√°tor ahhoz, hogy ezt felv√°llalja. S minthogy Magyarorsz√°gon az √∂nk√©nyuralom m√°r t√©ny, √©pp ez√©rt szeretn√©m felmenteni Magyarorsz√°g polg√°rait, √©s felh√≠vni √Ķket arra, hogy igenis, ne tarts√°k be azokat a t√∂rv√©nyeket, amelyekr√Ķl kimondhat√≥, hogy alkotm√°nyellenesek!

РMint például?

– Gondolok itt, mondjuk, a f√∂ldb√©rletet szab√°lyoz√≥ t√∂rv√©nyekre vagy a trafikp√°ly√°zatokra. Azoknak az embereknek alkotm√°nyjogilag igazuk van, akik √ļgy √≠t√©lik meg, hogy ezek a f√∂ldb√©rleti p√°ly√°zatok √©s d√∂nt√©sek valahol, k√∂zvetetten egy √∂nk√©nyuralmi rendszer √°llami szintre emelt, rendszerszint√Ľen korrupt d√∂nt√©seket lehet√Ķv√© tev√Ķ t√∂rv√©nyeib√Ķl k√∂vetkeznek, √©s besz√°ntj√°k az √ļj b√©rl√Ķnek a f√∂ldj√©t.

РMás eszköz nincs, csak a törvényszegés?

– Hiszen √©pp az √∂nk√©nyuralmi rendszer logik√°j√°b√≥l k√∂vetkezik, hogy beszor√≠tja az emberek cselekv√©si lehet√Ķs√©geit egy v√©gletes helyzetbe, ami azonban – ezt ne felejts√ľk el – egy velej√©ig alkotm√°nyellenes rendszer gyakran alkotm√°nyellenes t√∂rv√©nyi rendelkez√©seinek megszeg√©s√©t jelenti. Nem √°ltal√°ban t√∂rv√©nyszeg√©st, hanem az Alapt√∂rv√©ny felment√©s√©n alapul√≥ alkotm√°nyos t√∂rv√©nyszeg√©st.

– Vissza lehet ebb√Ķl t√©rni egy norm√°lis √°llapotba?

– Annak az els√Ķ l√©p√©se kiz√°r√≥lag a v√°laszt√°si rendszer megv√°ltoztat√°sa lehet. Ez mindennek a kulcsa, az Alapt√∂rv√©nnyel, a – mint l√°that√≥, az √∂nk√©nyuralmi politikai rendszer m√Ľk√∂d√©s√©nek is l√©nyegi elem√©t k√©pez√Ķ – korrupci√≥val, a sajt√≥szabads√°ggal vagy b√°rmi m√°ssal csak ut√°na, a demokr√°cia √©s az alkotm√°nyoss√°g, a jog√°llam helyre√°ll√≠t√°sa ut√°n lehet foglalkozni.

РDe hát maga a választási törvény is arra irányult, hogy ezt a hatalmat leváltani ne lehessen. S ha nem lehet leváltani, ki változtat a választási törvényen?

– Ez egy t√∂k√©letes csapdahelyzet. Az √∂nk√©nyuralom ugyanis mindig csapd√°ba csalja a polg√°rokat, √©s a polg√°roknak kell kital√°lniuk, hogy ebb√Ķl hogyan lehet kim√°szni. √Čn nem tudom, hogy mikor j√∂n el az a pont, amikor valaki v√©gre felel√Ķss√©gteljesen kezd gondolkodni √©s cselekedni, de ebben a helyzetben – k√ľl√∂n√∂sen a „bizony√≠tv√°nyt magyar√°zva” k√©pvisel√Ķk√©nt – dagony√°zni s√ļlyos mor√°lis felel√Ķtlens√©g a nemzet √©s a t√∂rt√©nelem el√Ķtt. Ezt tart√≥san nem lehet elviselni. Itt nap mint nap s√Ľr√Ľs√∂dnek az esem√©nyek, nem telik el h√©t an√©lk√ľl, hogy orbit√°lis botr√°nyok ne lenn√©nek. Most m√°r be kell l√°tni, hogy el√©rt√ľk azt a hat√°rt, ahol m√°r nem lehet tov√°bb hazugs√°gban √©lni. A k√∂z√©letnek ezzel szembe kell n√©znie. Az ellenz√©k tork√°n szorul a hurok, meg kell √©rteni√ľk, hogy ezzel a locsog√°ssal nem mennek semmire. Nem a nemzeti italboltokra vonatkoz√≥ t√∂rv√©nytervezet hat√°stanulm√°nyait kell hi√°nyolniuk. Az a legnagyobb probl√©ma? Nem. Egyetlen ponton kell fell√©pni√ľk, egy dolgot kell k√∂vetelni: √ļj v√°laszt√≥jogot. Ezzel kell kezdeni a munk√°t.

– A korm√°ny meg √ļjabban a t√∂rv√©nyek t√ļlburj√°nz√°s√°t szeretn√© az √Āllamreform 2-vel megf√©kezni.

– Ez m√°r nem t√∂rv√©nyalkot√°s, ami itt t√∂rt√©nik, hanem egy cirkusz. Az√©rt burj√°nzik a jog, mert valaki f√∂lkel reggel, esz√©be jut valami, √©s 11 √≥rakor m√°r sz√°mozz√°k a paragrafusokat. Azt√°n d√©lut√°n m√°r m√≥dos√≠tani kell, mert valaki m√°s v√©letlen√ľl kimaradt a j√≥b√≥l, pedig be kellene, hogy f√©rjen. √ćgy prostitu√°lj√°k a jogot, √©s arra haszn√°lj√°k, hogy napi politikai d√∂nt√©seket k√Ķbe v√©shessenek. A sok t√∂rv√©nynek ez volt az egyik c√©lja.

– Van m√°sik?

– Nagyon sok mindent meg kellett v√°ltoztatni ahhoz, hogy a korm√°ny lev√°lthatatlans√°g√°nak √°llapota l√©trej√∂hessen. Az√©rt egy √°llamcs√≠nyt megcsin√°lni, az jogilag egy nagyon komoly munka, e tekintetben megemelem a kalapomat a korm√°nyp√°rtok √©s szellemi holdudvaruk el√Ķtt, mert t√∂k√©letesen z√°r a rendszer. Az m√°s k√©rd√©s, hogy √©n ezt egy amor√°lis boszork√°nykonyh√°nak tartom…

– Hogy tud az orsz√°g ennyi keret, korl√°t √©s t√∂rv√©ny k√∂z√© szor√≠tva m√Ľk√∂dni?

– Az orsz√°g most is csak √ļgy m√Ľk√∂d√Ķk√©pes, hogy az √°llami beruh√°z√°sok 95 sz√°zal√©k√°ban eur√≥pai uni√≥s p√©nz is van. Ez iszony√ļ nagy √∂sszeg, itt egy zebr√°t nem lehet az √ļttestre en√©lk√ľl felfesteni. Magyarul: l√©legeztet√Ķg√©pen vagyunk. Azt teh√°t l√°tni kell, hogy Magyarorsz√°g m√Ľk√∂d√©sk√©ptelen, ha az uni√≥, a norv√©gok, a sv√°jciak nem finansz√≠rozz√°k. A k√©rd√©s viszont messzire vezet: meddig hajland√≥ak az EU, illetve az egyes orsz√°gok ad√≥fizet√Ķi p√©nzelni egy olyan rendszert, amely teljes m√©rt√©kben ellentmond azoknak az elveknek, √©rt√©keknek, amelyeket az uni√≥ k√©pvisel? Hiszen Putyinnak vagy √©ppen kor√°bban Hugo Ch√°veznek sem k√ľldtek p√©nzt… Mivel lassan semmif√©le √©rt√©krendbeli hasonl√≥s√°g nincs k√∂zt√ľnk √©s az EU orsz√°gai k√∂z√∂tt, el√Ķbb-ut√≥bb az uni√≥ban is fel fog mer√ľlni a k√©rd√©s, hogy tulajdonk√©ppen √Ķk mi√©rt finansz√≠rozz√°k ezt az orsz√°got. Ennek pedig idehaza is komoly k√∂vetkezm√©nyei lehetnek: ha majd nem lesz mib√Ķl fizetni a k√∂zvil√°g√≠t√°st vagy az √©p√≠tkez√©seket, akkor a magyar polg√°rokban is m√°sfajta k√©rd√©sek mer√ľlnek majd fel az orsz√°g √°llapot√°t, m√Ľk√∂d√©s√©t illet√Ķen.

– Vagyis csak egy k√≠v√ľlr√Ķl j√∂v√Ķ gesztus, vagy ink√°bb retorzi√≥ tudna idebent v√°ltoz√°st hozni?

– √ď, nem, a j√≥zan √©sz is tudna, de annak most nem igaz√°n l√°tjuk semmilyen jel√©t. Az uni√≥ra csak az√©rt utaltam, mert objekt√≠ve – mint egy id√Ķj√°r√°si fronttal – sz√°molni kell biztos k√∂vetkezm√©nyk√©nt azzal, hogy egyszer megel√©gelik azt, ami n√°lunk folyik. De megold√°st a probl√©m√°ra csak bel√ľlr√Ķl lehet tal√°lni.

– √Čs m√©gis hol kell kezdeni?

– Amit nyilv√°nval√≥an senki nem akar, az az er√Ķszak – akkor sem, ha az er√Ķ folytonos hangoztat√°sa √©s alkalmaz√°sa m√°r √©vek √≥ta egyfajta er√©nyk√©nt a korm√°nyzati politika deklar√°lt alapja. Akkor viszont le kell √ľlni besz√©lni, √©s el kell v√©gre d√∂nteni, hogy ki √©s milyen m√≥don tudja k√©pviselni azt az 56 sz√°zal√©k√°t a magyar lakoss√°gnak, amelyik ma – m√©g a nem tiszta v√°laszt√°sok √°ltal is kimutatott szavazata erej√©vel – nem √©rt egyet azzal, amit a jelenlegi korm√°ny k√©pvisel, s ez√©rt az ellenz√©kre voksolt, vagy √©ppen m√°r el sem ment szavazni.

– Ez √≠gy el√©g t√°volinak t√Ľnik.

РMégis: ez a legbiztatóbb, amit jelenleg, a választásokból mérleget vonva mondani tudok.

Vörös Imre
• (1944) volt alkotm√°nyb√≠r√≥, egyetemi tan√°r, az MTA levelez√Ķ tagja. 1968-ban szerzett jogi diplom√°t az E√∂tv√∂s Lor√°nd Tudom√°nyegyetem √Āllam- √©s Jogtudom√°nyi Kar√°n. 1969-t√Ķl 2014-ig az MTA √Āllam- √©s Jogtudom√°nyi Int√©zetben kutat√≥k√©nt tev√©kenykedett. A tudom√°nyok doktora fokozatot 1989-ben szerezte meg. 1990-ben az els√Ķ alkotm√°nyb√≠r√≥v√° v√°lasztott jogtud√≥sok egyike volt, jel√∂l√©s√©t mindegyik p√°rt t√°mogatta. 1999-ig volt a test√ľlet tagja.

Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | Leandros - 2014. november 01. 19:00:03
Hogy hol a P√©ts-√Āba voltak, az nem k√©rd√©s. A legnagyobb kupler√°jba √©lveztett√©k magukat, s most hogy fordul a sz√©l, h√°t fordulnak √ēk is. Jobb ha s√ľrg√Ķsen arccal lefele fordulnak!
#2 | kakas - 2014. november 01. 19:03:46
25.media.tumblr.com/0574ec338018f9fa585343e4afae0ee6/tumblr_n13ko0lfUs1ts6grxo1_400.gif
#3 | kontroll88 - 2014. november 02. 08:27:03
http://youtu.be/s...

Itt b√Ķvebben ki van fejtve, mi√©rt is K√ĖTELESS√ČGE minden magyar embernek fell√©pnie az alkotm√°nyhamis√≠t√°sok ellen, √©s az is, hogy mit kellene tenni. Legal√°bb is az els√Ķ l√©p√©sben.
#4 | Pitkin - 2014. november 02. 09:05:46
Kontroll88!
√Čs mi az els√Ķ l√©p√©s?
#5 | postaimre - 2014. november 02. 09:40:49
Pitkin, egy "kerecsenes" id√©zettel: "k√Ķvel megdob√°lni a Holdat". Mivel "r√©szv√©teli demokr√°cia" van, √≠gy akinek k√∂teless√©ge legal√°bb a v√©lem√©ny√©t kifejteni az adott sorsk√©rd√©sben, ott kezd√Ķdik, hogy n√©vvel, c√≠mmel v√°llalva elk√ľldi a retkes zsid√≥ qva anyj√°ba a band√°t √©s ezt mindenhol, minden f√≥rumon megteszi √©s persze leveleket √≠rogat a nagy faxfej zsid√≥-cig√°ny b√Ľn√∂z√Ķknek s elkezd √∂nszervez√Ķdni az √ľgyn√∂khad "nemzeti" g√Ķzlevezet√Ķkkel. H√ļskamp√≥ lesz ebb√Ķl √©s al√°bb nem is adhat√≥ m√°r r√©g.
#6 | gabesz - 2014. november 02. 11:06:29
Itt szerintem m√©g jobban √∂ssze van szedve ez az alkotm√°nyosdi vessz√Ķfut√°s https://www.youtu...8Z48HcWTE0
#7 | Pitkin - 2014. november 02. 11:07:38
Imre! R√©gen t√ļl vagyunk Mi (mindenki √©rti ahogy √©rti a Mi-t) m√°r ezen.
Valaki mutasson már eredetiséget? :-)
#8 | postaimre - 2014. november 02. 11:34:03
Pitkin, a t√∂rt √©n elem megism√©tli mag√°t √©s persze nem az √©let tan√≠t√≥mestere, csak a h√ľly√©k nyal√≥s√≥ja. Nincs √ļj a Nap alatt, b√°r ahogy eln√©zem m√°r az is √ļj, ha valaki √ļjnak v√©li az Igazs√°got, mely mindig is volt. A felismer√©s √©s a len√©z√©s v√°ltozata k√∂zt a b√∂lcs hallgat.

A cselekv√©s legyen spont√°n √©s megd√∂bbent√Ķ hat√°s√ļ. Lehet√Ķleg nem er√Ķszakos, de nyugalommal telten v√©gzetes. Nem tudnak √ļjat kital√°lni √©s m√©g csak nem is eml√©keznek r√°, hogy mindez m√°r r√©ginek is √≥.
#9 | Pitkin - 2014. november 02. 20:31:58
A francba! M√°r megint kih√ļztad a ... t√ľsk√©t a szememb√Ķl, amit√Ķl f√°jdalmasan ugr√°lok. √ćgy nem tudom megk√∂p√ľlni ezt a h√≠g fost. :-)
#10 | tillat - 2014. november 02. 21:17:56
H√°t igen a b√©n√°k k√∂zt a s√°nta az √ļr , egyesek k√∂zt meg igen nagy az √Ľr ,ez√©rt ebb√Ķl nem lesz itt semmi f√©le z√Ľr ...lehet tov√°bb szuny√≥k√°lni .

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.