Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Súlyos veszélyek: milyen sót fogyasszunk?


Leszerepeltek a Magyarországon forgalomban lévõ konyhasók: tizennyolc termék majdnem harmadának kálium-jodid-tartalma túllépte a határértéket. Kell egyáltalán jódozott sót fogyasztanunk? Milyet érdemes választanunk?
A FogyasztĂłi Ă©s Betegjogi ÉrdekvĂ©delmi SzövetsĂ©g (FÉBÉSZ) akkreditált laboratĂłriumában legutĂłbb a tizennyolc termĂ©k közĂĽl ötrõl derĂĽlt ki, hogy kálium-jodid-tartalma tĂşllĂ©pte a meghatározott Ă©rtĂ©ket – számolt be a Tesztplussz.hu. Hogy hogy kerĂĽl kálium-jodid a sĂłba? Köztudott, hogy Magyarország nagy rĂ©szĂ©n az ivĂłvĂ­z jĂłdban szegĂ©ny, ezĂ©rt szakemberek azt javasolják, hogy fogyasszunk jĂłdozott sĂłt, Ă­gy elkerĂĽlhetjĂĽk a pajzsmirigy mĂ»ködĂ©sĂ©nek zavarát. A jĂłd kálium-jodid formájában van jelen a sĂłban. Egyes szakemberek szerint azonban a tĂşlzott jĂłd- Ă©s káliumfogyasztás mĂ©g a hiánynál is nagyobb egĂ©szsĂ©gĂĽgyi kockázatot jelent. Akkor most jĂłdozott vagy sima sĂłt Ă©rdemes választanunk?


„A sĂł jĂłdozásával mikrogrammnyi mennyisĂ©gĂ» káliumot lehet csak naponta bevinni, amelybõl viszont milligrammnyi a szĂĽksĂ©glet, tehát mĂ©g tĂşlzott jĂłdozottsĂł-fogyasztás esetĂ©n sem növekszik meg a káliumbevitel, csak 1-2 százalĂ©kos mĂ©rtĂ©kben. A hozzáadott jĂłd pedig normális sĂłfogyasztás esetĂ©n nem Ă©ri el a napi ajánlott beviteli Ă©rtĂ©ket, tehát a napi sĂłbevitel többszörösĂ©vel lehetne csak tĂşlzott jĂłdbeviteli kockázattal számolni, emiatt az egĂ©sz felvetĂ©s nem igazán valĂłs problĂ©ma” – mondta el a Magyar Nemzet Online-nak Armbruszt Simon, a Magyar Dietetikusok Országos SzövetsĂ©gĂ©nek (MDOSZ) munkatársa. „Mivel Magyarországon nem eszĂĽnk tengeri halat jelentõs mennyisĂ©gben, a jĂłdozott konyhasĂł fogyasztása ajánlott.”

Ugyancsak a jódozott sók fogyasztását ajánlja dr. Schöberl Erika élelmiszermérnök is, aki az MNO-nak azt nyilatkozta, hogy nem lehet a sóval túl sok jódot a szervezetbe juttatni, ez a probléma nem fenyegeti a fogyasztót.

A jĂłdozott sĂłn kĂ­vĂĽl a boltok polcain találni mĂ©g Himalája-sĂłt – PakisztánbĂłl származĂł kõsĂłt –, asztalit, csökkentett nátriumtartalmĂşt, tengerit Ă©s kĂĽlönleges lepárlási folyamattal kĂ©szĂĽlõ vákuumsĂłt is. A kĂ­nálat tehát Ăłriási, Ă©s nagyon nehĂ©z eligazodni. KĂĽlönbözõ sĂłtĂ­pusok lĂ©teznek attĂłl fĂĽggõen, honnan származik – tengeri vagy kõsĂł –, hogy finomĂ­tják-e, illetve hogy milyen szemcsemĂ©retĂ».

A származási hely befolyásolja a mikroelemtartalmát, de a fõ alkotĂłrĂ©sze minden esetben a nátrium Ă©s a klorid. Magas vĂ©rnyomást a tĂşlzott nátriumbevitel okoz, ebbõl a szempontbĂłl a tengeri sĂł használata semmifĂ©le elõnnyel nem jár. Egyre több helyen találkozhatunk csökkentett nátriumtartalmĂş sĂłval, mely nátriumtartalmát valamilyen más komponenssel helyettesĂ­tik, leggyakrabban káliummal. Azok számára, akik nem kĂ­vánnak leszokni a sĂłzásrĂłl, alacsonyabb nátriumtartalma miatt elõnyösebb lehet. A leggyakoribb a 30 százalĂ©kkal csökkentett nátriumtartalmĂş sĂł, mely esetĂ©ben a káliummal valĂł helyettesĂ­tĂ©s egĂ©szsĂ©ges emberek számára nem jelent kockázatot, vesebetegeknĂ©l azonban mellõzni kell – olvashatĂł a Magyar Dietetikusok Országos SzövetsĂ©gĂ©nek 2012-es, oktĂłberi hĂ­rlevelĂ©ben.

Az Ă©lelmiszeripar nem tud meglenni a kĂĽlönbözõ adalĂ©kanyagok nĂ©lkĂĽl. Ezek az összetevõk kis mennyisĂ©gben vannak csak jelen a sĂłban, Ă­gy egĂ©szsĂ©gkárosĂ­tĂł hatásaiktĂłl nem kell tartanunk – felelte dr. Schöberl Erika arra a kĂ©rdĂ©sre, hogy a sĂłban találhatĂł adalĂ©kanyagok – csomĂłsodásgátlĂłk – veszĂ©lyesek lehetnek-e az egĂ©szsĂ©gre. A szakember azt mondja, nem kell aggĂłdnunk, az Országos ÉlelmezĂ©s- Ă©s Táplálkozástudományi IntĂ©zet (OÉTI) rendszeresen bevizsgálja ezeket az Ă©lelmiszereket.

A Himalája-sóban többnyire nincs adalékanyag. Az élelmiszermérnök szerint ez is jó választás lehet, de úgy gondolja, hogy annyival nem jobb, mint amennyivel drágább a jódozott sónál, inkább csak divatos.

Több mint 1,6 milliĂł ember halálát okozza világszerte Ă©vente a tĂşlzott sĂłfogyasztás – állapĂ­totta meg egy nemzetközi kutatĂłcsoport több mint 180 országot vizsgálva. Hazánkban az Országos ÉlelmezĂ©s- Ă©s Táplálkozástudományi IntĂ©zet Országos táplálkozás- Ă©s tápláltságiállapot-vizsgálatának adatai szerint a sĂłbevitel nõknĂ©l 12, a fĂ©rfiaknál 17,2 gramm, azaz az ajánlott Ă©rtĂ©k több mint 2,5-, illetve 3,5-szerese. A vizsgálat szerint a felnõttlakosság feldolgozott Ă©lelmiszerekbõl származĂł sĂłbevitelĂ©nek több mint egyharmadáért a kenyĂ©rfĂ©lĂ©k, közel egynegyedĂ©Ă©rt a hĂşskĂ©szĂ­tmĂ©nyek, mintegy tĂ­z százalĂ©káért pedig a zöldsĂ©gkonzervek Ă©s a savanyĂşságok felelõsek. A sĂłval tehát vigyázni kell, de a hiánya is vĂ©gzetes lehet.
Link

Hozzászólások


#11 | 104 - 2014. november 05. 17:01:52
kóser levegõt oszt hol lehet kapni, mert a kemtréltûl bugyboríkol a tüdõm!!

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.