Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Megfélemlítik a csángó gyerekeket


Óh, micsoda felhajtás! Ebbõl még orrmányzti rongyrázás és látványos szakítás is lehet. Erõteljes nyomást gyakorolnak a román hatóságok a csángó katolikusokra annak érdekében, hogy ne tanuljanak magyarul, és ne igényeljék a magyar állam nyújtotta oktatási-nevelési támogatást. Csángó illetékesek a Norvég Alap finanszírozásával beindított moldvai projektet sejtik a háttérben.

A csángó magyarok iskolai és fakultatív anyanyelvi oktatásának ellehetetlenítésére törekszenek önkormányzati tisztségviselõk Romániában, ráadásul a magyarellenes hadjárathoz a Norvég Alap támogatását is felhasználják. Dragos Benea, a kelet-romániai Bákó megye közgyûlésének elnöke nemrég arra figyelmeztette a csángóföldi gyermekek egy csoportját, hogy sérti a moldvai románok méltóságát a magyar állam által a magyar nyelven tanuló diákoknak nyújtott oktatási-nevelési támogatás. A Magyar Nemzetnek több forrásból is megerõsítették, hogy a megyei képviselõ-testület szociáldemokrata vezetõje október 23-án a bákói Történelmi Múzeumba beszélgetett a helyi Szent József Katolikus Fõgimnázium számos diákjával. Benea a találkozón közölte, hogy a megyében megszüntetik a magyar nyelv oktatását, elküldik a magyar pedagógusokat, és ehelyett bevezetik az olasz nyelv oktatását az iskolákban.

A törtĂ©ntekrõl Nyisztor Tinka pusztinai nĂ©prajzkutatĂł számolt be egy közössĂ©gi oldalon, felháborodásának adva hangot a gyerekek megfĂ©lemlĂ­tĂ©se miatt, akik közĂĽl többen magyar állampolgársággal is rendelkeznek. – Hogy jön ahhoz a megyei tanácselnök, hogy rusnyának, haszontalannak nevezze a csángĂł nyelvet? Amelyrõl ráadásul nem is mondta ki, hogy magyar, hiszen az tabunak számĂ­t Moldvában, viszont a magyar állam támogatását megalázĂłnak nevezte a románok szempontjábĂłl – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a magyar nyelvĂ» misĂ©zĂ©sĂ©rt kitartĂł kĂĽzdelmet folytatĂł pusztinai Szent István EgyesĂĽlet elnöke, aki az egyik diák Ă©desanyjátĂłl szerzett tudomást a tanácselnök megnyilvánulásárĂłl.

Márton Attila, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége által zajló moldvai magyar oktatási program koordinátora és Duma András, a Szeret-Klézse alapítvány elnöke a lap érdeklõdésére közölték, õk is értesültek az incidensrõl, de mivel a megbeszélésen csak gyerekek voltak jelen, nehéz kideríteni, pontosan mi hangzott el. Duma András kifejtette, három olyan csángó diákról is tud, aki korábbi érdeklõdése ellenére végül elállt a bákói magyarórák látogatásától, és Duma mindezt a hatósági fellépéssel magyarázta. Jelenleg 29 csángó településen több mint kétezer gyerek tanul magyarul.

A csángó közösség képviselõi szerint a megyei tanácselnök fellépése azzal a kísérleti programmal állhat összefüggésben, amelyet a román és a norvég kormány képviselõi nemrég indítottak Bákóban. A helyi közösségek társadalmi felzárkóztatását célzó projektben a moldvai megye 85 településén nyújtanak szociális, egészségügyi és oktatási szolgáltatást 54 ezer, hátrányos helyzetben élõ gyermek számára. A Victor Ponta román kormányfõ és Tove Bruvik Westberg, Norvégia bukaresti nagykövete részvételével rendezett október 10-i projektismertetõn kiderült, a Norvég Alap 3,3 millió, a UNICEF pedig kétmillió euróval támogatja az országban egyedül Bákó megyében útjára indított programot.

Egyébként a projektért felelõs megyei önkormányzat néhány hónappal ezelõtt olyan programot is elindított csángó falvakban, amely bevallottan a magyar oktatást kívánja ellensúlyozni. A képviselõ-testület és a csángók román eredete mellett kardoskodó Dumitru Martinas Katolikus Egyesület társulása nyomán idén tavasszal fiataloknak szánt képzési központokat létesítettek a csángók lakta Forrófalván, Lábnyikban, Magyarfaluban és Klézsén, ahol többek között angol nyelvtanfolyamot biztosítanak mintegy 160 diáknak.

Gheorghe Bejan megyei tanácsos, a Dumitru Martinas Egyesület elnöke a közgyûlés jegyzõkönyve szerint a program elindításáról döntõ februári ülésen kijelentette: szerinte semmi hasznukra nem válik a csángó diákoknak a magyaroktatás.

Pogár LászlĂłtĂłl, a Moldvai CsángĂł Magyarok SzövetsĂ©gĂ©nek (MCSMSZ) elnökĂ©tõl, a Romániai Magyar Demokrata SzövetsĂ©g (RMDSZ) BákĂł megyei vezetõjĂ©tõl a lap megtudta, õ is Ă©rtesĂĽlt arrĂłl, hogy Dragos Benea „lehordta” a csángĂł gyerekeket, viszont az államfõ-választási kampány miatt mĂ©g nem tudott magyarázatot kĂ©rni az RMDSZ bukaresti koalĂ­ciĂłs partnerĂ©t kĂ©pviselõ tanácselnöktõl. Lapunk szintĂ©n állásfoglalásra kĂ©rte az önkormányzati vezetõt, aki titkárnõje Ă­gĂ©rete ellenĂ©re nem hĂ­vta vissza a lap munkatársát.
Link

Hozzászólások


#1 | postaimre - 2014. november 05. 11:53:58
Ismerõs kubikus írásmód. "Norvég" garnd-páholy intézi az ügyletet. A "civilek" támogatásának beszüntetése lesz a következmény, pont mint az orosz kommunikációban. Ehhez kell ez a látványos fiaskó.
mno.hu/data/cikk/1/25/47/24/cikk_1254724/norveg_alap_uj_uj_fekvo_lead.jpg
#2 | kuka7 - 2014. november 05. 17:03:25
Kivelük a sivatagba,és zsákban hordani a homokot,az üveg gyárba!
#3 | postaimre - 2014. november 05. 20:53:39
Terrorveszély Norvégiában

Terrortámadások megnövekedett veszélyére figyelmeztetett Norvégiában a hírszerzõ szolgálat. A PST szerdai beszámolója szerint a rendõrségnek, a hadseregnek és a hírszerzésnek az elkövetkezõ tizenkét hónapban fel kellene készülnie egy lehetséges terrorcselekményre.
http://mno.hu/kul...an-1256899

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.