Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

A form√°lod√≥ √ļj vil√°grendet m√°r a k√≠naiak vezetik


A Financial Times online kiad√°sa okt√≥ber 8-√°n egy √©rdekes gondolatk√≠s√©rlettel jelentkezett. Az IMF leg√ļjabb kiadv√°nya (World Economic Outlook) kapcs√°n a felt√∂rekv√Ķ gazdas√°gokat egy √ļj, hipotetikus G7-be t√∂m√∂r√≠tett√©k, √©s ez alapj√°n k√©sz√≠tettek √∂sszehasonl√≠t√°st a vil√°ggazdas√°g legnagyobb szerepl√Ķinek gazdas√°gi s√ļly√°r√≥l.

Az eredm√©ny igen besz√©des: a BRIC-orsz√°gok (Braz√≠lia, Oroszorsz√°g, India √©s K√≠na) mell√© m√©g h√°rom felt√∂rekv√Ķ gazdas√°g, Indon√©zia, T√∂r√∂korsz√°g √©s Mexik√≥ ker√ľlt be az „√ļj” G7 csoportba, amely csoport a v√°s√°rl√≥er√Ķ-parit√°son m√©rt √∂sszes√≠tett GDP √©rt√©k√©t tekintve m√°r megel√Ķzi a „r√©gi” G7 tagjait (USA, Kanada, Franciaorsz√°g, N√©metorsz√°g, Olaszorsz√°g, Jap√°n √©s Egyes√ľlt Kir√°lys√°g).

R√©g√≥ta k√∂zismert t√©ny, hogy el√Ķbb-ut√≥bb bek√∂vetkezik az √ļjabb gazdas√°gi paradigmav√°lt√°s, √©s a Nyugat √°ltal domin√°lt gazdas√°gi vil√°grendet √ļj nagyhatalmak v√°ltj√°k majd fel – az √°trendez√Ķd√©s temp√≥ja m√©gis meglep√Ķ. Noha a nomin√°lis GDP tekintet√©ben egyel√Ķre K√≠na m√©g mindig messze elmarad az USA m√∂g√∂tt, a v√°s√°rl√≥er√Ķ-parit√°son m√©rt GDP vonatkoz√°s√°ban Peking √©pp ezekben a h√≥napokban hagyja le Washingtont.

gh√©t2.jpg ("Az ir√°ny egy√©rtelm√Ľ", f: Financial Times)

√Ām az √ļjdons√°g ebben nem az, hogy a vil√°g t√≠z legnagyobb gazdas√°g√°b√≥l n√©gy (a k√≠nai, indiai, orosz √©s a brazil) a felt√∂rekv√Ķ piacok k√∂z√ľl ker√ľl ki, hanem maga a t√©ny, miszerint ezek az orsz√°gok fokozatosan n√∂vekv√Ķ s√ļlyuk miatt az √°ltaluk k√©pviselt politikai √©rt√©keket a gazdas√°gpolitik√°jukban is egyre ink√°bb √©rv√©nyes√≠teni tudj√°k, ami p√°r √©vtizeden bel√ľl a teljes vil√°ggazdas√°gi logika √°trendez√Ķd√©s√©hez vezethet.

Mire gondolok pontosan? 1872-ig a britek, azt k√∂vet√Ķen pedig az √©szak-amerikaiak prim√°tusa √©rv√©nyes√ľlt a vil√°g piacain, √©s a mindenkori gazdas√°gpolitik√°kban (pl. piacliberaliz√°ci√≥, kereskedelmi kapcsolatok int√©zm√©nyes√≠t√©se, elsz√°mol√°sok √°tl√°that√≥s√°g√°nak n√∂vel√©se ter√©n stb.) meghat√°roz√≥ volt a washingtoni √©rt√©krend. Az√°ltal azonban, hogy ez a vezet√Ķ szerep erod√°l√≥dik, a vil√°ggazdas√°g √©rt√©krendje is sz√ľks√©gszer√Ľen v√°ltozik majd, √©s imm√°r az √ļj nagyokhoz fog idomulni.

ghét1.jpg ("A számok magukért beszélnek", f: Daily Mail)

Az √ļj fundamentumok m√°r most k√∂rvonalaz√≥dnak: m√≠g egyes nyugati orsz√°gok k√ľl√∂nb√∂z√Ķ int√©zm√©nyek m√∂g√© b√ļjva (pl. WTO) pr√≥b√°lj√°k √©rdekeiket k√©pviselni, addig K√≠na, Oroszorsz√°g √©s (egyre hangs√ļlyosabban) Braz√≠lia alkalomadt√°n ink√°bb a ny√≠lt zsarol√°st v√°lasztj√°k kisebb partnereikkel szemben. Ezekre az orsz√°gokra a kev√©sb√© liberaliz√°lt t√Ķkepiacok is jellemz√Ķek; ennek eklat√°ns p√©ld√°ja a rendk√≠v√ľl alulfejlett k√≠nai t√Ķkepiac, ahol az √°llam √°ltal koordin√°lt k√∂tv√©nyv√°s√°rl√°sokon t√ļlmen√Ķen az egyes piaci szerepl√Ķknek alig van lehet√Ķs√©g√ľk a t√Ķkepiaci keresked√©sre.

Ha pedig a k√ľlpolitik√°t vessz√ľk alapul, l√°tnunk kell, hogy a r√©gi G7 mind √©rdekeit, mind politikai hagyom√°nyait tekintve egy sokkal homog√©nebb t√∂mb, ami ugyan nem jelenti azt, hogy a r√©szes √°llamok teljes egyet√©rt√©sben m√Ľk√∂dn√©nek egy√ľtt, azonban a f√Ķbb alap√©rt√©kek (demokr√°cia, szabad piacgazdas√°g, emberi jogok biztos√≠t√°sa stb.) k√∂z√∂sek.

ghét4.jpg

("A vil√°g √ļj urai?", f: www.news.yahoo.com)

Ezzel szemben √°ll az √ļj G7 meglehet√Ķsen tarka orsz√°gcsoportja, ahol neh√©z k√∂z√∂s jellemz√Ķket azonos√≠tani. Tal√°n k√©t dolgot emeln√©k ki: egyr√©szt a nyersanyag-f√ľgg√Ķs√©get (ami egyes √°llamokn√°l, pl. K√≠na eset√©ben f√Ķleg az ipari felhaszn√°l√°s √©s ennek ment√©n az exportteljes√≠tm√©ny miatt fontos, m√≠g az oroszokn√°l f√Ķleg a k√∂lts√©gvet√©si bev√©telek miatt), valamint az er√Ķsebb autoriter hagyom√°nyokat. Ut√≥bbi attrib√ļtum nehez√≠ti a h√©t √°llam egy√ľttm√Ľk√∂d√©s√©t is, hiszen a k√ľl√∂nutas megold√°sok sem a bel-, sem pedig a k√ľlpolitik√°ban nem √°llnak t√°vol ezekt√Ķl az √°llamokt√≥l. Teh√°t az aggreg√°lt sz√°mok hi√°ba mutatnak abba az ir√°nyba, hogy √ļj t√∂mb van sz√ľlet√Ķben, ha a hagyom√°nyos G7-re jellemz√Ķ (hagyom√°nyosan er√Ķs) koordin√°ci√≥ √©s p√°rbesz√©d nincs jelen.

Term√©szetesen a messzemen√Ķ tipiz√°l√°st el kell ker√ľln√ľnk, √©s ne felejts√ľk el, hogy m√°r maga az orsz√°gok kiv√°laszt√°sa √©s csoportos√≠t√°sa is teljesen √∂nc√©l√ļ volt. Azt is fontos megjegyezni, hogy K√≠na √∂nmag√°ban az √ļj G7-ek GDP-j√©nek k√∂zel az 50%-√°t adja, teh√°t ennek az √ļj blokknak a val√≥s gazdas√°gi s√ļly√°t f√Ķleg K√≠na hat√°rozza meg.

Most teh√°t ott tartunk, hogy az Egyes√ľlt Kir√°lys√°g p√°r √©ven bel√ľl v√©gleg kiszorul a top 10-b√Ķl, m√≠g az USA k√©nytelen lesz egy helyett h√°tral√©pni, √©s √°tadni a vezet√Ķ szerepet K√≠n√°nak. A k√©rd√©s az, hogy az √ļj G7 t√∂bbi tagja – f√Ķleg Oroszorsz√°g – k√©pes lesz-e √©rdemben hozz√°j√°rulni az √ļj t√∂mb tov√°bbi n√∂veked√©s√©hez, √©s ezzel egyidej√Ľleg a vil√°ggazdas√°gi normarendszer √°talak√≠t√°s√°hoz, vagy ez m√©g a folyamat m√©g tol√≥dik – a v√©gleges v√°laszt p√°r √©ven bel√ľl megkapjuk.
Link

HozzŠszůlŠsok


Mťg nem kŁldtek hozzŠszůlŠst

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.