Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Újraéled az eurózóna-dráma? Ezzel fenyeget a görög politikai káosz


A görög koalíciós kormány bukása növeli a pénzügyi, szociális és politika bizonytalanságot Európában. Az újabb kihívás egy olyan idõszakban érkezik, amikor az eurózóna övezet gazdasága stagnál, a populista EU-ellenes pártok erõsödõben vannak és számos országban fogytán a türelem a Berlin által vezényelt megszorítás politikájával szemben.

Az Északiak nem hátrálhatnak meg, mert a görög adósság újratárgyalása politikai földcsuszamlást okozna Dél Európában, amely elsöpörné a megszorítások politikáját és újraindítaná az euró válságát. A december 29-én lezajlott harmadik sikertelen elnökválasztás eredményeképpen várhatóan 2015 január 25-én elõrehozott országgyûlési választásokra kerül sor Görögországban.

Ezt kívánja a görög nemzet

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint ezt a szélsõbaloldali Sziriza párt nyerheti meg, amely újra akarja tárgyalni az Európai Unió, az EKB és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által Görögországnak nyújtott pénzügyi segély feltételeit. Alekszisz Ciprasz, a párt karizmatikus fiatal vezetõje követeli, hogy hosszabbítsák meg a mentõprogramban felvett hitelek futamidejét, vigyék lejjebb azok kamatait, és így a kormány enyhíthessen a szociális megszorításokon. Ezen kívül Ciprasz vissza kívánja emelni a súlyosan megvágott minimálbért és a közkiadásokat, valamint föl kívánja függeszteni az állami vagyon további kiárusítását.

Megint egekben a görög kötvényhozamok

De még ha Ciprasz meg is nyeri a választásokat, partnereket kell találni a koalíciós kormányzáshoz, hiszen a választók 27,5 százalékos támogatottságával egyedül nem tud kormányt alakítani. 2012-ben egy ilyen politikai lóvásár már egyszer kudarcba fulladt, ami újabb választást is hozhat.

A koalíciós kormány bukása növeli a pénzügyi, szociális és politika bizonytalanságot Európában. Elsõ lépésben a piaci bizonytalanság a mediterrán periféria-országok piacait érinti, mivel egy EU-ellenes párt elõretörése katalizálhatja más euroszkeptikus pártok megerõsödését is, itt elsõsorban Spanyolország, Olaszország és Franciaország érintett. Athénban már forró a piaci hangulat, a tízéves kötvényhozamok 100 bázisponttal 9,7 százalékra szöktek a politikai bizonytalanságra, a háromévesek 12,5 százalékon forogtak tegnap.

Nesze neked, biztonságos államkötvény

Bár Görögország gazdasága már stabilizálĂłdott, de ezt az elmĂşlt hat Ă©v depressziĂłja következtĂ©ben ezt egy 25,7 százalĂ©kos zsugorodás után Ă©rte el. A befektetĂ©sek ezen idõ alatt 63,5 százalĂ©kkal zuhantak, a munkanĂ©lkĂĽlisĂ©g mĂ©g mindig 25,9 százalĂ©kon áll. Az államadĂłsság 177 százalĂ©kos szinten van a GDP arányában, holott már kĂ©t „haircut” is volt a magánhitelezõk rovására. (Azaz a kötvĂ©nykövetelĂ©seik egy rĂ©szĂ©rõl le kellett mondaniuk.)

Az athéni kormány összeomlása újraélesztett már látszólag nyugvópontra jutott kérdõjeleket Görögország eurozóna-tagságáról is. Mindezt alig két évvel azután, hogy az ország adósságválsága majdnem szétrobbantotta a valutauniót és alapjaiban rázta meg az európai projektet.

Észak és Dél harca

Az újabb kihívás egy olyan idõszakban érkezik, amikor az eurózóna gazdasága stagnál, a populista EU-ellenes pártok erõsödõben vannak és számos országban fogytán a türelem a megszorítások Berlin által vezényelt politikájával szemben. A Sziriza választási sikere kétségtelenül tovább mélyíti az Észak-Dél ellentéteket az EU-ban.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter éppen ezért már hétfõn kijelentette: Athénnak folytatnia kell a megkezdett reformokat. Továbbá leszögezte, hogy az elõre hozott választások semmilyen hatással nem lesznek a görög kormány korábban aláírt szerzõdéses kötelezettségeire.

Mit lép erre az EKB?

Gerry Rice, a Nemzetközi Valutaalap szóvivõje közölte, hogy az új görög kormány megválasztása után folytatják a dél-európai ország pénzügyi helyzetérõl szóló egyeztetéseket. A tárgyalások hónapokkal korábban akadtak meg a felek között, mivel Athén nem értett egyet a Valutaalap újabb költségcsökkentési javaslataival.

A görögországi fejlemények nyomán a piac feszülten figyelni fogja azt is, hogy a frankfurti székhelyû EKB január 22-i ülésén belekezd-e az eddig széles körben és rövid idõn belül várt, a szuverén euróövezeti kötvényeket is érintõ mennyiségi enyhítési ciklusba, amit viszont a német pénzügyminiszter ellenez. Jens Weidmann Bundesbank kormányzó is szükségesnek látta, hogy újonnan megszólaljon a témában. Egy vasárnapi interjúban kifejtette, hogy Németország nem fog garanciát biztosítani más európai államok hiteleire, mint például az EKB által vásárolt adósság ügyében.

!No pasarán!

Az Északiak nem hátrálhatnak meg, mert a görög adĂłsság Ăşjratárgyalása politikai földcsuszamlást okozna DĂ©l EurĂłpában, amely elsöpörnĂ© a megszorĂ­tások politikáját Ă©s ĂşjraindĂ­taná az eurĂł válságát. Az eurĂłpai integráciĂł számára komoly kihĂ­vást jelent, hogy az athĂ©ni fejlemĂ©nyek Ăşjabb lökĂ©st adhatnak a populista politikai dinamikának Madridban, RĂłmában Ă©s Párizsban. A spanyol populista Podemos párt – amely vezeti a közvĂ©lemĂ©ny kutatásokat – már ĂĽdvözölte Ciprasz sikerĂ©t az elõrehozott választások kikĂ©nyszerĂ­tĂ©sĂ©ben.
Link

Hozzászólások


#1 | Vizilo - 2014. december 31. 19:43:32
Mar vegre beindul a domino !!!
#2 | kukackac - 2014. december 31. 20:06:22
Igen be, talán! Amibe megint csak a szegény szerencsétlen döglik bele mint az eddigiekbe is.
#3 | kontroll88 - 2015. január 01. 10:13:14
"Érdekes", hogy amikor voltak azok a folyamatos tüntetések mégis az a párt jutott hatalomra, amelyik újabb IMF kölcsönöket vett fel, és tovább árusította G.országot.
Ott is csak az nyer a választásokon, akinek nyernie kell. Ha úgy akarják, majd a görög "szélsõballal" vitetik el a balhét, valami gazdasági diktatúrát bevezetve. Titokban az irányítást továbbra is az IMF kezében tartva, fizetve a törlesztõrészleteket.
#4 | Perje - 2015. január 01. 19:23:43
#5 | Perje - 2015. január 06. 21:14:38
Az eurozónából kilépni nem lehet, ha egyszer már belelépett valamelyik ország:

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.