Posta Imre weboldala

Navigci

Szakmai oldal:RSS

Hrek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét
Megrendelem!!!

Telefon:
06-30/911-85-63

A könyvrõl írták...

Bejelentkezs

Felhasznlnv

JelszElfelejtetted jelszavad?
j jelsz krse

dvzlet


A MAI NAPTÓL (2013/09/22) AZ ÚJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Digitális detox: netfüggõk katonai kiképzésen


Ha nem vigyáztok, így járhattok! Ha vigyáztok, akkor is! Kínában szokatlan módszerrel gyógyítják a netfüggõket, Dél-Koreában pedig már a 3 éveseket is a helyes internethasználatra tanítják. Az internetfüggõség egyes országokban mára már olyan komoly problémává vált, hogy a lakosság, fõleg a fiatalok jelentõs része érintett benne valamilyen szinten.

A tinédzser fiú a könnyeivel küszködik, majd nem bírja tovább, és zokogva kiabálni kezd. A szüleit szidja, amiért idehozták, és nem érti, hogy tehették ezt vele. „Azt mondták, hogy Oroszországba megyünk síelni, ehelyett bedugtak ide” – ordítja. A többi fiú eközben a sötét folyosón fekvõtámaszokat csinál éppen, egy marcona õrmester diktálja a tempót, egy másik csapat a hideg, téli idõben menetgyakorlatokat végez az udvaron. Szokásos életkép Kína egyik netfüggõ fiatalok számára alapított központjában, melynek mindennapjairól két izraeli filmes készített dokumentumfilmet, Web Junkie címmel.

Kína az egyik elsõ ország volt, ahol már nemcsak szociális problémaként tekintenek a netfüggõségre, hanem hivatalosan is mentális betegségnek minõsítették.
Leszoktatás a kaszárnyában

Az országban ma 250 kiképzõtábor mûködik, ahol egyre több olyan fiatalt próbálnak kigyógyítani függõségükbõl, aki korábban napi 8-10 órát töltött számítógépes játékokkal. A fiatalok a kaszárnyákra emlékeztetõ épületekben katonai gyakorlóruhában töltik napjaikat, és a pszichológusok mellett egykori katonák felügyelik õket. A táborban átlagosan négytõl nyolc hónapos idõtartamig maradnak a gyerekek, a kiképzések és fizikai gyakorlatok mellett mûvészeti foglalkozások, például zene és tradicionális kínai tánc is van, és a diákok maguk takarítják körletüket, de a fõzésbõl és mosásból is ki kell venniük a részüket. A pszichológusok szerint ezek a táborok és a szigorú napirend fegyelmezettebbé teszik a fiatalokat, és ez segít nekik visszatérni a normális életbe.

Kínában folyamatosan nõ az internetfüggõ fiatalok száma, sok gyerek élete felett teljesen átveszik az uralmat a számítógépes játékok. Van, aki napokig nem is alszik, és teljesen megszakad a kapcsolata a külvilággal. Dél-Koreában is már több mint kétmillióra teszik a játékfüggõk számát, 2010-ben egy három hónapos kisbaba azért halt éhen, mert szülei a maratoni játékban egyszerûen elfeledkeztek róla.
Fotó a Web Junkie c. filmbõl
Fotó a Web Junkie c. filmbõl
Okostelefon-függõ tündérek

Ma már az emberek többségének élete nagyban függ a modern technológiától, ettõl azonban még megfelelõ egyensúlyt tudnak kialakítani online és offline életük között. A baj azokkal van, akiknek a megszállottsága már olyan szintû, hogy ettõl az életük sem tud normálisan mûködni. Az internetfüggést kezdetben a játékfüggõkre értették, de ma már számos válfaját különböztetik meg, a Facebook-függéstõl, a cyber-szex- és az információfüggésen át az okostelefon-függésig.

Dél-Korea a világ egyik legjobb internetes lefedettségû országa, ahol a háztartások 98 százalékának van széles sávú internetkapcsolata, az emberek kétharmadának pedig okostelefonja. Dél-Korea büszke digitalizált világára, és még további fejlesztéseket tervez, eközben azonban egyre többen úgy vélik, a szép, új világnak egyre több negatív hatása van a gyerekekre; becslések szerint már 160 ezer öt és kilenc év közötti dél-koreai gyerek tekinthetõ internetfüggõnek. De a felnõtteket is érinti a probléma, az 50 milliós országban már 2,5 millióra teszik az okostelefon-függõk számát, akik napi 5,5 óránál is többet babrálják készüléküket.

Azért, hogy a tendencia ne romoljon tovább, már a három és öt év közötti gyerekeket is megpróbálják felkészíteni a digitális világ kihívásaira és megtanítani arra, hogyan védjék meg magukat attól, hogy az internet és a digitális kütyük átvegyék az uralmat az életük felett. A program részeként például olyan játékokat játszanak velük, melyekhez nem kell internet és számítógép, és olyan tündérmeséket is írtak számukra, amelyek arról szólnak, hogy a fõhõsök internetfüggõk lettek. A szakemberek azt mondják, muszáj, hogy minél fiatalabb korosztállyal kezdjenek el foglalkozni, mert a ezeknek a gyerekeknek a plüssmackó helyett már az okostelefon a legkedvesebb játékuk. A kormány emellett bevezette az úgynevezett „Kényszerû üzemszünet törvényt” is, amely a 16 éven aluliak számára korlátozza az internet-hozzáférést, éjfél és hajnali hat óra között.
Digitális detox

A netfüggõségre a világ más részein is egyre komolyabb figyelmet fordítanak a szakemberek, az Egyesült Államokban és Európában is egyre több kutatás foglalkozik a problémával, és terápiás központokban próbálnak segíteni az érintetteken. A felmérések szerint, a függõk között kicsivel több a nõ, mint a férfi, korosztályt tekintve pedig leginkább a tinédzserek, a fõsikolások és a középkorú nõk érintettek.

Hogy az emberek mennyire kötõdnek a kütyüikhez, jól mutatja az az amerikai felmérés is, melyben közel 2800 embert kérdeztek meg arról, mit mentenének ki elõször, ha lakásukban tûz ütne ki; a válaszolók 31 százaléka azt válaszolta, hogy az okostelefonját, és csak 18 százalék mondta azt, hogy a háziállatát. Már megvan az elsõ olyan páciens is, akit nem okostelefon, hanem Google-szemüveg miatt kezelnek függõséggel. A harmincas éveiben járó fiatalember napi 18 órán át használta a szemüveget, csak alváshoz és fürdéshez vette le, sõt már az álmában is úgy érezte, hogy a szemüveg kis szürke képernyõjén keresztül nézi a világot.

AZ USA-ban 2013-ban nyílt meg az netfüggõk gyógyítására specializálódott elsõ kórház Pennsylvániában. A pácienseknek elõször egy 72 órás digitális detoxon kell átesnie, ez alatt tilos mindennemû kütyü, telefon, tablet és internet használata, ez után következik a terápiás szakasz, illetve a különbözõ oktatások, melyek segítenek abban, hogy a késõbbiekben kontroll alatt tudják tartani internethasználatukat. A program azonban nem olcsó, 14 ezer dollárt kell fizetnie annak, aki vállalkozik a digitális elvonókúrára.
Digitális detox: netfüggõk katonai kiképzésen
Magyarország sem kivétel

Talán nem meglepõ, hogy Magyarországon is hasonló tendenciák figyelhetõk meg, mint a világ többi táján. A JátékNet.hu ezer szülõt kérdezett meg egy kérdõívben gyermekeik internethasználatáról. Az idén december elején publikált felmérésébõl kiderül, hogy minden ötödik gyermeknek van már okostelefonja vagy tabletje, és ez utóbbit sokan már hétéves koruk elõtt megkapják.

Hogy a gyerekek életét mennyire uralják el kütyük, abban óriási a szülõk felelõssége, a felnõttek viszont csak magukra és saját önfegyelmükre hagyatkozhatnak. De jó hír, hogy ma már vannak olyan mobilalkalmazások is, melyek segítenek lazítani az okostelefonhoz fûzõdõ viszonyunkon, s ha mi nem is vagyunk elég erõsek ahhoz, hogy a digitális világból visszalépjünk a valódiba, az alkalmazás kíméletlenül figyelmeztet bennünket, amikor már túlléptünk az egészséges határon.
Link

Hozzszlsok


#1 | Kedvesi - 2015. janur 02. 12:08:59
Én már valamikor halálra unom magam elõtte...
#2 | miskolcilaci - 2015. janur 02. 12:59:18
Nekem nagyszerûen megfelel a teszkó gazdaságos telója. Tavaly márciusban cseréltem sim-kártyát benne, 500 Ft lebeszélhetõséggel. Arra használom, amire való. Telefonálásra. Már ha feltétlen szükséges. Azóta sem töltöttem fel. A mai napig is van még rajta lebeszélhetõség, úgy 150 Ft értékben. Maradok inkább a Digi vezetékesénél.
Ha elkap a vágy, akkor játszadozok esténként az asszonnyal, napközben a gyerekkel. s_*_olle
#3 | Stejszbib - 2015. janur 02. 12:59:43
Sziasztok, én is függõ voltam :( napi 1x kaja, illetve 4 óra alvás! Valamikor már szédültem gép elött! De hála égnek a középiskolai haverok kimozdítottak, az élõzene világába (gitár)! Legnagyobb függõséget online játékok csinálják, amikor ember emberellen nyilvánul meg online! Sõt a legnagyobb függõségem, a Word of Warcraft okozta, online szerepjáték! Csapatépítõ jellegû is! Call of Dutyiban meg online lövöldözni online játékosokra, megunhatatlan! Mindíg új helyzetek Stb mindíg nyújt valami újat! Na az én gyerekem ilyet nem fog csinálni az fix! :)

Hozzszls kldse


Hozzszls kldshez be kell jelentkezni.