Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Heim: hossz√ļ t√°von apokalipszis j√∂het


Heim P√©ter k√∂zgazd√°sszal a Hetek k√©sz√≠tett interj√ļt arr√≥l, hogy milyen hat√°ssal lehet a vil√°ggazdas√°gra az √ļj hidegh√°bor√ļ √©s a jegybankok √ļj kelet√Ľ „p√©nznyomtat√°sa”.

Ny√°r v√©g√©n a Time hetilap olyan c√≠mlappal jelent meg, miszerint kit√∂rt az √ļj hidegh√°bor√ļ. A vil√°ggazdas√°g m√Ľk√∂d√©s√©ben mindez mik√©nt √©rezteti a hat√°s√°t?

Egyre √©lesebb az orosz–amerikai konfliktus, de sokan arra keresik a v√°laszt, hogy az Egyes√ľlt √Āllamok mi√©rt Oroszorsz√°ggal viaskodik, ha a legnagyobb gazdas√°gi vet√©lyt√°rsa ink√°bb K√≠na. Az is egy√©rtelm√Ľ, hogy Washington vil√°gpolitik√°ban √©s a vil√°ggazdas√°gban bet√∂lt√∂tt szerep√©t Peking vesz√©lyezteti legink√°bb.

Igen √°m, de a k√≠naiak kez√©ben van az amerikai hitelek nagy r√©sze. √ēk hitelezik az Egyes√ľlt √Āllamokat. √Čs nincs √©les politikai „√ľtk√∂z√©s”, mint Oroszorsz√°ggal Ukrajna miatt.

Egyr√©szt csak az amerikai hitelek egy r√©sze van k√≠nai k√©zben. Az a kifejez√©s, miszerint a „nagy r√©sze” ugyanis nem teljesen igaz. A legnagyobb amerikai vagyonkezel√Ķ egyed√ľl 4600 milli√°rd doll√°rt kezel, m√≠g a k√≠nai √°llami tartal√©kalap, ami a devizatartal√©kot kezeli, 4000 milli√°rd doll√°r k√∂r√ľli √∂sszeget. Teh√°t a legnagyobb amerikai vagyonkezel√Ķk nagyobbak, mint az eg√©sz k√≠nai √°llamot k√©pvisel√Ķ alap. Az igaz, hogy K√≠na m√°r t√ļl er√Ķs ahhoz, hogy ny√≠lt geopolitikai √©s gazdas√°gi „h√°bor√ļba” keveredjen vele Amerika.

√Čn √ļgy l√°tom, hogy az Egyes√ľlt √Āllamok megpr√≥b√°lja Eur√≥p√°t kontroll alatt tartani √©s az atlanti sz√∂vets√©get meger√Ķs√≠teni, hogy √≠gy k√∂z√∂sen – Amerika √©s Eur√≥pa egy√ľtt – vegye fel a versenyt az egyre befoly√°sosabb K√≠n√°val √©s √Āzsi√°val szemben.

Kock√°zatos lehet viszont az, hogy amennyiben a hidegh√°bor√ļ er√Ķs√∂dik, akkor Oroszorsz√°gnak nem lesz m√°s v√°laszt√°sa, minthogy √Āzsia fel√© forduljon. Lehets√©ges akkor, hogy az orosz energiatartal√©kok K√≠n√°ban, illetve Indi√°ban hasznosuljanak a j√∂v√Ķben. Egy k√≠nai, indiai √©s orosz „blokk” pedig kem√©nyebb gazdas√°gi ellenf√©l lenne. Azt neh√©z meg√©rteni, hogy az elm√©letileg zsid√≥–kereszt√©ny alapokon √°ll√≥ Nyugat mi√©rt √©rdekelt abban, hogy az ugyancsak kereszt√©ny kult√ļrk√∂rh√∂z tartoz√≥ Oroszorsz√°got akarva, vagy akaratlanul „√°ttolja” a hivatalosan ateista ideol√≥gi√°j√ļ √ļj birodalom, K√≠na befoly√°si √∂vezet√©be.

Az √ļj keleti blokkhoz √≥ri√°si beruh√°z√°sok sz√ľks√©gesek, p√©ld√°ul g√°zvezet√©ket kellene √©p√≠teni √Āzsi√°ba.

A k√≠naiaknak erre lenne p√©nz√ľk, Indi√°nak tal√°n, de nem biztos. Ha ez az opci√≥ l√©p √©letbe, akkor ezekre a beruh√°z√°sokra fognak tal√°lni √°zsiai forr√°sokat. Ez sokkal kellemetlenebb helyzet, mert a vil√°g legnagyobb energiatartal√©ka nem a fejlett nyugati vil√°gban fog hasznosulni, hanem Keleten.

√ögy t√Ľnik, az lehet az amerikai strat√©gia, hogy a jelenlegi orosz vezet√©st megpr√≥b√°lj√°k min√©l hamarabb lev√°ltani, √©s akkor ezt a folyamatot meg√°ll√≠tj√°k, s√Ķt, ak√°r a vissz√°j√°ra ford√≠thatj√°k. Azt senki sem tudja, hogy „megd√∂nthet√Ķ-e” Putyin, de √∂sszesen mintegy 600 milli√°rd doll√°r tartal√©kon „√ľl” Oroszorsz√°g √©s alacsony a k√ľls√Ķ ad√≥ss√°guk. R√°ad√°sul az orosz vezet√©s elengedte a rubel √°rfolyam√°t, √≠gy ugyan leesett az olaj √°ra, de a rubelben kifejezett olaj√°r ugyanolyan magas. Oroszorsz√°g lehet, hogy sok√°ig kib√≠rja ezt a „t√°mad√°st”.

Az olaj √°r√°nak es√©s√©t az Egyes√ľlt √Āllamok a sza√ļd-ar√°biai termel√Ķkkel koprodukci√≥ban hozta √∂ssze. „Olajfegyverrel” mennek Moszkva ellen?

Sza√ļd-Ar√°bi√°nak nyilv√°n az is √©rdeke, hogy geopolitikai szempontb√≥l az ir√°niak nyom√°s alatt maradjanak. Ha magas lenne az olaj√°r az komoly fesz√ľlts√©get teremthetne a K√∂zel-Keleten politikai √©rtelemben, mert Ir√°nnak j√≥val t√∂bb p√©nze lenne bizonyos csoportokat p√©nzelni. Ez az egyik t√©nyez√Ķ. A m√°sik, hogy a technol√≥giai fejl√Ķd√©snek k√∂sz√∂nhet√Ķen val√≥ban t√∂bb olajat tudnak relat√≠van olcs√≥n kitermelni, ez√©rt olyan mennyis√©g√Ľ olajk√≠n√°lat j√∂tt be a piacra, amely hozz√°j√°rult az √°rak leszor√≠t√°s√°hoz. Nem besz√©lve arr√≥l, hogy a meg√ļjul√≥ energi√°k folyamatosan teret nyernek, √©s emiatt az olajfogyaszt√°s nem n√∂vekszik m√°r olyan drasztikus m√©rt√©kben, mint a k√©tezres √©vekben. Nem hiszek az √∂sszeesk√ľv√©sekben, de az biztos, hogy Sza√ļd-Ar√°bia egyszerre t√∂bb c√©lt akar teljes√≠teni azzal, hogy nem cs√∂kkenti az olajtermel√©s√©t a k√∂zel 50 sz√°zal√©kos √°res√©s ellen√©re sem.

Ha ilyen m√©rt√©k√Ľ amerikai–sza√ļdi j√°tszma tapasztalhat√≥ a vil√°ggazdas√°gban, akkor gazdas√°gi folyamatok gyakorlatilag a politik√°t√≥l f√ľggenek?

N√©zz√ľnk egy egyszer√Ľ p√©ld√°t: ha 105 doll√°rr√≥l leesik 80 doll√°rra az olaj√°r, akkor hord√≥nk√©nt 25 doll√°r a k√ľl√∂nbs√©g. Mivel az olajfogyaszt√°s a vil√°gban 90 milli√≥ hord√≥ egy nap, ez azt jelenti, hogy k√∂r√ľlbel√ľl 2,3 milli√°rd doll√°rral kevesebbet k√∂ltenek a fogyaszt√≥k olajra. Nyilv√°n a termel√Ķkn√©l ennyivel kevesebb bev√©tel keletkezik, de a „felhaszn√°l√≥kn√°l”, az eur√≥pai, amerikai √©s √°zsiai fogyaszt√≥kn√°l √©ves szinten t√∂bb sz√°zmilli√°rd doll√°rral t√∂bb marad. √ēk nyilv√°n m√°s egy√©b fogyaszt√°si cikkekre, r√©szben pedig ad√≥ss√°gt√∂rleszt√©sre fogj√°k ford√≠tani. Ez√©rt a 2015-√∂s √©vben ennek az olaj√°res√©snek nett√≥ m√≥don a legnagyobb haszon√©lvez√Ķje els√Ķsorban a nyugati vil√°g, majd K√≠na √©s India.

Ez√©rt „j√≥ √©vet” v√°r 2015-re?

Ez az √©vi t√∂bb sz√°zmilli√°rd doll√°r az√©rt sokat jelent. Az alacsony olaj√°r miatt a fejlett nyugati vil√°g jelent√Ķsen fog n√∂vekedni. J√≥ es√©ly van arra, hogy az amerikai gazdas√°g 3 sz√°zal√©k f√∂l√∂tt tud fejl√Ķdni, az eur√≥pai gazdas√°g szint√©n 1-1,5 sz√°zal√©kos gyarapod√°st produk√°lhat. India is v√°rhat√≥an 6 sz√°zal√©k k√∂r√ľl n√∂vekszik, m√≠g K√≠na is tart√≥san 6-7 sz√°zal√©kra k√©pes. Mindehhez hozz√°j√∂n m√©g az is, hogy Amerik√°ban, Eur√≥p√°ban √©s Jap√°nban elk√©peszt√Ķ a bank√≥pr√©s tov√°bbra is. A jegybankok √∂ntik a piacra a friss p√©nzt.

Mi√©rt van erre sz√ľks√©g? Nem lesz ebb√Ķl bubor√©k?

Egyetlen v√°laszt tudok mondani, hogy az amerikai Johnnynak, a jap√°n Wattanabe-nak, a francia Pierre-nek √©s m√©g ink√°bb az olasz Giorgi√≥nak nagyon neh√©z megmondani, hogy a k√∂vetkez√Ķ 6-8 √©vben ink√°bb ad√≥ss√°got kellene visszafizetn√ľnk, s nem kellene ennyit fogyasztaniuk. A nyugati politikusok nem szeretik megmondani a polg√°raiknak, hogy a jelenlegi j√≥l√©t nem tarthat√≥ fent, ez√©rt elhozt√°k a „olcs√≥ p√©nz” korszak√°t, amivel csak elod√°zzuk az elod√°zhatatlant.

√Ėn szerint a jegybank√°rok a bank√≥pr√©ssel „bubor√©kot” √©p√≠tenek?

A k√∂zgazdas√°gtan √ļgynevezett nagy pesszimist√°i azt mondj√°k, hogy most k√©sz√ľl a „mother of all economic bubbles”, azaz a minden gazdas√°gi bubor√©kok anyja. Term√©szetesen err√Ķl vita van. Az optimist√°k szerint relat√≠ve kiegyens√ļlyozott vil√°ggazdas√°gban vagyunk, √©s a bank√≥pr√©s sz√ľks√©ges. Ez r√©szben igaz, hiszen az USA foly√≥ fizet√©si m√©rleghi√°nya jelent√Ķsen cs√∂kkent, √©s K√≠na t√∂bblete sem akkora, mint hat √©ve. R√°ad√°sul a 2008-2009-es v√°ls√°g miatt √ļgynevezett hitelle√©p√ľl√©s is t√∂rt√©nt, teh√°t stabilabb a vil√°ggazdas√°g helyzete. Ennek ellen√©re √©n azzal √©rtek egyet, hogy az elk√©peszt√Ķ √ľtem√Ľ jegybanki „p√©nznyomtat√°s” miatt ma m√°r √ļjra bubor√©kot √©p√≠t√ľnk. Ebb√Ķl el√Ķbb-ut√≥bb egy durva korrekci√≥ „k√∂vetkezik”. Gondoljunk bele abba, hogy az elm√ļlt √©vekben √©vi 2000 milli√°rd doll√°rnyi glob√°lis bank√≥pr√©s volt. Most hi√°ba lass√≠t az Egyes√ľlt √Āllamok, hiszen j√∂v√Ķre Eur√≥p√°ban lesz k√∂r√ľlbel√ľl 1000 milli√°rd doll√°ros bank√≥pr√©s, amire j√∂n m√©g Jap√°n r√©sz√©r√Ķl 800 milli√°rd doll√°r. A nyugati √©letsz√≠nvonalat ezzel tartjuk fent. Szerintem ez s√ļlyos probl√©ma. √ögy l√°tom, a szembes√ľl√©s nem k√∂vetkezett be, mert nem merik megmondani az embereknek, hogy v√°ltoztatni kellene a t√°rsadalmaik m√Ľk√∂d√©s√©n.

(A teljes interj√ļ a Hetek c√≠m√Ľ hetilap szilveszteri sz√°m√°ban olvashat√≥)

Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | kakas - 2015. januŠr 02. 18:41:03
YouTube Videů
#2 | Gutai Zub - 2015. januŠr 02. 19:47:55
Apokalipszis, V√©gs√Ķ Kibontakoz√°s?

Nagyon sokan h√ľlyitenek m√°sokat, m√©g t√∂bben saj√°t magukat:
A részletek, és még annak a részleteinek is gondos és oktondi elemezgetéseivel.

Persze ennek is meg van az értelme, és "része" a mindenségben.

De ha m√°r "apokalipszis-r√Ķl" besz√©l√ľnk, ilyen nagy form√°tumban, √©s nem emlitj√ľk meg az igazi karmestert, a H√°tt√©rhatalmat, az eg√©sz csak √©rtelmetlen bogar√°sz√°s........
#3 | postaimre - 2015. januŠr 02. 19:53:50
Botrányos közbeszerzések Szlovákiában

A szlov√°kiai √°llami int√©zm√©nyek, miniszt√©riumok √©s k√≥rh√°zak egy r√©sze a kar√°csonyi √ľnnepeket is arra haszn√°lja ki, hogy csaljon a k√∂zbeszerz√©si p√°ly√°zatokon – figyelmeztet a Transparency International Slovensko (TIS) korrupci√≥ellenes szervezet. Az al√°bbiakban az √öj Sz√≥ Online sorait id√©zz√ľk.
http://kitekinto....KbjNHuzaM8

Lev√°ltott√°k a k√ľl√ľgyminiszter-helyettest K√≠n√°ban

Lev√°ltott√°k posztj√°r√≥l Csang Kun-seng k√≠nai k√ľl√ľgyminiszter-helyettest fegyelems√©rt√©s gyan√ļja, azaz v√©lhet√Ķen korrupci√≥s v√°dak miatt - k√∂z√∂lt√©k hivatalos forr√°sok p√©nteken.
http://www.hirado...t-kinaban/


Az amerikai vétón bukott meg a palesztin államiság

A tizen√∂t tag√ļ Biztons√°gi Tan√°cs mind√∂ssze nyolc tagja szavazott igennel arra a tervezetre, amely megsz√ľntetn√© a palesztin ter√ľletek izraeli megsz√°ll√°s√°t, √©s b√©k√©t kezdem√©nyezne a felek k√∂z√∂tt. Az Egyes√ľlt √Āllamok - kor√°bbi nyilatkozatainak megfelel√Ķen - megv√©t√≥zta a javaslatot, √≠gy a palesztin √°llamis√°g √©s az Izraellel val√≥ viszonyok normaliz√°l√≥d√°sa m√©g v√°rat mag√°ra.
http://kitekinto....KbjOnuzaM8

H√Ľs√©gesk√ľt tett Putyinnak 20 ezer muszlim harcos

A NATO-val mint potenci√°lis ellens√©ggel sz√°mol a Kreml aktualiz√°lt katonai doktr√≠n√°ja, amelyet a k√∂zelm√ļltban publik√°ltak. Ek√∂zben Ramzan Kadirov csecsen eln√∂k vezet√©s√©vel t√∂bb t√≠zezer speci√°lisan kik√©pzett harcos jelentkezett √∂nk√©ntesnek, hogy Putyin f√Ķparancsnoks√°ga alatt megv√©dje Oroszorsz√°got b√°rmilyen t√°mad√°st√≥l. A Kreml szerint az orosz biztons√°got ink√°bb vesz√©lyezteti a balti √°llamok NATO-tags√°ga, illetve a k√ľlf√∂ldr√Ķl szponzor√°lt √©s ir√°ny√≠tott politikai szerepl√Ķk, mint t√∂bb t√≠zezer felfegyverzett csecsen harcos. A Hetek cikke.
http://www.atv.hu...lim-harcos

"2015-ben is lehet egy t√Ķkepiaci p√°nik"

Zsiday Viktor alapkezel√Ķ szerint val√≥sz√≠n√Ľnek t√Ľnik, hogy 2015-ben is j√∂het egy t√Ķkepiaci p√°nik.
http://mfor.hu/ci...anik_.html

320 k√∂r√ľl j√°r az eur√≥

T√∂bb√©ves m√©lypontra zuhanhat a magyar fizet√Ķeszk√∂z, ha √≠gy halad.

Az euró árfolyama péntek reggel hétkor 315,87 forint volt, délután fél egykor 318,79 forint. A svájci frank jegyzése 262,80 forintról 265,19 forintra, a japán jené 2,1763 forintról 2,1952 forintra emelkede
http://fn.hir24.h...z-euro/#sl
#4 | keepfargo - 2015. januŠr 03. 00:35:37
"mert nem merik megmondani az embereknek, hogy v√°ltoztatniuk kellene a t√°rsadalmaik m√ľk√∂d√©s√©n"

Ez lenne az ok, ami√©rt tov√°bb f√ļjj√°k a bankjegy-lufit? Elhiszi ezt m√©g √©pesz√ľ ember?

Hiszen ha valamit meg akartak mondani, eddig is megtehett√©k (pl. hogy h√°bor√ļ lesz), mi√©rt ne tehetn√©k meg most is?
A mondat utolsó része elég nevetséges; nem az emberek tudnának változtatni a társadalmaikon, ha azokat már régen nem ök maguk irányítják - sokkal inkább a "nemzetközi pénzvilág" (amely mögött nem az "emberek" érdekszövetsége áll hanem valami egészen más)

Az ukrajnai "politikai" konfliktus el√©g mondvacsin√°lt √ľr√ľgy, a Kr√≠m visszafoglal√°sa is, de valamilyen √ľr√ľgy kell, hogy az orosz nyersanyagok ne maradjanak csak orosz k√©zben. A Kr√≠met csak visszafoglalta az a nagyhatalom, amelyikhez tartozott. Pl. Haitit pedig elfoglalta az a nagyhatalom, amelyik √ļgy d√∂nt√∂tt, hogy az hozz√° kell tartozzon. (arr√≥l nagy kuss van, az√≥ta is)

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.