Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jåsdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTÓL (2013/09/22) AZ ÚJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tovĂĄbbiakban szakmai oldalkĂ©nt mĂŒködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjåtok - elérhetö.)

Klikkelj rĂĄ: Posta Imre Youtube oldala
..................

ElÔretolt NATO-båzisså fejlÔdik Påpa


Melegszik, de mĂ©g nem forrĂł. BenkĂ” Tibor: A HonvĂ©dsĂ©g alakulatait nem bemondĂĄs alapjĂĄn osztĂĄlyozzĂĄk, hanem az ellenĂ”rök szigorĂș követelmĂ©nyei szerint

Úgy tĂ»nik, ma MagyarorszĂĄgon kĂ©t tĂ©mĂĄhoz mindenki Ă©rt, az egyik a foci, a mĂĄsik pedig a hadsereg – mondta lapunknak BenkĂ” Tibor vezĂ©rezredes. A HonvĂ©d VezĂ©rkar fĂ”nöke alĂĄhĂșzta, soha sehol nem mondta, hogy „hĂĄzon belĂŒl” minden a legnagyobb rendben van. Utalt a közelmĂșltban megjelent cikkekre, amelyek bizonyĂ­thatĂłan fĂ©linformĂĄciĂłk, rosszul Ă©rtelmezett hĂ­rek, adatok nyomĂĄn kerĂŒltek föl az internetre, s keltettek zavart a közvĂ©lemĂ©nyben.

BenkĂ” Tibor 20150103„A kormĂĄny mĂ©g augusztusban döntĂ©st hozott PĂĄpa hĂșszmilliĂĄrdos fejlesztĂ©si csomagjĂĄrĂłl” (FotĂł: Csudai SĂĄndor)

– ValĂłban csak tizenöt mĂ»ködĂ”kĂ©pes harckocsink van?

– Aki effĂ©lĂ©t terjeszt, nem tudja, mit beszĂ©l.

– Akkor mennyi van?

– Akadnak kĂ©rdĂ©sek, amelyekre nem lehet szabatos vĂĄlaszt adni. A hadseregek mĂ»ködĂ©sĂ©nek velejĂĄrĂłja a titoktartĂĄs, ezt el kell fogadni. Ám hogy a kĂ©rdĂ©st se hagyjam megvĂĄlaszolatlanul, közelĂ­tsĂŒnk mĂĄs irĂĄnybĂłl. A NATO rendszeresen vizsgĂĄlja a Magyar HonvĂ©dsĂ©g felajĂĄnlott alakulatai- nak felkĂ©szĂŒltsĂ©gĂ©t, hadrafoghatĂłsĂĄgĂĄt. Vagyis nem a mi bemondĂĄsunk alapjĂĄn osztĂĄlyozzĂĄk alkalmazhatĂłsĂĄgukat, hanem ideutaznak, Ă©s szigorĂșan elszĂĄmoltatjĂĄk Ă”ket. Teljes Ă©sszel Ă©lĂ” ember elhiheti azt a sĂŒletlensĂ©get, hogy fegyveres erĂ”ink tucatnyi, bizonyĂ­tottan harckĂ©pesnek besorolt egysĂ©ge az elÔírt technikai eszközök – mondjuk – harmadĂĄval bĂ­r, s erre szövetsĂ©geseink szĂșrĂłs szemĂ» ellenĂ”rei azt mondjĂĄk, ez Ă­gy maga a mennyorszĂĄg, a tökĂ©ly?

– Legyen akkor mondjuk negyvenöt T–72-es…

– MielĂ”tt azt mondanĂĄ, hogy az sem sok – ami egyĂ©bkĂ©nt igaz –, hozzĂĄtennĂ©m, ma mĂĄs a vilĂĄg, mint 1990 elĂ”tt. Nem tömegekben, hanem speciĂĄlisan kĂ©pzett, de nem tĂșl nagy alakulatok egyĂŒttmĂ»ködĂ©sĂ©ben kell gondolkodnunk.

– Az erĂ”t az ĂĄtlagember szemĂ©ben mĂ©gis a tankhadosztĂĄly kĂ©pviseli.

– Persze, ez igaz, kĂŒlönösen bizonyos korosztĂĄlynĂĄl, fĂ”leg akik mĂ©g a Magyar NĂ©phadseregben töltöttĂ©k katonai szolgĂĄlatukat.

– Nem vitatkozni akarok, de akkor faltĂłl falig ĂĄllt a technika.

– JĂłl mondja, sokszor csak ĂĄllt. Viszont nĂ©zzĂŒk reĂĄlisan. A pĂĄncĂ©lozott szĂĄllĂ­tĂł harcjĂĄrmĂ»vekkel (PSZH) vagy a hatvanas Ă©vek csĂ”rös ZIL-jeivel (ZIL–157) valĂłban vĂ©gigporoszkĂĄltunk volna az Alpok bizonyos rĂ©szein? De igaza van, hiszen a most negyvenĂ©ves eszközökbĂ”l mĂ©giscsak több volt, Ă©s rĂĄadĂĄsul fiatalabbak is voltak.

– MagyarĂĄn nem kell annyi eszköz, mint rĂ©gen?

– Annyi nem, de korszerĂ»bb, modernebb Ă©s hatĂ©konyabb az igen. Egy kĂ©rdĂ©s a kĂ©tkedĂ”k felĂ©, OroszorszĂĄg gĂ©pesĂ­tett lövĂ©sz-, tĂŒzĂ©r- Ă©s tankhad- osztĂĄlyok bevetĂ©sĂ©vel csatolta magĂĄhoz a KrĂ­met? Ugye nem. Egy kĂŒlsĂ” szemlĂ©lĂ”, elnĂ©zve a sok, honvĂ©dsĂ©ggel foglalkozĂł cikket, blogot, eszmefuttatĂĄst, könnyedĂ©n Ășgy hiheti, nĂĄlunk a honvĂ©delemhez mindenki Ă©rt.

– Ne feledkezzĂŒnk el a politikĂĄrĂłl sem.

– Ezt ön emlĂ­ti, Ă©n inkĂĄbb a focit sorolnĂĄm ide. Nem kĂ­vĂĄnnĂ©k senkit megbĂĄntani, de a kesergĂ”, mĂșltba rĂ©vedĂ” megnyilvĂĄnulĂĄsoknak, a hajdanit dicsÔítĂ” Ă©s a mait leszĂłlĂł pĂĄrhuzamoknak kicsi a realitĂĄsuk. KĂ­vĂĄncsi lennĂ©k azoknak a „szakĂ©rtĂ”knek” a szakĂ©rtelmĂ©re, akik bĂĄtran mondjĂĄk Ă©s Ă­rjĂĄk, hogy a Magyar HonvĂ©dsĂ©gnek csupĂĄn nĂ©gy-ötezer harcolĂł katonĂĄja van. ElĂ”ször is, mĂ©g ha az alkalmazott terminolĂłgia szerint nem is harcolĂłnak nevezzĂŒk Ă”ket, de ne bĂĄntsuk meg azokat, akik a sikeres harc megvĂ­vĂĄsĂĄhoz szintĂ©n nĂ©lkĂŒlözhetetlenek. A kĂŒlönleges mĂ»veleti erĂ”k katonĂĄit, a felderĂ­tĂ”t, a tĂĄbori, a pĂĄncĂ©ltörĂ” Ă©s lĂ©gvĂ©delmi tĂŒzĂ©reket, az elektronikai hadviselĂ©st folytatĂłkat, a mĂ»szaki Ă©s vegyi vĂ©delmi feladatokat ellĂĄtĂłkat, a lĂ©gi harcot Ă©s a lĂ©gi tĂĄmogatĂĄst vĂ©grehajtĂłkat Ă©s kiszolgĂĄlĂłkat, a hĂ­radĂłs katonĂĄkat, Ă©s nem utolsĂłsorban a harctevĂ©kenysĂ©ghez nĂ©lkĂŒlözhetetlen anyagi Ă©s technikai feltĂ©teleket megteremtĂ” katonĂĄinkat. ElnĂ©zĂ©st a többiektĂ”l, akiket nem emlĂ­tettem. MĂĄsodsorban a bĂ©kĂ©ben szolgĂĄlatot teljesĂ­tĂ”k lĂ©tszĂĄmĂĄt ne keverjĂŒk a kĂŒlönleges jogrend esetĂ©n alkalmazottak lĂ©tszĂĄmĂĄval. Ugyanis a hadkötelezettsĂ©get – szerencsĂ©re – tovĂĄbbra sem szĂŒntette meg törvĂ©ny, csupĂĄn a sorkatonai szolgĂĄlatot. Vagyis a mozgĂłsĂ­tĂĄst követĂ”en a „szakĂ©rtĂ”k” egy rĂ©sze szintĂ©n erĂ”sĂ­tenĂ© a hazĂĄjukat vĂ©dĂ” harcolĂł katonĂĄk lĂ©tszĂĄmĂĄt. LegalĂĄbbis bĂ­zom benne, hogy nem lennĂ©nek dezertĂ”rök.

– Azt is a szemĂŒkre hĂĄnyjĂĄk, önök folyton csak a szĂ©p arcukat mutatjĂĄk a tĂĄrsadalomnak.

– Soha sehol nem mondtam, hogy „hĂĄzon belĂŒl” minden a legnagyobb rendben van – Ă©ppen ellenkezĂ”leg. Gondok igenis akadnak, ĂĄm azok megoldĂĄsĂĄn folyamatosan dolgozunk.

– PĂ©ldĂĄul a ruhĂĄzati kĂ©rdĂ©sen?

– Azon is, meg mĂ©g sok minden mĂĄson.

– ÉrtsĂŒk ezt Ășgy, hogy lesz mire elköltenie a ruhapĂ©nzt a honvĂ©dnek?

– Nem az az elsĂ”dleges cĂ©l, hogy el tudja költeni, hanem az, hogy korszerĂ» Ă©s hasznos dolgokra tudja elkölteni.

– TehĂĄt lesz mire költenie a honvĂ©dnek a ruhapĂ©nzt?

– IgyekszĂŒnk, hogy a következĂ” Ă©vben mĂĄr legyen.

– Ezt mĂĄr sok vezĂ©rkari fĂ”nök ĂĄllĂ­totta ön elĂ”tt is.

– KĂ©t Ă©ve, 2012-ben, az Ășj Nemzeti katonai stratĂ©gia kidolgozĂĄsĂĄval egy idĂ”ben, lefektettĂŒk a Magyar HonvĂ©dsĂ©g tĂ­zesztendĂ”s fejlesztĂ©si tervĂ©t, amely teljes mĂ©rtĂ©kben összhangban van az orszĂĄg fegyveres vĂ©delmĂ©nek tervĂ©vel. E dokumentumban – figyelembe vĂ©ve a Magyar HonvĂ©dsĂ©g költsĂ©gvetĂ©si prognĂłzisĂĄra vonatkozĂł kormĂĄnyhatĂĄrozatot – szabatosan kitĂ»ztĂŒk, hogy mikor mit, hogyan Ă©s legfĂ”kĂ©ppen mibĂ”l egĂ©szĂ­tĂŒnk ki, Ă©pĂ­tĂŒnk ĂșjjĂĄ. A katona egyĂ©ni harcĂĄszati felszerelĂ©se – az Ășgynevezett LövĂ©sz 2020 – egy komplex program. Ennek keretĂ©ben 2015-tĂ”l tervezzĂŒk, hogy hĂ©t fĂ” terĂŒleten fejlesztĂ©st indĂ­tunk el, s ezek magĂĄba foglaljĂĄk a kor követelmĂ©nyeihez illeszkedĂ” harci ruhĂĄzatot, modernizĂĄlt egyĂ©ni fegyverzetet, egyĂ©ni ABV vĂ©delmi felszerelĂ©st, mĂ»szaki eszközöket, egyĂ©ni egĂ©szsĂ©gĂŒgyi felszerelĂ©st, kommunikĂĄciĂłs eszközöket, valamint Ă©lelmezĂ©si felszerelĂ©st Ă©s anyagokat.

– Az URH utĂĄn a rövidhullĂĄmĂș rĂĄdiĂłkbĂłl is veszĂŒnk Ășjakat?

– BotorsĂĄg lenne tagadni, a felderĂ­tĂ” Ă©s hĂ­radĂł kĂ©pessĂ©gek kiemelt szerepet jĂĄtszanak korunk konfliktusaiban. A tĂ­zĂ©ves idĂ”szak alatt fejlettebb eszközökkel lĂĄtjuk el a haderĂ”t, növeljĂŒk a harcĂĄszati hĂ­rszerzĂ” kĂ©pessĂ©get, s a tĂĄbori vezetĂ©si Ă©s irĂĄnyĂ­tĂĄsi rendszer kialakĂ­tĂĄsa is folyamatban van. UtĂłbbi a harci feladatok vĂ©grehajtĂĄsakor a korĂĄbbinĂĄl biztonsĂĄgosabb Ă©s korszerĂ»bb kapcsolattartĂĄst eredmĂ©nyez.

– És a tĂĄvcsövek, Ă©jjellĂĄtĂłk?

– Ha Ășgy vesszĂŒk, a sort a vĂ©gtelensĂ©gig lehetne folytatni, a lĂ”szertĂ”l a sapkĂĄn ĂĄt a lĂĄnctalp csapszegĂ©n keresztĂŒl egĂ©szen a bakancsfĂ»zĂ”ig. KĂ©ptelensĂ©g elĂ©gszer elmondani, a hadsereg nem olyan jĂłszĂĄg, amit ha egyszer felfejlesztettĂŒnk egy szintre, utĂĄna el lehet felejteni tĂ­z-hĂșsz Ă©vre. A haza megbĂ­zhatĂł vĂ©delme Ă©rdekĂ©ben folyamatos vĂĄltozĂĄsra, korszerĂ»sĂ­tĂ©sre, modernizĂĄlĂĄsra van szĂŒksĂ©ge, s ez bizony pĂ©nzbe kerĂŒl. Ám hogy a kĂ©rdĂ©st sem kerĂŒljem meg, zajlik a kor szĂ­nvonalĂĄnak megfelelĂ”, korszerĂ» optikai, elektronoptikai Ă©s felderĂ­tĂ” eszközök biztosĂ­tĂĄsa.

– Újabban sokat beszĂ©lnek a pĂĄpai bĂĄzis fejlesztĂ©sĂ©rĂ”l. Mit terveznek ott konkrĂ©tan?

– A pĂĄpai katonai repĂŒlĂ”tĂ©r kapacitĂĄsĂĄnak tovĂĄbbi emelĂ©se szinte parancsolĂł szĂŒksĂ©glet. A szeptemberi walesi NATO-csĂșcson vĂĄllalt magyar fejlesztĂ©ssel PĂĄpa többek között kĂ©pessĂ© vĂĄlik mĂĄs tĂ­pusĂș repĂŒlĂ”gĂ©pek fogadĂĄsĂĄra, Ă©s akĂĄr egy elĂ”retolt NATO-bĂĄziskĂ©nt is funkcionĂĄlhat.

– Jut erre pĂ©nz?

– A kormĂĄny tavaly augusztus 27-Ă©n döntĂ©st hozott PĂĄpa mintegy hĂșsz­milliĂĄrd forintos fejlesztĂ©si csomagjĂĄnak finanszĂ­rozĂĄsĂĄrĂłl.

– Lesz magyar katonai repĂŒlĂ”, ami leszĂĄllhat majd a hosszabbĂ­tott betonon?

– Mire gondol?

– Helikopterekre Ă©s szĂĄllĂ­tĂłgĂ©-pekre.

– A haderĂ” forgĂł- Ă©s merevszĂĄrnyĂș lĂ©gi szĂĄllĂ­tĂł kĂ©pessĂ©gĂ©nek növelĂ©se aktuĂĄlis problĂ©ma…

– Nem inkĂĄbb akut?

– AktuĂĄlis. A jelenlegi helikopterflotta az eszközök Ă©letkorĂĄbĂłl Ă©s a nemzetközi, azaz orosz relĂĄciĂłbĂłl szĂĄrmazĂł logisztikai nehĂ©zsĂ©gek miatt csak jelentĂ”s korlĂĄtozĂĄsokkal lĂĄtja el feladatkörĂ©t. A megĂșjulĂĄst cĂ©lzĂł követelmĂ©nyrendszer szerint olyan berendezĂ©sekre lesz szĂŒksĂ©gĂŒnk, amelyek megfelelnek a 21. szĂĄzad kihĂ­vĂĄsainak, Ă©s a gazdasĂĄgosan ĂŒzemeltethetĂ” kritĂ©riumok mellett a katasztrĂłfavĂ©delem Ă©s mĂĄs nemzetgazdasĂĄgi feladatok kiszolgĂĄlĂĄsĂĄra is kiterjednek.

– Mi lesz az AN–26-os „AncsĂĄk-kal”?

– Az elĂ”bbiekhez hasonlĂł kĂ©pessĂ©gfejlesztĂ©st tervez a honvĂ©dsĂ©g a lĂ©gi szĂĄllĂ­tĂł flotta terĂŒletĂ©n is. Itt ugyancsak költsĂ©ghatĂ©konyan kell kielĂ©gĂ­teni a Magyar HonvĂ©dsĂ©g jelentĂ”sebb tĂĄvolsĂĄgokra törtĂ©nĂ” szemĂ©ly- Ă©s teherszĂĄllĂ­tĂĄsi feladatait, valamint gondolnunk kell a humanitĂĄrius Ă©s katasztrĂłfavĂ©delmi feladatokra egyarĂĄnt, sĂ”t a beszerzendĂ” eszközök feladatrendszerĂ©be tartozik a hatĂĄrainkon tĂșl bajba jutott magyar ĂĄllampolgĂĄrok megsegĂ­tĂ©se is.

– A sok terv nem gyĂ”zi le a va­lĂłsĂĄgot?

– Én lennĂ©k a legboldogabb, ha egyszerre mindent le lehetne vĂĄltani – ĂĄm ezt a luxust a nĂĄlunk gazdagabb ĂĄllamok sem engedhetik meg maguknak. LĂ©pĂ©srĂ”l lĂ©pĂ©sre tudunk elĂ”re haladni, ahogy a haza gazdasĂĄgi ereje engedi. PĂ©ldĂĄul az elmĂșlt Ă©vekben a szĂ»kös költsĂ©gvetĂ©s ellenĂ©re olyan kĂŒlönleges mĂ»veleti kĂ©pessĂ©geket tudtunk Ă©s tudunk lĂ©trehozni, amelyre igenis bĂŒszkĂ©k lehetĂŒnk. IgĂ©nyt tart rĂĄ a NATO Ă©s a visegrĂĄdi orszĂĄgok szervezete egyarĂĄnt. Ugyanakkor, ami konkrĂ©tan itt, a „nyilvĂĄnossĂĄg hasĂĄbjain” is nevesĂ­thetĂ”, hogy a meglĂ©vĂ” lĂ©gvĂ©delmi rakĂ©tarendszer modernizĂĄlĂĄsa a stratĂ©giai tervben szereplĂ” idĂ”pontnĂĄl korĂĄbban, mĂĄr 2013-ban elindult. S mindez egyĂŒtt, tĂ»njön a kĂ­vĂŒlĂĄllĂł szemĂ©ben bĂĄrmilyen csekĂ©ly dolognak is, a valĂłsĂĄgban ĂłriĂĄsi lĂ©pĂ©s a haza biztonsĂĄgĂĄnak növelĂ©sĂ©ben.
- See more at: Link

Hozzászólások


#1 | Kedvesi - 2015. január 04. 10:00:06
Ez a benkĂ” akkora egy szĂ€rhĂĄzi fĂ€szakalap. Legyen akkor 45. És mik ezek? MozgĂł koporsĂłk, amik harci körĂŒlmĂ©nyekre alkalmatlanok, azĂ©rt mert be lehet indĂ­tani, az nem azt jelenti hogy hadra foghatĂł. A honvĂ©dsegg a tovĂĄbbiakban is egy nulla.
#2 | postaimre - 2015. január 04. 10:19:34
Kedvesi, meglepetĂ©s Ă©rhet. Csak hĂĄt az a technika nem a "MH" szerzemĂ©nye, hanem a rĂĄtelepĂ­tett akĂĄrkikĂ©. Tudod, a helyzet nemzetközi, Ă­gy a szarhĂĄziak is "nemzetköziek". Ha jĂłl megy akkor gyorsan gazdĂĄt cserĂ©l az a technika is. Nem kizĂĄrt, hogy aknavetĂ”zzĂŒk mĂ©g a Falk Miksa utcĂĄt Ă©s a HonvĂ©d tĂ©r környĂ©kĂ©t. Persze demokratikusan Ă©s amikor a magyar civilek mĂĄr kimenekĂŒltek a vĂĄrosbĂłl Ă©s csak ez a patkĂĄny banda rekedt a kaptĂĄrban. Az Ă©pĂŒletharcĂĄszkodĂĄs utĂĄna necces lesz, ezĂ©rt vagy földig kell rombolni a "vĂĄrost", vagy elĂ©rni, hogy egymĂĄst ĂĄruljĂĄk el Ă©s kaszĂĄljĂĄk le ott helyben, szabad elvonulĂĄs remĂ©nyĂ©ben. KĂ©nyes a helyzet Ă©s nem akarok tĂșszdrĂĄmĂĄt. KĂĄr lenne egyetlen Ă©rtelmes magyarĂ©rt is! Persze mindezt demokratikusan Ă©s ha van drĂłnunk, akkor azok segĂ­tsĂ©gĂ©vel, mĂ»holdakat igĂ©nybe vĂ©ve Ă©s diverzĂĄnsokat bevetve a cĂ©lmeghatĂĄrozĂĄsban. DombaszbĂłl ismerĂ”s lehet a menetrend.
#3 | kukackac - 2015. január 04. 10:31:00
s_*_kac Imre köszönöm a vidåm perceket!
#4 | postaimre - 2015. január 04. 10:34:13
Kukac, lĂĄtom Ă©rted a humort! Annak is szĂĄntam.s_*_yass
#5 | kakas - 2015. január 04. 10:53:12
38.media.tumblr.com/13e652b0bab26e58fcf3eab8fa30a2ac/tumblr_nhm3g5rBlp1qcvdpbo1_400.gif
#6 | ati - 2015. január 04. 12:18:19
Mi lesz az AN26-os AncsĂĄkkal?
A kettÔnek köze nincs egymåshoz... mivel az egyik az égi szaros talicska !s_*_oh1s_*_kac
#7 | Perje - 2015. január 04. 19:35:21
Végre annyi év utån le merték írni a sajtóban, de ferdítve, mintha eddig nem lett volna az a reptér az ami , ami båzis.

Mikor nyilatkoznak majd a honvĂĄd kĂłrhĂĄzrĂłl, ugyanĂ­gy?:|
#8 | Perje - 2015. január 04. 20:50:29
Az EU azt tervezi, hogy létrehoz egy orosz nyelvû Tv adót azért, hogy semlegesítse az orosz propagandåt.
http://deutsche-w...tv-sender/
Ez lesz majd a Szabad EurĂłpa Tv. Én mĂĄr Ă©vek, hĂłnapok Ăłta ezt nĂ©zem, vagy a klub rĂĄdiĂłjĂĄt hallgatom, ha van egy kis idĂ”m. A magyar nyelvĂ» mĂ»sorai, adĂĄsai mĂĄr mennek nem csak a hazai közszolgĂĄlati, de a kereskedelmi csatornĂĄkon is.s_*_beee:D
#9 | Perje - 2015. január 08. 19:06:23
Itt azt Ă­rja az ĂșjsĂĄg, hogy a 5gon haderĂ”t , bĂĄzisokat csökkent EurĂłpĂĄban.
http://www.bloomb...pared.html
Közben azt låtjuk, hogy növekszik ezek szåma a orosz hatårok mentén fekvÔ orszågokban.
Átcsoportosítås lesz ez, nem részbeni kivonulås.

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.