Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Norvégia a korrupció árnyékában


Licaaaa, te tudtad ezt? Hát hová jutottunk! :-)) Nagy meglepetés nem ért, csak jó volt olvasni.
S√ļlyos korrupci√≥s √ľgyekbe keveredett t√∂bb √°llami r√©sztulajdon√ļ norv√©g nagyv√°llalat, ez√©rt v√©szharangot kongatott a napokban a Transparency International – √©rtes√ľlt a Financial Times. A f√©lig k√∂ztulajdon√ļ Telenort 25 milli√≥ doll√°r ken√Ķp√©nz fizet√©s√©vel v√°dolj√°k egy √ľzb√©g √ľgylet kapcs√°n, az orsz√°g legnagyobb m√Ľtr√°gyagy√°rt√≥ v√°llalata, a Yara International L√≠bi√°ban √©s Indi√°ban fizethetett cs√ļsz√≥p√©nzeket, ami√©rt rekordb√≠rs√°got kapott, m√≠g a Kongsberg hadiipari konszern egy rom√°niai √ľzlet miatt ker√ľlt megveszteget√©s gyan√ļj√°ba, itt a rom√°n √©s a norv√©g rend√Ķrs√©g is nyomoz.

Norv√©gi√°ban √©breszt√Ķt kell f√ļjni a korrupci√≥s √ľgyek miatt – figyelmeztetett a napokban a Transparency International (TI), amely t√∂bb, √°llami r√©sztulajdonban √°ll√≥ norv√©g nagyv√°llalat korrupci√≥s √ľgyei miatt √ļgy v√©li, hogy „az √ľzleti szempontok t√ļl sokszor fontosabbak az etikai megfontol√°sokn√°l”. Guro Slettemark, a TI norv√©giai vezet√Ķje a Financial Timesban egyenesen √ļgy fogalmazott az elm√ļlt √©v norv√©g megveszteget√©si botr√°nyai kapcs√°n, hogy „a politikusoknak fel kell √©bredni√ľk”, a norv√©g c√©gek pedig nem lehetnek „t√ļl naivak”, amikor k√ľlf√∂ld√∂n k√∂tnek √ľzletet.

A TI azut√°n adta le a figyelmeztet√Ķ l√∂v√©seket, hogy h√°rom vezet√Ķ norv√©g mamutv√°llalat – a Telenor, az orsz√°g legnagyobb m√Ľtr√°gyagy√°rt√≥ja, a Yara International √©s a hadiipari Kongsberg – s√ļlyos korrupci√≥s √ľgyekbe keveredett, amelyek egy r√©sz√©ben jelenleg is tart a nyomoz√°s. A norv√©g korm√°ny sz√°m√°ra kifejezetten k√≠nos, hogy mindh√°rom √≥ri√°sc√©gben jelent√Ķs tulajdonr√©sze van, √≠gy felvet√Ķdik annak a felel√Ķss√©ge, hogy tudott-e a vissza√©l√©sekr√Ķl, √©s ha igen, mi√©rt nem tett ellen√ľk id√Ķben.
Ken√Ķp√©nz az eln√∂k l√°ny√°nak

A sz√∂vev√©nyes t√∂rt√©netek k√∂z√ľl k√©ts√©gtelen√ľl a vil√°g egyik legnagyobb kommunik√°ci√≥s v√°llalat√°√©, az 54 sz√°zal√©kban a norv√©g √°llam kez√©ben l√©v√Ķ Telenor√© a legbotr√°nyosabb. √úzbegiszt√°nban val√≥sz√≠n√Ľleg ken√Ķp√©nzek √°r√°n jutottak hozz√° a terjeszked√©shez sz√ľks√©ges √°llami enged√©lyekhez, eg√©sz pontosan az √ľzb√©g eln√∂k, Iszlom Karimov l√°ny√°nak, Gulnara Karimov√°nak, illetve gibralt√°ri fed√Ķc√©g√©nek utaltak p√©nzeket, hogy „seg√≠ts√©k” a piachoz jut√°sukat. (Karimova ellen egy√©bk√©nt Sv√°jcban p√©nzmos√°s gyan√ļja miatt jelenleg is nyomoznak a brit napilap inform√°ci√≥i szerint.)

A megveszteget√©sben √©rintett Vimpelcom telekommunik√°ci√≥s v√°llalat 33 sz√°zal√©kban a Telenor r√©sztulajdon√°ban √°ll, amely a szavazati jog 43 sz√°zal√©k√°val is rendelkezik. A botr√°nyba keveredett c√©g t√∂bb mint 120 milli√≥ √ľgyf√©llel b√≠r vil√°gszerte, sz√©khelye Amszterdamban van, √©s a v√°llalatot egy ad√≥paradicsomban, a Bermud√°kon jegyezt√©k be. Az √ľgyben az amerikai t√Ķzsdefel√ľgyelet √©s a holland hat√≥s√°gok is nyomoznak, a botr√°nyba pedig m√°r belebukott a Telenor vezet√Ķje, Jon Fredrik Baksaas, akinek hivatalosan az√©rt kellett t√°voznia, hogy szem√©lye ne jelentsen terhet „az egy√©bk√©nt tiszta, korrupci√≥mentes” c√©gnek. Baksaast egy√©bk√©nt a norv√©g ipari miniszter m√°r 2012-ben szem√©lyes tal√°lkoz√≥ra h√≠vta az √ľggyel kapcsolatban, ahol a Telenor-vez√©r megnyugtatta Trond Giske t√°rcavezet√Ķt, hogy a k√©rd√©ses √ľzb√©g √ľzlet szab√°lyos, tiszta √©s probl√©mamentes.
Nem el√Ķsz√∂r kell magyar√°zkodniuk

Nem ez az els√Ķ alkalom a k√∂zelm√ļltban, hogy a norv√©g √°llam k√ľlf√∂ldi tev√©kenys√©ge miatt k√≠nos helyzetbe ker√ľlt. A The New York Times tavaly √Ķsszel sz√°molt be arr√≥l, hogy t√∂bb k√ľlf√∂ldi orsz√°g, k√∂zt√ľk Norv√©gia is civil elemz√Ķk√∂zpontok t√°mogat√°s√°val pr√≥b√°l politikai befoly√°st szerezni az Egyes√ľlt √Āllamokban. Az amerikai lap szerint neh√©z megbecs√ľlni az eff√©le lobbitev√©kenys√©g m√©rt√©k√©t, de annyi kijelenthet√Ķ, Norv√©gia legal√°bb 24 milli√≥ doll√°rt fizetett t√∂bb washingtoni elemz√Ķk√∂zpontnak az elm√ļlt n√©gy √©vben.Eml√©kezetes, k√ľl- √©s belf√∂ldi v√©szharangok is megsz√≥laltak, amikor tavaly kider√ľlt, hogy Magyarorsz√°gon a Korm√°nyzati Ellen√Ķrz√©si Hivatal (Kehi) vizsg√°latot ind√≠t a norv√©g civil alapb√≥l sz√°rmaz√≥ t√°mogat√°sok √ľgy√©ben. A vizsg√°lat – amely ellen a norv√©gok t√∂bb √≠zben is tiltakoztak arra hivatkozva, hogy a Kehinek nincsen meg hozz√° a jogi alapja – okt√≥berben z√°rult le. A hat√≥s√°g 63 vizsg√°lt projektb√Ķl 61-n√©l √°llap√≠tott meg szab√°lytalans√°got, √©s arr√≥l is besz√°molt, hogy a p√©nzeket eloszt√≥ √Ėkot√°rs Alap√≠tv√°ny tev√©kenys√©g√©vel √©s a t√°mogat√°sok felhaszn√°l√°s√°val kapcsolatban felvet√Ķd√∂tt a h√Ľtlen kezel√©s, a k√∂lts√©gvet√©si csal√°s, a mag√°nokirat-hamis√≠t√°s √©s a jogosulatlan p√©nz√ľgyi tev√©kenys√©g b√Ľncselekm√©ny√©nek gyan√ļja.A Kehi a norv√©g p√©nzek eloszt√°sa miatt nemcsak rend√Ķrs√©gi feljelent√©st tett, hanem a NAV-hoz is fordult, √≠gy jelenleg a hazai civil szervezetek t√°mogat√°s√°nak √ľgy√©ben t√∂bb elj√°r√°s is folyik. (Gy.√Ā.)

A holland vizsg√°l√≥b√≠r√≥k szerint azonban a Telenor-√©rdekelts√©g √∂sszesen 252 milli√≥ doll√°rt nyert az illeg√°lis ken√Ķp√©nzekkel megszerzett jogokkal, ami a felt√©telezett ken√Ķp√©nzek √∂sszeg√©hez k√©pest j√≥ √ľzletnek t√Ľnik. A telekommunik√°ci√≥s √≥ri√°s r√°ad√°sul 2011-ben ism√©t a korrupci√≥ eszk√∂z√©vel szerzett el√Ķny√∂ket √úzbegiszt√°nban, norv√©g forr√°sok szerint akkor 30 milli√≥ doll√°r cs√ļsz√≥p√©nzt fizethettek. Az eddig megjelent inform√°ci√≥k √©s bankbizonylatok szerint Karimova √©s postafi√≥kc√©ge az ut√≥bbi √©vekben √∂sszesen 92,5 milli√≥ doll√°rhoz juthatott a Vimpelcomt√≥l a 2007-ben √©letbe l√©pett, majd a meghosszabb√≠tott meg√°llapod√°sok√©rt, illetve az azokkal j√°r√≥ jogok√©rt.

A Telenor-botr√°ny a norv√©g korm√°ny sz√°m√°ra az√©rt is k√≠nos, mert a tulajdonosi √©rintetts√©g ok√°n szakminiszterek is tudhattak az √ľgyr√Ķl, m√©gsem ellen√Ķrizt√©k az √ľzb√©g tranzakci√≥val j√°r√≥ kifizet√©seket, r√°ad√°sul az ad√≥paradicsomban bejegyzett Telenor-√©rdekelts√©g nyilv√°nval√≥an nem az √°tl√°that√≥s√°got seg√≠tette, amit tudniuk kellett. A TI v√©lem√©nye szerint a Telenornak a jelenlegi helyzetben el kellene adnia a Vimpelcomban szerzett r√©szesed√©s√©t ahhoz, hogy „az √°ltaluk el√Ķ√≠rt etikai norm√°k szerint viselkedjen”.
Rekordbírság korrupcióért

A TI-nek ezenk√≠v√ľl a 36 sz√°zal√©kban √°llami tulajdon√ļ Yara Internationalnek, Norv√©gia legnagyobb m√Ľtr√°gyagy√°rt√≥ v√°llalat√°nak k√©tes √ľgyei is szemet sz√ļrtak: a gyan√ļ szerint a vezet√Ķk j√≥v√°hagy√°s√°val l√≠biai √©s indiai √ľzleteket szereztek meg cs√ļsz√≥p√©nzzel.

A Financial Times √©rtes√ľl√©sei szerint az √ľgyben a Yara kor√°bbi vez√©rigazgat√≥j√°t √©s h√°rom m√°sik magas rang√ļ vezet√Ķt korrupci√≥val gyan√ļs√≠tottak, amit ugyan tagadtak, de a v√°llalatnak v√©g√ľl rekord√∂sszeg√Ľ b√ľntet√©st kellett kifizetnie, k√∂zel 300 milli√≥ norv√©g koron√°t (k√∂r√ľlbel√ľl 10,5 milli√°rd forint). A korrupci√≥s botr√°ny kirobban√°sa ut√°n a Yar√°t√≥l t√∂bb vezet√Ķnek is mennie kellett, az igazgat√≥tan√°csban hossz√ļ ideig v√°ls√°g uralkodott, mik√∂zben egyik igazgat√≥ v√°ltotta a m√°sikat. A Yara eset√©ben a norv√©g korm√°nyra m√°s okb√≥l is √°rny√©k vet√ľlt: a mai napig nem tiszt√°zott, hogy az √°llami r√©sztulajdon√ļ nagyv√°llalat mi√©rt √©s milyen eredm√©nnyel folytatott titkos t√°rgyal√°sokat legnagyobb riv√°lis√°val, az amerikai CF Industrieszal egy esetleges √∂sszeolvad√°sr√≥l.
Lefoglalt ingatlanok

A harmadik legnagyobb korrupci√≥s √ľgy a szint√©n √°llami r√©sztulajdonnal rendelkez√Ķ Kongsberg hadiipari v√°llalathoz k√∂thet√Ķ, amely „nagym√©rt√©k√Ľ” korrupci√≥s botr√°nyba keveredett egy rom√°niai √ľgylet kapcs√°n. A ken√Ķp√©nz kifizet√©s√©nek gyan√ļj√°t jelenleg a rom√°n √©s a norv√©g rend√Ķrs√©g is vizsg√°lja, a Financial Times inform√°ci√≥i szerint Rom√°ni√°ban m√°r t√∂bb ingatlant is lefoglaltak a hat√≥s√°gok az √ľgylettel √∂sszef√ľgg√©sben. A Kongsberg minden v√°dat tagad, „a korrupci√≥ ellen z√©r√≥ toleranci√°t hirdetett, √©s mindenben egy√ľttm√Ľk√∂dik a hat√≥s√°gokkal”.

A TI list√°j√°n Norv√©gia jelenleg az √∂t√∂dik helyen √°ll, vagyis korrupci√≥ szempontj√°b√≥l a szervezet meg√≠t√©l√©se szerint a legkev√©sb√© fert√Ķz√∂tt orsz√°gok k√∂z√© tartozik, b√°r nem tudni, az omin√≥zus lista √∂ssze√°ll√≠t√°s√°n√°l milyen bizony√≠t√©kai vannak a TI-nek az egyes korrupci√≥gyan√ļs √ľgyekr√Ķl. Az sem √°tl√°that√≥, milyen nemzetk√∂zi gyakorlathoz viszony√≠tj√°k az √°llami szervekt√Ķl megk√∂vetelt m√Ľk√∂d√©st, melyek az elv√°r√°saik pontosan k√∂r√ľlhat√°rolt krit√©riumai, valamint milyen ar√°nyban esnek latba egy-egy √°llam meg√≠t√©l√©sekor a TI-nek sz√°m√≠t√≥ szubjekt√≠v elemek. Norv√©gia eset√©ben az sem √©rthet√Ķ, mi√©rt csak most v√°ltak ennyire fontoss√° a m√°r kor√°bban kirobbant korrupci√≥s botr√°nyok.
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | postaimre - 2015. januŠr 05. 13:48:15
√ögy l√°tszik, hogy a kis perverz buzi-pedo-szabadk√Ķm√Ľves zsid√≥ banda elind√≠totta az √∂nfelsz√°mol√°st.

G√Ķzer√Ķvel nyomoz az izraeli rend√Ķrs√©g

Az izraeli rend√Ķrs√©g g√Ķzer√Ķvel folytatja a Jiszr√°√©l B√©t√©nu (Izrael a haz√°nk) jobbolali p√°rthoz k√∂thet√Ķ korrupci√≥s √ľgyben a nyomoz√°st, amelynek l√©p√©seit az izraeli m√©dia folyamatosan ismerteti.

A hat√≥s√°gok lefoglaltak t√∂bb mint 25 milli√≥ s√©kelt (t√∂bb mint 1,5 milli√°rd forintot) a m√ļlt h√©ten kipattant √ľgy gyan√ļs√≠tottjait√≥l, √©s ingatlanaikat is z√°rolni akarj√°k, hogy megakad√°lyozz√°k az eltulajdon√≠tott p√©nzek kiment√©s√©t, valamint √ļjabb letart√≥ztat√°sokat √©s kihallgat√°sokat terveznek - √≠rta h√©tf√Ķn a H√°√°rec c√≠m√Ľ √ļjs√°g. A v√°dak szerint a korrupt politikusok √©s k√∂zhivatalnokok k√∂zp√©nzeket j√°tszottak √°t mag√°nzsebekbe nonprofit szervezetek √©s k√∂zvet√≠t√Ķk r√©v√©n.
http://www.stop.h...g/1288781/

√Čn is megcsiszolgatn√°m √Ķket t√∂kgyaluval, am√≠g el nem fogynak.

Volt brit nagykövet "csiszolgatta" milliókért Radoslaw Sikorski beszédeit

N√©gy √©v alatt 18,5 milli√≥ forintnyi √∂sszeget fizetett Charles Crawfordnak, Nagy-Britannia volt lengyelorsz√°gi brit nagyk√∂vet√©nek a lengyel k√ľl√ľgyi t√°rca Radoslaw Sikorski h√°zeln√∂k, egykori k√ľl√ľgyminiszter angol nyelv√Ľ besz√©deinek "csiszolgat√°s√°√©rt".
http://www.hirado...beszedeit/
#2 | Vizilo - 2015. januŠr 05. 14:31:47
Mar megint meg vagyok d√∂bbenve en ugy tudtam a zsidok a legbecs√ľletesebbek a vilagonn...)))s_*_kacs_*_kac Apropo Norvegia az egesz zsidaj renszer erre ep√ľl ...)
#3 | Perje - 2015. januŠr 05. 19:48:17
Minden orsz√°g korrupt lenne, amelynek c√©gei k√ľlf√∂ld√∂n √ľzleti lehet√Ķs√©ghez jutnak az amerikaiak el√Ķtt √©s hazai piac√°n nem ny√ļjt els√Ķbbs√©get az amerikai v√°llalatoknak?

Azért nyugtasson meg valaki, hogy Stóhl-10-börg nem korrupt, és nem jattért vinné be Ukrajnát az észak atlanti klubba!s_*_aha

M√©g a p√°pua is megeml√≠tette a korrupci√≥t a kar√°csonyi √ľzenet√©ben:
http://rt.com/new...orruption/
#4 | Perje - 2015. januŠr 06. 20:28:04
A lehallgatásban is élen járnak a norvégok:
http://english.pr..._norway-0/

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.