Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Teh√°t: SZAKR√ĀLIS (SZM okfejt√©se), SPIRITU√ĀLIS (keg√©sz√≠t√©sem)


SZM hsz-e volt m√°shol, de k√ľl√∂n is kik√≠v√°nkozik.
Igazán kívácsi vagyok arra, hogy ki mit ért a kifejezés alatt. Egy egész halmaza van már az olyan divatos kifejezéseknek, mint pl. szakrális királyság, szakrális geometria, szakrális tárgy, szakralitás, stb. stb.
Ki mit ért a kifejezés alatt? Kinek mit jelent?
Mi ez egy√°ltal√°n? Egy √ļn. lyuksz√≥, amit mindenki egy√©nileg t√∂lt fel tartalommal? Egy metaf√≥rikus seg√©dfogalom? Egy fantom munkafogalom? Egy csali-fogalom, vagy csak a nyelvi idiotizmus szok√°sos katyvasza?
Ah√°ny n√©z√Ķpont l√©tezhet, legal√°bb annyi jelent√©st felt√©telezhetek, √©s mindenkinek √∂n√°ll√≥an igaza van. (m√°rmint szerintem)
B)

Kíváncsi vagyok.
Kezdem akkor én.
J√∂vev√©nynek tartom. Etimol√≥gi√°j√°t tekintve pedig, nem a latin sacralis-t tekintem el√Ķdj√©nek, ami egy√©rtelm√Ľen a keresztre hajaz, tekintve hogy az egyben keresztcsontot is jelent, de m√©g csak nem is a ragozott sacred a kiindul√°si pontom, amit a szakr√°lis mellett √°ltal√°ban legink√°bb szentelt-nek szok√°s ford√≠tani.
Nem.
√Ėnk√©nyes vagyok, meg nem is. Nem l√°tom √©rtelm√©t annak, hogy m√©g egy hasonl√≥ jelent√©s√Ľ szavam legyen, ugyanarra a semmire.
Azok k√∂z√© tartozom, akik ink√°bb elfogadj√°k, hogy az eredeti sacer vagy saker a mai kifejez√©s b√Ķlcs√Ķje. √ćgy m√°r nem is olyan j√∂vevev√©ny mint amilyennek el√Ķsz√∂r gondoltam, illetve egy eg√©sz sor kapcsolat alakul a sz√≥ illetve kifejez√©s k√∂r√©. A sacer-nek √°ll√≠t√≥lag, eredeti alap mell√©kn√©v jelent√©se az hogy "elhat√°rolt". Sac- vagy Sak- sz√≥t√Ķvel t√∂k√©letesen illeszkedik ahhoz, hogy SZAK-√≠t, SZAK-ad, stb. r√°ad√°sul √≠gy nemcsak alakj√°ban, hanem jelent√©s√©ben is. Innen ered √°ll√≠t√≥lag azon jelent√©se, hogy a sacer-nek megfeleltetett elhat√°rol√°s, konkr√©tan egy hat√°rt is jel√∂l. Ez a hat√°r azonban id√©zem: "nem erk√∂lcsi kvalit√°sok k√∂z√∂tt h√ļz√≥dik, nem a j√≥t v√°lasztja el a rosszt√≥l, hanem a rendk√≠v√ľlit a szok√°sost√≥l."
√ćgy m√°r kell√Ķ t√°vols√°gba ker√ľlt sz√°momra a szakr√°lis kifejez√©s att√≥l, amit ma √°ltal√°ban a szent kifejez√©s alatt √©rtenek. Elhat√°roltam t√Ķle √ļgy, ahogyan a szakr√°lis kifejez√©s elhat√°rolja sz√°momra a h√©tk√∂znapit a rendk√≠v√ľlit√Ķl.
Ami szakr√°lis, az sz√°momra rendk√≠v√ľlis√©ge miatt elhat√°rolt. T√∂bbek k√∂z√∂tt ez√©rt sem b√°nom ha a Magyar Koron√°t a szakr√°lis jelz√Ķvel illetik, hiszen f√ľggetlen√ľl a zsid√≥-kereszt√©ny mosl√©kt√≥l amit k√∂r√© h√°nytak, vit√°n fel√ľl √°ll, hogy a t√∂rt√©nelme, az egyedis√©ge, √©s a k√∂r√© s√Ľr√ľs√∂d√Ķ rejt√©lyes kultusz miatt, rendk√≠v√ľliv√© siker√ľlt min√Ķs√ľlnie. De hogy szent lenne? M√°rmint kereszt√©nyi √©rtelemben szent?
Pffffff. Nekem azt√°n nem.
Sz√≥val akkor maradok ann√°l, hogy sacer vagy saker, mert sz√°momra fontos a sz√≥ eredeti jelent√©se szerinti elhat√°rol√°s min√Ķs√©gi k√ľl√∂nbs√©ge, az egy√©b hasonl√≥ fogalmakhoz k√©pest.
A hab a tort√°n pedig az, hogy a saker-nek van m√©g n√©h√°ny tov√°bbi jelent√©se is. Norv√©g nyelven valami olyan jelent√©ssel b√≠r, hogy "√ľgyek" Sv√©d nyelven a gugli ford√≠t√≥ a "v√©gzet" √©s a "biztos" szavakat dobja.
Ezen k√≠v√ľl pedig?
s_*_yuppy
Hihetetlen de angolul, latinul, √©s m√©g vagy 50 k√ľl√∂nb√∂z√Ķ nyelven, a saker sim√°n csak azt jelenti, hogy KERECSENS√ďLYOM.
s_*_olle

Na ez voltam én! Tudom én, hogy kicsit sántít a dolog. Röhögni is ér!
Mindenesetre k√©rem a k√∂vetkez√Ķt!

Eddig SZM.

A spirituálissan sem volt nagy dolog "elbánni", hisz nem jelent semmi olyan misztikusat, amit belegondolnak. Spiritus = szépen "szóló", szépen író. A tus (mint tinta) megmaradt és a spiro = í-ró (sp =szép), de a "szlávban" a pero ma is írótollat jelent. A rítus ma is a leírtak szerinti eljárást követve való végrehajtást jelenti.

Ugye ne mondja, spiro gyuri miért lett az, ami!

A spiritusz, alkohol, lelkiség, emelkedettség, kedély, bátorság mind ebbe a körbe tartoznak. De maga az angol spy-is, amely ugye a kémkedés, titok, írott anyagok kikémelése..., de lehet még folytatni a sort.

HozzŠszůlŠsok


#11 | Sz E - 2015. januŠr 08. 22:15:35
Nos, 3 dimenzi√≥t √©szlel√ľnk csak, a val√≥s√°g enn√©l sokkal kiterjedtebb. Amit bizonyos m√©rt√©kig figyelmen k√≠v√ľl hagyhatunk, de nem a v√©gtelens√©gig, mivel a teljes val√≥s√°g r√©sze vagyunk, teh√°t t√∂bbsz√∂r√∂sen visszakpjuk, ha valamit hib√°zunk.
A t√∂rv√©nyszer√Ľs√©geknek csak egy r√©sz√©t vessz√ľk figyelembe, am√≠g csak a 3D-ben l√°that√≥ dolgokat vessz√ľk alapul.

A szakrális: a teljes, az univerzális. A legnagyobb halmaz. A Valóság.
Ha pl. j√°rsz Hellinger-f√©le csal√°d√°ll√≠t√°sra, akkor tudod, mi a k√ľl√∂nbs√©g a l√°tszat √©s a Val√≥s√°g k√∂z√∂tt.
Van lokális igazság, ami egy részigazság, és van a szakrális igazság, ami a teljes Valóság igazsága.
Van biológiai család és van szakrális (hellingeri) család.
#12 | Pedro Pietro - 2015. januŠr 09. 10:15:45
Sz E ez k√ľl√∂n√∂sen tetszik.
A t√∂rv√©nyszer√Ľs√©geknek csak egy r√©sz√©t vessz√ľk figyelembe, am√≠g csak a 3D-ben l√°that√≥ dolgokat vessz√ľk alapul.

A spirituális szóról, bár a javát már kiaknáztátok.

A spiritu√°lis sz√≥ egyik olvasata a szf√©ra vagyis ebb√Ķl is gy√∂keredzhet. Spirit - Sphere ha az angolt vessz√ľk. Ugyanakkor a spir√°l sz√≥ is megb√ļvik benne. A spir√°l amire szint√©n r√° kell hangol√≥dni vagy rezegni ahogy tetszik. Sz√≥val a spiritu√°lisnak mondhat√≥ ember in-spir√°l√≥dik √©s olyan szf√©ra-beli dolgokkalfogllakozik ami hasonl√≥an a szakr√°lishoz, egyfajta nem elk√ľl√∂n√ľl√©st jelent szerintem, hanem valami f√∂l√© l√©p√©st. A h√©tk√∂znapiba z√ľllesztett gondolati s√©m√°k meghalad√°s√°ra utalok.
Persze egy nagyon massz√≠v ir√°ny is r√°sz√°llt erre a vonalra. Akik a spiritualit√°st magukra √∂ltik, de nem tudatos emberekk√©nt cselekv√Ķk√©ptelenn√© v√°lnak. Mert k√©ts√©gtelen, hogy sok ezo-spiri ir√°nyzat, akad√°lly√° v√°lik ha az ember ragaszkodik nagyon hozz√° vagy nem akar fentebb l√©pni a Spir√°llon.
Ha egyenesvonalban √©kel valami, csak r√©st √ľt, de a csavaros, spir√°lis er√Ķ jut beljebb √©s beljebb
a hull√°m term√©szet√Ľ t'erjed.
Ez a spi-rituális lény aki t'erjed, él és meghal.

Angliában a higítót is Spiritnek hívják (Oldó-szer).
√ČS a j√≥ p√°link√°t is spiritusnak nevezik.
Gondolom l√©lekemel√Ķnek-melenget√Ķnek lehetne ford√≠tani.

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.