Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Nemzetközi repülõtér épülhet Székelyföldön


De megszaladt a "székelyeknek"! Valami nagy volumenû dolog készül a fejük fölött, de mi errõl nem tudunk semmit. Ugye? Egy székelyföldi nemzetközi repülõtér megvalósíthatósági tanulmányát mutatta be keddi székelyudvarhelyi sajtótájékoztatóján Szász Jenõ, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény és a hozzá csatolt tanulmány szerint a Hargita repülõtér a Hargita hegység lábainál, a Székelyudvarhelytõl mintegy 12 kilométerre fekvõ Cekend tetõn épülhetne meg. A megvalósíthatósági tanulmányban szereplõ 2500 méter hosszú, 45 méter széles aszfaltozott futópálya Airbus A320-as típusú és ennél kisebb gépek fogadására lenne alkalmas.

A tanulmány elkészítõi romániai, magyarországi és más új európai regionális repülõterek adatai alapján arra a következtetésre jutottak, hogy ha rendelkezésre áll a megfelelõ méretû terület, a repülõtéri alap-infrastruktúra mintegy 15 millió eurós költséggel (4,6 milliárd forint) megépíthetõ.

A fejlõdéshez szükséges a repülõtér

Szász Jenõ elmondta, hogy a Budapesttõl és Bécstõl 100-100, Pozsonytól 80 kilométerre lévõ Gyõr-Pér repülõtér számított kiindulópontnak a Hargita repülõtér tanulmányának elkészítéséhez. Úgy vélte, a régió fejlõdéséhez elengedhetetlenül fontos lenne a székelyföldi repülõtér megépítése. A Cekend tetõ, amelyre a repülõtér épülhetne, egyaránt mintegy 120 kilométerre fekszik a marosvásárhelyi repülõtértõl és az épülõ Brassó melletti repülõtértõl.

„Mi ezt ajándĂ©knak szántuk a szĂ©kely közössĂ©g számára, megvalĂłsĂ­tása csak szĂ©les körĂ» összefogással kĂ©pzelhetõ el” – mondta a tanulmányrĂłl Szász Jenõ.

Összeköttetés Székelyföld és Budapest között

A tanulmányt egy héttel azt követõen mutatta be a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, hogy a Hargita Megyei Tanács is közzétette a megyei repülõtér-fejlesztési koncepcióját. A megyei önkormányzat a Csíkszereda szomszédságában fekvõ Csíkcsicsó melletti füves repülõteret fejlesztené olyan légi kikötõvé, amely összeköttetést teremthetne kis repülõgépek számára a Székelyföld és Budapest között. A megyei önkormányzat által elképzelt fejlesztési program elsõ szakaszában 1,2 kilométer hosszú, 25 méter széles futópálya épülne.

A Hargita megyei önkormányzat keddi közleményében tudatta, hogy a fejlesztési koncepció közvitája után a Hargita megyei közgyûlés hoz határozatot a repülõtér-fejlesztésrõl. A közlemény szerint a megyei önkormányzat korábban a Cekend tetõi és a gyergyószárhegyi repülõtér létesítéssel is foglalkozott.

„Egymást erõsĂ­tõ elkĂ©pzelĂ©sekre van szĂĽksĂ©g, a megyei tanács pedig ezek mellĂ© áll, mert nem szeretnĂ©nk ölbe tett kĂ©zzel ĂĽlni addig, amĂ­g SzĂ©kelyföldet autĂłpályák keresztezik, hiszen ez egyelõre távoli álom. Egy repĂĽlõtĂ©r megvalĂłsĂ­tása viszont hamarabb valĂłsággá válhat, ha van rá kellõ akarat” – idĂ©zte a közlemĂ©ny Borboly Csabát, a Hargita Megyei Tanács elnökĂ©t.
Link

Hozzászólások


#1 | postaimre - 2015. január 14. 12:40:50
Kezdõdik az aradi reptér bõvítése

Az aradi reptér bõvítését elnyerõ cég az utolsó engedélyeket is megkapta, így kezdõdhetnek a munkálatok.
http://www.turizm...r_bovitese
#2 | Balu - 2015. január 14. 14:56:33
Imibátya szerint ide illik, nem is értem miért...

Már említettem: van Tótiában egy Szabad Rádió nevû internetes független adó és érdekes volt nemrég egy adás: Dél-Szlovákia pénzügyi függetlenségének ötletét boncolgatta. És tette ezt egy (volt) liberális politikus, Somogyi Szilárd... 2010-12 között az SaS színeiben politizált (de már nem), ebbõl az idõszakból van ez az interjú: http://korkep.sk/...ralis-part (Ahogy most így átfutottam, nem is értem, mit keresett az SaS-ban...)

Az indoklása alapvetõen logikus: mivel a politikusoknak a szavazatokra megy ki a játék, a magyarok, még ha politikailag egységesek is lennének, összesen is csak 10%-a az egész népességnek, nem igazán számítanak, ezért ezekbe a régiókba alapból töredékét invesztálják annak az állami pénznek, amit más tót többségû megyékbe. Hangsúlyozza persze, hogy - bár az "autonómia" szónak más a csengése a szlovákban és a magyarban - nem területi autonómiáról van szó, csak a régiók gazdasági jogköreinek megerõsítésérõl.TĂłtul tudĂłknak: [url]http://www.slobodnyvysielac.sk/informacna-vojna/m5/p19/r3
január 11-ei adás[/url]
#3 | satu - 2015. január 14. 16:26:37
A reptér elkészülte után közvetlen járat megy tel-avivba?
#4 | baktria - 2015. január 15. 15:16:45
Satu,
Nem!
Hanem tel-avivból Székelyföldre!

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.