Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Szégyellem a munkám, elhagyom a közszférát, mihelyt lehet


Volt egyszer egy "picol√≥gus" p√°r √©ve, aki sz√≥r√≥l-sz√≥ra elmondotta mindezt, csak kicsit tov√°bb is ment az okok √©s okozatok tekintet√©ben. Igaza van L√°z√°r J√°nosnak, t√©nyleg riaszt√≥ √°llapotban van az √°llamigazgat√°s, a b√ľrokr√°cia bel√ľlr√Ķl k√©sz k√°osz, az inkompetens vezet√Ķk el√Ķl √©s az √©rtelmetlen elv√°r√°sok miatt menek√ľlne, ki merre l√°t. De az √ľgyint√©z√Ķk is rengeteg bajt, vissz√°ss√°got jeleztek. B√°r egym√°st √©rt√©k az √°llamreformok, azok eredm√©nye nem l√°tszik. Itt a L√°z√°r-konzult√°ci√≥ eredm√©nye.

"Riaszt√≥ √°llapotban van az √°llam", a rendszer nagy, mozg√°sk√©ptelen, elnehez√ľlt, t√ļlszab√°lyozott, bonyolultan ad√≥zunk, az √°llami √ľgyint√©z√©s pedig akad√°lyokat √°ll√≠t az emberek el√©. Egy√ļttal jelezte azt is, ahhoz, hogy ezeket orvosolni tudja, inform√°ci√≥ra van sz√ľks√©ge - mondta L√°z√°r J√°nos egy szeksz√°rdi szakmai f√≥rumon.

A nyilatkozattal L√°z√°r l√©nyeg√©ben beismerte, hogy az Orb√°n-korm√°ny az elm√ļlt √∂t √©vben az √°llam √°talak√≠t√°s√°ban kudarcot vallott. Pedig m√°r a 2010-es korm√°nyprogram is a b√ľrokr√°ciacs√∂kkent√©st t√Ľzte ki c√©lul, √©s az√≥ta sz√ľnet n√©lk√ľl folyik az √°talak√≠t√°s. Megt√∂rt√©nt az √∂nkorm√°nyzati rendszer √©s a ter√ľleti k√∂zigazgat√°s √°tszab√°sa, a korm√°nyhivatalok kialak√≠t√°sa, a j√°r√°si rendszer l√©trehoz√°sa, az iskol√°k √©s eg√©szs√©g√ľgy √°llamos√≠t√°sa. Ezzel egy√ľtt zajlott a k√∂zigazgat√°s √ļjabb √©s √ļjabb fejleszt√©se, amelynek sor√°n a J√≥ √Āllam F√≥rumon b√°rki kifejthette javaslatait. √Črkezett is k√∂zel n√©gyezer √∂tlet, a korm√°ny azt √≠rja, foglalkozott is vele, de a kezdem√©nyez√©sr√Ķl sokat el√°rul, hogy a honlap csup√°n p√°r h√≥napig volt el√©rhet√Ķ 2012-ben, az√≥ta ez a k√©p fogadja a konstrukt√≠v √°llampolg√°rt:Fotó: Kormány.hu

Ez√©rt azt√°n arra k√©rt√ľk olvas√≥inkat, a hvg.hu-n kereszt√ľl k√ľldjenek √∂tleteket L√°z√°r J√°nosnak. Most a leg√©rdekesebbek meg√°llap√≠t√°sokb√≥l k√∂zl√ľnk egy kis √≠zel√≠t√Ķt. √Ėssze√°ll√≠t√°sunkkal nem akarjuk azt sugallni, hogy teljes k√©pet ad a magyar √°llam √°llapot√°r√≥l, az viszont meg√°llap√≠that√≥, hogy a levelek alapj√°n igaza van L√°z√°rnak: a magyar √°llam sok ter√ľleten val√≥ban nagyon rosszul, gyakran eg√©szen abszurd m√≥don m√Ľk√∂dik.

A b√ľrokr√°cia bel√ľlr√Ķl

N√©h√°ny lev√©l√≠r√≥ arr√≥l sz√°molt be, milyen az √©let, milyenek a munkak√∂r√ľlm√©nyek a hivatalokban. T√∂bb korm√°nytisztvisel√Ķ meg√≠rta, lenne mit mes√©lnie a miniszternek – ha net√°n √Ķket k√©rdezn√©k meg.

Ahhoz, hogy t√©nyleg cs√∂kkenteni lehessen a b√ľrokr√°ci√°t √©s hat√©konyabb√° tenni az √ľgyint√©z√©st, nem az utca ember√©t kellene megk√©rdezni, hanem azokat, akik a k√∂zigazgat√°si szervekn√©l dolgoznak, √©s nem azokat, akik a cs√≥kos helyeken, fel√ľlr√Ķl keser√≠tik meg a munk√°t.

Egy korm√°nyhivatalnok egyet√©rtett a Minisztereln√∂ks√©get vezet√Ķ miniszterrel, hogy a legnagyobb baj a t√ļlszab√°lyozotts√°g. A legapr√≥bb r√©szletekig le van √≠rva, hogy egy √ľgyben hogyan kell elj√°rni, √©s

nincs m√©rlegel√©si lehet√Ķs√©ge egy egyszer√Ľ √ľgyint√©z√Ķnek arra, hogy ne pontosan k√∂vesse az el√Ķ√≠rt pontokat, m√©g akkor sem, ha tudja, hogy csak az idej√©t vagy bizonyos esetekben az √°llam p√©nz√©t is pazarolja.

Gyakran el√Ķ√≠rj√°k, hogy bizonyos √ľgyekben meg kell keresni egy m√°sik √°llamigazgat√°si szervet, p√©ld√°ul valamilyen inform√°ci√≥√©rt, holott nincs sz√ľks√©g r√°. De a szab√°ly az szab√°ly, √©s √°ltal√°ban bonyol√≠tja az √ľgyint√©z√©st, nem sz√≥lva az elj√°r√°s d√≠j√°r√≥l √©s a postak√∂lts√©gr√Ķl.L√°z√°r J√°nos megtekint egy korm√°nyhivatalt.

Fotó: MTI / Varga György

A dolgoz√≥k visszajelz√©se alapj√°n a k√∂zigazgat√°sban minden a statisztik√°r√≥l sz√≥l, arr√≥l, hogy egyre szebb sz√°mokat kell produk√°lni. Ezzel azt mutatj√°k be, hogy a dolgoz√≥ termel√©kenys√©ge napr√≥l napra n√Ķ. M√©g akkor is, ha egy ponton t√ļl ez m√°r kontraprodukt√≠v.

Az l√©nyegtelen, hogy a k√∂lts√©geim is folyamatosan n√Ķnek. A k√∂lts√©geimet pedig, amit az √©rtelmetlen termel√©sre ford√≠tok, m√°shonnan veszem el, mert t√∂bb t√Ķk√©t nem kapok –

√≠rta egy tisztvisel√Ķ, ker√ľlve a r√©szleteket, amelyek alapj√°n a szem√©lye beazonos√≠that√≥ lenne. Szerinte az √©rtelmetlen teljes√≠tm√©ny-k√∂vetelm√©nyek duzzasztj√°k az elv√©gzend√Ķ √ľgyek sz√°m√°t:

T√∂bb mint 1500 √ľgy van rajtam. Azt a fels√Ķbb vezet√Ķk is bel√°tj√°k, hogy ez rengeteg, t√∂bb mint az √∂tsz√∂r√∂s√©vel kellene naprak√©szen lennem annak, amit m√©g norm√°lisan, √©sszer√Ľen kezelni lehetne. √Čs minden nap lehordanak mindennek, mert nem vagyok naprak√©sz.

T√∂bben √≠rtak arr√≥l, hogy a vezet√Ķi √©s d√∂nt√©shoz√≥i szinteken azok mondj√°k meg, mit, hogyan kellene csin√°lni, akik nincsenek tiszt√°ban a munkafolyamatokkal.

Ezek az emberek √ļgy ker√ľltek az √°llamigazgat√°s vezet√Ķi posztjaira, hogy nem csak a b√ľrokratikus m√Ľk√∂d√©st illet√Ķ √©rdemi √©s m√©lyrehat√≥ tapasztalatuk, √©s √≠gy tud√°suk hi√°nyzik, hanem val√≥sz√≠n√Ľleg semmilyen olyan munkaszervezetben nem dolgoztak kor√°bban als√≥bb, v√©grehajt√≥i szinteken, ahol a munkav√©gz√©sre vonatkoz√≥ rendben, az el√Ķ√≠rt folyamatok betart√°s√°val kellett huzamosabb ideig dolgozni, √©s ez volt az eredm√©nyess√©g z√°loga. Kicsit m√°sk√©pp fogalmazva, nem b√ľrokr√°ci√°ban, hanem burok-kr√°ci√°ban √©ltek eddig.

√Ām ha valaki jelzi, hogy egy elj√°r√°snak vagy a munkaszervez√©snek √≠gy semmi √©rtelme, a v√°lasz nagyj√°b√≥l annyi: „Van a helyedre sz√°z m√°sik”.

Ez persze nem minden esetben felelhet meg a val√≥s√°gnak. T√∂bben √ļgy v√©lik ugyanis, hogy a korm√°nyhivatalok √°tszervez√©se k√∂vetkezt√©ben egyre t√∂bb tisztvisel√Ķ l√©p ki, akik pedig maradnak, k√©t-h√°rom kor√°bbi munkat√°rsat helyettes√≠tenek az oszt√°lyon bel√ľl, de id√Ķnk√©nt, kamp√°nyszer√Ľen, m√°s oszt√°lyok feladatait is √°t kell venni a l√©tsz√°mhi√°ny miatt. Ha pedig siker√ľl p√≥tolni a kiesett munkat√°rsat, aki a hely√©re l√©p, csak egy-k√©t √©v alatt lesz k√©pben. Emiatt a marad√≥ tisztvisel√Ķk tov√°bbi munkah√°tral√©kot halmoznak fel.

A lev√©l√≠r√≥k besz√°mol√≥i szerint feletteseik sz√∂rny√Ľs√©gesen b√°nnak vel√ľk. √Āll√≠t√≥lag a rendes munkaid√Ķ mellett van elv√°rt munkaid√Ķ is, a heti 40-en fel√ľl t√ļl√≥r√°zni kell, de nem j√°r √©rte se p√©nz, se szabadid√Ķ. Az egyik hivatali dolgoz√≥ azt √≠rta, hogy az egyik h√≥napban k√∂r√ľlbel√ľl f√©l √≥r√°val elmaradt az elv√°rt munkaid√Ķt√Ķl, m√°snap m√°r sz√≥ltak, hogy ez m√©g egyszer el√Ķ ne forduljon.

A keresetek Рa topot leszámítva Рnem éppen imponálóak. Igaz, a közszférában lényegében 2008 óta bérstop van érvényben, az illetménytábla azóta változatlan.

A havi fizet√©sem 89.000 ft, 5 √©v k√∂zszolg√°lat ut√°n. K√∂zben a k√∂ztudatban az a felfog√°s, milyen j√≥l √©lek az ad√≥fizet√Ķk p√©nz√©b√Ķl. M√°r sz√©gyellem a munk√°m. A k√ľlf√∂ldi munkav√°llal√°ssal is komolyan foglalkozom. De mindenk√©ppen elhagyom a k√∂zszf√©r√°t, mihelyt lehet. Munk√°t keresek m√°r egy j√≥ ideje. De nem csak √©n vagyok √≠gy, nagyon sok munkat√°rsam menek√ľlne ebb√Ķl a k√°oszb√≥l.

A jelek szerint √Ķk nem hallottak arr√≥l, hogy a k√∂zigazgat√°s szakmailag, erk√∂lcs√©ben √©s hivat√°studat√°ban is meger√Ķs√∂d√∂tt, legal√°bbis az egyik tavalyi korm√°nyzati nyilatkozat szerint.

A b√ľrokr√°cia k√≠v√ľlr√Ķl

Megsz√≥laltak az √ľgyfelek is. T√∂bb olvas√≥nk azt javasolja L√°z√°r J√°nosnak, hogy a hivatali informatikai rendszereket l√©ptess√©k √°t a 21. sz√°zadba. Egyik olvas√≥nk nemr√©g aj√°nlott levelet kapott az egyik √∂nkorm√°nyzatt√≥l arra a c√≠m√©re, ahonnan h√©t √©ve elk√∂lt√∂z√∂tt – pedig az √ļj c√≠m√©re azonnal √°tjelentkezett.Fotó: MTI / Balaton József

Az is megt√∂rt√©nt, hogy valaki v√©grehajt√°st k√©rt, mivel √©vek √≥ta nem tud behajtani egy k√∂vetel√©st – erre r√° k√ľldt√©k ki a behajt√≥kat. Az ok √°ll√≠t√≥lag az volt, hogy tucatneve van; egy√©bk√©nt egyetlen m√°sik adata sem egyezett az ad√≥s√°√©val, akivel √∂sszekevert√©k. Az √ľgyet v√©g√ľl hosszas levelez√©s √©s telefon√°lgat√°s ut√°n siker√ľlt megoldani.

De ez csak alapfok√ļ adatelkever√©s volt a k√∂vetkez√Ķ esethez k√©pest:

1978 √≥ta tan√≠tok egy iskol√°ban. Tavaly novemberben a nyugd√≠jbiztos√≠t√≥t√≥l kaptam egy levelet (aminek darabja 500 forint), hogy egyeztess√ľk az adataim. Kider√ľlt a nyilv√°ntart√°sukb√≥l, hogy 16 helyr√Ķl kaptam eddig a fizet√©semet, √©s egy m√°sik 500 forintos lev√©lb√Ķl az is, hogy nem tudj√°k, hol dolgoztam 2012-ben. √Čn 500 forintos lev√©lben elk√ľldtem a pecs√©tes √≠r√°st, hogy hol dolgoztam: ugyanott, ahol 1978-ban kineveztek. Mai napig nem kaptam √©rtes√≠t√©st, hogy hol tart az √ľgy.

Furcsa, hogy a nyugd√≠jbiztos√≠t√≥ 2012-re vonatkoz√≥an azt sem tudta, hol dolgozott, amib√Ķl olvas√≥nk azt gyan√≠tja, hogy az iskol√°k √°llamos√≠t√°sa ut√°n az oktat√°st ir√°ny√≠t√≥ √°llami szerv, a Klebelsberg Int√©zm√©nyfenntart√≥ K√∂zpont, a Klik keverhette el az adatokat.

√Čs ha m√°r az oktat√°sn√°l tartunk, itt egy m√°sik eset arr√≥l, hogy d√∂c√∂g a rendszer. Az elm√ļlt √©vekben el√Ķ√≠rta a t√∂rv√©ny, hogy a szakk√©pz√©sben tanul√≥knak n√©gy, illetve hathetes egybef√ľgg√Ķ ny√°ri gyakorlatot kell szerezni√ľk. A kulcssz√≥ az egybef√ľgg√Ķ, t√∂bb csal√°d belefutott ugyanis abba, hogy szeretne elmenni egy-k√©t h√©tre nyaralni, vagy a gyereket elk√ľlden√© ny√°ri t√°borba, csakhogy a szakk√©pz√©si szerz√Ķd√©st nem tudja m√≥dos√≠tani, mert ahhoz n√©gy al√°√≠r√°s kellene beszereznie (a fogad√≥ c√©gt√Ķl, az iskol√°t√≥l, a Klikt√Ķl √©s a kamar√°t√≥l).

Valaki kital√°lta, hogy csak akkor √©rv√©nyes a ny√°ri gyakorlat, ha nem szak√≠tj√°k meg! Megfenyegetik a sz√ľl√Ķt, ha a gyerek t√°borba megy, akkor kidobj√°k a gyereket a gyakorlati helyr√Ķl. Vagy: azt mondt√°k egyik ismer√Ķs√∂mnek, hogy am√≠g tanul a gyerek, ne menjenek √ľd√ľlni. Miut√°n 4 al√°√≠r√°s kell, nem lehet m√≥dos√≠tani a szerz√Ķd√©seket, nem lehet rugalmasan kezelni.

Vegy√ľnk egy m√°sik saj√°tos esetet, amib√Ķl tal√°n jobban meg√©rthetj√ľk, mi√©rt mondta L√°z√°r, hogy mozg√°sk√©ptelen, elnehez√ľlt a magyar √°llam. K√ľlf√∂ld√∂n √©l√Ķ olvas√≥nknak gyereke sz√ľletett lengyel feles√©g√©t√Ķl, √©s szeretett volna a fi√°nak magyar √ļtlevelet beszerezni. A nagyk√∂vets√©gen viszont v√°zolt√°k neki, hogy a h√°zass√°g magyarorsz√°gi bejegyz√©se legal√°bb 2-3 h√≥napot ig√©nyel, a sz√ľlet√©s√© ugyanennyit, √©s csak ut√°na j√∂het az √ļtlev√©l elk√©sz√≠t√©se. √Čs mi lett a sztori v√©ge? Ez:

K√©rdeztem, hogy m√©gis mit tehet√ľnk, ha el szeretn√©nk hagyni az orsz√°got az elk√∂vetkezend√Ķ f√©l √©vben. A h√∂lgy azonnal r√°v√°gta, hogy a mi eset√ľnkben √Ķ azt tan√°csolja, forduljunk ink√°bb a lengyel nagyk√∂vets√©ghez, mert √Ķ √ļgy hallotta, hogy ott sokkal gyorsabban mennek a dolgok. Egy√©bk√©nt igaza volt. Ott ugyanis egy h√©t alatt ki√°ll√≠tanak egy ideiglenes √ļtlevelet, ami azt√°n egy √©vig √©rv√©nyes.

√Čs m√©g sorolhatn√°nk

Sokszor k√©nyelmetlens√©get okoz az eg√©szs√©g√ľgyi rendszer is (p√©ld√°ul az, hogy szakorvosi vizsg√°latokra √©s kezel√©sekre gyakorlatilag kiz√°r√≥lag d√©lel√Ķtt, munkaid√Ķben lehet menni), a g√©pkocsi-√°t√≠r√°sra azt mondj√°k, k√°lv√°ria, √©s gyakran az okm√°nyirodai √ľgyint√©z√©sek is √≠gy jellemzik. A b√≠r√≥s√°gok szab√°lyoz√°s√°ra is r√°f√©rne egy r√°ncfelvarr√°s, mert rengeteg az elhalasztott t√°rgyal√°s.

A munk√°ltat√≥k m√©g mindig arra panaszkodnak, hogy bonyolult az ad√≥z√°s. P√©ld√°ul havonta h√©t √°tutal√°si megb√≠z√°st kell kit√∂lteni, ennyifel√© kell elosztani a fizetend√Ķ k√∂zterheket, akkor is, ha csak egy alkalmazott van. A Nemzeti Ad√≥- √©s V√°mhivatal nyomtatv√°nykit√∂lt√Ķ programjai is sokszor okoznak bossz√ļs√°got: el√Ķfordul, hogy hib√°tlannak √≠t√©li a bevall√°st, majd az ad√≥hivatal m√©gis √ľzen, hogy jav√≠tsa ki a hib√°t a bevall√≥, de az is el√Ķfordul, hogy a program olyan hib√°t jelez, ami az elektronikus nyomtatv√°nyt kit√∂lt√Ķ kisv√°llalkoz√°s eset√©ben nem relev√°ns (ez egy √°fabevall√°s volt, olvas√≥nknak a NAV-n√°l azt mondt√°k, nyugodtan k√ľldje be a program √°ltal hib√°snak jelzett bevall√°st).
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | Gutai Zub - 2015. jķnius 22. 12:29:39
"Szégyellem a kuncsaftjaimat, elhagyom a ............"

ami fent az lent

Od√°ig s√ľllyedt az √°tlag √©rtelmi sz√≠nvonala, hogy az infantilis korb√≥l esze √°g√°ban sincs feln√Ķni.

Az "állam papa" és az "állam mama" vigyázzon rám, mondják:
adjon munkahelyeket, adjon pénzt virágot békességet, öreg koromra mindent ingyen, stb. stb.

Csak nekem ne kelljen gondolkodni, t√∂r√Ķdni semmivel, minek nekem szabads√°g, felel√Ķss√©g, esetleg net√°n feln√Ķni √©s nyakamba szakadna minden......

Az egyik börtönben végezték el a kísérletet.
√Čletfogytiglanra √≠t√©lt raboknak adtak egy lehet√Ķs√©get, hogy szabaduljanak, de az √°ra az volt: ha ezt v√°lasztj√°k, megvan a lehet√Ķs√©ge annak, hogy elvesz√≠tik az √©let√ľket is.

Meglep√Ķen vagy nem, senki nem v√°lasztotta a szabads√°g lehet√Ķs√©g√©t.......

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.