Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Így szervezik be és dolgoztatják a besúgókat


A közelmĂşltban több olyan ĂĽgyet is felkapott a nyilvánosság, amelyekben kiemelt szerep jutott a nyomozĂł hatĂłságokkal egyĂĽttmĂ»ködõ „nehĂ©z fiĂşknak”. Ilyen volt pĂ©ldául a Portik-ĂĽgy. A besĂşgĂłk általános megĂ­tĂ©lĂ©se negatĂ­v, a valĂłság azonban jĂłval árnyaltabb. Az informátorok beszervezĂ©sĂ©rõl, a hálĂłzattartásrĂłl Ă©s a vádalkukrĂłl egy egykori felderĂ­tõ rendõrt kĂ©rdezett a hirado.hu.
Kis spicliként kezeli a közfelfogás azt, aki valamilyen információt oszt meg a rendõrséggel. Akár bûnözõ, akár nem. Az okokat nem vizsgáljuk. Pedig a sikeres nyomozáshoz elengedhetetlenek az informátorok. Téves az a felfogás, hogy csak "rossz fiúk" szolgáltatnak információt a rendõröknek. Elítélõ szavak helyett sok esetben érdemrend járna az informátoroknak - mondta a neve elhallgatását kérõ egykori nyomozó a hirado.hu-nak.

Pincér, ruhatáros is lehet informátor

Komoly elemzõmunkával megismerhetõk az egyes bûncselekmény-típusok elkövetõi. Felderítik, hogy milyen helyekre járnak szórakozni, sportolni. Elit bûnözõi körökben például népszerûnek számított egykor a tenisz. Gyakran pincér vagy ruhatáros oszt meg értékes információkat a zsarukkal.

Illusztráció. (MTI-fotó: Balázs Attila)


A nyolcvanas Ă©vekben sok lengyel állampolgár jött Magyarországra, hogy elkerĂĽljĂ©k a katonaságot, Ă©s többen vetemedtek betörĂ©ses lopásra. A lengyelekrõl köztudott, hogy mĂ©lyen vallásosak, mĂ©g ha bĂ»ncselekmĂ©nyre kĂ©nyszerĂĽlnek is. Fel lehetett tĂ©rkĂ©pezni, hogy mely templomokba járnak, Ă©s a környĂ©ken kit Ă©rdemes megkĂ©rdezni – oszt meg egy másik pĂ©ldát is a szakĂ©rtõ.

Hasznos informátor lehet egy utcalány

Azért vetjük meg a spicliket, mert árulónak tarjuk õket, vagy azt gondoljuk róluk, hogy bûnt követtek el, mégis megússzák. A nyomozóhatóságok viszont mérlegelik, hogy a bûnüldözés vagy a nemzetbiztonság érdekében minek van nagyobb jelentõsége: annak hogy a törvény elé állítsák a bûnözõt vagy annak, hogy a tõle megszerzett információk hozzásegítsék õket nagyobb súlyú bûncselekmények, esetleg egy bûnszervezet felsõbb köreinek felderítéséhez. Ilyenkor jön a vádalku.

A prostituáltakból történõ hálózatépítés jó példa erre. Bár negatív az örömlányok és a szolgáltatásaikat igénybe vevõk megítélése, a prostitúció kisebb társadalmi kockázattal jár, mint egy több milliárdos brókercsalás. Felderítés szempontjából a lányok rendkívül értékes adatokat szolgáltathatnak, nem is elsõsorban az õket futtatókról, hanem a bûnözi körökbõl kikerülõ vendégeikrõl.

Nevelik a besúgókat és törõdnek velük

Egy felderítéssel foglalkozó, tapasztalt rendõr körülbelül 8-10 informátori hálózatot tud egyszerre kezelni. A rendõr egyedi viszonyt alakít ki informátoraival. Ennek része a többi között egyfajta nevelés, törõdés is. "A beszervezett lányok esetében egy-egy találkozó körülbelül három órán át tartott. Ebbõl két óra a lányok lelkével való törõdésre ment el. Nincs ebben semmi meglepõ, ha tudjuk, hogy a lányokat lelki értelemben általában semmibe vették" - emlékezett vissza a szakember.

„Olyan eset is elõfordult, amikor egy kapcsolatom elkezdett feltĂ»nõsködni. Drága autĂłt vett, szĂłrta a pĂ©nzt. PrĂłbáltam rá hatni, hogy álljon le, már csak azĂ©rt is, mert a bĂ»nszervezetben is ki fogják nĂ©zni Ă©s kevĂ©sbĂ© Ă©rtĂ©kes informáciĂłkkal fog szolgálni. Senki sem pĂłtolhatatlan, mondtam neki” – idĂ©zi fel egy másik törtĂ©netet. A figyelmeztetĂ©s nem hatott, vĂ©gĂĽl egy kisebb sĂşlyĂş cselekmĂ©nyĂ©rt kapott másfĂ©l Ă©vet, a felderĂ­tõ rendõr pedig nem avatkozott közbe annál a rendõri egysĂ©gnĂ©l, amely lekapcsolta az emberĂ©t.

Mindenki tudja róla, hogy alvilági figura, mégsem viszi el a rendõrség

Az alkunál nemcsak a vád ejtése jöhet számításba. Egy komolyabb bûncselekmény gyanúsítottjánál lehet enyhítés, hogy kevesebb évet kell leülnie, vagy jobban hangzik számára a kedvezõbb börtönkörülmények felajánlása. Az egykori rendõr szerint az is igaz, hogy bizonyos vádalkuk esetében az ár-érték arány nem mindig a legmegfelelõbb.

Illusztráció. (MTI-fotó: Oláh Tibor)


Sok városban elõfordul, hogy mindenki tudja valakirõl, milyen alvilági dolgokkal foglalkozik, Ă©s besĂşgĂłnak könyvelik el, mert azt látják, hogy a rendõrsĂ©g nem lĂ©p fel ellene. A szakĂ©rtõ szerint a sok esetben legendává felturbĂłzott beszámolĂłk gyakran tĂşlzĂłak, Ă©s a közvĂ©lemĂ©ny nem ismerheti a nyomozĂłk szempontjait. "A rendõrsĂ©g mĂ©rlegelheti, hogy kivár, Ă©s esetleg magasabb polcon lĂ©võ szemĂ©lyeket csĂ­phet el, vagy az is lehet, hogy nem áll mĂ©g rendelkezĂ©sre elegendõ bizonyĂ­tĂ©k ellene" – teszi hozzá.

Sértõdött vagy megbukott bandatagokat keresnek

A közvélemény úgy tartja, hogy a rendõrök általában a legkönnyebb utat választják és egyszerûen pénzért vesznek információt. Ezt látjuk a filmekben. A valóság ugyanakkor az, hogy aprólékos és idõigényes felderítés során térképezik fel azokat a személyeket, akik alkalmasak lehetnek a hírigények kiszolgálására.

Illusztráció. MTI Fotó: Máthé Zoltán


Az együttmûködés alapja lehet az anyagi vagy egyéb elõnyökért cserébe történõ adatszolgáltatás, illetve az ún. terhelõ adatok alapján megvalósított beszervezés, vagyis amikor a rendõrök szemet hunynak egy kisebb bûncselekmény felett, hogy hasznos információt húzzanak ki valakibõl. Nagyon ritka, de elõfordul, hogy az informátor lojalitásból magától keresi fel a rendõrséget.

A beszervezettek háttere sokfĂ©le. A rendõrök a perifĂ©rikus szemĂ©lyeket keresik egy bĂ»nszervezetben, olyanokat, akiket társaik semmibe vesznek. A sĂ©rtõdöttsĂ©g is jĂł motiváciĂł, hogy valakit egyĂĽttmĂ»ködĂ©sre bĂ­rjanak. Az is alkalmas kiindulĂłpont lehet, ha megbukik egy rábĂ­zott feladattal Ă©s fĂ©lreállĂ­tották a bandában – mutat rá a szakĂ©rtõ.

TĂşl gyorsan változik a világ, hogy a rendõrsĂ©g ne „alkalmazzon” informátorokat

A beszervezésre azért is van feltétlenül szüksége a nyomozóhatóságoknak, mert gyorsan változnak az intellektuális, gazdasági típusú cselekmények, így a rendõrségnek folyamatosan képben kell lennie.

„Amikor arrĂłl hallunk, hogy csökkent az autĂłlopások száma, akkor nemcsak az törtĂ©nt, hogy a rendõrsĂ©g sikeresen lekapcsolt több bandát. Jövedelmezõbb lett vagy egyszerĂ»bben tisztára moshatĂł az illegálisan szerzett vagyon pĂ©ldául piramisjátĂ©kokkal, biztosĂ­tási csalásokkal. Aztán ahogy a gazdasági válság begyĂ»rĂ»zött, Ă©s az embereknek kevesebb lett a pĂ©nzĂĽk, Ăşgy ezek a bĂ»ncselekmĂ©nyek is vesztettek vonzerejĂĽkbõl.”

Az informátorok által megosztott hĂ­rek sok esetben azĂ©rt elengedhetetlenek, mert az adott cselekmĂ©ny elkövetĂ©se rendkĂ­vĂĽl gyors. „Egy olajszõkĂ­tĂ©ssel foglalkozĂł banda Ausztriában megtankol pár tartályt, papĂ­ron Romániába szállĂ­tja, de Magyarországon engedik le a tartalmukat. MĂ©g egy nap sem kell, hogy a tartálykocsikat is eladják, Ă©s ha nincs tettenĂ©rĂ©s, akkor a bizonyĂ­tás lehetetlen lenne” – fejezi be a beszĂ©lgetĂ©st az egykori rendõr.


Link

Hozzászólások


#1 | VaLa - 2015. június 25. 13:15:45
Bocsi! De!:

Not Found

The requested URL was not found on this server.

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.