Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Mistral rakétákkal ment drónra a honvédség éjszaka


Na, legyen egy ilyen is, ha már kĂ©szĂĽlĂĽnk a bĂ©kára! Elõször lõttek Ă©jszaka a Magyar HonvĂ©dsĂ©g Mistral lĂ©gvĂ©delmi rakĂ©tarendszerĂ©vel. A csehországi Boletice lõtĂ©ren megrendezett Tobruq Legacy 2015 nemzetközi hadgyakorlatrĂłl egy exkluzĂ­v, hosszĂş expozĂ­ciĂłs felvĂ©tel tanĂşskodik, amely megörökĂ­tette a rakĂ©ta repĂĽlĂ©sĂ©t cĂ©lja, egy magyar Ă©pĂ­tĂ©sĂ» Meteor–3MA drĂłn felĂ©.

A Tobruq Legacy hadgyakorlaton nĂ©gy kelet-közĂ©p-eurĂłpai nemzet lĂ©gvĂ©delmi katonái, amerikai bábáskodás mellett kĂ©szĂĽlnek fel a közös feladatokra, melyre korábban ilyen formában mĂ©g soha nem volt lehetõsĂ©gĂĽk. A Cesky Krumlov tõszomszĂ©dságában fekvõ lõtĂ©ren kĂ©t hĂ©tig a valĂłságot megközelĂ­tõ viszonyok között igyekeznek kialakĂ­tani a technikai egyĂĽttmĂ»ködĂ©s feltĂ©teleit, elsajátĂ­tani annak mĂłdszereit. A cseh, a szlovák, a magyar Ă©s a litván lĂ©gvĂ©delmi alakulatoknak erre azĂ©rt is nagy szĂĽksĂ©gĂĽk van, mert a NATO-csatlakozás Ăłta elvĂ©gzett haderõreformok Ă©s leĂ©pĂ­tĂ©sek során erõik nagy rĂ©szĂ©t elvesztettĂ©k. Egy valĂłs harchelyzetben, amikor fontos lĂ©tesĂ­tmĂ©nyek, szárazföldi csapatok oltalmazását bĂ­zzák rájuk, csak közösen, Ăşgynevezett „többnemzeti kötelĂ©kben” van esĂ©lyĂĽk valĂłs erõt felmutatniuk. Bár az ilyen egyĂĽttmĂ»ködĂ©si kĂ©pessĂ©g kialakĂ­tása az 1999-es, illetve 2004-es NATO-ba lĂ©pĂ©sĂĽk Ăłta szĂĽksĂ©ges lett volna, az erõfeszĂ­tĂ©snek csak az elmĂşlt Ă©vek biztonságpolitikai folyamatai adtak lökĂ©st. Az ukrajnai válság nyomán pedig egyenesen sĂĽrgetõ lett a kooperáciĂł. Hogy ez utĂłbbi mennyire igaz, azt az is igazolja, hogy a gyakorlat jelvĂ©nyĂ©nek a közepĂ©n egy szovjet–orosz Szu–25-ös csatarepĂĽlõgĂ©p láthatĂł, cĂ©lkeresztbe vĂ©ve.

A Tobruq Legacy eddig pĂ©lda nĂ©lkĂĽli lehetõsĂ©geket tartogatott a Magyar HonvĂ©dsĂ©g gyõri, 12. Arrabona LĂ©gvĂ©delmi RakĂ©taezredĂ©nek katonái számára is. Elõször indĂ­tottak Mistral lĂ©gvĂ©delmi rakĂ©tarendszerĂĽkkel Ăşgynevezett szalvĂłt, azaz egy cĂ©lra, kis idõkĂĽlönbsĂ©ggel kĂ©t indĂ­tóállványrĂłl kĂ©t rakĂ©tát. Ez azĂ©rt fontos, mert a manõverezõ, zavarĂł – Ăşgymond menekĂĽlni akarĂł – cĂ©lok megsemmisĂ­tĂ©sĂ©nek megfelelõ valĂłszĂ­nĂ»sĂ©gĂ©t csak több rakĂ©ta indĂ­tásával lehet biztosĂ­tani. A leglátványosabb azonban az elsõ Ă©jszakai lövĂ©szet volt: tegnap nem sokkal fĂ©l tizenegy után egy magyar Ă©pĂ­tĂ©sĂ» Meteor–3MA cĂ©ldrĂłnt lõttek le vele Boletice fenyvesekkel borĂ­tott hegyei felett. A találatot ráadásul a rakĂ©ta hatĂłtávolságának a maximumához közel sikerĂĽlt elĂ©rni.

A Mistral rakĂ©tarendszert 1996-tĂłl mĂ©g a Horn-kormány szerezte be, de technikai Ă©s a haderõ leĂ©pĂ­tĂ©sĂ©bõl adĂłdĂł okok miatt sokáig negatĂ­v hĂ­rverĂ©s kĂ­sĂ©rte. Sorsa azĂłta Ă­velt fel, hogy 2004-ben átkerĂĽlt a lĂ©gi haderõnemhez. A Gyurcsány-kormány alatt radarjaikat saját-ellensĂ©g azonosĂ­tĂł berendezĂ©ssel modernizálták, hogy kĂĽlföldi missziĂłban is rĂ©szt vehessenek. A rakĂ©takĂ©szletek elõírás szerinti Ă©lettartama azonban nĂ©hány Ă©vvel ezelõtt lejárt, Ă­gy tavaly augusztusban megĂşjĂ­tásukrĂłl szerzõdĂ©st Ă­rtak alá a gyártĂłval, az eurĂłpai MBDA-val, több milliárd forintos nagyságrendben. A munkálatokban rĂ©szt vesz a HonvĂ©delmi MinisztĂ©rium (HM) rakĂ©tatechnikával foglalkozĂł cĂ©ge, az Arzenál is: a kĂ©szlet egy rĂ©szĂ©t NyĂ­rtelken felĂşjĂ­tják, másik rĂ©sze helyett Ăşj változatĂş, sokkal többet tudĂł Mistral–3-as rakĂ©ták Ă©rkeznek a honvĂ©dsĂ©ghez. A kĂĽlföldi missziĂłkhoz felajánlott rakĂ©taindĂ­tĂłk lövĂ©szei számára nagy teljesĂ­tmĂ©nyĂ» infrakamerát is vesznek, mert az Ăşj rakĂ©ták megnövekedett hatĂłtávolságát a szabad szemmel törtĂ©nõ felderĂ­tĂ©ssel Ă©s cĂ©lzással már nem lehetne kihasználni. A HM-ben ezenkĂ­vĂĽl folyamatban van a rendszer radarral felszerelt vezetĂ©si pontjainak (MCP) modernizálását cĂ©lzĂł projekt is, bár informáciĂłink szerint szerzõdĂ©st errõl mĂ©g nem Ă­rtak alá.
Link

Hozzászólások


Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.