Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Atombombát robbantott az IMF


Na, már az imf-es rohadt zsidó bandának is van atomgombája? Majd bexartam, már figyeltem a vegyifelhõ-sugárzást...de csak kacsa volt és hápogott. Beismerte a valutaalap, hogy Görögország adóssághelyzete fenntarthatatlan, ezért a hitelek átütemezésére, sõt ezek elengedésére is szükség lehet. A szakértõ szerint ezzel elismerték azt, hogy a Szirizának mindvégig igaza volt.

Görögország adĂłssághelyzete fenntarthatatlan, ezĂ©rt – a hitelezõk által megkövetelt reformok vĂ©grehajtása mellett – 2018 vĂ©gĂ©ig további 50 milliárd eurĂłs kĂĽlsõ finanszĂ­rozásra Ă©s fennállĂł hiteleinek átĂĽtemezĂ©sĂ©re, rosszabb esetben Ăşjabb jelentõs adĂłsságelengedĂ©sre lesz szĂĽksĂ©ge pĂ©nzĂĽgyi helyzetĂ©nek stabilizálásához – közölte csĂĽtörtökön a Nemzetközi Valutaalap (IMF).
Merész miniszterelnök

A görög államadósság 30 százalékos leírását és húszéves türelmi idõszakot javasolt pénteken Alexisz Ciprasz görög miniszterelnök, hogy ezáltal fenntarthatóvá tegyék az ország adósságállományát. A nemzethez intézett televíziós beszédében Ciprasz üdvözölte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) csütörtökön közzétett jelentését, amely véleménye szerint igazolja a kormány azon döntését, hogy elutasította a hitelezõknek az adósságszolgálat könnyítését nem tartalmazó javaslatcsomagját.A kormányfõ ismĂ©t arra kĂ©rte honfitársait, hogy szavazzanak nemmel a vasárnapi referendumon, mondjanak nemet „a zsarolásra Ă©s az ultimátumokra”. Ăšjfent hangsĂşlyozta, hogy vasárnap nem az ország euróövezeti tagságárĂłl kell vĂ©lemĂ©nyt nyilvánĂ­taniuk a szavazĂłknak, hanem a nemzetközi hitelezõkkel kötendõ megállapodásrĂłl.

A jelentés szerint a görög növekedés a külsõ hitelezõk által megkövetelt reformok megtorpanása miatt lassul. A nemzetközi szervezetnél úgy látják, hogy a jelenlegi tendenciák alapján Görögországnak idén október és 2018 decembere között összesen 50 milliárd eurós külsõ finanszírozásra lesz szüksége, amibõl 36 milliárdot európai uniós partnereinek kellene elõteremteniük.

Az IMF Ă©rtĂ©kelĂ©se szerint ahhoz, hogy a görög adĂłsság fenntarthatĂłvá váljon, a hitelezõknek a jelenlegi 20-rĂłl 40 Ă©vre kellene növelniĂĽk a kölcsönök lejáratát, Ă©s 20 Ă©ves tĂĽrelmi idõ bevezetĂ©sĂ©t is fontolĂłra kell venniĂĽk a visszafizetĂ©sre vonatkozĂłan. Ha a görög növekedĂ©si kilátások nem javulnak, Ă©s a reformok sem kapnak erõre, akkor egy Ăşjabb adĂłsságelengedĂ©s is szĂĽksĂ©gessĂ© válhat, amelynek mĂ©rtĂ©ke elĂ©rheti a teljes adĂłsságállomány 30 százalĂ©kát – figyelmeztetett a valutaalap.
Atombombával ér fel a bejelentés

A valutaalap bejelentĂ©se egy valĂłságos atombomba a görög tárgyalásokra, mert ezzel gyakorlatilag beismertĂ©k, hogy a Szirizának mindvĂ©gig igaza volt – kommentálta lapunknak a csĂĽtörtöki fordulatot Pogátsa Zoltán közgazdász.

A szakértõ szerint az IMF-jelentés kiadása egyedül annak köszönhetõ, hogy a The Guardian pár napja kiszivárogtatta a valutaalap belsõ anyagait, így a nemzetközi szervezetnek nem volt más választása, mint elõállni valódi álláspontjával. Pogátsa Zoltán úgy látja, hogy a valutaalap elõrejelzése nagyon pesszimista, mert gyakorlatilag azt mondja ki, hogy ha a görögök elfogadták volna az intézmények legkedvezõbb ajánlatát, akkor sem lenne fenntartható az adósságpálya.
Precedensteremtés folyik

KĂ©rdĂ©sĂĽnkre, hogy ha a valutaalap szerint szĂĽksĂ©g van a hitelek átĂĽtemezĂ©sĂ©re, sõt adĂłsságelengedĂ©sre is, akkor ezt miĂ©rt nem ajánlották fel a görögöknek, a közgazdász hangsĂşlyozta: mindezt nem lehet máskĂ©nt Ă©rtelmezni, mint hogy az IMF–EU duĂł precedenst akar teremteni. Az volt a cĂ©ljuk, hogy elkaszálják a Szirizát mint megszorĂ­tásmentes politikai alternatĂ­vát.

„Ha nem precedensteremtĂ©s folyik, akkor teljes mĂ©rtĂ©kben Ă©rthetetlen, hogy a bejelentĂ©ssel elismertĂ©k azt, hogy a Sziriza ajánlata közgazdaságilag racionális volt, mĂ©gsem ezt az álláspontot kĂ©pviselte az IMF a tárgyalásokon” – hangsĂşlyozta a szakĂ©rtõ.

Pogátsa Zoltán kiemelte, hogy az IMF mostani állásfoglalása azĂ©rt is kĂĽlönös, mert ebben kijelentettĂ©k, hogy ha mĂ©gis lenne megállapodás, nagymĂ©rtĂ©kĂ» adĂłsságelengedĂ©s is kell. A közgazdász Ăşgy látja, hogy ezt már januárban meg kellett volna lĂ©pni, mert Ă­gy Görögország fĂ©l Ă©vet elvesztegetett. Azonban mĂ©g nem kĂ©sõ, az IMF mĂ©g mindig adhatna egy elfogadhatĂłbb ajánlatot a görögöknek – tette hozzá.
A nemeket erõsíti az IMF-anyag
Szakértõk az igen mellett
Több száz közgazdászprofesszor Ă­rta alá azt a nyilatkozatot, amely szerint a vasárnapi nĂ©pszavazás arrĂłl szĂłl, hogy Görögország elhagyja-e az eurĂłzĂłnát Ă©s az EurĂłpai UniĂłt. Mivel ennek katasztrofális következmĂ©nyei lennĂ©nek, arra buzdĂ­tják a lakosságot, hogy szavazzanak igennel a referendumon – ellentĂ©tben a kormánnyal, amelynek pĂ©nzĂĽgyminisztere, Janisz Varufákisz közölte: ha az igenek gyõznek, akár az egĂ©sz kormány is távozhat.

A közgazdász szerint a bejelentés fontosságát jól jelzi, hogy a görög kormány ezután azonnal kiadott egy közleményt, melyben leírták, hogy az IMF jelentése alátámasztja a kormány álláspontját.

Pogátsa Zoltán – aki jelenleg is Görögországban tartĂłzkodik – kiemelte, hogy a nyilvánosságra hozott IMF-anyag a „nem” tábort erõsĂ­ti, mert a hĂ­r bejárta az egĂ©sz országot. „Ugyan kĂ©rdĂ©ses, hogy mennyire Ă©rti meg a görög közvĂ©lemĂ©ny mindennek a jelentõsĂ©gĂ©t, ezzel azĂ©rt jelentõs lökĂ©st kapott a nemmel szavazni szándĂ©kozĂłk tábora” – tette hozzá a szakember.
Több száz milliárdot bukhat az eurózóna

Görögország euróövezeti hitelezõi 317 milliárd eurĂłt veszĂ­thetnek el az államcsõdön – Ă­rja pĂ©nteki számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung az UBS, az ifo gazdaságkutatĂł intĂ©zet Ă©s az Eurostat adataira hivatkozva.

Németország 87,6, Franciaország 67,0, Olaszország 58,5, Spanyolország 40,0, Hollandia 19,0, Belgium 11,8, Ausztria 9,3, Finnország 5,9, Portugália 4,4, Szlovákia 2,9, Írország 2,6, Szlovénia pedig 1,6 milliárd eurót veszíthet a görög államcsõdön.

Egy lakosra vetítve Hollandia vezeti a listát 1126 euróval, a második helyen Ausztria áll 1088, a harmadikon Németország 1085 euróval. Franciaországban 1012, Olaszországban 960, Spanyolországban 862, Szlovéniában 774, Írországban 565, Szlovákiában 535, Portugáliában pedig 424 euró görög tartozás jut egy fõre.
Nem kell azonnal törleszteni

Görögország legnagyobb hitelezõje, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) szerdán tudatta, csõdeseménynek tekinti, hogy Görögország nem törlesztette a június végén esedékes, mintegy 1,5 milliárd eurós részletet az IMF-nek, és miután közösen folyósítottak hitelt Athénnak, ezért a csõdesemény az EFSF-tõl kapott görög hitelek jelentõs részére is vonatkozik.

Az EFSF-nek így három lehetõsége volt. A hitelszerzõdések azonnali felmondása és a teljes összeg, mintegy 135 milliárd euró visszakövetelése, vagy végleg lemondhatott volna errõl a jogáról, vagy fenntartja magának a késõbbi döntés jogát. Az euróövezet pénzügyminisztereibõl álló igazgatótanács az utóbbi mellett döntött, a vezérigazgató, Klaus Regling javaslatára.
Mindenképpen nehéz a görögök helyzete

Jean-Claude Juncker, az EurĂłpai Bizottság elnöke a jelenlegi luxemburgi miniszterelnökkel, Xavier Bettellel tartott közös sajtĂłtájĂ©koztatĂłt pĂ©nteken Luxembourgban, ahol a görög dráma volt a fõ tĂ©ma. Juncker Ăşgy vĂ©lekedett, hogy nehĂ©z további tárgyalások várnak Görögországra akkor is, ha a referendumon az igenek kerĂĽlnek többsĂ©gbe. Nem tudott ugyanakkor válaszolni arra, hogy a hitelezõk egyáltalán hajlandĂłak lennĂ©nek-e Ăşjra megnyitni a tárgyalásokat, ha a „nem” gyõzne. „Ha a görögök nemmel szavaznak, akkor az azt jelenti, hogy mindent megtettek a görög tárgyalási pozĂ­ciĂł javĂ­tása ellenĂ©ben” – mondta Juncker.

Az eddigi pénzügyi mentõprogramról megállapította, hogy az befejezõdött, és jelenleg nincsenek folyamatban tárgyalások.

A sajtĂłtájĂ©koztatĂłn Xavier Bettel azzal támasztotta alá Juncker szavait, hogy a referendum elutasĂ­tĂł kimenetele nyomán a kĂĽlvilág kĂ©nytelen lenne tiszteletben tartani ezt a görög álláspontot, ami nagyban bonyolĂ­taná a helyzetet. A nagyhercegsĂ©g miniszterelnöke egyĂ©biránt azt hangsĂşlyozta, hogy az EU-nak Ăşgymond hidat kell Ă©pĂ­tenie – nem csupán Görögország, hanem az EU-tagságrĂłl nĂ©pszavazást tervezõ Nagy-Britannia felĂ© is.
Radikális változás

Az utĂłbbi napokban a közhangulat radikális megváltozása volt Ă©rzĂ©kelhetõ Görögországban – mondta Fokasz Nikosz szociolĂłgus telefonon AthĂ©nbõl. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karának professzora szemĂ©lyes benyomásait ismertetve változĂł kĂ©prõl tudott beszámolni. Elmondása szerint az Ăşjságok korábban is cikkeztek arrĂłl, hogy az emberek aggĂłdnak Ă©s kiveszik a pĂ©nzĂĽket a bankokbĂłl, de ennek nem volt láthatĂł jele egĂ©szen mĂşlt szombatig, amikor Alexisz Ciprasz kormányfõ bejelentette a nĂ©pszavazás kiĂ­rását a nemzetközi hitelezõkkel kötendõ megállapodásrĂłl. Ekkor kĂ­gyĂłzĂł sorok jelentek meg a bankok elõtt, az emberek azonban egy-kĂ©t nap után igazodtak a helyzethez, s bár továbbra is mindig volt sor a pĂ©nzkiadĂł automaták elõtt, nem olyan hosszĂş, mint korábban.

A fordulat szerdán következett be, ekkortĂłl Ă©rzĂ©kelhetõ radikális közhangulat-változás, ami az utcán is megjelenik. Gyakorivá váltak a szĂłváltások a buszokon, gyakran hallani kiabálást az utcákon. Fokasz Nikosz leszögezte, pánikrĂłl mĂ©g mindig nincs szĂł, csak dĂĽhrõl. „A politikában amĂşgy is meglĂ©võ feszĂĽltsĂ©g átszĂĽremlett a hĂ©tköznapi Ă©rintkezĂ©sekbe is” – mondta a professzor, aki szerint a nĂ©pszavazási kezdemĂ©nyezĂ©s rendkĂ­vĂĽli mĂłdon megosztotta a görögöket.
Link

Hozzászólások


#1 | postaimre - 2015. július 03. 20:05:37
Ferkóra emlékeztek még? Érdemes nosztaligázni kicsit, pedig ennek is már 4 éve.
YouTube Videó
#2 | Perje - 2015. július 03. 22:48:51

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.