Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Görögország kimasírozik az euróövezetbõl - a katonaság tétlenül nézi?


A BRICS Ă©s persze az "EU" is alig várja már! A maci keblĂ©re ölelte az Ăşjabb tagot. KĂ©szĂĽl a korridor a BalkántĂłl a Baltikumig. Lassan tĂ©nyleg megmelegszik a pite. A tegnapi görög nĂ©pszavazás felkorbácsolta a kedĂ©lyeket, mĂ©lyen megosztotta az országot Ă©s tovább növelte a politikai feszĂĽltsĂ©get. Alig 24 Ăłrával a mĂşlt pĂ©nteki megszorĂ­tás-ellenes tĂĽntetĂ©s elõtt 65 nyugalmazott, magas rangĂş katonatiszt nyilvánosan ’Igen’ szavazatra szĂłlĂ­tott fel, szembemenve Ciprasz miniszterelnök kampányával a ’Nem’ mellett. Hogy megĂ©rtsĂĽk a görög tisztek állásfoglalásának jelentõsĂ©gĂ©t, vissza kell mennĂĽnk az 1967-es puccsig.

A választók túlnyomó részének nem volt teljesen világos, hogy mik lennének döntésének következményei az EU- és euró-övezeti tagságra nézve. A gyeplõt a Ciprasz kormány a nép közé dobta, tudva-tudván, hogy egy esetleges megegyezést a hitelezõkkel nem lehetett volna elfogadtatni a parlamenttel.

Elõrehozott választást sem akart a kormány, így maradt a nép megkérdezése az ország jövõjérõl. A frusztrált átlagember számára pedig túl kevés idõ maradt arra, hogy átlássa a teljes képet szavazása elõtt. A nép többsége már torkig van a megszorításokkal és nem szíveli a hitelezõk ajánlatát sem - ugyanakkor a többség az EU tagja is szeretne maradni.

Mialatt a görög polgár számára nem világos, hogy mit hoz a szavazás másnapja, egy dolog bizonyos: Ciprasz és Varufakisz pókerezése mélyen elmélyítette az árkokat. Nemcsak Athén európai partnereivel, de a görög családokon belül, baráti körökben és a munkahelyeken. Ezek a szakadékok minden valószínûség szerint jóval a szavazás után megmaradnak, árnyékot vetve Görögország jövõjére és a teljes európai projektre is.

Alig 24 Ăłrával a mĂşlt pĂ©nteki megszorĂ­tás-ellenes tĂĽntetĂ©s elõtt 65 nyugalmazott, magas rangĂş katonatiszt nyilvánosan ’Igen’ szavazatra szĂłlĂ­tott föl, szembemenve Ciprasz miniszterelnök kampányával a ’Nem’ mellett. Frangulisz Frangosz tábornok, volt honvĂ©delmi miniszter Ă©s a görög vezĂ©rkar egykori parancsnoka, „hangos igent követelt vasárnap”. Frangoszt 2011-ben távolĂ­totta el az akkori miniszterelnök George Papandreu, mert puccs hĂ­re kapott szárnyra.

Világosan utalva Cipraszra, Frangosz kijelentette, hogy „azon erkölcsi Ă©rtĂ©kek Ă©s elvek, amelyek minket görögöket mindig vezĂ©reltek, nem rĂ©szei a tárgyalásnak, amelyet egy elkĂ©pzelĂ©sek nĂ©lkĂĽli, törtĂ©nelembõl kĂ©pzetlen politikus hajszol a saját pártĂ©rdekeit tartva szem elõtt.” A tisztek állásfoglalást is nyilvánosságra hoztak, idĂ©zve „eskĂĽjĂĽket a Hazához Ă©s ZászlĂłhoz” Ă©s nyĂ­ltan figyelmeztetve: „Ha az elszigetelõdĂ©st választjuk, azzal a Hazát Ă©s annak jövõjĂ©t veszĂ©lyeztetjĂĽk. Távozásunk EurĂłpábĂłl gyengĂ©bbĂ© tennĂ© országunkat. ElveszĂ­tenĂ©nk szövetsĂ©geseinket, akik mellettĂĽnk állnak.”

A múlt hosszú árnyai
Nemmel szavaztak a görögök az eurózónával való együttmûködésre. Kábé mintha mi népszavazáson erõsítettük volna meg Trianont. Gyorselemzésünk >>

Hogy megértsük a görög tisztek állásfoglalásának jelentõségét, vissza kell mennünk az 1967-es puccsig, amelyet George Papadopulosz ezredes vezetett. A katonák egy politikai válság közepette vették át a hatalmat és 1974-ig mûködtettek egy Washington által támogatott brutális katonai diktatúrát. Ennek során feloszlatták a parlamentet, betiltották a politikai pártokat, teljes tisztogatást hajtottak végre az államszervezetben és a hadseregben valamint cenzúrázták a sajtót. Bár a puccs vértelenül zajlott le, tízezer embert letartóztattak, hatezer "felforgató elemet" pedig koncentrációs táborokba hurcoltak.

A jelenkori görög politikai feszültség tükrében nem véletlen, hogy Panosz Kammenosz védelmi miniszter pénteken kijelentette, hogy a görög fegyveres erõk garantálják az ország belsõ stabilitását.
Link

Hozzászólások


#11 | Alex-andros - 2015. július 07. 18:39:26
A polgár" az mind hĂĽlye, csak a tisztek Ă©rtik a dolgot"! „eskĂĽjĂĽket a Hazához Ă©s ZászlĂłhoz” IsmĂ©telni akarnak?! Rohanni az USA segge alá?! Ha bármely nĂ©p szarul dönt, akkor is az Ă• döntĂ©se!!! Ha egy ilyen helyzetben a sereg beavatkozik, akkor másrĂłl van szĂł. EgyszerĂ»en hatalmi mánia!!!
#12 | Perje - 2015. július 13. 19:39:07
Görögország nem mehet sehová, Megdobják újabb 82 milliárd euróval, aztán felfalják mûemlékestõl, szigetestól együtt. Nem hagyják, hogy az oroszok hitelezzenek nekik.:o

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.