Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jåsdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTÓL (2013/09/22) AZ ÚJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tovĂĄbbiakban szakmai oldalkĂ©nt mĂŒködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjåtok - elérhetö.)

Klikkelj rĂĄ: Posta Imre Youtube oldala
..................

Négy év utån szakít Magyarorszåggal a megmentÔje


Az Ázsiai InfrastruktĂșra-befektetĂ©si Bank ĂĄtvette.... JelentĂ”s mennyisĂ©gĂ» magyar ĂĄllampapĂ­rt adott el a mĂĄsodik negyedĂ©vben az amerikai Franklin Templeton alapkezelĂ”, melynek Ă­gy 10 milliĂĄrd dollĂĄr alĂĄ csökkent a felĂ©nk valĂł kitettsĂ©ge. A sokszor csak MagyarorszĂĄg megmentĂ”jekĂ©nt aposztrofĂĄlt befektetĂ” elsĂ”sorban a forintkötvĂ©nyekbĂ”l vonul ki, azokon belĂŒl is a berövidĂŒlt lejĂĄratokbĂłl. A folyamat nem jĂĄrt egyĂŒtt a rövid hozamok emelkedĂ©sĂ©vel itthon, vagyis piaci zavart eddig nem okozott. FeltehetĂ”en azĂ©rt, mert bĂ”ven vannak olyan belföldi szereplĂ”k, akik megveszik a Templeton ĂĄltal piacra dobott mennyisĂ©get, amiben a jegybankunk önfinanszĂ­rozĂĄsi programja sokat segĂ­t. SzeptembertĂ”l emiatt talĂĄn mĂ©g könnyebb lehet a kiszĂĄllĂĄs a legnagyobb hitelezĂ”nk szĂĄmĂĄra, ha ez a szĂĄndĂ©kuk. Jelenleg ugyanakkor mĂ©g az is lehet, hogy csak a rendkĂ­vĂŒli mĂ©lysĂ©gbe sĂŒllyedt rövid hozamaink kĂ©sztettĂ©k Ă”ket a rövid papĂ­rjaik eladĂĄsĂĄra.


Elhagynak minket!

Eljött annak az ideje is, amitĂ”l korĂĄbban valĂłsĂĄggal rettegtek itthon: a legnagyobb hitelezĂ”nk elkezdte leĂ©pĂ­teni a magyar kitettsĂ©gĂ©t. Egy ilyen hĂ­r feszĂŒlt helyzetben biztosan nagy felfordulĂĄst vĂĄltott volna ki a magyar ĂĄllampapĂ­rpiacon, de szerencsĂ©re ma ennek nyoma sincs. Voltak mĂĄr rĂĄ jelek korĂĄbban is, hogy kiszeretett belĂ”lĂŒnk a hĂ­res alapkezelĂ”, a Franklin Templeton, de a mĂĄsodik negyedĂ©ves portfĂłliĂł-adataik ezt mindennĂ©l vilĂĄgosabban mutatjĂĄk. A törtĂ©net megĂ­tĂ©lĂ©se kettĂ”s:

EgyrĂ©szt aggasztĂł, amikor egy ekkora szereplĂ” ki akar szĂĄllni a piacbĂłl. Nem pusztĂĄn azĂ©rt, mert egy erĂ”s hitelezĂ”vel kevesebbre tĂĄmaszkodhatunk a jövĂ”ben, hanem mert a megmozdulĂĄsa akĂĄr sĂșlyos hozamemelkedĂ©ssel is jĂĄrhat, legrosszabb esetben ĂĄltalĂĄnos pĂĄnikot keltve.
MĂĄsrĂ©szrĂ”l ĂŒdvözlendĂ”, hogy a szakĂ­tĂĄssal csökken a kĂŒlföldiek rĂ©szarĂĄnya a magyar ĂĄllampapĂ­rpiacon, amit komoly sĂ©rĂŒlĂ©kenysĂ©gi tĂ©nyezĂ”nek tekinthettĂŒnk eddig. Az igazĂĄn szerencsĂ©s persze az, ha a kilĂ©pĂ©s ĂĄltal keltett Ă»rt belföldi szereplĂ”k töltik be.


A tovĂĄbbiakban a szakĂ­tĂĄs törtĂ©netĂ©nek megĂ©rtĂ©sĂ©hez vĂ©gigvesszĂŒk a pontos szĂĄmok mellett azt is, hogy vajon milyen megfontolĂĄsok hĂșzĂłdhatnak meg a Templeton lĂ©pĂ©se mögött.

Egy hosszĂș kapcsolat vĂ©ge?

2011 Ăłta titulĂĄljĂĄk MagyarorszĂĄg megmentĂ”jĂ©nek az amerikai Franklin Templeton alapkezelĂ”t, hiszen a cĂ©g akkor kezdte el intenzĂ­ven vĂĄsĂĄrolni a magyar ĂĄllampapĂ­rokat, amikor mĂĄs nem nagyon bĂ­zott bennĂŒk. A tĂĄrsasĂĄg amerikai Ă©s luxemburgi alapjai 2014-re 12,5 milliĂĄrd dollĂĄros portfĂłliĂłt Ă©pĂ­tettek ki a magyar kötvĂ©nyekbĂ”l, amivel messze az orszĂĄg legnagyobb hitelezĂ”ivĂ© vĂĄltak, a teljes magyar ĂĄllamadĂłssĂĄg több mint tĂ­z szĂĄzalĂ©ka volt ekkor mĂĄr a kezĂŒkben. Az elmĂșlt idĂ”szakban ugyanakkor több jel is arra utalt, hogy a velĂŒk valĂł szimbiĂłzisban Ă©lĂ©sĂŒnknek vĂ©ge. A kĂŒlföldiek forintalapĂș ĂĄllampapĂ­r-ĂĄllomĂĄnya dinamikusan elkezdett csökkenni. HĂ­rek szerint az amerikai hĂĄtterĂ» befektetĂ”k mozdultak meg. Mostanra viszont mĂĄr teljesen tisztĂĄn lĂĄthatunk, ugyanis a Franklin Templeton közzĂ©tette az alapjaira vonatkozĂł, mĂĄsodik negyedĂ©ves statisztikĂĄkat.

A Portfolio szĂĄmĂ­tĂĄsai szerint a Templeton kilenc luxemburgi Ă©s tĂ­z amerikai alapjĂĄban összesen 9,5 milliĂĄrd dollĂĄrnyi magyar kötvĂ©ny volt jĂșnius vĂ©gĂ©n, ez pedig 1,4 milliĂĄrd dollĂĄrral volt alacsonyabb a hĂĄrom hĂłnappal korĂĄbbi összegnĂ©l.


Az alåbbiakban sorolt, åltalunk vizsgålt alapok rendelkeznek a legjelentÔsebb magyar kitettséggel a cégnél:

Négy év utån szakít Magyarorszåggal a megmentÔje

A 13 szåzalékos visszaesés elsÔsorban a forintkötvények ållomånyån låtszott meg, ahol 23 szåzalékos volt a zuhanås egy negyedév alatt. Közben a devizakötvények piaci értéke 2,8 szåzalékkal csökkent a vizsgålt tizenkilenc alapban. A legtöbb magyar kötvény våltozatlanul az amerikai Templeton Global Bond Fund portfóliójåban talålható, az az alap önmagåban 4,1 milliård dollårnyi magyar eszközt kezel. Mellette a luxemburgi alapok között van még kettÔ, melyek egymilliård dollår feletti ållomånnyal rendelkeznek.

Mi történt?

TöbbfĂ©lekĂ©ppen vizsgĂĄlhatjuk, hogy pontosan mi is törtĂ©nt az ĂĄltaluk tartott magyar kötvĂ©nyĂĄllomĂĄnnyal. Amennyiben azt akarjuk megtudni, hogy valĂłban szakĂ­tĂĄsrĂłl van-e szĂł, akkor az ĂĄllampapĂ­rjaik nĂ©vĂ©rtĂ©ken szĂĄmĂ­tott Ă©rtĂ©kĂ©re Ă©rdemes figyelnĂŒnk, nem pedig a piaci Ă©rtĂ©kre. Azt ugyanis a dollĂĄr-forint, illetve a kötvĂ©nyĂĄrfolyamok vĂĄltozĂĄsa is befolyĂĄsolja, ami pedig megnehezĂ­ti a pontos következtetĂ©sek levonĂĄsĂĄt.

A tisztĂĄn lĂĄtĂĄshoz mi ezĂ©rt a nĂ©vĂ©rtĂ©k alapjĂĄn gyĂ»jtöttĂŒk össze a legnagyobb alapokban lĂ©vĂ” pozĂ­ciĂłkat. Az alĂĄbbiakban azt a nyolc legjelentĂ”sebb alapot vettĂŒk figyelembe, melyekben tĂ­zmilliĂĄrd forintnĂĄl nagyobb magyar ĂĄllampapĂ­r-piaci kitettsĂ©get lĂĄttunk:

Négy év utån szakít Magyarorszåggal a megmentÔje

Az adatok elĂ”ször tĂĄmasztjĂĄk alĂĄ azt, hogy mĂĄr nem csak ĂĄtĂ©rtĂ©kelĂ”dĂ©srĂ”l, hanem jelentĂ”s ĂĄllomĂĄnycsökkentĂ©srĂ”l beszĂ©lhetĂŒnk az amerikai nagybefektetĂ” esetĂ©ben. A nyolc vizsgĂĄlt alapban ugyanis nĂ©vĂ©rtĂ©ken szĂĄmĂ­tva több mint negyedĂ©vel csökkent a forintkötvĂ©nyek ĂĄllomĂĄnya, vagyis (legalĂĄbb) 260 milliĂĄrd forintnyi papĂ­rt adtak el vagy nem ĂșjĂ­tottak meg a lejĂĄrat utĂĄn.

Ez persze nem jelent feltĂ©tlenĂŒl közvetlen piaci eladĂĄst, hiszen az ÁKK a mĂĄsodpiac ilyesfajta tehermentesĂ­tĂ©se vĂ©gett visszavĂĄsĂĄrlĂĄsi aukciĂłkat szervez az ĂŒgyfelei szĂĄmĂĄra (akĂĄr kĂ©rĂ©sre is). A forintkötvĂ©nyek ĂĄllomĂĄnyĂĄnak meredek esĂ©se azĂ©rt is figyelemre mĂ©ltĂł, mert mindeközben nagyjĂĄbĂłl 50 milliĂł dollĂĄrral csökkent a devizakötvĂ©nyek ĂĄllomĂĄnya is nĂ©vĂ©rtĂ©ken, ami mĂĄsfĂ©l szĂĄzalĂ©kos lemorzsolĂłdĂĄs.
2015.04.29 15:23 Valaki visszaadott rengeteg magyar ĂĄllampapĂ­rt!

MiĂ©rt nem kellĂŒnk mĂĄr nekik?

Több tĂ©nyezĂ” is ĂĄllhat a Templeton kiszĂĄllĂĄsĂĄnak a hĂĄtterĂ©ben, melyek akĂĄr egyĂŒttesen is a szakĂ­tĂĄshoz vezethettek:

A leginkĂĄbb valĂłszĂ­nĂ» oknak az tĂ»nik, hogy a Templeton Ășgy lĂĄtta: a kontrariĂĄnus befektetĂ©si stratĂ©giĂĄjuk mĂĄra meghozta a gyĂŒmölcsĂ©t MagyarorszĂĄgon. Nem szĂĄmĂ­tanak tovĂĄbbi jelentĂ” hozamsĂŒllyedĂ©sre a magyar ĂĄllampapĂ­rpiac rövid szegmensĂ©ben, emiatt elkezdenek kiszĂĄllni a pozĂ­ciĂłik adott rĂ©szĂ©bĂ”l. Ezt tĂĄmasztja alĂĄ az a megfigyelĂ©s, hogy az eladĂĄsaik szinte kizĂĄrĂłlag a berövidĂŒlt ĂĄllampapĂ­rokat Ă©rintettĂ©k. Amennyiben ĂĄttekintjĂŒk a hozamgörbĂ©nk rövid vĂ©gĂ©nek rendkĂ­vĂŒli mĂ©lysĂ©gĂ©t, a lĂ©pĂ©sĂŒk teljesen Ă©rthetĂ”vĂ© vĂĄlik.

Négy év utån szakít Magyarorszåggal a megmentÔje
A Templeton jelentĂ”s vesztesĂ©get szenvedett el az ukrĂĄn kitettsĂ©gĂ©n: az alapkezelĂ” ugyanis több milliĂĄrd dollĂĄros portfĂłliĂłval rendelkezik ukrĂĄn kötvĂ©nyekbĂ”l, melyek az ĂĄllamcsĂ”ddel fenyegetĂ” hĂĄborĂșban tragikusan teljesĂ­tettek (Ă©rthetĂ” mĂłdon). Ez mĂĄr önmagĂĄban is a tĂ©rsĂ©gbeli pozĂ­ciĂłinak az ĂșjragondolĂĄsĂĄra sarkallhatta.
Csakhogy az ukrĂĄn vesztesĂ©gek - Ă©s a teljesĂ­tmĂ©nybeli problĂ©mĂĄk - miatt az elmĂșlt idĂ”szakban több jelentĂ”s Templeton alap is tĂ”kekivonĂĄsoktĂłl szenvedett. Ilyenkor az ĂŒgyfelek kifizetĂ©sĂ©hez pedig eladĂĄsokra kĂ©nyszerĂŒlnek a portfĂłliĂł-menedzserek. Az elĂ”bbi pont alapjĂĄn pedig dönthettek Ășgy, hogy a rĂ©giĂłbeli eszközeiktĂ”l nagyobb arĂĄnyban szabadulnak.
Mivel a Templeton leginkĂĄbb a forintalapĂș ĂĄllampapĂ­rjaitĂłl szabadul, ez tĂŒkrözheti akĂĄr azt is, hogy nem szeretne forinttal szembeni devizakitettsĂ©get tartani. Noha a forintgyengĂŒlĂ©ssel szemben köthetnek fedezeti ĂŒgyleteket, ennek az ĂŒgyleti dĂ­jak Ă©s az orszĂĄgok közötti (rövidtĂĄvĂș) kamatkĂŒlönbsĂ©gek miatt költsĂ©gvonzata lenne, Ă­gy a hedge fundok ehhez valĂł hozzĂĄĂĄllĂĄsa sokszor inkĂĄbb a kockĂĄzatvĂĄllalĂĄs felĂ© billen (amellett, hogy termĂ©szetesen diverzifikĂĄlnak). MĂĄszĂłval az a tĂ©ny, hogy a forintos kötvĂ©nyeiket leĂ©pĂ­tik a devizĂĄsokkal szemben, akĂĄr arra is utalhat, hogy forintgyengĂŒlĂ©stĂ”l tartanak.
ElkĂ©pzelhetĂ” mĂ©g, hogy a Fed közelgĂ” kamatemelĂ©sei miatt mĂĄra ĂĄtĂ©rtĂ©keltĂ©k a jelenlegi orszĂĄgsĂșlyozĂĄsaikat.
A cĂ©g stratĂ©giĂĄja egyĂ©bkĂ©nt is arra Ă©pĂŒl, hogy pĂĄrĂ©vente kivĂĄlasztanak nĂ©hĂĄny "kedvenc" orszĂĄgot, amiben fantĂĄziĂĄt lĂĄtnak, majd ott Ă©pĂ­tenek ki Ășjabb komoly pozĂ­ciĂłkat. Ha azt feltĂ©telezzĂŒk, hogy a mĂĄsodpiacunkon nem adnak el komoly mennyisĂ©get, csak a futamidĂ” vĂ©gĂ©ig hagyjĂĄk kifutni, akkor viszont mĂ©g jĂł nĂ©hĂĄny Ă©vig marad jelentĂ”s kitettsĂ©ge a cĂ©gnek, hiszen a megvett devizakötvĂ©nyek többsĂ©ge csak 2020 utĂĄn fut majd ki.MĂĄsok is adtak el

A fenti adatok megerĂ”sĂ­tik azt, ami mĂĄr az ÁKK adataibĂłl is sejthetĂ” volt: a kĂŒlföldiek fokozatosan vonultak ki a forintkötvĂ©nyekbĂ”l, a helyĂŒket viszont elsĂ”sorban belföldi szereplĂ”k vettĂ©k ĂĄt. Az adĂłssĂĄgkezelĂ” statisztikĂĄja szerint a mĂĄsodik negyedĂ©v vĂ©gĂ©n 4394 milliĂĄrd forint volt a kĂŒlföldiek forintkötvĂ©ny-ĂĄllomĂĄnya, ez 478,2 milliĂĄrd forinttal volt alacsonyabb, mint hĂĄrom hĂłnappal korĂĄbban. A fenti adatokbĂłl pedig kiderĂŒl, hogy ennek nagy rĂ©szĂ©Ă©rt a Templeton volt felelĂ”s.

Ugyanakkor addig nincs ok kĂŒlönösebb aggodalomra, amĂ­g vannak, akik megveszik ezeket a papĂ­rokat. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) törekvĂ©sei pedig Ă©ppen abba az irĂĄnyba mutatnak, hogy a belföldi szereplĂ”ket a jegybanki betĂ©tek felĂ”l a kötvĂ©nypiacra tereljĂ©k. Ez egyrĂ©szt azt jelenti, hogy vĂĄrhatĂłan a közeljövĂ”ben is lesz mĂ©g kereslet a magyar papĂ­rok irĂĄnt, mĂĄsrĂ©szt pedig ha az olyan nagy kĂŒlföldi szereplĂ”k, mint pĂ©ldĂĄul a Templeton folytatni akarjĂĄk a kivonulĂĄst, akkor azt könnyen megtehetik. A kĂŒlföldiek ĂĄllomĂĄnyĂĄnak csökkenĂ©se pedig ahhoz is hozzĂĄjĂĄrulhat, hogy mĂ©rsĂ©klĂ”djön MagyarorszĂĄg kockĂĄzati felĂĄra, hiszen az elemzĂ”k biztonsĂĄgosabb finanszĂ­rozĂłnak tartjĂĄk a belföldi intĂ©zmĂ©nyeket Ă©s a lakossĂĄgot.

Az ÁKK egyĂ©bkĂ©nt arra vonatkozĂłan nem közöl adatokat, milyen nemzetisĂ©gĂ» befektetĂ”k vonulnak ki a magyar piacrĂłl, ezzel kapcsolatban a SocietĂ© Generale publikĂĄlt egy Ă©rdekes elemzĂ©st a napokban. A francia bank elemzĂ”i is arra szĂĄmĂ­tanak, hogy a Fed kamatemelĂ©se nyomĂĄs alĂĄ helyezheti a forintkötvĂ©nyeket, elsĂ”sorban mondjuk a hosszabb futamidejĂ» papĂ­rokat. A SocGen kiemeli, hogy a kĂŒlföldieken belĂŒl majdnem hĂĄromnegyed rĂ©szben amerikaiak dominĂĄlnak a magyar kötvĂ©nypiacon, Ă”k pedig egy Ă©v alatt 19 szĂĄzalĂ©kkal Ă©pĂ­tettĂ©k le forintkötvĂ©ny-kitettsĂ©gĂŒket.

Az elemzĂ”k szerint ez azt mutatja, hogy a tengerentĂșli nagybefektetĂ”k elkezdtek kĂ©szĂŒlni a kamatemelĂ©sre, emellett a korĂĄbbi profit egy rĂ©szĂ©t realizĂĄltĂĄk az ĂĄllampapĂ­rokon. Az elemzĂ©s azt is kiemeli, hogy az ĂĄllomĂĄny leĂ©pĂ­tĂ©se elsĂ”sorban a rövid, hĂĄrom Ă©v alatti futamidejĂ» papĂ­rokat Ă©rintette, ezeknek több mint harmadĂĄt adtĂĄk el az amerikaiak egy Ă©v alatt. Ez pedig azzal a veszĂ©llyel fenyeget, hogy ha a hosszabb papĂ­rokbĂłl is elkezdenek kiszĂĄllni, akkor a hozamok jelentĂ”sen emelkedhetnek. Ezt erĂ”sĂ­ti, hogy a jegybankunk törekvĂ©sei ellenĂ©re is vĂĄrhatĂłan csak a rövidebb kötvĂ©nyek felĂ© sikerĂŒl majd terelni a belföldi befektetĂ”ket. Így könnyen elÔållhat az a helyzet, hogy egy intenzĂ­vebb eladĂĄsi hullĂĄm esetĂ©n a hosszĂș kötvĂ©nyekre nem lesz elegendĂ” kereslet. A SocGen szerint ezt a kockĂĄzatot mĂ©rsĂ©kli, hogy az MNB mĂĄr tĂ­zĂ©ves kamatswapot is kĂ­nĂĄl a bankoknak, viszont ez önmagĂĄban nem szĂŒnteti meg az esetleges kĂŒlsĂ” Ă©s belsĂ” kockĂĄzatokat. Link

Hozzászólások


#1 | pozor124 - 2015. július 24. 09:40:44
Elrontott kapcsolatok: youtube.com/watch...0t9sIQeT54
#2 | Alex-andros - 2015. július 24. 14:06:23
Mindenki csak nyer a magyar melóson,de ha a melós éhezik fåradt, akkor mår temetnék ezerrel. Nincs mit magyaråznom a mondandóm on.

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.