Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

T√Ķl√ľnk kapt√°k?


Nem a menek√ľltek hozz√°k be az ebol√°t!

B√°r a menek√ľltek √°ltal behordott ritka tr√≥pusi k√≥rok alaptalan r√©mh√≠rek, a migr√°nsok ett√Ķl m√©g jelenthetnek komoly k√∂zeg√©szs√©g√ľgyi kock√°zatot. De a legnagyobb probl√©ma jelenleg m√©gis az, hogy a t√°borokban nagyon kev√©s az eg√©szs√©g√ľgyi szakember, √©s azok is csak minim√°lis rendel√©si id√Ķben vannak jelen, mik√∂zben a vizsg√°latra √©s ell√°t√°sra v√°r√≥k sz√°ma egyre n√Ķ, mondta a hvg.hu-nak Szil√°rd Istv√°n, aki munkacsoportj√°val 2007 √≥ta foglalkozik a migr√°ci√≥ eg√©szs√©g√ľgyi vonatkoz√°saival, √©s rendszeresen monitorozza a hazai fogad√≥√°llom√°sokat.

Az elm√ļlt k√©t √©vben t√∂bb mint t√≠zszeres√©re n√Ķtt a menek√ľltek √©s bev√°ndorl√≥k sz√°ma, √°m mindezt egy√°ltal√°n nem k√∂vette a menek√ľltt√°borok eg√©szs√©g√ľgyi szem√©lyzet√©nek fejleszt√©se, r√°ad√°sul az elvileg k√∂telez√Ķ sz√Ľr√Ķvizsg√°latok is k√©sve, √©s nem teljes k√∂r√Ľen val√≥sulnak meg.

Ezek a f√Ķ meg√°llap√≠t√°sai annak a magyarorsz√°gi menek√ľlthelyzetet folyamatosan monitoroz√≥ munkacsoportnak, melyet a migr√°ci√≥s eg√©szs√©g√ľgy nemzetk√∂zi szinten is elismert szak√©rt√Ķje, Szil√°rd Istv√°n vezet. A j√≥ h√≠r, hogy rettegett egzotikus betegs√©gek behurcol√°s√°t√≥l gyakorlatilag nem kell tartanunk.

A turisták veszélyesebbek

A hozz√°nk √©rkez√Ķ menek√ľltek t√∂bb h√≥napot, esetenk√©nt √©veket t√∂ltenek utaz√°ssal, mire a hat√°runkra √©rnek. Mindez j√≥val hosszabb, mint ezeknek az akut betegs√©geknek a lappang√°si ideje, √≠gy az esetleges fert√Ķz√©s m√©g j√≥val azel√Ķtt hatalmasodik el √°ldozatain, hogy Magyarorsz√°gra, de ak√°r Eur√≥p√°ba √©rn√©nek. √ćgy annak a k√∂zv√©leked√©snek, hogy a „menek√ľltek behozz√°k magukkal az ebol√°t” semmi alapja nincs.Paradox m√≥don ebb√Ķl a szempontb√≥l a leg√°lis m√≥don az orsz√°gba √©rkez√Ķ turist√°k sokkal nagyobb vesz√©lyt jelentenek, √Ķk ugyanis ak√°r 12 √≥ra alatt az orsz√°gba √©rhetnek egy s√ļlyosan fert√Ķz√∂tt r√©gi√≥b√≥l, mondta lapunknak Szil√°rd Istv√°n.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a fokoz√≥d√≥ menek√ľlthelyzet ne jelentene komoly eg√©szs√©g√ľgyi kock√°zatot Eur√≥pa sz√°m√°ra. Szil√°rd erre p√©ldak√©nt egy a k√∂zelm√ļltban lezajlott berlini kanyar√≥j√°rv√°nyt eml√≠t, amely egy bosny√°k kisl√°nyhoz volt k√∂thet√Ķ; a fejlett orsz√°gokban m√°r-m√°r elfeledett betegs√©g fut√≥t√Ľzk√©nt terjedt sz√©t a v√©dtelen helyi lakoss√°g k√∂r√©ben, t√∂bb hal√°los √°ldozatot k√∂vetelve.

Rég elfeledett betegségek

Hasonl√≥ kanyar√≥j√°rv√°ny az√©rt n√°lunk nem fordulhatna el√Ķ, miut√°n a k√∂telez√Ķ olt√°si program k√∂vetkezt√©ben a lakoss√°g 99 sz√°zal√©ka immunis, teh√°t ebb√Ķl a szempontb√≥l sokkal jobban √°llunk, mint a v√©d√Ķolt√°sok tekintet√©ben j√≥val liber√°lisabb N√©metorsz√°g. A probl√©ma l√©nyege ett√Ķl f√ľggetlen√ľl ugyanaz: a migr√°nsok saj√°t orsz√°guk k√∂zeg√©szs√©g√ľgyi helyzet√©nek megfelel√Ķ v√©detts√©ggel √©s k√≥rt√∂rt√©nettel √©rkeznek, m√°rpedig rengeteg kiindul√≥ orsz√°gban egy√°ltal√°n nem alakult ki modern k√∂zeg√©szs√©g√ľgyi ell√°t√≥rendszer, m√≠g m√°s orsz√°gokban, mint p√©ld√°ul a polg√°rh√°bor√ļ √°ltal s√ļjtott Sz√≠ri√°ban, sz√≥ szerint sz√©tbomb√°zt√°k azt. A menek√ľltek √≠gy t√∂bb esetben elfeledett betegs√©geket hozhatnak magukkal.

A v√©d√Ķolt√°ssal megel√Ķzhet√Ķ betegs√©gek √ļjb√≥li megjelen√©se az Eur√≥pai Uni√≥ban az√©rt is jelent probl√©m√°t, mert a mai orvosgener√°ci√≥k praxisuk sor√°n nem is tal√°lkozhattak ezekkel a k√≥rokkal, √≠gy azok felismer√©se √©s kezel√©se jelent√Ķs k√©sedelmek √©s neh√©zs√©gek √°r√°n lehets√©ges csak. „Egy t√∂bb sz√°z f√Ķ megbeteged√©s√©t jelent√Ķ j√°rv√°ny kit√∂r√©se – amint az Berlinben t√∂rt√©nt – s√ļlyoss√°g√°t, embervesztes√©g√©t tekintve t√ļlsz√°rnyalhat egy terrorista attakot is” – hangs√ļlyozza Szil√°rd Istv√°n, holott „csak” egy elvileg m√°r r√©g legy√Ķz√∂tt betegs√©gr√Ķl van sz√≥.A val√≥di kock√°zatok meg√≠t√©l√©s√©t nehez√≠ti, hogy Magyarorsz√°gon nem l√©tezik √°tfog√≥ elektronikus adatb√°zis a bev√°ndorl√≥k eg√©szs√©g√ľgyi helyzet√©r√Ķl, csup√°n r√©szleges, pap√≠ron r√∂gz√≠tett adatsorok √©rhet√Ķek el – ezek elektronikus r√∂gz√≠t√©se √©s egy √°tfog√≥ adatb√°zis l√©trehoz√°sa most a p√©csi munkacsoport egyik f√Ķ c√©lkit√Ľz√©se. A r√©szleges adatokb√≥l kirajzol√≥d√≥ k√©p mindenesetre elgondolkodtat√≥.

Sz√Ľr√Ķvizsg√°latok helyett plak√°tok

Mik√∂zben a nyilv√°ntart√°sba vett migr√°nsok elvileg k√∂telez√Ķ m√≥don √°tesnek – t√∂bbek k√∂z√∂tt – TBC, HIV, szifilisz √©s hepatitis B sz√Ľr√©sen, a debreceni befogad√≥ √°llom√°son a t√©nylegesen elv√©gzett sz√Ľr√©sek sz√°ma 10 sz√°zal√©k alatt volt 2013-ban √©s 2014-ben, mondja Marek Erika egyetemi adjunktus, a munkacsoport tagja. Mindez els√Ķsorban az eg√©szs√©g√ľgyi ell√°t√≥ szem√©lyzet t√ļlterhelts√©g√©nek √©s az √≥ri√°si fluktu√°ci√≥nak k√∂sz√∂nhet√Ķ, amely f√©ny√©ben k√∂nnyen kik√∂vetkeztethet√Ķ, hogy a jelenlegi helyzet, amikor az √©rkez√Ķk sz√°ma is j√≥val nagyobb, a helyzet biztosan nem javult.

A rendelkez√©sre √°ll√≥ adatok √≠gy biztosan nem reprezentat√≠vnak. Az m√©gis l√°that√≥, hogy az adott betegs√©gcsoportokban m√°r kisz√Ľrt fert√Ķz√©sek ar√°nya a k√∂r√ľkben magasabb, mint a magyar lakoss√°g k√∂r√©ben. √Ām ahogy Szil√°rd Istv√°n fogalmaz: nem ijeszt√Ķen magasabb. A szakember a f√Ķ probl√©m√°t ink√°bb a vizsg√°latok k√©sedelm√©ben l√°tja: ak√°r t√∂bb hetet is kell v√°rni egy-egy vizsg√°latra, mik√∂zben a z√°rt k√∂z√∂ss√©gben az esetleges fert√Ķz√©sek tov√°bbterjedhetnek. Pedig l√©tezik m√°r olyan immuntechnol√≥giai sz√Ľr√©si m√≥dszer, amely r√©v√©n meg lehet √°llap√≠tani a migr√°nsok v√©detts√©gi √°llapot√°t. De ezt m√©gsem alkalmazz√°k, pedig a P√©csi Tudom√°nyegyetem immuntechnol√≥giai b√°zisa sz√≠vesen ny√ļjtana ebben seg√≠ts√©get. (A migr√°nsok az esetek t√∂bbs√©g√©ben egy√ľttm√Ľk√∂d√Ķek a vizsg√°latok sor√°n, hiszen a kooper√°ci√≥ megtagad√°sa az eg√©szs√©g√ľgyi szem√©lyzettel elvileg jogalapot szolg√°ltathat a kiutas√≠t√°sra is.)

Szakemberhi√°ny

Egyre l√°tv√°nyosabb a t√°borokban a szakemberhi√°ny: m√°jusban p√©ld√°ul megsz√Ľnt a v√©d√Ķn√Ķi szolg√°lat a debreceni befogad√≥√°llom√°son, ami – figyelembe v√©ve a kisgyerekes csal√°dok √©s terhes asszonyok egyre n√∂vekv√Ķ sz√°m√°t – teljess√©ggel √©rthetetlen. H√°ziorvos is csak naponta k√©t √≥r√°t rendel az orsz√°g legnagyobb menek√ľltt√°borban, m√≠g gyerekorvos csup√°n hetente k√©t alkalommal √°ll rendelkez√©sre.

M√©g rosszabb a helyzet a ment√°lhigi√©n√© ter√©n, pedig ahogy Marek Erika hangs√ļlyozza, a rengeteg esetben traumatiz√°lt, sz√ľl√Ķf√∂ldj√ľk√∂n √©s az √ļt sor√°n ab√ļzusok sor√°t elszenvedett migr√°nsoknak igen nagy sz√ľks√©ge lenne pszichol√≥giai seg√≠ts√©gny√ļjt√°sra; ehhez k√©pest ilyenre hetente egy alkalommal van lehet√Ķs√©g. A debreceni t√°borban a janu√°ri adatok alapj√°n hivatalosan 770 mened√©kk√©r√Ķ tart√≥zkodott, √°m a p√©csi munkacsoport tapasztalatai szerint a terhelts√©g m√°r 150-200 sz√°zal√©kos.M√≠g a t√°borok szem√©lyzete alapszinten tiszt√°ban van a sz√ľks√©ges eg√©szs√©g√ľgyi el√Ķ√≠r√°sokkal, mindez egy√°ltal√°n nem mondhat√≥ el azokr√≥l a rend√Ķr√∂kr√Ķl √©s rend√©szekr√Ķl, akiket egyre nagyobb sz√°mban vez√©nyelnek ki a d√©li hat√°rszakaszra a s√ļlyosbod√≥ menek√ľlthelyzet miatt. √ēk jelentik a v√©delem els√Ķ vonal√°t, az √Ķ eset√ľkben a legnagyobb a fert√Ķz√©snek kitetts√©g, m√©g sincsenek felk√©sz√≠tve arra, hogy hogyan kezelj√©k az eg√©szs√©g√ľgyi kock√°zatokat, mondta Szil√°rd Istv√°n, aki erre ir√°nyul√≥ pozit√≠v kezdem√©nyez√©seket eddig csak Csongr√°d megy√©ben tapasztalt. Az egyetem k√©sz√≠tett egy felm√©r√©st: ez alapj√°n m√©g a t√°borok szem√©lyzete sincs kell√Ķen tudat√°ban azokra a kock√°zatoknak √©s kih√≠v√°soknak, melyek az elt√©r√Ķ eg√©szs√©g√ľgyi kult√ļr√°k tal√°lkoz√°sa √©s a migr√°nsokra jellemz√Ķ „betegs√©gmix” jelentenek.

Majd Ausztriából importáljuk

A p√©csi munkacsoport j√≥ ideje szorgalmazza m√°r a migr√°ci√≥ eg√©szs√©g√ľgyi vonatkoz√°saival tiszt√°ban l√©v√Ķ szakemberek k√©pz√©s√©t, √©s a P√©csi Tudom√°nyegyetem egy nemzetk√∂zi konzorcium √©l√©n, Eur√≥pai Uni√≥s t√°mogat√°ssal, az elm√ļlt √©vek sor√°n ki is dolgozott egy migr√°ci√≥s eg√©szs√©g√ľgyi mesterk√©pz√©st. A helyzet abszurdit√°s√°t mutatja, hogy b√°r a munka dand√°rj√°t magyar szakemberek v√©gezt√©k, a k√©pz√©st el√Ķbb siker√ľlt akkredit√°ltatni a szomsz√©dos Ausztri√°ban, mint n√°lunk.

Jelen √°ll√°s szerint teh√°t az is elk√©pzelhet√Ķ, hogy a kritikus szakemberhi√°nyt osztr√°k seg√≠ts√©ggel, k√©pz√©si egy√ľttm√Ľk√∂d√©sben kell orvosolnunk. „Sajnos √ļgy t√Ľnik, hogy az eg√©szs√©g√ľgy nemzetgazdas√°gon bel√ľli rossz √©rdek√©rv√©nyes√≠t√©se a migr√°ci√≥ ter√ľlet√©n is jelentkezik” – jegyezte meg Szil√°rd Istv√°n, aki koll√©g√°ival egy√ľtt csak abban rem√©nykedhet, hogy a nagyobb baj kit√∂r√©se el√Ķtt √©szbe kapnak a d√∂nt√©shoz√≥k.

Forr√°s

http://www.medicalonline.hu/tudomany/cikk/kulonleges_labort_kaptak_a_veszelyes_virusok

Ez m√°r el√Ķre le van zs√≠rozva. A cikkben egy √°rulkod√≥ mondat a h√ľlyes√©g hint√©sre 2012-b√Ķl:

"P√©ldak√©nt eml√≠tette, hogy a l√©gtechnikai berendez√©sek a ki- √©s a bemen√Ķ leveg√Ķb√Ķl m√©g a bakt√©riumokat is kisz√Ľrik..."

√Črtitek a l√©nyeget? Nem? Nem baj! Majd meg√©rtitek!

HozzŠszůlŠsok


#1 | flamma - 2015. jķlius 31. 16:59:20
Nem a J√≥bikot rekl√°mozva, de az√©rt √©rdemes megn√©zni: http://www.youtub...qHPiv6fifc Nagyon k√©sz√ľlnek! s_*_kukk
#2 | Satori - 2015. jķlius 31. 22:55:24
Vajon Magyarorsz√°g mi√©rt nem toloncolhatja ki az √∂sszes bevandorl√≥t √©s mi√©rt kell nek√ľnk beengedni az √∂sszeset?

Kemény londoni fellépés a bevándorlók ellen

Nagy-Britannia nem válhat az illegális bevándorlók menhelyévé
– figyelmeztetett tegnap David Cameron brit minisztereln√∂k, utalva az √©szak-franciaorsz√°gi Calais-n√°l v√°rakoz√≥ bev√°ndorl√≥kra, akik a Csatorna-alag√ļton kereszt√ľl akarnak √°tjutni Nagy-Britanni√°ba.

„Minden t√Ķl√ľnk telhet√Ķt megtesz√ľnk annak √©rdek√©ben, hogy meger√Ķs√≠ts√ľk hat√°rainkat” – hangs√ļlyozta Cameron.

A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy minden illegális bevándorlót kitoloncolnak Nagy-Britanniából.

http://napigazdas...ikk/51781/
#3 | Satori - 2015. augusztus 01. 01:38:11
R√°nk s√≥zna a Nyugat sz√Ľk 20 ezer migr√°nst

√Ėsszesen 19 ezer 284 √©rdemi megkeres√©s √©rkezett Magyarorsz√°gra j√ļlius k√∂zep√©ig az √ļgynevezett dublini elj√°r√°sban √°tadni tervezett bev√°ndorl√≥k √ľgy√©ben – der√ľl ki a bel√ľgyminiszter √≠r√°sbeli v√°lasz√°b√≥l.

Pint√©r S√°ndort az Egy√ľtt politikusa, Szel√©nyi Zsuzsanna f√ľggetlen k√©pvisel√Ķ k√©rdezte arr√≥l, hogy h√°ny ember visszafogad√°s√°ra kell sz√°m√≠tani a dublini rendelet alapj√°n.

A t√°rcavezet√Ķ kifejtette, hogy id√©n janu√°r 1. √©s j√ļlius 17. k√∂z√∂tt a legt√∂bb megkeres√©s N√©metorsz√°gb√≥l (7605), Ausztri√°b√≥l (5491), Franciaorsz√°gb√≥l (2679), Sv√©dorsz√°gb√≥l (1036) √©s Csehorsz√°gb√≥l (572) √©rkezett a Bev√°ndorl√°si √©s √Āllampolg√°rs√°gi Hivatalhoz.

A dublini eljárásban átadott, illetve visszavett emberek száma azonos lehet a megkeresések számával, azaz több mint 19 ezerrel Рjelezte.

http://mno.hu/bel...st-1298051

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.