Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Az egyenruha lötyöghet, de senki nem szĂ­vat – bevonultam katonának


Milyen roma-ntikus..., de azért csak hozzák a köztudatba...! Katona már nem csak hivatásszerûen lehet valaki, tartalékosként akár pár hétre vagy hónapra, másodállásban is kipróbálhatjuk, milyen manapság védeni a hont. Bevonultam a honvédség Soroksári úti laktanyájába, ahol több meglepetés is ért.

A kocsmai sztorizások kifogyhatatlan tárházául szolgálĂł sorkatonaságot már 2004-ben eltöröltĂ©k ugyan, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne kĂłstolhatnánk bele a katonaságba, akár amolyan szezonális másodálláskĂ©nt is. Erre a 2012-ben bevezetett önkĂ©ntes tartalĂ©kos rendszer keretĂ©ben nyĂ­lik lehetõsĂ©g: ha valaki – legyen fĂ©rfi vagy nõ – megfelel a csatlakozás feltĂ©teleinek, Ă©s hajlandĂł teljesĂ­teni a huszonöt napos alapkikĂ©pzĂ©st, akkor bĂ©keidõben is jĂł esĂ©llyel találnak neki feladatot a honvĂ©dsĂ©gnĂ©l. Ehhez nem kell feladnia a polgári foglalkozását vagy a tanulmányait, a honvĂ©dsĂ©g ugyanis csak elõre egyeztetett idõpontban (ne adj isten háborĂş vagy katasztrĂłfahelyzet esetĂ©n) hĂ­vja be, kĂ©t Ă©vente legfeljebb három hĂłnapra. Ez egy elmĂ©leti maximum, a valĂłs behĂ­vási idõ mindenkinĂ©l más, Ă©s termĂ©szetesen bármikor ki is lehet szállni, ha valaki idõközben rájönne, hogy ez mĂ©gsem neki valĂł. A tartalĂ©kos szolgálatĂ©rt az igĂ©nybevĂ©teltõl fĂĽggõen nĂ©mi pĂ©nz is jár, a munkáltatĂłkat pedig támogatásokkal motiválja az állam, hogy a behĂ­vĂł miatt esetleg felborulĂł munkaidõ ellenĂ©re is megĂ©rje alkalmazni az önkĂ©ntes katonákat.

Miután a program elindult, úgy döntöttem, tartalékosnak állok, és 2013-ban végig is csináltam az alapkiképzést (a rendszerrel kapcsolatos tudnivalókról itt olvashat bõvebben).

tartalékos katonaság, laktanya

Az idei évre tervezett behívásom idõpontját már hónapokkal korábban bejelentette nekem a honvédség, és mivel a dátum megfelelt, maradtunk is ebben. Idén három hét tényleges szolgálatra kellett bevonulnom. A behívó mellé részletes listát is kaptam arról, hogy mi mindent kell magammal vinnem, hogy aztán kiderüljön, az összecsomagolt cuccokból a sportfelszerelésen kívül valójában másra nem is lett volna szükség. Persze, én budapestiként naponta hazajártam, aki például Siófokról vonult be Tatára, az nyilván nagyobb hasznát vette a két lakatnak, a vállfának vagy a tisztálkodó felszerelésnek.

A katona ma már idõbeosztását tekintve nem igazán tér el egy átlagos munkavállalótól. A munkaidõ rendszerint reggel 7.30-tól délután négyig, péntekenként pedig fél 2-ig tart. A fegyelem azért persze meghatározó, mégiscsak a katonaságról van szó: negyed és fél nyolc között mindenki pedánsan beérkezik, és fél nyolcra már katonai egyenruhában el is foglalja a szolgálati helyét. Pontban a munkaidõ végén pedig mindenki leteszi a munkát, a túlóra ebben a körben nem is nagyon értelmezhetõ (egyéni kivételek azért akadnak).

A laktanya környéket viszont ezután sem árasztják el az uniformisok, az egyenruhát ugyan elvileg a hazautazás alatt is lehetne viselni, de a katonák nem igazán élnek ezzel a lehetõséggel.

tartaláékos katonaság, egyenruha
Lazább, mint ahogy elképzelnénk

Az ember persze arra számít, hogy egy ilyen formális szabályokon és szigorú hierarchián nyugvó szervezetbõl ha valami, hát a rugalmasság biztosan hiányzik. Ennek azonban éppen az ellenkezõjét tapasztaltam: az általam megismert katonák lazább és nyitottabb szellemben dolgoznak, nagyobb segítõkészséggel és toleranciával állnak egymáshoz, mint sok civil cég munkatársa.

SzĂł sincs már arrĂłl sem, hogy a laktanyában pillanatonkĂ©nt tisztelgõ katonákba botlana az ember. Az objektum parancsnokának (aki egy tábornok) Ă©s második emberĂ©nek (aki egy ezredes) ugyan kivĂ©tel nĂ©lkĂĽl mindig mindenki tiszteleg, ennĂ©l alacsonyabb rangfokozatokban azonban jellemzõen egy kĂ©zfogásban Ă©s egy „jĂł reggelt”-ben merĂĽl ki a köszöntĂ©s (persze valĂłszĂ­nĂ»leg laktanyája is válogatja, hol, mi a szokás).

Ugyancsak elmĂşlt már az idõ, amikor a katonának mĂ©g ahhoz is engedĂ©lyt kellett kĂ©rnie a feljebbvalĂłjátĂłl, hogy kĂ©rdezzen. Noha az „alezredes/százados/törzsõrmester Ăşr” megszĂłlĂ­tás, illetve az „erõt, egĂ©szsĂ©get”, a „parancs, Ă©rtettem” Ă©s a „jelentkezem” kifejezĂ©sek elõfordulnak, de jĂłval ritkábban hangzanak el, mint azt a háborĂşs filmek alapján gondolhatnánk.

Szintén teljesen kikoptak a honvédségbõl azok a durva szívatások, amik anno meghatározták a sorkatonaságot. Ottlétem alatt végig nagyszerû volt a hangulat, az üres idõnkben rengeteget beszélgettünk, röpködtek a sztorik a régi idõkrõl. Téma volt bõven, mivel rajtam kívül szinte mindenki legalább tizenöt évet szolgált a seregben, mielõtt tartalékosnak állt.

tartalékos katonaság, csoportkép

Tartalékos csapatunk
De mit csinál egy tartalékos katona?

Mivel a honvĂ©dsĂ©gben kis tĂşlzással nincs kĂ©t pontosan ugyanolyan beosztás – vagyis konkrĂ©t munkakör –, ezĂ©rt általában minden tartalĂ©kos teljesen mást csinál a szolgálata során: õrsĂ©get ad egy hadgyakorlaton, mesterlövĂ©sz-kikĂ©pzĂ©st kap, gĂ©pkocsit vezet, logisztikus, esetleg rĂ©gi hadisĂ­rokat ĂşjĂ­t fel. A lista szinte vĂ©gtelen.

Engem a szakkĂ©pesĂ­tĂ©sem okán informatikai tisztkĂ©nt osztottak be egy „NATO-kompatibilis tervezĂ©si központba”. A szolgálatom elsõ napjai a laktanyában lĂ©võ katonai szervezetek körĂĽlbelĂĽli megismerĂ©sĂ©vel, valamint munkavĂ©delmi, ĂĽgyviteli Ă©s egyĂ©b elõadások meghallgatásával teltek. Ezen kĂ­vĂĽl, miután a szolgálati idõbe Ă©ppen beleestek a Hõsök Napjával kapcsolatos rendezvĂ©nyek, pár napig „alakiztunk” is (jobbra át, balra át, vigyázzmenet, stb.), hogy rĂ©szt tudjunk venni a Hõsök terĂ©n rendezett dĂ­szszemlĂ©n. Nem tudok szabadulni a gondolattĂłl, hogy a honvĂ©dsĂ©g alapvetõen emiatt rendelt be minket, Ă©s a katonai szakkikĂ©pzĂ©sĂĽnk már csak hab volt a tortán.
Fotó: Hirling Bálint
katonai tisztavatás, hõsök tere, bevonulás
A számítógépek hol vannak?

A NATO logisztikával kapcsolatos „mozgást tervezõ központ”, ahová a beosztásom szĂłlt, gyakorlatilag kĂ©t irodát jelentett, amelyekben öt ember dolgozott. Azt gondoltam, hogy akkor ugye nekik van öt számĂ­tĂłgĂ©pĂĽk, mivel vĂ©gĂĽl is ez egy számĂ­tĂłgĂ©pes csoport. Ehhez kĂ©pest az asztalokon nemigen mutatkoztak számĂ­tĂłgĂ©pek. A csapat összesen kĂ©t laptoppal tud gazdálkodni, de közĂĽlĂĽk is csak az egyik volt munkára foghatĂł. Van mĂ©g egy közös számĂ­tĂłgĂ©pĂĽk a hálĂłzaton, ahol az „Ă©les” tervezĂ©st csinálják, de ez Ă­gy is nagyon kevĂ©snek tĂ»nt. Nemcsak a gĂ©pekben, hanem kikĂ©pzĂ©sĂĽnkre fordĂ­tott kapacitásban is akadtak hiányosságok; sajnos az állomány leterheltsĂ©ge, a sok kĂĽlsõ munka miatt nem tudtak annyit foglalkozni velĂĽnk, amennyit szerettek volna, de azĂ©rt megtettĂ©k, amit lehetett.

MĂ©g meglepõbb volt az egyik tartalĂ©kos társam beosztása, ami az „informatikai központ”-ba szĂłlt, miközben az informatikai központot csak háborĂşs helyzetben fogják egyáltalán megalakĂ­tani, Ă­gy neki elĂ©g nehĂ©z dolga volt.
Ami elveszhet, az el is vész

A katonái ruházat kiosztása sem ment éppen zökkenõmentesen. Elméletileg a dolog úgy mûködik, hogy mindenkinek saját, új felszerelése van, amit még az elsõ tartalékos kiképzése során kap meg. A nyári felszerelés két zubbonyból, két nadrágból, egy bakancsból (amit szerencsére már nem kell betörni, mint a kilencvenes években), három pólóból, egy sapkából, illetve egy málhazsákból áll (ez viszont pont ugyanolyan, mint 1993-ban). A téli felszereléssel együtt ezt a saját csomagot küldik tovább ahhoz az alakulathoz, ahova idõközönként behívják a tartalékos katonát.

A gyakorlatban azonban ez némiképp másként ment. Én még egész jó helyzetben voltam, mert a két zubbonyból csak egyet cserélt ki valaki egy régebbi gyártásúra, az L-es pólók helyett XL-eseket kaptam vissza, és a hevederöv (magyarul derékszíj) is egy hosszabb darabra lett cserélve ahhoz képest, mint amit leadtam. Igaz, utóbbiból vadonatújat kaptam, még a fólia is rajta volt, viszont túl nagynak bizonyult, és bár késõbb kaptam helyette egy megfelelõ méretût, ezt leszereléskor visszatették az eredeti tulajdonos polcára, vagyis a következõ behíváskor ismét megkezdõdhet majd a kutatás egy hozzám passzoló darab után.


tartalékos katonaság

Az egyik társam, egy nyugállományú ezredes már sokkal rosszabbul járt, neki még a háromhetes szolgálatának a végére sem sikerült kinyomozni, hogy hol lehet a ruhája, és csak a bevonulás után egy héttel kapott kölcsön egy egyenruhát. Elgondolkodtam: vajon mi lenne itt egy nagyobb katonai mozgósítás esetén, ha már kilenc bevonuló tartalékos felszerelését sem sikerült megoldani egy olyan laktanyában, ahol egyébként a Magyar Honvédség Logisztikai Központja és az Anyagellátó Raktárbázisa is mûködik.

A szolgálatom alapján világossá vált, mire is gondol a honvĂ©delmi miniszter, amikor arrĂłl beszĂ©l, hogy „fojtogatĂł pĂ©nzhiánnyal” kĂĽszködnek a magyar katonák. Mindezt mi sem szemlĂ©lteti jobban, mint hogy a tĂ©põzáras rendfokozati jelzĂ©sĂĽnket (ami a bajtársunk egyenruhájával egyĂĽtt szintĂ©n elkeveredhetett valahol a szállĂ­tásban) a szolgálatunk vĂ©gĂ©ig sem sikerĂĽlt megkapnunk, de ugyanez vonatkozik az egyenruhán lĂ©võ HUNGARY feliratra, Ă©s kettõnk esetĂ©ben a nĂ©vfeliratra is. Ezeket a hiányzĂł dolgokat mindenki megprĂłbálta elkĂ©rni valakitõl kölcsönbe, a nĂ©vfeliratot pĂ©ldául a felvonulást megelõzõ utolsĂł pillanatban, puszta szĂ­vessĂ©gbõl csinálta meg nekĂĽnk valaki a Petõfi-laktanyábĂłl.

tartalékos katonaság alakulatok
Az ellátás egész jó

A laktanya egyik leginkább rendezett rĂ©sze az Ă©tkezde, ahol naponta mindössze 610 forintĂ©rt háromfĂ©le, kimondottan jĂł minõsĂ©gĂ» menĂĽbõl választhatnak a hivatásos/szerzõdĂ©ses állomány tagjai. A tartalĂ©kosok termĂ©szetesen ingyen kapják az ellátást, ami a naponta hazajárĂłknak egy ebĂ©det jelent, a többieknek pedig hideg csomagot is osztanak reggelire Ă©s vacsorára. MĂ©g a bevonulás elõtt feltett kĂ©rdĂ©semre, miszerint megoldhatĂł-e a vegetáriánus Ă©tkezĂ©s, azt az egyenes választ kaptam, hogy „egyáltalán nem”, de jĂł hĂ­r, hogy nem minden alakulatnál ez a helyzet. SzĂłval a vegáknak ajánlott Ă©rdeklõdniĂĽk, hogy melyik helyõrsĂ©gben tudják ezt biztosĂ­tani nekik (Tatán pĂ©ldául tudják).
Kibõl lesz a tartalékos?

Az önkĂ©ntes mĂ»veleti tartalĂ©kos állomány jelentõs rĂ©szĂ©t ma mĂ©g a volt korkedvezmĂ©nnyel (25 Ă©ves szolgálat után) nyugdĂ­jba vonult katonatisztek Ă©s altisztek alkotják, akik nem csupán a kaland kedvĂ©Ă©rt csatlakoztak Ăşjra a honvĂ©dsĂ©ghez. Hanem azĂ©rt is, mert 2012-ben a szolgálati nyugdĂ­jukat átminõsĂ­tettĂ©k „szolgálati járandĂłsággá”, amibõl aztán automatikusan levonnak Ă©vi 16 százalĂ©kot, kivĂ©ve, ha valakit felvesznek tartalĂ©kos szolgálatra – ami Ă­gy már kimondottan erõs motiváciĂł a csatlakozásra. Ilyenkor jellemzõen alacsonyabb rendfokozatot/beosztást kapnak, Ă­gy a nyugállományĂş ezredesek Ă©s alezredesek nálunk pĂ©ldául tartalĂ©kos századosok (de más alakulatnál olyat is hallottam, hogy törzsõrmesterek) lettek. Mondjuk Ăşgy, ez nem váltott ki kitörõ örömet belõlĂĽk.

Az elsõ idõszakban szinte csak ez a korosztály adta a tartalékos állományt, aztán évrõl évre egyre több fiatal kezdett el jelentkezni (fõként civil egyetemisták, fõiskolások), a tendencia pedig folytatódik. (Hozzáteszem, a már leszerelt egykori szerzõdéses legénységi katonák bevonzására is nagy szükség lenne, hiszen más hadseregekben fõként õk alkotják a tartalékos állományt, nálunk viszont szinte egyáltalán nincsenek jelen.)

A velem együtt ebbe a laktanyába behívott tartalékosok mind szolgálati járandóságos fõtisztek voltak (õrnagy, alezredes, ezredes), ami érthetõ is, hiszen végül is egy NATO-kompatibilis tervezõ/logisztikai központba kerültek, ahol magasabb szaktudást igénylõ munkakörök várták õket. Azon kívül, hogy 1993-ban aktív katonai tûzszerész voltam, nekem is minimum öt év tanulás kellett még a civil életben, hogy a honvédség egyáltalán fel tudja ajánlani a jelenlegi katonai beosztásomat.
Nehéz a dolga

A kisebb döccenõk ellenére jó élmény volt három hétre kiszállni a napi üzleti mókuskerékbõl, elmerülni egy másik szubkultúrában, ami nem csak abban különbözik a civil világtól, hogy itt egyenruhát viselnek az emberek. Az általam megismert katonák kellemes meglepetéseket okoztak, a munkához való hozzáállásukat pedig igazán nem érheti panasz. Igyekeznek mindenhol helytállni, ám sokszor úgy érzik, túl kevesen vannak, gyakran két vagy három helyen kéne ott lenniük egyszerre, hogy eleget tegyenek minden feladatnak. Ezért aztán sokszor elõfordul, nem jutnak el NATO- továbbképzésekre, szakmai konferenciákra, ahová pedig rendszeresen kellene járniuk, hiszen egy meglehetõsen komplex és folyamatos tanulást igénylõ logisztikai rendszerrel dolgoznak. Ebbõl a túlterheltségbõl adódik az is, hogy sokszor nem igazán tudtak foglalkozni a kiképzésünkkel sem, mert éppen máshol kellett lenniük.

Közvetlenül a leszerelésem után kezdõdött el például egy olyan magyarországi hadgyakorlat, amelyben 20 ország 1700 katonája és 600 technikai eszköze vett részt, és ez a központ biztosítja az egész hadgyakorlat logisztikai tervezését. Így aztán kész csoda, hogy még arra is volt idejük, hogy a szolgálat végén egy emléklapot is átadjanak nekünk. Jelenleg is ott lóg a szobám falán.Link

Hozzászólások


#1 | Alex-andros - 2015. augusztus 01. 20:01:01
Kíváncsi lennék ebben a nagy liberális berendezkedésû laktanya életben, miként tanítják meg a tulkot a szellemi kitartásra, az állóképességre és a szoros csapat játékra. Golyó fogót lehet csinálni a gojokból.
#2 | Alex-andros - 2015. augusztus 01. 20:10:05
A hagyományt õrizni kell! YouTube Videó
#3 | Alex-andros - 2015. augusztus 01. 20:21:56
#4 | miskolcilaci - 2015. augusztus 01. 20:24:20
Istenem micsoda fos lett ez az egész egyenruhásdi. :|
Buziklub nincs? Mert akko menek. s_*_kukk

Akik az eget vigyázták...
YouTube Videó


Az utolsĂł disszemle...
YouTube Videó


Ilyen is volt...
YouTube Videó


YouTube Videó
#5 | kontroll88 - 2015. augusztus 02. 09:01:31
Mátyás király óta kissé megkopott a fénye a magyar hadseregnek...
5000 legénységi állományra jut 2000 tábornok?
Behívták a tarcsikat, hogy ki tudjanak állítani egy dísszázadot?
Extra szánalom... :D

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.