Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Vezetés közben hekkelhetik meg az autónkat


Eml√©keztek m√©g Biber j√≥bikos J√≥zsira? Na, √Ķ azt √°ll√≠totta, hogy meg lett hekkelve a csocsija a p√°ly√°n, az idi√≥ta j√≥bikos barmok (asszem Zagyva is) csak vinnyogva r√∂h√∂g√∂tt, mekkora baroms√°g ez...is. A j√≥bikot szervez√Ķ szolg√°lat lehetett. Az online kapcsolattal √©s fejlett sz√°m√≠t√≥g√©ppel rendelkez√Ķ kocsikat gyerekj√°t√©k egyszer√Ľs√©g√Ľ meghekkelni.

Megcsin√°lt√°k m√©g egyszer: miut√°n sikeresen felt√∂rt√©k a Toyota Prius √©s a Ford Escape informatikai rendszer√©t, Charlie Miller √©s Chris Valasek biztons√°gi kutat√≥k most egy Jeep Cherokee-t hekkeltek meg. Ez a felt√∂r√©s azonban m√©g hat√°sosabb volt, mivel a kutat√≥p√°ros ez√ļttal t√°volr√≥l vette √°t az ellen√Ķrz√©st a j√°rm√Ľ felett. Az √∂nk√©ntes √°ldozat 100 km/√≥r√°s sebess√©ggel haladt az aut√≥p√°ly√°n, amikor a kihaszn√°l√≥ k√≥d m√Ľk√∂d√©sbe l√©pett.

"Ahogy a k√©t hacker t√°volr√≥l j√°tszott a l√©gkondicion√°l√≥val, a r√°di√≥val √©s az ablaktiszt√≠t√≥ lap√°tokkal, b√ľszke voltam, hogy meg tudtam √Ķrizni a nyugalmamat. Ekkor kikapcsolt√°k az er√Ķ√°tvitelt". A Wired magazin cikke √©rz√©kletesen mes√©li el az √∂nk√©ntes √°ldozat √°ltal elmondottak alapj√°n, hogy mi volt a vezet√Ķ reakci√≥ja, amikor az internetre kapcsol√≥d√≥, okos aut√≥ja k√ľl√∂n√∂s viselked√©sbe kezdett. A korm√°ny m√∂g√∂tt √ľl√Ķ Andy Greenberg √ļjs√°g√≠r√≥ elmondta, hogy a kutat√≥k √°tvett√©k a g√°zped√°l √©s a f√©k, valamint n√©h√°ny kev√©sb√© √©letfontoss√°g√ļ elem, a r√°di√≥, a duda √©s az ablakt√∂rl√Ķk vez√©rl√©s√©t. Ehhez Chrisnek √©s Charlienak a Uconnect sz√≥rakoztat√≥ rendszert kellett meghekkelni√ľk mobilh√°l√≥zaton kereszt√ľl.Szerencs√©re a t√∂rt√©ntek nem maradtak k√∂vetkezm√©nyek n√©lk√ľl. Mind az oper√°ci√≥s rendszer fejleszt√Ķje, mind az aut√≥gy√°rt√≥k fontos √©s elengedhetetlen√ľl sz√ľks√©ges kiberbiztons√°gi √≥vint√©zked√©seket vezetnek be az ilyen incidensek megakad√°lyoz√°s√°ra. "Amikor kider√ľlt, hogy b√°rhol meg tudjuk csin√°lni az interneten kereszt√ľl, megd√∂bbentem √©s megijedtem. √Ātvenni az ellen√Ķrz√©st egy j√°rm√Ľ felett az aut√≥p√°ly√°n, az orsz√°g kell√Ķs k√∂zep√©n: az aut√≥k meghekkel√©se val√≥s√°gg√° v√°lt" - mondta Chris Valasek.

Sajnos azonban ezek a fontos int√©zked√©sek sem elegend√Ķek. A nagy szoftvergy√°rt√≥k, mint p√©ld√°ul a Microsoft √©s az Apple, √©veket t√∂lt√∂ttek annak kidolgoz√°s√°val, hogy mik√©ppen foltozz√°k be hat√©konyan a term√©keikben l√©v√Ķ biztons√°gi r√©seket. Az aut√≥iparnak nincs ennyi ideje. R√°ad√°sul nem ez az els√Ķ eset, amikor meghekkeltek egy aut√≥t, √©s m√©g mindig egy sor biztons√°gi probl√©ma v√°r megold√°sra. Azt√°n lesznek tov√°bbi j√°rm√Ľvek, ugyanilyen s√©r√ľl√©kenys√©gekkel. Miller √©s Valasek nem vizsg√°lta a Ford, a General Motors √©s m√°s aut√≥gy√°rt√≥k √°ltal k√©sz√≠tett modelleket. Ami m√©g enn√©l is rosszabb, Miller szerint egy k√©pzett hacker Uconnect egys√©gek eg√©sz csoportja felett √°t tudja venni az ellen√Ķrz√©st, √©s tov√°bbi szkennel√©seket tud v√©grehajtani a seg√≠ts√©g√ľkkel - csak√ļgy, mint a felt√∂rt sz√°m√≠t√≥g√©pek csoportj√°val teszik manaps√°g - az egyik ir√°ny√≠t√≥pultr√≥l a m√°sikra v√°ndorolva a Sprint h√°l√≥zat√°n. Az eredm√©ny egy vezet√©k n√©lk√ľli kapcsolattal vez√©relhet√Ķ, aut√≥kb√≥l √°ll√≥ both√°l√≥zat, amely t√∂bb sz√°zezernyi j√°rm√Ľvet tartalmazhat. Ez kiv√°l√≥ alapj√°ul szolg√°lhat terrorista akci√≥knak √©s √°llamok √°ltal t√°mogatott kibert√°mad√°soknak.

Amíg iparági szinten nem történik meg a biztonsági problémák megoldása, elgondolkozhatunk azon, hogy nem lenne-e jobb áttérni a kerékpárra, lovakra vagy a régebbi autókra. Ezeket legalább egész biztosan nem lehetett meghekkelni.Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | kincses - 2015. augusztus 09. 13:06:50
Nos, vinnyogva r√∂h√∂gn√©nek-e a barmok akkor is, ha √ļgy j√°rn√°nak, mint J√∂rg Haider? mert √Ķ √©ppen √≠gy halt meg...
#2 | tiszazugi - 2015. augusztus 09. 13:46:55
Hö hö... A Trabantot Honecker hekkelte meg!
Papírból kezdte meg gyártani! :D
Kalap√°cs, dr√≥t √©s 13-as vill√°skulcs volt a fed√©lzeti komp√ļtere. s_*_kac
#3 | Geza - 2015. augusztus 09. 14:49:00
Am√≠g nem volt online kapcsolat addig volt "Boston brakes" - ezzel a m√≥dszerrel √∂lt√©k meg Assad id√Ķsebbik testv√©r√©t meg val√≥sz√≠n√Ľleg Diana hercegn√Ķt is.
#4 | miskolcilaci - 2015. augusztus 09. 16:35:41
YouTube Videů

YouTube Videů

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.